.ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΩΝ...ΔΗΜΟΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ


.Βρέθηκαν οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο η συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας. Στο υπουργείο, όπου γινόταν η συνεδρίαση, έφτασε λίγο πριν τις 11 και ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης ενώ έξω από το υπουργείο ήταν συγκεντρωμένοι εργαζόμενοι της ΠΟΕ-ΟΤΑ που διαμαρτύρονται για τις μετακινήσεις των περίπου 3.500 δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες που μεταδίδει το ΑΜΠΕ, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας. Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας. 


Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

Για τη διευθέτηση αυτού του ζητήματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Κατά πληροφορίες, η παρέμβαση θα συνίσταται σε αυστηρό καθορισμό του χρόνου, κατά τον οποίον κάποιος θα μπορεί να εργάζεται με ασφαλιστικά μέτρα. 


Στη συνέχεια θα αποχωρεί από την εργασία του, μέχρι να ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία. Υπενθυμίζουμε ότι έχει υπάρξει πρόταση του πρώην υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη για περιορισμό του χρονικού διαστήματος παραμονής σε εργασία με ασφαλιστικά μέτρα στους εννέα μήνες

.Σπανούλης: Σε καλό δρόμο για συμφωνία

Ολοκληρώθηκε μετά από περίπου τέσσερις ώρες διαπραγματεύσεων στα γραφεία της Arcadia η συνάντηση των ιδιοκτητών της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου, με τον Βασίλη Σπανούλη. 

«Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για την επίτευξη της συμφωνίας, αλλά ακόμα δεν έχει τελειώσει τίποτα», είπε μεταξύ άλλων ο Σπανούλης μετά το τέλος της συνάντησης και πρόσθεσε: «Σήμερα, την περισσότερη ώρα μιλήσαμε για το σχεδιασμό της ομάδας της νέας αγωνιστικής περιόδου».

Η αισιοδοξία, πάντως, για παραμονή του αρχηγού στους «ερυθρολεύκους» και συμφωνία για νέο τριετές συμβόλαιο συνεργασίας είναι διάχυτη, ενώ οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την προσεχή Δευτέρα.

Στο ραντεβού των δύο πλευρών έδωσε το «παρών» και ο αντιπρόεδρος της ΚΑΕ, Γιώργος Σκινδήλιας, ενώ απουσίασε ο εκπρόσωπος του Σπανούλη, Μίσκο Ραζνάτοβιτς, ο οποίος είναι στη Γαλλία. 

Περίπου 50 φίλαθλοι του Ολυμπιακού βρέθηκαν στα γραφεία των ιδιοκτητών της ΚΑΕ και υποδέχθηκαν τον αρχηγό των «ερυθρολεύκων», ζητώντας του να μείνει.

.Κοντά σε συμφωνία κυβέρνηση-τρόικα

«Με τις πιθανότητες να έχουν αυξηθεί σημαντικά για συμφωνία», σύμφωνα με τη δήλωση κορυφαίου παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, η ελληνική πλευρά και οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συναντηθούν εκ νέου αύριο στις 12 το μεσημέρι, προσδοκώντας να οριστικοποιηθούν τα κείμενα, βάσει των οποίων, θα υπάρξει «πολιτική συμφωνία» στο Eurogroup της Δευτέρας για τη δόση των 8,1 δισ. ευρώ.
Στη συνάντηση θα είναι παρούσα και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με δεδομένο ότι το Δημόσιο συνεχίζει να αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, και οι 12.500 υπάλληλοι του δημόσιου τομέα (καθηγητές, μέλη δημοτικής αστυνομίας, υπάλληλοι ΟΤΑ, κ.λπ.) θα τεθούν αναγκαστικά σε καθεστώς κινητικότητας- διαθεσιμότητας, καθώς η τρόικα απέρριψε έστω και ως ιδέα τις «μετατάξεις».
 
Πάντως, φαίνεται ότι «κλείνει» το δημοσιονομικό κενό, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ για τη διετία 2013- 2014, με την αποφυγή «ανεπιθύμητων μέτρων» (κατά τον χαρακτηρισμό του κορυφαίου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών).

.Αιματηρές συγκρούσεις στην Αίγυπτο

Σε 17 ανήλθαν οι νεκροί σήμερα στα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν στην Αίγυπτο, την ώρα που οι υποστηρικτές του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι διαμαρτύρονταν για την ανατροπή του από τον στρατό, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Η κρατική τηλεόραση δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Στο μεταξύ εκπρόσωπος των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο στρατός θα επέμβει για να δώσει τέλος στις συγκρούσεις που σημειώνονται απόψε κοντά στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου ανάμεσα σε υποστηρικτές και αντιπολιτευόμενους στον Μόρσι.
 
"Δεν θα πάρουμε το μέρος κάποιου. Η αποστολή μας είναι να προστατεύσουμε τη ζωή των διαδηλωτών", δήλωσε ο συνταγματάρχης Άχμεντ Άλι. "Ο στρατός θα επέμβει για να χωρίσει" τις δύο αντίπαλες πλευρές, πρόσθεσε.
 
Παράλληλα το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων MENA μετέδωσε ότι ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου απελευθέρωσε απόψε τον Σάαντ αλ Κατάτνι, επικεφαλής του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ελευθερίας, το οποίο είναι ο πολιτικός βραχίονας των Αδελφών Μουσουλμάνων, και τον αναπληρωτή ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων Ράσιντ Μπαγιούμι.

Την Τετάρτη το βράδυ ο στρατός ανέτρεψε τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι και προχώρησε στην συνέχεια σε συλλήψεις στελεχών των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους κόλπους των οποίων προέρχεται ο Μόρσι.
 
Το ΜΕΝΑ διευκρίνισε ότι ο Κατάτνι και ο Μπαγιούμι έμειναν υπό κράτηση για δύο ημέρες και αφέθηκαν ελεύθεροι αφού η εισαγγελία "βεβαιώθηκε για τον τόπο κατοικίας τους στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποκίνηση σε φόνο" διαδηλωτών, μετά τον θάνατο την νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα οκτώ διαδηλωτών που εξαπέλυσαν επίθεση στην έδρα των Αδελφών Μουσουλμάνων στο Μοκάταμ, προάστιο του Καΐρου.

.Προκαταρκτική έρευνα για το ιδιοκτησιακό καθεστώς σκάφους που φέρεται ότι ανήκει στην οικογένεια Καμμένου

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής διέταξε τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρ. Πεπόνη και Σπ. Μουζακίτη να διενεργήσουν ποινική προκαταρκτική έρευνα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του 18μέτρου σκάφους αναψυχής «Iliatoras of London» της οικογένειας Καμμένου, το οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, «έως πρόσφατα ανήκε σε offshore εταιρείες με έδρες φορολογικούς παραδείσους ανά τον κόσμο».

Αντικείμενο της δικαστικής έρευνας είναι να διακριβωθεί η τέλεση ή μη του αδικήματος της φοροδιαφυγής από τα εμπλεκόμενα στα δημοσιεύματα πρόσωπα, που είναι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Παν. Καμμένος και ο πατέρας του Ηλίας Καμμένος.

.Τουλάχιστον τρεις νεκροί από πυρά ανάμεσα στο στρατό και διαδηλωτές υπέρ του Μόρσι

Τουλάχιστον τρεις διαδηλωτές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, κατά τις πρώτες απογευματινές ώρες στο Κάιρο από ανταλλαγές πυρών ανάμεσα στο στρατό και οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μόρσι.

Το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετέδωσε πως υπάρχουν τραυματίες από πυροβολισμούς μεταξύ των υποστηρικτών του Μόρσι, καθώς ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων προσπάθησε να κάνει πορεία προς το στρατόπεδο στο οποίο κρατείται ο ανατραπείς πρόεδρος.

Ωστόσο, ο αιγυπτιακός στρατός υποστηρίζει ότι δεν άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών.

Εξάλλου, δύο Αιγύπτιοι αστυνομικοί σκοτώθηκαν σήμερα από τα πυρά άγνωστων ενόπλων στην πόλη Ελ Αρίς, στο Σινά, μπροστά σε ένα δημόσιο κτίριο, ανέφεραν ιατρικές πηγές.

Οι αστυνομικοί φρουρούσαν το κτίριο όταν οι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Ο φιλελεύθερος συνασπισμός της Αιγύπτου απηύθυνε "επείγουσα έκκληση" προς τους υποστηρικτές του να βγουν σήμερα στους δρόμους σε απάντηση στις διαδηλώσεις των ισλαμιστών υποστηρικτών του Μόρσι.

Παράλληλα, ο μεταβατικός αρχηγός του κράτους της Αιγύπτου, διέλυσε την άνω βουλή με προεδρικό διάταγμα, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Μόνον η άνω βουλή, η λεγόμενη Σούρα, παρέμενε σε λειτουργία μετά την διάλυση της κάτω βουλής από το στρατό λίγο πριν ο Μόρσι εκλεγεί, πριν από ένα χρόνο.

Εξάλλου, τα αιγυπτιακά στρατεύματα βρίσκονται "σε ετοιμότητα" στη χερσόνησο του Σινά, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος, αλλά διέψευσε μια πληροφορία της κρατικής εφημερίδας "Αλ Αχράμ" σύμφωνα με την οποία οι επαρχίες του Νότιου Σινά και του Σουέζ κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αφότου ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αεροδρόμιο στην πόλη Ελ Αρίς του Σινά. 

.Και υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας στο σχέδιο των μετατάξεων

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της τρόικας με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στη συνάντηση συμμετέχει και η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων επαναφέρει η κυβέρνηση το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «παλεύουμε να μηδενιστεί το δημοσιονομικό κενό και μετά να εξασφαλιστεί η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά με τη λήψη ισοδύναμων μέτρων». 

Εξάλλου, συνάντηση είχε νωρίτερα σήμερα και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΠΟΕ-ΟΤΑ, πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας για τις μετακινήσεις των περίπου 3.500 δημοτικών αστυνομικών στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, οι 12.500 υπάλληλοι που θα τεθούν σε κινητικότητα έχουν ήδη βρεθεί. Από αυτούς, κάποιοι αναμένεται να μετακινηθούν με απευθείας μετατάξεις και άλλοι μέσω διαθεσιμότητας. 

Συγκεκριμένα, μέσω μετατάξεων αναμένεται να μετακινηθούν 5.000 εκπαιδευτικοί και 3.500 υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας. Σε διαθεσιμότητα, προκειμένου στη συνέχεια να μετακινηθούν, αναμένεται να βγουν 2.500 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 1.500 από τη γενική κυβέρνηση. 

Η διαθεσιμότητα θα μειωθεί σε 6-9 μήνες. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος, όποιος υπάλληλος δεν έχει μετακινηθεί θα απολυθεί οριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη «δεξαμενή» από την οποία θα προέλθουν οι υπόλοιποι 12.500 δημόσιοι υπάλληλοι που πρέπει να μετακινηθούν έως τα τέλη 2013, ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης έχει ήδη ετοιμάσει σχέδιο με 2.741 εσωτερικές μετακινήσεις δημοτικών υπαλλήλων.

Σε ό,τι αφορά τις συνολικά 15.000 απολύσεις έως τα τέλη του 2014, θα προέλθουν από όσους δεν θα επαναπροσληφθούν στο νέο σχήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και από όσους εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα, κυρίως στους δήμους και δευτερευόντως στο υπουργείο Πολιτισμού. 

Πρόκειται για 3.500 άτομα, που είχαν προσληφθεί με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και πλέον εργάζονται με ασφαλιστικά μέτρα.

 Αντιρρήσεις για την ένταξη των δημοτικών αστυνομικών εξέφρασε η ΚΕΔΕ και ο Δ. Χατζησωκράτης από τη ΔΗΜΑΡ.

.Ευ. Βενιζέλος: Το Κυπριακό είναι το μεγάλο εθνικό μας θέμα

Το Κυπριακό είναι το μεγάλο εθνικό μας θέμα που είναι ανοικτό διεθνές ζήτημα προσβολής της διεθνούς έννομης τάξης, εισβολής και κατοχής, υπογράμμισε από τη Λευκωσία, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος.

Μετά τις συνομιλίες του με τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιω. Κασουλίδη, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι "πρέπει να αναζητούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών και οφείλουμε να δημιουργούμε κάθε φορά την αναγκαία ώθηση για να πετύχουμε τη λύση αυτή".

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε ότι είναι ουσιαστική εθνική υποχρέωση του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας να ξεκινά τις επίσημες επισκέψεις και διεθνείς επαφές του από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη σημασία της ενεργειακής διπλωματίας για την οποία συζήτησε με τον Κύπριο ομόλογό του. Άλλα θέματα που συζητήθηκαν, εκτός από το Κυπριακό, ήταν οι προτάσεις που θα διαμορφώσει η Λευκωσία για την Αμμόχωστο, η ΑΟΖ και θέματα της ευρύτερης περιοχής. 

Ο κ Βενιζέλος μετέφερε στον κ. Κασουλίδη τη συμπαράσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά.

.«Καμία χώρα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποχρεωθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη»

Καμία χώρα δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να υποχρεωθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη παρά το γεγονός ότι η 17μελής ένωση αντιμετωπίζει ακόμα πολλά προβλήματα, δήλωσε σήμερα στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ.
''Εχουμε διανύσει πολύ δρόμο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν", τόνισε η Μέρκελ, η οποία υπογράμμισε ότι η επίλυση της κρίσης χρέους είναι μια μακρά διαδικασία που περιλαμβάνει μια σειρά από βήματα και μέτρα. 

Η Μέρκελ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χώρες, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της κρίσης, ίσως τις υποχρεώσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη. "Οχι, δεν το βλέπω αυτό. Όλοι χρειαζόμαστε μια κοινή Ευρώπη", τόνισε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η ίδια συμφώνησαν να συναντηθούν τις προσεχείς εβδομάδες στην Ουάσινγκτον υπουργοί των δυο χωρών για να συζητήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για παρακολούθηση από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γραφείων της ΕΕ και των πρεσβειών ευρωπαίων συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.

Η Μέρκελ τόνισε ότι η ΕΕ έπραξε σωστά όταν έδωσε περισσότερο χρόνο σε χώρες της ευρωζώνης με οικονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία για να μειώσουν τα ελλείμματά τους και τα χρέη τους, καθώς το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετώπιζαν, είχε θέσει σε κίνδυνο το ευρώ.

.Πειραματικό οπτικό τρανζίστορ κάνει υπολογισμούς με φως

Αμερικανοί ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ δημιούργησαν ένα απολύτως οπτικό τρανζίστορ, που χρησιμοποιεί το φως, αντι για τον ηλεκτρισμό, για να κάνει υπολογισμούς. Η μελλοντική εφαρμογή τέτοιων τρανζίστορ από την ηλεκτρονική βιομηχανία μπορεί να «απογειώσει» την απόδοση τόσο των συμβατικών όσο και των κβαντικών υπολογιστών, καθώς θα μπορούν να κάνουν υπολογισμούς πολύ πιο γρήγορα από ό,τι τώρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή φυσικής Βλάνταν Βουλέτι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science", προχώρησαν στην πειραματική υλοποίηση ενός οπτικού διακόπτη που ελέγχεται από μόνο ένα φωτόνιο (σωματίδιο του φωτός) και επιτρέπει στο ίδιο το φως να ελέγχει την μετάδοση του φωτός σε ένα κύκλωμα. 
Με άλλα λόγια, πρόκειται για το οπτικό ισοδύναμο ενός συμβατικού τρανζίστορ, του βασικού συστατικού ενός υπολογιστικού κυκλώματος.

Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να αναπαράγουν το πειραματικό οπτικό τρανζίστορ τους σε συστήματα κατάλληλα για ενσωμάτωση σε «τσιπάκια», έτσι ώστε η τεχνολογία τους να αποκτήσει πρακτική εφαρμογή και εμπορική αξία, κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί στο μέλλον.

.Πιέσεις ΗΠΑ για άμεση δημοκρατική κυβέρνηση στην Αίγυπτο

Αξιωματούχοι της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας της κυβέρνησης Ομπάμα, ασκούν πιέσεις στους Αιγυπτίους αξιωματούχους να υπάρξει άμεσα μια δημοκρατική κυβέρνηση, αφότου ο στρατός της χώρας ανέτρεψε την προεδρία του Μοχάμεντ Μόρσι, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Λευκός Οίκος. Ο πρόεδρος Ομπάμα συναντήθηκε με κορυφαίους συμβούλους στον Λευκό Οίκο, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση που επικρατεί στην Αίγυπτο, μία μόλις ημέρα μετά την ταραχώδη ανατροπή του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας από το στρατό, κάτι που οι ΗΠΑ απέφυγαν να χαρακτηρίσουν ως πραξικόπημα, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ δήλωσε ότι διαβεβαίωσε τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε μαζί του σήμερα ότι η ανατροπή του Αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι δεν ήταν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα.

Στο μεταξύ, ένας αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε στις επιθέσεις που πραγματοποίησαν ταυτόχρονα σήμερα το πρωί με ρουκέτα και πολυβόλο ένοπλοι ισλαμιστές εναντίον αστυνομικών και στρατιωτικών φυλακίων στο Σινά, έγινε γνωστό από ιατρική πηγή.Σύμφωνα με την ίδια πηγή, δυο στρατιώτες τραυματίσθηκαν στη μια από τις επιθέσεις, η οποία σημειώθηκε εναντίον σημείου ελέγχου του στρατού στην περιοχή αλ-Γκούρα, στο βόρειο τμήμα της χερσονήσου.

Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Αιγύπτου κάλεσε τους πολίτες της χώρας σε μαζικές διαδηλώσεις με αφορμή την ανατροπή του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. 

Μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της, η συντηρητική ισλαμική ομάδα κάλεσε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, «τι μάζες του αιγυπτιακού λαού να συγκεντρωθούν ειρηνικά σε όλες τις πλατείες και τους δρόμους της Αιγύπτου και μετά την προσευχή της Παρασκευής, να βγουν από τα τζαμιά και να απορρίψουν το πραξικόπημα που αντιτίθεται στη θέλησή τους».

Οι εισαγγελείς της χώρας επρόκειτο να ξεκινήσουν έρευνες σχετικά με μια σειρά κατηγοριών εναντίον του Μόρσι, του Μπαντί και 34 ακόμα ηγετών της Αδελφότητας και συμμάχων τους, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Ειδήσεων, MENA.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αντλί Μανσούρ, είχε καλέσει νωρίτερα την Αδελφότητα να λάβει μέρος σε έναν ευρύ εθνικό διάλογο. 

 Εξάλλου, οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις διαβεβαίωσαν την Πέμπτη πως δεν θα λαμβάνουν αυθαίρετα μέτρα εναντίον οποιασδήποτε πολιτικής ομάδας και θα εγγυάται το δικαίωμα στη διαμαρτυρία εφόσον οι διαδηλώσεις δεν αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.