.Τι σημαίνει η συμφωνία του Eurogroup για την ελληνική οικονομία

«Μιά στο καρφί και μια στο πέταλο» χτυπούν οι επιχειρηματίες μετά τη συμφωνία που ήρθε η κυβέρνηση με τους δανειστές τα ξημερώματα της Τετάρτης στις Βρυξέλλες.
Το στίγμα το δίνει με ανάλυση του για το τι σημαίνει η συμφωνία το ΕΒΕΑ το οποίο επισημαίνει χαρακτηριστικά τα εξής:
-«Το κλείσιμο της συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Μαΐου, αποτέλεσε μια βαθιά ανάσα για την ασθμαίνουσα ελληνική αγορά».

«Εκλεισε η παρένθεση της αβεβαιότητας»

Καλοπροαίρετα, μπορεί κανείς να ισχυριστεί, ότι με τις αποφάσεις του Eurogroup της 24ης Μαίου 2016, τουλάχιστον έκλεισε η παρένθεση της προ διετίας ολοκλήρωσης της πέμπτης αξιολόγησης του 2014. 

Μετά τη συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, είναι γεγονός ότι οι προσδοκίες αυξάνονται. Οι χρηματιστηριακές αξίες αναμένεται να ανέβουν και οι αποδόσεις στα ομόλογα να αποκλιμακώθουν ακόμα περισσότερο από το πρώτο τετράμηνο του έτους.

Πιό σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η επανένταξη των ελληνικών κρατικών τίτλων στο Ευρωσύστημα θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών με όφελος που υπολογίζεται στα 5 δισ. ευρώ.
Ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα, είναι θετικά για την ελληνική οικονομία, όπως η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ και συνολικά του Ευρωσυστήματος.
Οι επιχειρηματίες προσδοκούν τα χρήματα της διπλής δόσης των 10,3 δισ. ευρώ να εξυπηρετήσουν την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα που ανέρχονται σε 5,7 δισ. ευρώ, βελτιώνοντας τις συνθήκες ρευστότητας.
Επίσης, μελλοντικά, η συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωτράπεζας μπορεί να δώσει "αέρα" 3,5-4 δισ. ευρώ και να περιστείλει το κόστος δανεισμού για το Ελληνικό Δημόσιο και τις επιχειρήσεις ενώ σταδιακά θα μπορούσαν να περιοριστούν και τα capital controls.

Σε ομηρεία

Την ίδια στιγμή όμως ασκούν έντονη κριτική - "κατηγορούν" την κυβέρνηση σημειώνοντας ότι " έδωσε «γη και ύδωρ» στους δανειστές για να λάβει τελικά υπό όρους μια ενισχυμένη δόση 10,3 δις ευρώ και ένα οδικό χάρτη - υποσχέσεις - για το χρέος της που θα σχεδιάζεται για τα επόμενα τρία χρόνια".

Στην πραγματικότητα, σημειώνουν,  έγιναν πλήρως δεκτές οι τρεις βασικές απαιτήσεις των δανειστών με ένα Μνημόνιο διαρκείας, ένα Υπερταμείο ομηρίας και μετάθεση της ρύθμισης του χρέους.

Με το πρώτο, η ελληνική αγορά βρίσκεται σε μία μόνιμη κατάσταση επιβολής μέτρων και υφεσιακής εκκρεμότητας. Με το δεύτερο, τίθεται σε ομηρεία ο εθνικός πλούτος, αφού έως και το 2115 δεσμεύεται η ελληνική δημόσια περιουσία από το Υπερταμείο, που ουσιαστικά ελέγχεται από τους δανειστές. Με το τρίτο, ικανοποιείται η απαίτηση της Καγκελαρίας, να διευθετηθεί η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μετά τις Γερμανικές εκλογές.

55 δισ. ευρώ η παραοικονομία

Οι ίδιοι αναγνωρίζουν ότι η συμφωνία οδηγεί στη βελτίωση του κλίματος στην οικονομία, θέτουν όμως το ερώτημα "μπορεί όμως η βελτίωση του κλίματος από μόνη της να φέρει ανάκαμψη";

Και σημειώνουν ότι "με τους νέους φόρους τιμωρείται η επιχειρηματικότητα και η ιδιοκτησία, και φυσικά τιμωρούνται οι συνεπείς φορολογούμενοι. Την ίδια στιγμή, βέβαια, η παραοικονομία ξεπερνά τα 55 δις, δηλαδή πάνω από μισό Μνημόνιο, εκ των οποίων τα 20 δις αντιστοιχούν σε απώλειες από το λαθρεμπόριο, το παρεμπόριο και το διασυνοριακό εμπόριο, 8 δις από εισφοροδιαφυγή, 7 δις από Φ.Π.Α., και 21 δις από απώλειες του Α.Ε.Π".


Οι δεσμεύσεις

Επίσης οι επιχειρηματικές οργανώσεις ασκούν κριτική για τις ελληνικές δεσμεύσεις.
Πρώτον το υπερμνημόνιο διαρκείας προσφέρθηκε στους δανειστές με δέλεαρ το χρέος και τον "κόφτη" με μέτρα σε αναμονή.
Δεύτερον, η συμφωνία στο Eurogroup ξεκινά την αντίστροφη μέτρηση για τον οδικό χάρτη της ρύθμισης του χρέους, αλλά με επώδυνη επιτήρηση για δεκαετίες.
Τρίτον, η δόση είναι 10,3 δις ευρώ, που θα δοθεί υπό όρους και σε 2 υποδόσεις 7,5 τον Ιούνιο και 2,8 δις ευρώ το Σεπτέμβριο.
Τέταρτον, για το χρέος υπήρξαν μόνο δηλώσεις για ένα οδικό χάρτη.
Πέμπτον, υπάρχει η εκκρεμότητα για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο Πρόγραμμα

Υπενθυμίζεται, ότι η πρόταση του ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος είναι για περίοδο χάριτος 40 ετών ως το 2060, με αναστολή αποπληρωμής τόκων και κεφαλαίου ευρωπαϊκών δανείων ως το 2040, διαμόρφωση του κυμαινόμενου επιτοκίου στο 1,5% και επιμήκυνση της ωρίμανσης των ελληνικών ομολόγων ως το 2080.

 Με το υφιστάμενο καθεστώς και μετά τη δεκαετή περίοδο χάριτος 2011-2020, οι δανειστές για τα 322 δις ευρώ χρέους, απαιτούν τόκους 158 δις ευρώ έως το 2030. Τα ετήσια ποσά και οι δόσεις που οφείλει να καταβάλλει το ελληνικό κράτος από το 2021 και μετά την περίοδο χάριτος, χωρίς ρύθμιση της αποπληρωμής και με το ΑΕΠ σε επίπεδα κρίσης, επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος είναι μη βιώσιμο.

Ο ρόλος του ΔΝΤ


Αυτό λοιπόν που δεν αποφασίστηκε είναι ένα ουσιαστικό πακέτο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ενδεχομένως, η αντικατάσταση κάποιων δανείων του Δ.Ν.Τ. με φθηνότερη χρηματοδότηση από τον ESM και η έναρξη της συζήτησης για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους, ίσως αποτελέσει μια παραχώρηση, ώστε το Δ.Ν.Τ. να συμμετάσχει οικονομικά στο πρόγραμμα, νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο. 

Το Δ.Ν.Τ. θεωρεί την ελάφρυνση χρέους, ως βασικό σημείο για τη μείωση των στόχων επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος. Άλλωστε, και οι περισσότεροι οικονομολόγοι συντείνουν στην άποψη, ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% είναι ανέφικτος και ότι πιο εφικτός εμφανίζεται ο στόχος μέχρι 2%.

.Κομισιόν: Kαι «συμπλήρωμα» μνημονίου για να δοθεί η δόση του Ιουνίου

Μια πρώτη αποτίμηση των αποτελεσμάτων του χθεσινοβραδινού μαραθώνιου Eurogroup κάνει η Κομισιόν σε ανακοίνωσή της, στην οποία επισημαίνει ότι πρέπει να εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευτεί η πρώτη υποδόση.

«Με την πλήρη εφαρμογή των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν και την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, η εκταμίευση της πρώτης δόσης (7,5 δισ. ευρώ) θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο» αναφέρει η Κομισιόν.

Ωστόσο, υπηρξε σημείο στην ανακοίνωση, στο οποίο γινόταν λόγος για «supplemental Memorandum of Understanding», για το οποίο η Κομισιόν έσπευσε να διευκρινίσει ότι αναφέρεται σε «συμπληρωμένο» μνημόνιο και όχι «συμπληρωματικό»:
«Με ένα συμπληρωμένο μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει η Κομισιόν. 

Ουσιαστικά, πρόκειται για την οριστικοποίηση των εκκρεμοτήτων από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Τα «αγκάθια» είναι κάποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι ιδιωτικοποιήσεις με πρώτη και καλύτερη την υλοποίηση της συμφωνίας για το Ελληνικό, τα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο.

Οι παραπάνω δεσμεύσεις, μαζί με τον κόφτη δαπανών, τα νέα πακέτα προαπαιτούμενων του Σεπτεμβρίου (για το υπόλοιπο δόσεων 2,8 δισ. ευρώ) και της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και όλες τις άλλες «προσαρμογές» στο μνημόνιο (πχ εξαίρεση προσφυγικών δαπανών, ρήτρα υπεραπόδοσης κ.λπ.) θα περιέχονται στο «συμπληρωμένο μνημόνιο», όπως αναφέρει και η Κομισιόν.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει το δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά.

Πάνω απ' όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα.

Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.

Φτάνει πια ο εξευτελισμός της Ελλάδας!

Οι μάσκες έχουν πέσει εδώ και καιρό. Οι Συριζαίοι... μετά των ψεκασμένων έχουν πουλήσει και την ψυχή τους, για να μην πούμε και τη μάνα τους, για την εξουσία. Η δήλωση – μνημείο ανηθικότητας του Π. Καμμένου για τον ΦΠΑ στα νησιά είναι απλά η επιβεβαίωση ότι οι άνθρωποι δεν ορρωδούν προ ουδενός. Απλά ο καθένας από αυτούς το λέει με διαφορετικό τρόπο.
Πριν λίγο καιρό ο Τσίπρας το είπε... αυταπάτες. Τις προάλλες, ο Δραγασάκης μίλησε για τον πολιτικό ρεαλισμό στον οποίο εισέρχεται η κοινωνία και η οικονομία. Πιο... μπρουτάλ ο Πάνος ο ακομβίωτος τα είπε πιο χύμα ενώ ορισμένοι βουλευτές απλά έβαλαν τα κλάματα και πόνεσε η ψυχή τους για τα μέτρα που ψηφίζουν, όχι όρθιοι αλλά μπουσουλώντας.
Όλη αυτή η κωμωδία απλά αποδεικνύει ότι αυτή η κυβέρνηση όχι μόνο πρέπει να πάει φυλακή σούμπιτη για εξαπάτηση του ελληνικού λαού. Πρέπει να σβηστεί και από τα κατάστιχα της ιστορίας διότι δεν έχει τον πολιτικό ή κοινωνικό ανδρισμό να παραδεχθεί ότι έκανε λάθη πριν. Ότι όσα έλεγε από το 2010 και μετά ήταν ένα εγκληματικό λάθος. Ότι η αριστερή τους ιδεολογία ήταν τόσο ψεύτικη όσο ο ανύπαρκτος σοσιαλισμός που πίστεψαν στα μικράτα τους. 
Ότι ο Τσίπρας, ο Καμμένος και η παρέα τους είχαν ως μοναδικό στόχο να καταλάβουν την εξουσία. Το κατάφεραν με τα ψέματά τους αλλά τώρα που είναι καβάλα στ' άλογο είναι τόσο άτολμοι που δεν τολμούν να ξεγυμνωθούν μπροστά στους πολίτες και να πουν: «Ναι κύριοι, κάναμε λάθος. Και για τα μνημόνια, και για τα νταούλια, και για τους Μερκελιστές, και για τις κρεμάλες, και για τους ψεκασμένους, και για τα επεισόδια που προκλήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια».
Να βγουν και να πουν αν έχουν μια σταλιά φιλότιμο: «Σας κοροϊδέψαμε αλλά δεν το θέλαμε. Πιστεύαμε ότι θα είναι διαφορετικά αλλά την πατήσαμε». Ούτε αυτό δεν μπορούν να πουν γιατί απλά είναι οι χειρότεροι αμοραλιστές που πέρασαν ποτέ. Ο Αλέκος Αλαβάνος το είπε πιο καθαρά: «Είναι η πιο ξεπουλημένη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ».
Όμως, αυτά είναι διαπιστώσεις. Δυστυχώς το ιστορικό λάθος έγινε, το έγκλημα συνετελέσθη, πάμε παρακάτω και η απόδοση ευθυνών γι' αργότερα. Τώρα προέχει η αποτίμηση της ζημίας και η προσπάθεια να μη γίνει μεγαλύτερη. Κυρίως δε προέχει να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι αυτό που έγινε το 2015 ήταν λάθος και πρέπει να διορθωθεί. 
Πρέπει ο κόσμος που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ να καταλάβει τι έχει κάνει. Θέλει να συνεχίσει να βρίζει τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για τα 40 χρόνια εξουσίας; Ας το κάνει. Θέλει να μη βλέπει μπροστά του τον Μητσοτάκη ή την Φώφη. Ας μην τους βλέπει. Θέλει να κρίνει το πολιτικό σύστημα και τα λάθη που έχει κάνει; Ας το πράξει κι αυτό. Δεν έχει κανένα δικαίωμα ο ελληνικός λαός να συνεχίζει να στηρίζει ένα θέατρο σκιών που παριστάνει την κυβέρνηση.

Η χώρα, η πατρίδα μας χρειάζεται στιβαρή ηγεσία. Χρειάζεται όραμα, ιδέες, προσπάθεια από το πρωί ως το βράδυ. Χρειάζεται κυρίως αλήθεια κι όχι άλλες αυταπάτες. Φτάνει πια ο εξευτελισμός της Ελλάδας!

.Ιδεολογική αμηχανία στη ΝΔ

Μετά από ένα τέτοιο «Βατερλό» της κυβέρνησης Τσίπρα θα έπρεπε κανονικά η αξιωματική αντιπολίτευση να έχει βγει στα «κάγκελα». Δεν αρκεί δηλαδή ένα twitt του Κουμουτσάκου ή μια – δυο ανακοινώσεις για τα μάτια του κόσμου. Ούτε βεβαίως το εύστοχο χιούμορ του Άδωνι μπορεί να σώσει την επικοινωνιακή ανεπάρκεια της Νέας Δημοκρατίας μετά από το Eurogroup.
To Μαξίμου βγάζει ανακοινώσεις πανηγυρικού χαρακτήρα για τη συμφωνία και γενικώς επικρατεί σιγή ιχθύος. Περιμένουμε δηλαδή από τον κόσμο να καταλάβει ότι ο Σόιμπλε έκανε ξανά με τα κρεμμυδάκια τον Τσακαλώτο και την ίδια στιγμή έχουν αρχίσει όλοι να πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κατήγαγε νίκη λαμπρά.
Πότε ακούμε ότι θα βγούμε στις αγορές. Πότε ότι θα γεμίσει λεφτά η αγορά από τον Μ. Ντράγκι. Πότε ότι θα πληρωθούν τα χρέη σε όλους και πότε ότι το ελληνικό χρέος βρήκε το δρόμο του και λύθηκε οριστικά και αμετάκλητα. Η ΝΔ... άφαντη. 
Ούτε να εξηγήσει τι συμβαίνει, ούτε να κάνει τις δικές της σοβαρές εκτιμήσεις για το που πάει η χώρα, ούτε να συνθέσει το δικό της «αφήγημα». Ακόμη περιμένουμε πότε θα μας ανακοινώσει ο Κυριάκος το πρόγραμμά του για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις, για την ανεργία. Ακόμη και για το προσφυγικό δεν έχουμε σαφή εικόνα του τι συμβαίνει στη Λ. Συγγρού. Τι σκέφτεται να κάνει για ένα πρόβλημα που θα υπάρχει χρόνια;
Όμως, το βασικό πρόβλημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι ότι ο Τσίπρας του έχει «κλέψει» τα επιχειρήματα. Είτε μας αρέσει είτε όχι η ολοκλήρωση της «κωλοτούμπας» του πρωθυπουργού τον έχει κάνει πιο ελκυστικό στο χώρο του λεγόμενου μεταρρυθμιστικού κέντρου. Από τη μια δηλαδή ο Τσίπρας έχει «τρυγοβολήσει» όλο το παλαιό ΠΑΣΟΚ κι από την άλλη με τις νεοφιλελεύθερες επιλογές του έχει αφαιρέσει από τη ΝΔ το πλεονέκτημα να διαμορφώνει αυτή την ατζέντα που αφορά στις αγορές, στις ιδιωτικοποιήσεις, σε μέτρα που χαρακτηρίζονται «δεξιά».
 Δηλαδή που μέχρι πριν λίγο καιρό ήταν αδύνατο να φανταστεί κανείς ότι θα έπαιρνε μια αριστερή κυβέρνηση. Κι εδώ που τα λέμε ό,τι δεν τόλμησε (ή ότι δεν άφησαν κάποιοι σκοτεινοί κύκλοι) να κάνει η κυβέρνηση της δεξιάς το έκανε μέσα σε λίγους μήνες η κυβέρνηση του Τσίπρα. Και υπερταμείο 99 ετών και σκληρές ιδιωτικοποιήσεις κόντρα στους συνδικαλιστές, και φορολογικά μέτρα. Ακόμη και τη σύμβαση για το Ελληνικό θα ψηφίσει η Βουλή του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κόντρα σε επιχειρηματίες που μπλόκαραν την επένδυση για δικούς τους λόγους.
Γενικώς επικρατεί μια ιδεολογική αμηχανία στη ΝΔ για το πώς θα αντιμετωπίσουν τον «νέο Τσίπρα». Όχι δηλαδή τον «αριστερό Τσίπρα» που τον είχαν του χεριού τους και μπορούσαν να χαράξουν διαχωριστικές γραμμές. Αλλά τον «δεξιό Τσίπρα» που μπορεί να χάνει το ακροαριστερό του ακροατήριο (Λαφαζάνη, Ζωή, Σακοράφα κ.λπ.) αλλά γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στον κεντροδεξιό χώρο, ίσως και ακόμη παραπέρα.

Αν, λοιπόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ξεκαθαρίσει σύντομα τι θέλει ο ίδιος και που θέλει να πάει τη ΝΔ, θα έχει πρόβλημα όσο περνά ο χρόνος. Πρέπει να ξεκαθαρίσει το πρόγραμμα του κόμματος, τις βάσεις που θέλει να κτίσει την Ελλάδα, πώς θα πείσει τους πολίτες να τον ψηφίσουν. Διότι αν στο δίλημμα «δεξιός Κυριάκος» ή «δεξιός Αλέξης» που έτσι κι αλλιώς θα κάνουν τα ίδια, η απάντηση είναι εύκολη. Τον Αλέξη που δεν είναι κι από τζάκι, δεν φέρει το βαρύ όνομα της Αγίας Οικογένειας και δεν έχει εμπλοκές του παρελθόντος.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.