.Ποιους έψαξε να βρει στη λίστα Λαγκάρντ ο Γ. Παπακωνσταντίνου


Τις λέξεις - κλειδιά, «George Papandreou», «Papakonstantinou» και «Κοzani» φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωσναντίνου. Αυτό προκύπτει μετά την αναζήτηση που πραγματοποίησε στα ηλεκτρονικά αρχεία της λίστας λαγκάρντ, σύμφωνα με τις πληροφορίες για τα όσα κατέθεσαν στην προανακριτική χθες οι δύο πραγματογνώμονες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, με τους οποίους και θα συνεχιστούν σήμερα το απόγευμα οι εργασίες της επιτροπής που διερευνά την υπόθεση.

Οι δύο πραγματογνώμονες της ΕΛΑΣ, που συμμετείχαν στην εξέταση του επίμαχου usb με τη λίστα Λαγκάρντ, εξήγησαν ότι υπήρχε η δυνατότητα να γίνει αναζήτηση με λέξεις - κλειδιάκαι να ανοιχτούν τα 47 αρχεία, που περιείχε το ηλεκτρονικό μέσο αποθήκευσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τους πραγματογνώμονες, ο πρώην υπουργός Οικονομικών χρησιμοποίησε για την αναζήτηση τις «λέξεις - κλειδιά», «George Papandreou», «Papakonstantinou» και «Κοzani».

Να σημειωθεί ότι η πραγματογνωμοσύνη της αρμόδιας επιτροπής της ΕΛΑΣ, που έχει κατατεθεί στην Προανακριτική Επιτροπή, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και στοιχεία με τραπεζικές πληροφορίες για τους πραγματικούς δικαιούχους και τους διαχειριστές του λογαριασμού των 550 εκατ. δολλαρίων, που περιλαμβάνεται στη λίστα Λαγκάρντ.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να ανήκει σε Hedge Fund, με δικαιούχο τον ισραηλινό επιχειρηματία Σάμπι Μιονί και διαχειρίστρια φέρεται να είναι η κ. Μαρία Παντελή.

Αύριο η Προανακριτική Επιτροπή έχει προγραμματίσει να εξετάσει με διαδικασίες εξπρές, τους περίπου 43 στενούς συνεργάτες του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με μοναδικό ερώτημα αν ήταν το πρόσωπο στο οποίο ο πρώην υπουργός είχε δηλώσει ότι έδωσε προς φύλαξη, χωρίς να θυμάται, όμως, σε ποιόν, το επίμαχο cd, που είχε σταλεί από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

.Φραστικό επεισόδιο μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους


Οξύ φραστικό επεισόδιο σημειώθηκε το μεσημέρι στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Ιπποκράτους, με αφορμή τις διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων, επεισόδιο για το οποίο το κόμμα κρατάει χαμηλούς τόνους, θεωρώντας το σύνηθες σε προσυνεδριακές διαδικασίες.

 Το επεισόδιο σημειώθηκε μεταξύ δύο γραμματέων Νομαρχιακών Επιτροπών και μελών της Επιτροπής Καταστατικού, η οποία εξέδωσε τις εγκυκλίους σχετικά με τις διαδικασίες ανάδειξης των συνέδρων.

Ειδικότερα, οι Γραμματείς των ΝΕ Πειραιά και Β1 Αθήνας κ.κ. Αξαρλής και Σωτηρόπουλος επισκέφθηκαν τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος προκειμένου να ρωτήσουν «τι γίνεται» με την εκλογή των συνέδρων και συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΕΚΑΠ Γ. Σουλαδάκη και τα μέλη της Επιτροπής Γρ. Φελώνη και Κ. Πανταζή, ενώ παρών ήταν και ο Γραμματέας της Οργανωτικής Γραμματείας Πάρις Κουκουλόπουλος.

 Σύμφωνα με την πλευρά των επισκεπτών, μέλος της Επιτροπής Καταστατικού εξεμάνη με την ενέργεια 75 στελεχών του Κινήματος να συντάξουν κείμενο αμφισβήτησης των διαδικασιών εκλογής των συνέδρων, κάνοντας λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης της σύνθεσης του Συνεδρίου, προκειμένου να ελεγχθεί το σώμα από την ηγεσία.

Σύμφωνα, πάντα, με την ίδια πλευρά, το μέλος της Επιτροπής αποκάλεσε «αλήτες» τα 75 στελέχη και στη συνέχεια υπήρξε οξεία φραστική αντιπαράθεση, με τις φωνές να ακούγονται σε όλους τους ορόφους του κτιρίου.

 Τελικά, με την παρέμβαση των ψυχραιμοτέρων το επεισόδιο έληξε.

Πάντως ο κ. Αξαρλής φέρεται να ζήτησε την παραίτηση του μέλους της ΕΚΑΠ που χρησιμοποίησε τον χαρακτηρισμό «αλήτες». 

.Τι έφερε και τι πήρε ο Ολάντ


Εξαιρετικά θετικά αξιολογεί η Αθήνα την επίσκεψη του γάλλου προέδρου που έδειξε να κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία έχει φθάσει η ελληνική κοινωνία. 

«Δεν ζητώ άλλες θυσίες» είπε ορθά – κοφτά δίνοντας σήμα ότι αν η χώρα συνεχίσει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της δεν θα υπάρξει πίεση για επιπλέον μέτρα λιτότητας. Όμως από την άλλη πλευρά δεν μίλησε ο Ολάντ για διόρθωση του προγράμματος ή χαλάρωση καθώς όπως λένεστο Μέγαρο Μαξίμου «δεν μπορεί να ανοίξει τέτοιο θέμα σε αυτή τη φάση». 

Οι αναφορές του Ολάντ στην ανεργία των νέων, τα προγράμματα που πρέπει να υλοποιηθούν για την ενίσχυση των ανέργων και οι προοπτικές ανάπτυξης που στήριξε αποτελούν μείζονες προτεραιότητες στην ατζέντα Σαμαρά. 

Στην κυβέρνηση αποδίδουν τεράστια σημασία στη δέσμευση του γάλλου προέδρου να συμμετάσχει το Γαλλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και δανείων με κεφάλια στο Επενδυτικό Ταμείο για τη στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δημιουργείται στην Ελλάδα. 

«Αφενός ενισχύεται η πεποίθηση πέραν των φραστικών αναφορών ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου από το ευρώ και αφετέρου ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι σταθερός επενδυτικός προορισμός» λένε στην κυβέρνηση. 

Όμως πιο πολλά χαμόγελα στο κυβερνητικό επιτελείο προκάλεσε η δήλωση Ολάντ για τα ελληνικά κοιτάσματα και το θέμα των ερευνών. Ουσιαστικά ο Ολάντ στηρίζει τη μετατροπή σε ευρωπαϊκό θέμα των κοιτασμάτων και των ερευνών που προωθεί η κυβέρνηση. 

«Είναι μία ευκαιρία για την Ελλάδα και για την Ευρώπη η ύπαρξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου κάτι που μπορεί καταρχήν να βρεθεί και κατόπιν, να ακολουθήσει η εκμετάλλευσή τους και πιστεύω ότι εδώ θα επικρατήσει το Διεθνές Δίκαιο, το Δίκαιο της Θάλασσας. Αν μπορεί, βεβαίως, η Γαλλία να συνεκμεταλλευτεί με την Ελλάδα αυτά τα κοιτάσματα θα το κάνει» διαμήνυσε ο γάλλος πρόεδρος. 

Ο κ. Σαμαράς λίγο πριν επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη ξεκαθάρισε πως «Τα ενεργειακά αποθέματα της Ελλάδας βρίσκονται στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο. Αποτελούν πλουτοπαραγωγικές πηγές ευρύτερα της Ευρώπης. 

Το δικαίωμα να ανακηρύξει ΑΟΖ η Ελλάδα από το Δίκαιο της Θάλασσας το έχει όποτε θέλει να το κάνει. Θα το κάνουμε με τις σωστές κινήσεις που απαιτούνται. Θέλουμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα φιλικά και ειρηνικά γιατί; Γιατί, άλλωστε, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης. 

Η Ελλάδα θα μπορέσει με αυτές τις πηγές της να εφοδιάζει, να γίνει κόμβος υδρογονανθράκων για ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύω ότι μαζί με την Κύπρο μπορούμε να παίξουμε έναν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στην παραγωγή υδρογονανθράκων, στον εφοδιασμό της Ευρώπης από ευρωπαϊκές πηγές, να αποκτήσει η Ευρώπη τους δικούς της υδρογονάνθρακες. Να εξαρτάται, επομένως, λιγότερο από εξαγωγές άλλων». 

Ο γάλλος πρόεδρος εκτός από τον τομέα της ενέργειας ενδιαφέρεται – και το είπε άλλωστε για τη συμμετοχή γαλλικών εταιρειών σε αποκρατικοποιήσεις- για τις υποδομές, τον κατασκευαστικό τομέα, τον τουρισμό και ύδρευση- ηλεκτρισμό. 

Αν και ο Ολάντ δήλωσε ότι δεν ήρθε στην Αθήνα για να πουλήσει εξοπλισμούς εντούτοις υπήρξε συμφωνία για δυο γαλλικές φρεγάτες από τις έξι που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση Καραμανλή οι οποίες όμως δεν θα αγοραστούν αλλά θα δοθούν με τη μέθοδο του leasing. Στην κυβέρνηση θεωρούν σημαντική την συμφωνία για τη χώρα ενώ ορισμένοι τη συνδέουν και με τις έρευνες για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.

. Ηχηρό μήνυμα έστειλαν οι σημερινές κινητοποιήσεις


Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι έλληνες πολίτες στις απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες ανά την Ελλάδα, στέλνοντας ηχηρό αλλά και ταυτόχρονα ειρηνικό μήνυμα κατά της συνεχιζόμενης λιτότητας και των περικοπών που εφαρμόζει η τρικομματική κυβέρνηση, στο πλαίσιο του μνημονίου.

Οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σ' όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας είχαν αυξημένη συμμετοχή, με τους πολίτες να διαδηλώνουν την αντίρρησή τους στις πολιτικές της κυβέρνησης όπως αυτές υπαγορεύονται από τις επιταγές της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

Οι κινητοποιήσεις ήταν στη μεγάλη πλειοψηφία τους ειρηνικές, με ελάχιστες εξαιρέσεις κάποια μεμονωμένα περιστατικά στην Αθήνα, όπου σημειώθηκε περιορισμένη ρίψη μολότοφ, και στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου νεαροί συγκρούστηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις, προκαλώντας ζημιές σε καταστήματα της περιοχής και την ανατροπή ενός περιπολικού.

.Επιστρέφουν στο ΠΑΣΟΚ 4 διαγραφέντες


Τέσσερις βουλευτές που είχαν τεθεί εκτός Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ με απόφαση του Ευ. Βενιζέλου, επιστρέφουν ενόψει Συνεδρίου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες.

Πρόκειται για τους Κώστα Σκανδαλίδη, Γιάννη Κουτσούκο, Μιχάλη Κασσή και Άντζελα Γκερέκου. Αύριο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται ο κ. Βενιζέλος να ενημερώσει σχετικά, με επιστολή του, τον Πρόεδρο της Βουλής.

.Χωρίς ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ χιλιάδες συνταξιούχοι


Να ολοκληρώσουν τη διασταύρωση των αριθμών Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και Φορολογικού Μητρώου (ΑΜΚΑ και ΑΦΜ) των συνταξιούχων έως τις 10 Μαρτίου, ζητά από τους διοικητές των ασφαλιστικών ταμείων, με κατεπείγουσα επιστολή που απέστειλε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης επισημαίνει ότι, «από την αντιπαραβολή των στοιχείων οι κενοί ή λάθος ΑΜΚΑ έχουν μειωθεί μόλις κατά  19% στο πλήθος των κενών ή λάθος ΑΜΚΑ. που είχαν εντοπιστεί στο αρχείο της 10-12-2012 έναντι στόχου 40% ενώ αντίθετα δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε ότι αφορά τον ΑΦΜ» 

όπου, «η πλειοψηφία των ταμείων και το ποσοστό των κενών ή λάθος ΑΦΜ εξακολουθεί να παραμένει στο 4% του συνόλου των συντάξεων, αν και υπάρχουν ταμεία όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών όπου κατόρθωσαν να φθάσουν την απόκλιση τόσο στον ΑΜΚΑ. όσο και στον ΑΦΜ στο 0%».

Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Εργασίας, μεταξύ των Ταμείων που εμφανίζουν ελλείψεις σε κενούς και άκυρους ΑΜΚΑ στις 8/2/2013 είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) με 84.085 σε σύνολο 241.769 συντάξεων, και το Ταμείο του Δημοσίου με  62.129 ελλείψεις σε σύνολο 446.930 συντάξεων.

Σημαντικά προβλήματα την ίδια ημερομηνία σε κενούς και άκυρους ΑΦΜ εμφανίζει το ΙΚΑ με 88.407 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 1.008.998, και ο ΟΓΑ με 25.831 ελλείψεις σε πλήθος συντάξεων 745.692. 

.Πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ σε διάλογο για την Κεντροαριστερά


Πρόσκληση για συνάντηση και διάλογο απηύθυνε το ΠΑΣΟΚ προς το Συντονιστικό Όργανο των έξι κινήσεων που βρίσκονται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και είχαν πάρει μέρος σε εκδήλωση που είχε γίνει στο Γκάζι με θέμα την ανασύνταξη του χώρου.

Την πρόσκληση απηύθυναν ο υπεύθυνος για τον διάλογο με τις κινήσεις της Κεντροαριστεράς, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μανιάτης και ο Χρήστος Δερβένης, αντιπρόεδρος του ΙΣΤΑΜΕ-Ανδρέας Παπανδρέου. Η συνάντηση προτείνεται να γίνει την Τρίτη 26 Φεβρουαρίου στα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους. 

Οι έξι κινήσεις που συγκροτούν το Συντονιστικό Όργανο είναι: Κοινωνικός Σύνδεσμος, Πρωτοβουλία Β, Πολιτεία 2012, Π80, Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές.

.Ι. Βρούτσης: Θα διευθετηθεί το θέμα χορήγησης βοηθήματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους


Στις διαφορετικές απόψεις των εμπλεκομένων φορέων, αποδίδει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισηςκαι Πρόνοιας την καθυστέρηση που υπήρξε στην εφαρμογή διάταξης που είχε ψηφιστεί από το 2011, σχετικά με τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε αυτοαπασχολούμενους.

Έγγραφο του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στις 12 Φεβρουαρίου, αναγνωρίζει ότι ο Ν. 3986/2011 προβλέπει τη δημιουργία στον ΟΑΕΔ Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας υπέρ αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολουμένων, με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και με σκοπό τη χορήγηση βοηθήματος ανεργίας στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών. 

Αναφέρει, επίσης, ότι από 1ης Ιανουαρίου 2011 έχει θεσπιστεί η μηνιαία εισφορά ποσού 10 ευρώ που καταβάλλεται από τους ασφαλισμένους των ασφαλιστικών φορέων «Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών» (ΟΑΕΕ), «Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων» (ΕΤΑΑ), ΕΤΑΠ- ΜΜΕ, υπέρ του λογαριασμού αυτού.

Όπως, όμως, διευκρινίζει ο κ. Βρούτσης, «η Υπουργική Απόφαση, που προβλέπεται από τις ανωτέρω διατάξεις για την υλοποίησή τους, δεν κατέστη δυνατό να εκδοθεί έως σήμερα δεδομένου ότι χρειαζόταν η γνώμη των ΔΣ των αρμοδίων οργανισμών και η γνώμη του Συμβουλίου Κοινωνικής Ασφάλισης (Σ.Κ.Α.) και οι διαδικασίες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί, επειδή υπήρχαν διαφορετικές απόψεις των εμπλεκομένων φορέων για την εφαρμογή της διάταξης»

.Άμεσα στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος

Σήμερα ή αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή ο νέος επενδυτικός νόμος με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού καιεπενδυτικού πλαισίου στη χώρα μας.
 Στο Μέγαρο Μαξίμου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κατά την οποία συζητηθήκαν οι επόμενες κινήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι τώρα ξεκινά η ώρα των πρωτοβουλιών και το επόμενο διάστημα θα δούμε σημαντικές πρωτοβουλίες σε επιμέρους ζητήματα, αλλά και θετικές εξελίξεις στις αποκρατικοποιήσεις και στις επενδύσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες στο Παρίσι όπου θα συζητήσει με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, το ενδεχόμενο συμμετοχής της Γαλλίας στο ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο.

 Στην κυβέρνηση προκάλεσε έντονη ικανοποίηση το γεγονός ότι το Κατάρ επέστρεψε στον διαγωνισμό για το Ελληνικό, υπογράφοντας το σύμφωνο εμπιστευτικότητας με το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης, Ν. Μηταράκη το κλίμα άλλαξε μετά την επίσκεψη του κ. Σαμαρά στο Κατάρ ενώ οι Άραβες συνεχίσουν να ενδιαφέρονται και για το νησί Οξιά στο Ιόνιο.

.Δηλώσεις Μανιτάκη για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων


Πρόθεση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο και αποδοτικότερο τρόπο οι υπάλληλοι με αυξημένα προσόντα, ιδίως εκείνοι που είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, όπως διαβεβαίωσε ο αρμόδιος υπουργός Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας πριν από λίγο στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικής με την αξιοποίηση των υπαλλήλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και των υπαλλήλων που είναι απόφοιτοι της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, στόχος του υπουργείου είναι οι υπάλληλοι αυτοί να αξιοποιηθούν με επιπλέον μοριοδότηση, τόσο κατά την εξέλιξή τους όσο και για την επιλογή σε θέσεις ευθύνης. 

Ο κ. Μανιτάκης, αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας των υπαλλήλων, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο ώστε να αποτυπώνεται τόσο το εργασιακό προφίλ των υπαλλήλων, που απαιτούνται κάθε φορά για την κάλυψη συγκεκριμένων θέσεων, όσο και τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα με τρόπο αξιοκρατικό και απρόσωπο.

Είχε προηγηθεί η επισήμανση του κ. Μητσοτάκη ότι κάθε απόφοιτος της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει στοιχίσει στο Δημόσιο περί τα 35.000 ευρώ και έχει καταρτιστεί για να κάνει πολύ συγκεκριμένη δουλειά, είτε στις δομές στην κεντρική διοίκηση είτε στην αποκεντρωμένη, αλλά οι υπάλληλοι αυτοί, που είναι αυξημένων προσόντων, κινδυνεύουν να τεθούν πρώτοι στο καθεστώς διαθεσιμότητας και κινητικότητας σε σχέση με υπαλλήλους που έχουν υπηρετήσει στο δημόσιο για αρκετά χρόνια.

Όπως, όμως, υπενθύμισε ο κ. Μανιτάκης, τα κριτήρια της υπουργικής απόφασης που υπεγράφη, σε εφαρμογή του Ν. 4093/2011 για τους υπαλλήλους που επρόκειτο να τεθούν σε διαθεσιμότητα, αφορούσαν αποκλειστικά τη διαθεσιμότητα 2.500 υπαλλήλων, οι οποίοι ήταν υπάλληλοι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης 

και επιπλέον, ήταν υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, «άρα δεν μπορούσε να αφορά υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και, πολύ περισσότερο, δεν μπορούσε να αφορά τους αποφοίτους της Σχολής Δημόσιας Διοίκησης».

Πρόσθεσε μάλιστα, ο κ. Μανιτάκης ότι στη συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν αποτυπώθηκαν τα πάγια κριτήρια της διαθεσιμότητας, διότι ο νόμος θέτει ως πρώτο κριτήριο το συμφέρον της υπηρεσίας και ως δεύτερο κριτήριο την αξιοποίηση του υπαλλήλου. 

Αυτά τα δύο κριτήρια θα εξειδικευθούν με νεότερη, η οποία θα βγει όταν θα αρχίσει να εφαρμόζεται το καθεστώς της κινητικότητας, πέρα από αυτή την ειδική και εφάπαξ απόφαση που εφαρμόστηκε το Νοέμβριο του 2011.

.«Συνυπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΕ, Σαμαράς και Ολάντ» λέει το ΚΚΕ


«Η συνεκμετάλλευση των δημόσιων υποδομών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου από το γαλλικό και ελληνικό κεφάλαιο, είναι το αντιστάθμισμα που αξίωσε ο Φ. Ολάντ για τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση και την ελληνική πλουτοκρατία», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη χθεσινή επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα και προσθέτει: 

«οι συνεταίροι της ελληνικής πλουτοκρατίας και οι φίλοι της κυβέρνησης και των κομμάτων της αποδεικνύονται για μια ακόμη φορά εχθροί και επικίνδυνοι για τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα συμφέροντα λαού. Τα κόμματα που έλεγαν ότι ο Ολάντ φέρνει νέο φιλολαϊκό αέρα στην ΕΕ πρέπει τώρα να απολογηθούν στον λαό για τα ψέματά τους».

Επίσης, το ΚΚΕ κάνει λόγο για «προκλητικότητα» από τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, που «παριστάνουν ότι νοιάζονται για το δράμα των ανέργων και των λαών, τη στιγμή που είναι συνυπεύθυνοι για την πολιτική της ΕΕ που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικά των νέων».

Μιλά, ακόμα, για «μέγιστη υποκρισία τους για την ιμπεριαλιστική πολεμική επιδρομή που έχει εξαπολύσει η Γαλλίαστο Μάλι της Αφρικής, για την οποία ο Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης», και σημειώνει ότι «είχαν το θράσος να την εμφανίζουν ως προσπάθεια σταθεροποίησης»

.ΣΥΡΙΖΑ: Επικοινωνιακή διαχείριση της επίσκεψης Ολάντ έκανε ο πρωθυπουργός


Για επικοινωνιακή διαχείριση της επίσκεψης Ολάντ κατηγορεί τον πρωθυπουργό ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις συνομιλίες με τον Γάλλο πρόεδρο χθες στην Αθήνα.
«Για μια ακόμη φορά ο κ. Σαμαράς περιορίζει τις διεθνείς επαφές της χώρας στο επίπεδο της επικοινωνιακής διαχείρισης για τη δημιουργία μιας επίπλαστης εικόνας αισιοδοξίας που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

«Οι επενδύσεις, η ανάπτυξη και η καταπολέμηση της ανεργίας δεν μπορούν να έρθουν μέσα από τη συνέχιση της καταστροφικής πολιτικής της λιτότητας που εξαθλιώνει την Ελλάδα και αποδομεί συνολικά την Ευρώπη. 

Δεν μπορούν να έρθουν από έναν πρωθυπουργό και από μία κυβέρνηση δεσμευμένους στα μνημόνια, που δεν εκμεταλλεύτηκαν ούτε το λάθος του ΔΝΤ στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και παραμένουν άφωνοι στο ευρωπαϊκό επίπεδο, δίχως να έχουν προβάλει καμία θέση για μια κοινωνικά δίκαιη έξοδο από την κρίση».

.Νομοσχέδιο για την προστασία των ανέργων


Μέτρα προστασίας υπέρ των ανασφάλιστων ανέργων, ρυθμίσεις για την επιτάχυνση της εξέτασης των αναπηρικών συντάξεων, την επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας, την ισχυροποίηση της Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας αλλά και βαριές κυρώσεις για υπαλλήλους των ασφαλιστικών φορέων που εμπλέκονται σε παραβατικές συμπεριφορές, προβλέπει μεταξύ άλλων νομοσχέδιο «σκούπα» 76 άρθρων του υπουργείου Εργασίας, που πρόκειται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου παρατείνεται μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2014 η ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων που έληξε στις 31/12/2012.
Ακόμη, προβλέπεται ότι η συμμετοχή των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ ανέργων σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης δεν αποτελεί λόγο διαγραφής τους από τα μητρώα του Οργανισμού.

Συνιστάται επίσης στον ΟΑΕΔ, ειδικός λογαριασμός ανεργίας υπέρ των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων για τη χορήγηση βοηθήματος σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης διακοπής του επαγγέλματος και για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών και ειδικός λογαριασμός για την υλοποίηση προγραμμάτων των Οργανισμών Εργατικής Κατοικίας και Εστίας που καταργήθηκαν.

Λαμβάνεται μέριμνα για τη σύντμηση του χρόνου αναμονής για την έκδοση των αναπηρικών συντάξεων. 
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για ένα εξάμηνο, εφόσον εκκρεμεί επανεξέταση από υγειονομική επιτροπή και ο δικαιούχος είχε κριθεί με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%. Αν η τελική γνωμάτευση προσδιορίσει μικρότερο ποσοστό αναπηρίας η διαφορά θα παρακρατείται. 

Στις επιτροπές θα συμμετέχουν και γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Εισάγονται ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των παρβατικών συμπεριφορών που «χρεώνουν» τα ασφαλιστικά Ταμεία με παράνομες χορήγησεις συντάξεων, επιδομάτων και παροχών υγείας

Έτσι, μέσω του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ» θεσπίζεται η σύζευξη των ηλεκτρονικών συστημάτων των υπουργείων Εργασίας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικονομικών, ώστε να καθίσταται ευχερής ο έλεγχος κάθε μεταβολής της οικογενειακής κατάστασης συνταξιούχων και ασφαλισμένων.

."Μας έχεις καταστρέψει" φωνάζουν οι Ιταλοί στον Μπερλουσκόνι


Επεισοδιακός υπήρξε ο τρόπος που απομακρύνθηκαν, χθες βράδυ, από ομιλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε συνεδριακό κέντρο του Μιλάνου δύο πολίτες, που θέλησαν με δυναμικό τρόπο να αμφισβητήσουν τον "Καβαλιέρε".
 Ο πρώτος, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η ομιλία του επονομαζόμενου και «μίστερ τιβί» του φώναξε «μας έχεις καταστρέψει».

 Όπως αναφέρουν πολλά ιταλικά μέσα ενημέρωσης «χρειάσθηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να τον προστατεύσει και να τον συνοδεύσει εκτός της αίθουσας, διότι υπήρχαν αρκετοί μαινόμενοι υποστηρικτές του Μπερλουσκόνι, που θα μπορούσαν ακόμη και να τον λιντσάρουν».

Λίγο αργότερα, μια γυναίκα ρώτησε με έντονο ύφος «αν, όντως, η κεντροδεξιά εννοεί να κλείσει την υπηρεσία Equitalia, η οποία εισπράττει πρόστιμα και φόρους περασμένων ετών για λογαριασμό του ιταλικού κράτους».

Σύμφωνα με τις εικόνες και φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες μεγάλων εφημερίδων, και στην περίπτωση αυτή , μία μερίδα των συμμετεχόντων στην προεκλογική ομιλία του πρώην πρωθυπουργού και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, επιχείρησε να επιτεθεί στη γυναίκα, η οποία είχε ισχυρισθεί πως «έχει καταστραφεί από τα πρόστιμα που τις επιβλήθηκαν λόγω φορoλογικών oφειλών». Η ίδια συνοδεύθηκε εκτός του συνεδριακού κέντρου υπό αστυνομική προστασία.

Στην συνέχεια όμως ξέσπασε ένταση και ανάμεσα στους ίδιους τους υποστηρικτές του «Καβαλιέρε»: ένα μέρος του ακροατηρίου απεμάκρυνε κάποιους κεντροδεξιούς οπαδούς, οι οποίοι λίγα λεπτά νωρίτερα είχαν με την σειρά τους απομακρύνει από την αίθουσα τους δυο αμφισβητίες του Μπερλουσκόνι.

Αρχικά, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας προσπάθησε να διασκεδάσει την εντύπωση από το επεισόδιο, δηλώνοντας ότι « αναμφίβολα, οι επικριτές του θα πρέπει να ήταν οπαδοί της Γιουβέντους».
 Κατόπιν όμως ζήτησε από την εξέδρα «να υπάρξει, άμεσα, η πρέπουσα παρέμβαση»

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.