.«Το ΠΑΣΟΚ δε θα ψηφίσει το νόμο για το κλείσιμο της ΕΡΤ»

«Το ΠΑΣΟΚ έχει καταστήσει σαφές στις επαφές που είχαν οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος για το θέμα της ΕΡΤ, ότι διαφωνεί απολύτως με τις συγκεκριμένες αποφάσεις και τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Για το λόγο αυτό, η σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν φέρει τις υπογραφές των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από το ΠΑΣΟΚ.

Το ΠΑΣΟΚ έχει επίσης καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει στη Βουλή το νόμο που θα κυρώνει αυτή την ΠΝΠ.

Το ΠΑΣΟΚ δεν κρύφτηκε ποτέ πίσω από κοινοβουλευτικά και διαδικαστικά τεχνάσματα, ούτε παίζει με την εθνική, κοινωνική και πολιτική του ευθύνη. Έχει αναλάβει –στην αρχή μόνο του- το τεράστιο βάρος πολύ δύσκολων αποφάσεων, για να εξυπηρετηθεί όμως ένας εθνικός στόχος: η έξοδος της πατρίδας από την κρίση. 

Δεν δέχεται να ανοίγουν λανθασμένα μέτωπα με λανθασμένο τρόπο. Όποτε αυτό έγινε στο παρελθόν το πράγμα οδηγήθηκε σε αδιέξοδο.

Το άμεσο κλείσιμο της ΕΡΤ και η απόλυση όλου του προσωπικού παρουσιάστηκε σε εμάς από την κυβέρνηση ως επιτακτική ανάγκη, ώστε να εκπληρωθεί αμέσως ο όρος της μείωσης του προσωπικού του κράτους κατά 2.000 άτομα πριν την καταβολή της επόμενης δόσης. 

Ζητήματα οικονομικής διαχείρισης και λειτουργίας της ΕΡΤ προφανώς υπάρχουν. Δεν προέκυψαν όμως τώρα. Η κυβέρνηση και οι συγκεκριμένοι αρμόδιοι υπουργοί της εποπτεύουν της ΕΡΤ επί έναν ολόκληρο χρόνο, χωρίς καμία ουσιαστική παρέμβαση και χωρίς καμία βελτίωση στα θέματα αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των γενναίων, πραγματικών μεταρρυθμίσεων στο κράτος, στη δημόσια διοίκηση, στις ΔΕΚΟ, στην ΕΡΤ. Είναι όμως κατά των φευγαλέων και επικίνδυνων κινήσεων εντυπωσιασμού. Κάθε ουσιαστική μεταρρύθμιση προϋποθέτει ολοκληρωμένο σχέδιο και αξιόπιστη και διαφανή διαδικασία.

Δεν θέσαμε, ούτε θέτουμε ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας. Υπάρχει άραγε κανείς που το θέτει;

Τίθεται βεβαίως προφανές ζήτημα προγραμματικής συμφωνίας και κανόνων λειτουργίας της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Έχει «μαλλιάσει» η γλώσσα μας να το λέμε. Υπάρχει άραγε κανείς που τώρα δεν το καταλαβαίνει;

Ζητούμε την άμεση συνάντηση των αρχηγών των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Υπάρχει κανείς που δεν το θεωρεί τώρα αναγκαίο;» αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, «προκειμένου κανείς να μην παρεξηγήσει τίποτα» όπως χαρακτηριστικά λέει.

.Πώς θα μπει το λουκέτο στην ΕΡΤ

Μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου, υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου βάζει φωτιά στους κόλπους της δημόσιας τηλεόρασης και προκαλεί την άμεση αντίδραση των εργαζομένων, οι οποίοι παίρνουν ουσιαστικά τη ροή το προγράμματος στα χέρια τους – υπό μορφή κατάληψης των εγκαταστάσεων - αντιδρώντας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 

Ακολουθεί η συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε ότι η εταιρεία θα βάλει λουκέτο με νόμο, ο οποίος θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, παραμερίζοντας την ήδη εκδοθείσα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Το news.gr, μίλησε με δύο έγκριτους συνταγματολόγους,, τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Ανδρέα Δημητρόπουλο και τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Δημοκρίτειο, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Ο κύριος Κατρούγκαλος μίλησε για σπασμωδικές ενέργειες, καθώς όπως λέει ο υπουργός βγάζει αρχικά την Πράξη «παρακάμπτοντας ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά». Στη συνέχεια αναγγέλλει ότι θα κατατεθεί προς ψήφιση νομοσχέδιο.»

Η διαδικασία του επείγοντος χρειάζεται τρεις ημέρες, εκτός αν το περάσει υπό μορφή τροπολογίας. Υπολογίζω ότι σε περίπου μία εβδομάδα μπορεί να έχει ολοκληρωθεί. Το ερώτημα είναι γιατί εξέδωσε την πράξη νομοθετικού περιεχομένου», αναρωτιέται ο έγκριτος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου.

«Η μοναδική εξήγηση είναι μπραντεφέρ με τους δύο εταίρους. Για να περάσει ο νόμος πρέπει να τον ψηφίσουν και οι τρεις. Επίσης σε περίπτωση που δεν ψηφίσουν το νόμο οι δύο κυβερνητικοί εταίροι – ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ - μπορεί να γίνει ψηφοφορία επί των παρόντων και ουσιαστικά να προσμετρηθεί η πλειοψηφία όσων θα βρίσκονται την ημέρα της ψηφοφορίας στο Κοινοβούλιο», συμπληρώνει.

.«Γροθιά» στη συνοχή της κυβέρνησης το κλείσιμο της ΕΡΤ

Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών ζητούν οι κύριοι Βενιζέλος και Κουβέλης με αφορμή την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά και τα όσα προηγήθηκαν με την αποχώρηση της Gazprom και το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο κύριος Σαμαράς είχε συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους κυρίους Κουβέλη και Βενιζέλο, τους οποίους καταρχήν ενημέρωσε για την πράξη νομοθετικού περιεχομένου και στη συνέχεια προσπάθησε να τους πείσει για την αναγκαιότητα της κίνησης, προσπαθώντας να εξασφαλίσει και τη δική τους στήριξη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο κύριος Κουβέλης όσο και κύριος Βενιζέλος ζήτησαν να μην ληφθεί σήμερα η απόφαση, αλλά να συζητηθεί το θέμα στη συνάντηση των 3 αρχηγών και να υπάρξει μια πιο ομαλή λύση για τη διάλυση και επανασύσταση της ΕΡΤ, το Μαξίμου, όμως, επέμεινε στη λογική του σοκ.

Τελικά, το προεδρικό διάταγμα υπογράφηκε μόνο από τους υπουργούς της Ν.Δ. και όχι από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ΕΡΤ δημιουργεί άλλο ένα πρόβλημα στα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα της κυβέρνησης.

.Αναμένεται πτώση των βάσεων σύμφωνα με τον αριθμό εισακτέων

Για πτώση των βάσεων κάνουν λόγο οι καθηγητές που ασχολούνται με τις πανελλαδικές εξετάσεις. Μια πτώση που διαφαίνεται μετά την μείωση του αριθμού των εισακτέων, που ανακοινώθηκε σήμερα από το υπουργείο Παιδείας για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Φέτος, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα εισαχθούν 6.806 λιγότεροι υποψήφιοι συγκριτικά με πέρυσι. Στα πανεπιστήμια θα εισαχθούν 2.113 περισσότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι και στα ΤΕΙ 8.919 λιγότερα άτομα σε σχέση με πέρυσι.

Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι Ιατρικές και Νομικές Σχολές των αστικών κέντρων (Αθήνα-Θεσσαλονίκη) δεν έχουν μείωση , αλλά μικρή αύξηση.

Συνολικά, ο αριθμός εισακτέων στις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γενικά, μειώνεται κατά 8,94%. Όμως, στα Πανεπιστήμια αυξάνεται σε σχέση με πέρυσι κατά 4,76% (πέρυσι ήταν 44.381 και φέτος 46.494). 

Στα ΤΕΙ μειώνεται κατά 28,1% (πέρυσι ήταν 31.713 και φέτος 22.794 άτομα). Όσον αφορά την ειδική σειρά και στις κατηγορίες των πολυτέκνων, των τριτέκνων και των ειδικών περιπτώσεων με κοινωνικά κριτήρια οι εισακτέοι ανέρχονται σε ποσοστό 20%.

Ο αριθμός των εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 ανέρχεται στις 69.288 εκτός αστυνομικών, στρατιωτικών σχολών, εμπορικού ναυτικού κλπ. Πέρυσι ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 76.094 .

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Παιδείας:


- Στις Ιατρικές Σχολές είχαμε μικρή αύξηση εισακτέων και έτσι στην Αθήνα εισάγονται φέτος 170 άτομα, έναντι 160 πέρυσι. Και στην Θεσσαλονίκη όπου πέρυσι εισήχθησαν 160 άτομα, φέτος θα εισαχθούν 190. Στην Οδοντιατρική σχολή Αθήνας εισάγονται 90 έναντι 85 πέρυσι.

- Δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των εισακτέων στις φυσικομαθηματικές σχολές, όπως αναμενόταν μετά τις αρχικές προτάσεις του υπουργείου Παιδείας κατά τον σχεδιασμό της «Αθηνάς». Έτσι, στο Μαθηματικό τμήμα Αθήνας θα εισαχθούν φέτος 260 υποψήφιοι, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 250. Στο τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Θεσσαλονίκης εισάγονται 180 ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 170.

- Στις Νομικές επίσης δεν είχαμε μείωση εισακτέων, αλλά μικρή αύξηση. Στην Αθήνα όπου πέρυσι είχαν εισαχθεί 400 άτομα, φέτος εισάγονται 415. Στην Θεσσαλονίκη φέτος εισάγονται 365 (πέρυσι 350). Στην περιφέρεια παρατηρείται μικρή μείωση. Έτσι, στην Θράκη, εισάγονται φέτος 400 άτομα, ενώ πέρυσι είχαν εισαχθεί 480.

-Στα Πολυτεχνεία επίσης δεν υπήρξε θεαματική αύξηση. Στην Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου φέτος εισάγονται 125 άτομα (πέρυσι 100). Στους Πολιτικούς Μηχανικούς του ΕΜΠ φέτος εισάγονται 140 (πέρυσι 130).

- Στα Παιδαγωγικά αντίθετα, οι εισακτέοι μειώνονται, αφού τα τελευταία χρόνια μειώνεται συνεχώς και η ζήτησή τους. Φέτος δόθηκαν 190 θέσεις στο Παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης του πανεπιστημίου Αθηνών (πέρυσι ήταν 200).

- Στο Οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης εισάγονται φέτος 210 άτομα (πέρυσι εισήχθησαν 190 άτομα). Στην Στατιστική 110 άτομα (πέρυσι 70).

.Αλ. Τσίπρας: "Πραξικόπημα" το κλείσιμο της ΕΡΤ

«Πραξικόπημα» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει η ΕΡΤ, σε δήλωση που έκανε στο προαύλιο του ραδιομεγάρου.
   
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κάλεσε τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ Ε. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη να διαχωρίσουν τη θέση τους, διαφορετικά όπως είπε θα φέρουν ακέραιη την ευθύνη, ενώ ζήτησε από τον πρωθυπουργό «που νομίζει ότι μπορεί να αποφασίζει και να διατάζει», να ανακαλέσει την απόφασή του και να έρθει το θέμα στη Βουλή.

  Επίσης, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να διακόψει το σήμα της ΕΡΤ, χωρίς απόφαση της Βουλής, γιατί όπως είπε, αν το πράξουν θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη, χαρακτηρίζοντας ως παράνομη μιά τέτοια κίνηση.

.Κ. Παπούλιας: «Κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη γενιά νέων στην Ευρώπη»

Με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος, «διάκριση ως ενός αληθινού φίλου της Ελλάδος, ο οποίος υπερασπίστηκε τα δίκαια του ελληνικού λαού», όπως είπε, τίμησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Πρόκειται για το ανώτατο παράσημο, που θεσπίστηκε από την Εθνική Συνέλευση το 1829 για να τιμηθούν όσοι είχαν συμβάλει στον Απελευθερωτικό Αγώνα το 1821.

Ο κ. Γιούνκερ έφτασε στην Ηρώδου του Αττικού συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και μετά τη λιτή τελετή της παρασημοφόρησης, οι τρεις άνδρες είχαν ολιγόλεπτη συνομιλία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε στον κ. Γιούνκερ ότι «ο ελληνικός λαός έχει υποστεί μεγάλες θυσίες και δεν αντέχει άλλες», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να βοηθηθεί για να φτάσουμε σε περίοδο ανάπτυξης και να πολεμήσουμε τις δραματικές διαστάσεις, που παίρνει η ανεργία των νέων, καθώς κινδυνεύει να χαθεί μια ολόκληρη γενιά νέων στην Ευρώπη». 

.Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας η αυριανή. «Αόρατα», τα χιλιάδες παιδιά που εργάζονται στην Ελλάδα

«Σχολάω από το σχολείο, πηγαίνω στο σουβλατζίδικο και μένω μέχρι το βράδυ. Βασανίζομαι αλλά δεν μπορώ να πω τίποτα».
«Πηγαίνω έκτη δημοτικού, δουλεύω σε καφετέρια. Κάποιοι ήρθαν ένα βράδυ για έλεγχο και οι μεγάλοι μου είπαν να κρυφτώ».

Περιγραφές ανηλίκων που αναγκάζονται να εργάζονται με χαμηλά μεροκάματα, πέντε - δέκα ευρώ, σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης. Ιστορίες ανηλίκων που μετέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο βοηθός συνήγορος για τα δικαιώματα του Παιδιού, Γιώργος Μόσχος.

Πρόκειται για παιδιά - εργαζόμενους που δεν είναι καταγεγραμμένα από την πολιτεία. Τα παιδιά που εργάζονται στην Ελλάδα είναι «αόρατα», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Μυρσίνη Ζορμπά. «Έχουν εξαφανιστεί σε ένα περιβάλλον που έχει άλλες προτεραιότητες» τονίζει.

Όπως υπογραμμίζει ο κ Μόσχος, στην Ελλάδα, με βάση εκτιμήσεις και όχι τα πραγματικά στοιχεία, καθώς δεν υπάρχουν, είναι δεκάδες χιλιάδες τα παιδιά που εργάζονται παράνομα, αριθμός που ξεπερνά τις 100.000. Ο ίδιος χαρακτηρίζει ανησυχητικό το γεγονός της μείωσης της αδειοδοτημένης εργασίας ανηλίκων.

.Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ

Σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει η κυβέρνηση, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Α. Παπαγεωργίου. 

Ο κ. Παπαγεωργίου μιλώντας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δήλωσε άγνοια για τους λόγους που οδήγησαν τη ρωσική Gazprom σε αλλαγή στάσης και μη υποβολή προσφοράς, δήλωσε ωστόσο, ότι από πηγές της Μόσχας προκύπτει ότι πιθανώς η ρωσική εταιρία διέβλεψε πως θα ετίθεντο αυστηροί όροι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την εξαγορά της ΔΕΠΑ.
Και ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, στην πρωινή εκπομπή του ΜΕΓΚΑ, είπε ότι πολύ σύντομα θα επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Δεν περιμέναμε να μην εμφανιστούν οι Ρώσοι αλλά δεν πάθαμε σοκ, ανέφερε ο κ.Στέλιος Σταυρίδης ερωτηθείς σχετικά με την αλλαγή της στάσης της Gazprom και την απόσυρση του ενδιαφέροντος για τη ΔΕΠΑ, ενώ εκτίμησε ότι "συνεννοήσεις Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ρώσων έκαναν τους δεύτερους να υπαναχωρήσουν".

.Θα ελέγχονται καταθέσεις, πιστωτικές κάρτες και δάνεια

Πλήρη εικόνα για τους λογαριασμούς καταθέσεων, δανείων και πιστωτικών καρτών όλων των φορολογούμενων θα έχει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. 

Μέσω του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών όλων των φορολογούμενων, τη δημιουργία του οποίου προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, η εφορία θα μπορεί να προχωρεί σε διασταυρώσεις των στοιχείων αυτών με τις φορολογικές δηλώσεις για να εντοπίζει τυχόν αδήλωτα εισοδήματα. 

Το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων θα γίνεται με αυτοματοποιμένες διαδικασίες και με τη χρήση του ΑΦΜ του ελεγχόμενου. 

Με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι οι τράπεζες θα προχωρούν σε κατάσχεση καταθέσεων σε περίπτωση που πελάτες τους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.