. «Κοινωνική έκρηξη φοβάται η ελληνική κυβέρνηση»


Σε σημείο... βρασμού έχουν φτάσει οι εντάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της Ελλάδας, καθώς η χώρα διανύει μία ιδιαίτερα κρίσιμη εβδομάδα, σχολιάζουν οι New York Times. Η αμερικανική εφημερίδα κάνει αναφορά στις αντιστάσεις της Αθήνας έναντι των πρόσθετων μέτρων λιτότητας που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ οι πολιτικοί ηγέτες ανησυχούν για την αποσταθεροποίηση της ήδη εύθραυστης κυβέρνησης συνασπισμού.

Οι NYT σχολιάζουν, επίσης, το «θερμό» επεισόδιο μεταξύ του Πολ Τόμσεν και του Γιάννη Στουρνάρα, όταν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών έφτασε στο σημείο να θέσει θέμα παραίτησής του και να ζητήσει από τους επικεφαλής της τρόικας να φύγουν από το γραφείο του.

Η αντιπαράθεση μεταξύ Αθήνας και δανειστών ενισχύει, σύμφωνα με την εφημερίδα, το αδιέξοδο , εν αναμονή και της αυριανής γενικής απεργίας, με τους Έλληνες να εξοργίζονται όλο και περισσότερο με την προοπτική νέων περικοπών στους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου.

Οι αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης ανησυχούν ιδιαίτερα για το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία ενόψει της ψήφισης των σκληρών μέτρων στις αρχές Οκτωβρίου. Για αυτούς τους λόγους, σύμφωνα με τους New York Times, 

ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σχεδιάζει να απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό αυτήν την εβδομάδα, προκειμένου να εξηγήσει την αναγκαιότητα της λήψης των συγκεκριμένων μέτρων.

.«Πολύ αργή η πρόοδος σε επίπεδο Ευρωζώνης»


«Η πρόοδος σε επίπεδο Ευρωζώνης είναι πολύ αργή, διατηρώντας ένα κλίμα αβεβαιότητας για το μέλλον» ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, με την οποία άνοιξαν οι εργασίες της συνεδρίασης του νεοεκλεγέντος προεδρείου της Οργάνωσης, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην έδρα του ΟΗΕ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης.

Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι «υπάρχει μεγάλο κενό ανάμεσα αφενός στις αντιλήψεις ορισμένων προοδευτικών κυβερνήσεων που προσπαθούν να λάβουν υπόψη την κοινωνική διάσταση της κρίσης και, αφετέρου, στη συντηρητική πλειοψηφία που συνεχίζει να ακολουθεί τις προτεραιότητες εκείνων που ευθύνονται για την κατάσταση».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι «αυτές οι προοδευτικές κυβερνήσεις χρειάζονται περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη μας στην προσπάθεια να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον, όπου τα οικονομικά και τα μιντιακά δίκτυα είναι εξαιρετικά επιθετικά».

Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Οργάνωση πρέπει να παράγει νέες ιδέες «σε μια κατάσταση όπου ο τραπεζικός τομέας αδυνατεί να υποστηρίξει την ανάπτυξη, όπου η ανεργία των νέων έχει γίνει παράγοντας αστάθειας και μεγάλοι τομείς της οικονομίας πρέπει να αναμορφωθούν, μια κατάσταση όπου βλέπουμε τα οικονομικά εμπόδια να επιδεινώνουν τον ρατσισμό και ακροδεξιές λαϊκιστικές κινήσεις».

Τα βασικά θέματα που συζητούνται στη συνεδρίαση του Προεδρείου είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η ανάγκη βελτίωσης του συντονισμού των διεθνών Οργανισμών για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και οι εξελίξεις στη Συρία.

Επίσης, θα συζητηθεί η κρίση στο Μάλι, που αποτελεί και το βασικό θέμα της πρωτοβουλίας του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, 

προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση αφρικανικών δυνάμεων για την απελευθέρωση της χώρας από τις δυνάμεις της Αλ Κάιντα. Τέλος, στην ατζέντα της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθούν και οι αντιδράσεις στον αραβικό κόσμο για το βίντεο που σατιρίζει τον Μωάμεθ.

.Επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία στη Λ.Παπάγου και Γαρδένια


Ο έλεγχος απο την αστυνομία στις τσάντες κάποιων συγκεντρωμένων διαδηλωτών στην πλατεία Γαρδένια, πυροδότησε τις συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών με αποτέλεσμα να συλληφθούν αρκετά άτομα και να μεταφερθούν στην ΓΑΔΑ

Αναρτήθηκε από 

.Το πακέτο των νέων μέτρων


Για μια ακόμα φορά, αποφάσισαν νέα οριζόντια μέτρα εξαθλίωσης, ξεπουλήματος και καταδίκης. Για μια ακόμα φορά, οι συνδικαλιστές, τα ΠΑΜΕ, ΕΛΑ, ΠΑΡΕ  και οι εργατοπατέρες, έκαναν απεργία και δηλώσεις. Για μια ακόμα φορά, όλοι μαζεύτηκαν, έσπασαν κάτι τακούνια, έσκισαν κάτι καλσόν και σαν καλοί έλληνες μετά πήγαν να δουν πως θα πάρουν το νέο i-Phone 5 και το νέο i-Pad. 

Αυτή τη φορά δε θα έχει «αλλά» καθώς το πακέτο των μέτρων, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, έκλεισε και απομένει να λάβει την τελική έγκριση από τους πολιτικούς αρχηγούς και την τρόικα.

Μετά από μια μαραθώνια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου, οριστικοποιήθηκε το μεγαλύτερο μέρος του πακέτου των μέτρων των 11,5 δισ.

Εντός της ημέρας ο Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τους κυβερνητικούς εταίρους κκ. Βενιζέλο και Κουβέλη, ενώ τα μέτρα αναμένεται να λάβουν το «πράσινο φως» στη συνάντηση που θα έχουν οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί.
Τα μέτρα ανέρχονται σε 11,5 δισ. + 2 δισ. ευρώ από φορολογικά έσοδα. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πακέτο θα περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:
– Αύξηση γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 έτη
– Αυξηση του κατωτάτου ορίου χρόνου συνταξιοδότησης απο τα 15 ετη σήμερα στα 20 ή και 21 έτη

– Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων από 1.000 ευρώ απο 1% έως 15% (για συντάξεις ανω των 2.000 ευρώ)
– Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων

 Πλήρης κατάργηση 13ης-14ης σύνταξης (200-200-400 ευρώ)
– Πλήρης κατάργηση 13ου-14ου μισθού στο Δημόσιο (250-250-500 ευρώ)
– Περικοπή ΕΚΑΣ
– Περικοπές ειδικών μισθολογίων (μέση μείωση 12%)

– Νέα μείωση 25%-30% στις αποδοχές για τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ
 Εφαρμογή ενιαίου μισθολογίου στις ΔΕΚΟ
– Νέου τύπου εφεδρεία για 35.000 έως 40.000 δημοσίους υπαλλήλους

– Μείωση αναπηρικών επιδομάτων
– Περικοπή σύνταξης ανασφάλιστων ηλικιωμένων
– Κόβεται το ΕΚΑΣ για τους κάτω των 65 ετών
– Μαχαίρι στα εποχικά-ειδικά επιδόματα ανεργίας
– Μείωση επιδομάτων νεφροπαθών

– Μείωση εφάπαξ κατα 23% για τους δημόσιους 
υπαλλήλους και 45%-50% για τους υπόλοιπους
– Αυστηρότερα κριτήρια για τα οικογενειακά επιδόματα (στα 30.000 ευρώ το οικογενειακό εισόδημα απο 45.000 ευρώ σήμερα)
– Περικοπή στις δαπάνες των νοσοκομείων
– Αύξηση εισφοράς για ασφάλιση υγείας των αγροτών (ΟΓΑ)

– Περιορισμός των φοροαπαλλαγών (εισοδηματικά-περιουσιακά κριτήρια)
– Κατάργηση του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις

– Συντελεστής φορολογίας ενιαίος 30% για ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις
– Διατήρηση του αφορολογήτου των 5.000 ευρώ για φέτος σε μισθωτούς συνταξιουχους με πιθανότητα να αυξηθεί σε 7.00 ή 8.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2013.


– Συγχώνευση φορέων του Δημοσίου
– Λουκέτο σε δημοτικές επιχειρήσεις
– Ψαλίδι σε επιδόματα, υπερωρίες, λειτουργικά έξοδα και επιχορηγήσεις
– Προσλήψεις 1:10 στο Δημόσιο εως το 2015
– Περικοπές σε νοσοκομειακές και φαρμακευτικές δαπάνες

Παράλληλα, θα υπάρξει και ρήτρα απόκλισης ώστε στην περίπτωση που πέσουν έξω οι στόχοι, να λαμβάνονται νέα μέτρα, εις βάρος μισθών και συντάξεων κατά κύριο λόγο.

.Νέα «καμπάνα»


Πλημμελής ή ανύπαρκτη είναι η εφαρμογή στην Ελλάδα των συστάσεων της Κομισιόν κατά του Ρατσισμού και της Ξενοφοβίας για τηναντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας και την προστασία των θυμάτων, καθώς και για το σύστημα έκδοσης και ανανέωσης αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς, διαπιστώνει η Επιτροπή.
Εν τω μεταξύ, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα, για σωρεία παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αφγανού λαθρομετανάστη, επικρίνοντας έντονα τις αδυναμίες στο σύστημα ασύλου.
Η Ελλάδα υποχρεώνεται να καταβάλλει στον προσφεύγοντα 10.000 ευρώ και να πληρώσει και 2.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

.ΚΤΕΟ και για μοτοσικλέτες- 400 ευρώ το πρόστιμο


Η Κυβέρνηση για να κυνηγήσει τους παραβάτες θέτει σε εφαρμογή το ΚΤΕΟ και για τις μοτοσικλέτες.
Σύμφωνα με σχετικό νόμο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 θα πρέπει υποχρεωτικά να περάσουν από τεχνικό έλεγχο όσοι κατέχουν μοτοσικλέτες άνω των 50κ.εκ. και αυτές έχουν ημερομηνία άδειας κυκλοφορίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 1998.

Από την διάταξη εξαιρούνται οι τετράτροχες 
«γουρούνες». Αυτό σημαίνει πως από την αρχή του 2013 η Τροχαία θα μπορεί να βεβαιώνει κλήσεις ύψους 400 ευρώ στους παραβάτες σύμφωνα πάντα με το άρθρο 86 του Κ.Ο.Κ, σύμφωνα με το newsbomb.gr

Αυτή τη στιγμή ήδη έχουν δημιουργηθεί στους σταθμούς ελέγχου ΚΤΕΟ ειδικές γραμμές για μοτοσικλέτες ενώ υπολογίζεται πως το κόστος για τους ιδιοκτήτες μοτοσικλετών θα κυμαίνεται κοντά στα 35 ευρώ.

.Παραμένουν στο «τραπέζι» οι απολύσεις


Δεν θα συμπεριληφθούν, τελικά, στο πακέτο των μέτρων η περικοπή των συντάξεων του ΟΓΑ και των αναπηρικών επιδομάτων, ενώ ειδικά για το 2013 τα μέτρα, κυρίως από περικοπές δαπανών, ανέρχονται σε περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Αυτό προέκυψε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τηνενημέρωση του εκπροσώπου της ΔΗΜΑΡ, Δ. Χατζησωκράτη, από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα. 

Με βάση το σενάριο που παρουσιάστηκε, έχει οριστικοποιηθεί η αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση από τα 65 στα 67 έτη, η περικοπή του ΕΚΑΣ για όσους είναι κάτω των 64 ετών αλλά και η κατάργηση των δώρων σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ενώ παραμένει η μεσοσταθμική μείωση στα ειδικά μισθολόγια. 

Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ δηλώνει αντίθετη με τις απολύσεις στο Δημόσιο και τη διαθεσιμότητα 15.000 υπαλλήλων, για το οποίο πιέζει η τρόικα. 

Παράγοντες που συμμετείχαν στη συνάντηση, ανέφεραν ότι αντί των 11,5 δισ. ευρώ, αναζητούνται 10,5 δισ. ευρώ από το σκέλος των δαπανών και 3 δισ. ευρώ από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. 

Προσερχόμενος, νωρίτερα, στην Ιπποκράτους για τη συνάντηση του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο κ. Στουρνάρας διέψευσε ότι οι περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα θα είναι της τάξεως των 8 δισ. ευρώ. 

Για την οριστικοποίηση του τελικού πακέτου θα συναντηθούν και πάλι 
αύριο στις 10.30 το πρωί οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση. 

.Σχόλιο του ΚΚΕ για τα επεισόδια στη σημερινή συγκέντρωση


«Η τεράστια κινητοποίηση της αστυνομίας για να αντιμετωπίσει μερικές δεκάδες κουκουλοφόρους, οι συλλήψεις ακόμα και μαθητών πολύ μακριά από το κέντρο της Αθήνας από νωρίς το πρωί, το κυνηγητό και ο «κλεφτοπόλεμος» μέχρι την Ομόνοια, δείχνουν την επιδίωξη της κυβέρνησης και των μηχανισμών να κατατρομοκρατήσουν το λαό» αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για «τα επεισόδια κουκουλοφόρων - αστυνομίας».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι αυτή η εξέλιξη «αποδεικνύει επίσης ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο καταστολής του λαϊκού κινήματος, έστω κι αν αυτό δεν τέθηκε σε ολοκληρωτική εφαρμογή σήμερα στην πανεργατική απεργία και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα».

.Περιοδεία σε Βρυξέλλες Βερολίνο και Αμβούργο αρχίζει ο Αλ. Τσίπρας


Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει τριήμερη περιοδεία από αύριο σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Αμβούργο.

Την Πέμπτη το μεσημέρι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, θα μιλήσει  στο προεδρείο της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (GUE) στο Ευρωκοινοβούλιο (αίθουσα PHS 1C51), ενώ στις 15:00, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, θα πραγματοποιήσει συνάντηση μαζί του και θα ακολουθήσουν κοινές τους δηλώσεις στις 16:30.

Την Παρασκευή, ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στο Βερολίνο όπου θα συναντηθεί στις 18:00 με την ηγεσία του Die Linke, στα γραφεία του κόμματος, και συγκεκριμένα με τους Gregor Gysi, Wolfgang Gehrcke και Diether Dehm.

Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας  είναι  προσκεκλημένος στο Συνέδριο του Ιδρύματος Zeit - Stiftung  της εφημερίδας Die Zeit, ως κεντρικός ομιλητής στην ενότητα «Το μέλλον της Ελλάδας - Το μέλλον της Ευρώπης». 

Στην συνέχεια και ώρα 14:30 στο κέντρο του Αμβούργου θα πραγματοποιήσει ομιλία στην καμπάνια του Die Linke για την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου υπό τον τίτλο: "Umfairteilen".

.«Δέχομαι μια μαφιόζικη, εκβιαστική και αλήτικη επίθεση» δηλώνει ο Β. Μεϊμαράκης


«Λάθος πρόσωπο χτύπησε, όποιος το χτύπησε, για πιθανή αποσταθεροποίηση της χώρας. Μπαίνω στην αρένα για κάποιον που με κατηγορεί με αστήρικτες και γελοίες καταγγελίες» δήλωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, σε συνάντηση που είχε με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, σχετικά με την έρευνα για τον παράνομο πλουτισμό πολιτικών και το δημοσίευμα της εφημερίδας "Real News" που τον εμπλέκει.
Ο κ. Μεϊμαράκης, αρνήθηκε επανειλημμένα να προβεί σε εκτιμήσεις σχετικά με τις σκοπιμότητες όποιων ενέπλεξαν το όνομά του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «το κοστούμι του Προέδρου δεν του το επιτρέπει». 

Ο ίδιος ωστόσο, σε συνθήκες συναισθηματικής φόρτισης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας του με τους δημοσιογράφους, «έβγαλε το κουστούμι του» προκειμένου να καταγγείλει την «μαφιόζικη, εκβιαστική και αλήτικη επίθεση» που δέχθηκε, όπως είπε, από την εφημερίδα Real News και τον διευθυντή της Νίκο Χατζηνικολάου.

 Και, αν και δεν απέκλεισε να προσφύγει στο μέλλον στη Δικαιοσύνη, προς το παρόν, όπως εξήγησε, αποζητά την δικαίωσή του «στην αρένα, στο πλήθος των συγκεντρωμένων στην Πλατεία (σ.σ. Συντάγματος), εκεί οπού με έδωσε βορά το δημοσίευμα. 
Η κοινωνία θα καταλάβει ότι είμαι αθώος μόνο εάν ένα όργανο κύρους όπως το ΣΔΟΕ με έχει βγάλει ότι είμαι αθώος...».

.Η κεφαλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι έγινε... άγαλμα


Η «διάσημη» κεφαλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 στη Γερμανία, έγινε... άγαλμα 5 μέτρων στην «καρδιά» του Παρισιού.

Από χθες, το εντυπωσιακό χάλκινο γλυπτό, που φιλοτέχνησε ο νεαρός Αλγερινός καλλιτέχνης Αμπντέλ Αμπντεσεμέντ, τοποθετήθηκε στη μεγάλη πλατεία του Κέντρου Πομπιντού, του μουσείο μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Το έργο ονομάστηκε «Κεφαλιά».

.Οικονομικός έλεγχος στις συνδικαλιστικές ενώσεις των αγροτών


Τη διενέργεια ελέγχου για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011 στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ, ζήτησε από τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αναπληρωτής υπουργός Μάξιμος Χαρακόπουλος, με επείγον έγγραφό του. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο έγγραφο, το οποίο έχει κοινοποιηθεί στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, αλλά και στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, 

τα χρηματικά ποσά που τους έχουν καταβληθεί με σχετικές αποφάσεις, έχουν εγκριθεί χωρίς ποτέ να έχει γίνει στις οργανώσεις αυτές απολογιστικός και διαχειριστικός έλεγχος. Τα ποσά που έχουν δοθεί στις τρεις παραγωγικές οργανώσεις στο διάστημα 2007- 2011 ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ.

."Πράσινο φως" για το πάκετο μέτρων


Με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ενέκρινε το φορολογικό πακέτο που αναμένεται να αποφέρει άλλα 2 δισ. ευρώ στα μέτρα ύψους 11,8 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει σήμερα τις ηγεσίες ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικής Αριστεράς, ενόψει της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, η οποία θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα αύριο, με στόχο να κλειδώσουν τα μέτρα.

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο, θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας ενώ αποσύρθηκε η πρόταση για έκτακτη φορολόγηση ακινήτων αλλά θα εφαρμοσθεί η κατάργηση του αφορολογήτου ορίου στους ελεύθερους επαγγελματίες και η φορολόγησή τους με ενιαίο φόρο 30%.

.Αίτημα ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξ. Ελλήνων και ΚΚΕ για αναβολή συνεδρίασης της Βουλής


Αποχώρησαν το πρωί, από τη συνεδρίαση της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων καθώς τα μέλη τους συμμετείχαν στις απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως ανακοίνωσαν, με την έναρξη της συνεδρίασης της Ολομέλειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. 

Το αίτημα να μη συνεδριάσει η Βουλή έθεσε, επίσης, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος, ωστόσο, δεδομένης της άρνησης του προεδρείου, να γίνει δεκτό, παρέμεινε με μικρή αντιπροσωπεία.

«Η Δημοκρατία θέλει το Κοινοβούλιο ανοιχτό», τόνισε η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά η οποία αφενός αιτιολόγησε ότι δεν είναι δυνατό να μην γίνει η συνεδρίαση καθώς αυτή είναι η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, 

διαφώνησε δε και με την ουσία του αιτήματος. Απάντησε μάλιστα και στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, κόμμα με το οποίο εκλέγεται βουλευτής, τονίζοντας πως η αποσταθεροποίηση είναι πιθανή όταν το Κοινοβούλιο δεν είναι ανοιχτό.

Από τη ΝΔ, ο Νικήτας Κακλαμάνης δήλωσε ότι καλύφθηκε πλήρως από την τοποθέτηση του προεδρείου, ενώ εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η κ. Χριστοφιλοπούλου ανέφερε πως η Βουλή δεν είναι χώρος εργασίας, αλλά εκπροσώπησης του λαού. Ο Χρ. Παππάς από τη Χρυσή Αυγή ανέφερε πως «οι 'Ελληνες εθνικιστές δεν θα καπελώσουν τον αγώνα των εργαζόμενων».

Εξάλλου, ο κ. Καμμένος αφού απέδωσε τιμή στον Παύλο Μπακογιάννη, ημέρα επετείου της δολοφονίας του, ανέφερε πως δεν μπορεί να συνεδριάζει η Βουλή και ο πρόεδρος να τελεί υπό αναστολή. 'Η θα πρέπει να ασκεί πλήρως τα καθήκοντά του ή όχι, είπε και κάλεσε τον κ. Μεϊμαράκη να προσέλθει στην Ολομέλεια. 

Στον κ. Καμμένο απάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης ο οποίος, σε έντονο τόνο, είπε πως ο αν κ. Καμμένος θέτει θέμα μομφής για τον πρόεδρο της Βουλής να το πράξει θεσμικά όχι να αφήνει σκιές, την στιγμή που ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης ζήτησε την άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου από το ΠΑΣΟΚ, ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα ο φάκελος της υπόθεσης που αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

.Συμβολική κατάληψη του γραφείου του περιφερειάρχη Πελοποννήσου από το ΠΑΜΕ


Συμβολική κατάληψη στο γραφείο του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, στην Τρίπολη, πραγματοποίησαν το μεσημέρι στελέχη του ΠΑΜΕ Αρκαδίας μετά την απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ στην πλατεία Πετρινού.
Το ΠΑΜΕ προχώρησε στην κατάληψη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την υπογραφή σύμβασης της περιφέρειας Πελοποννήσου, με τη ΡΑΕ, για τα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης και μέλος του ΠΑΜΕ Βαγγέλης Γούργαρης, με δηλώσεις του σημείωσε πως «η πλειοψηφία της περιφέρειας Πελοποννήσου, 
οι σύμμαχοί της κι ο περιφερειάρχης, πρωταγωνιστούν στην παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας, στο μεγάλο κεφάλαιο για να κερδοσκοπεί σε βάρος του λαού. 

Μέχρι στιγμής έχουν εγκρίνει εγκατάσταση μονάδων παραγωγής ενέργειας στην περιφέρεια, από ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 2.500 MW. 
Πρόκειται για τεράστια ισχύ, τετραπλάσια και πλέον της συνολικής ισχύος του ενεργειακού κέντρου της Μεγαλόπολης που είναι 600 MW».

.Δ. Αβραμόπουλος: Στηρίζουν την Ελλάδα οι Ηνωμένες Πολιτείες


Έκφραση συμπαράστασης από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Ελλάδα, διαπιστώθηκε από αναφορές του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και της υπουργού Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον.
Κατά την καθιερωμένη δεξίωση που παρέθεσε το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ, προς τιμή των επικεφαλής των αντιπροσωπειών που συμμετέχουν στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, 

και υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση και ο λαός της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση.

Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, κατά την 30λεπτη συνάντηση που είχε στη Νέα Υόρκη με τον κ. Αβραμόπουλο, 
σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), μίλησε για τις "άριστες σχέσεις" μεταξύ των δυο χωρών, ευχόμενη να ξεπεραστούν τα προβλήματα, ενώ παράλληλα εξέφρασε την υποστήριξή της στον αγώνα των Ελλήνων.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι ο "μαραθώνιος των επαφών" στη Γενική Συνέλευση συνεχίστηκε με συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον, 

και με την οποία "είχαμε μια ουσιαστική, ειλικρινή και εγκάρδια συζήτηση που κράτησε αρκετά και κάλυψε όλο το φάσμα των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος", όπως επισήμανε χαρακτηριστικά.

.Αντίθετη η ΕΣΕΕ στις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις


Την αντίθεσή της στις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις περί ελεύθερων επαγγελματιών και ΜμΕ εκφράζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, με ανοικτή επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Όπως σημειώνεται στην επιστολή, "με απορία πληροφορούμαστε καθημερινά μέσω των «διαρροών» του υπουργείου τις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου να καταργήσει το αφορολόγητο στους ελεύθερους επαγγελματίες και να προωθήσει έναν ενιαίο φόρο της τάξεως του 25% ή 30% από το πρώτο ευρώ. 

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα ως ατομικές επιχειρήσεις δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον φορολογικά ως φυσικά πρόσωπα αλλά ως νομικά πρόσωπα με επιπλέον επιβαρύνσεις. 

Αυτό σημαίνει ότι πλήττονται κατά βάση μικρομεσαίες ατομικές επιχειρήσεις με μικρό επίπεδο κερδών από 34.000 ως 37.000 ευρώ, οι οποίες φορολογούνταν έως τώρα με συντελεστή κάτω του 20%.

 Εάν υιοθετηθεί δε συντελεστής 30% θα πληγούν βάναυσα όλες οι επιχειρήσεις με επίπεδο κερδών 75.000-82.000 ευρώ. Δηλαδή θα κυνηγήσετε τη φοροδιαφυγή, σκοτώνοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα αφανίσετε την μεσαία τάξη που έτσι κι αλλιώς είναι είδος προς εξαφάνιση στις μέρες μας".

.Συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομικών στη Μαδρίτη


Συγκρούσεις ξέσπασαν την Τρίτη στη Μαδρίτη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών στη συγκέντρωση χιλιάδων διαδηλωτών, κυρίως μέλη του κινήματος των "Αγανακτισμένων", που είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο κοινοβούλιο φωνάζοντας συνθήματα όπως "Παραιτηθείτε!". 

Αύριο, αναμένεται να ανακοινώσει ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, τον προϋπολογισμό του 2013, μαζί με ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, ένα συνολικό πακέτο το οποίο, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι το προτελευταίο στάδιο, πριν η χώρα καταφύγει στο μηχανισμό διάσωσης.

.Mε ψηφιακή εξαφάνιση κινδυνεύει και η ελληνικήγλώσσα


Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα των Γλωσσών, αλλά, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έκθεση, οι 21 από τις 30 γλώσσες της Ευρώπης -μεταξύ των οποίων και η ελληνική- αντιμετωπίζουν κίνδυνο ψηφιακής εξαφάνισης. Η έρευνα κρούει τον κώδωνα κινδύνου, καθώς διαπίστωσε ότι η ψηφιακή βοήθεια για τις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες είναι ελλιπής ή απολύτως ανύπαρκτη για τους χρήστες.

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών αποσκοπεί στο να αναδείξει τη σημασία της διατήρησης και ενίσχυσης της πλούσιας γλωσσικής και γενικότερα πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης. 

Η έκθεση, με την μορφή μιας σειράς Λευκών Βίβλων (με τίτλο «Γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Κοινωνία της Πληροφορίας»), από το επιστημονικό δίκτυο ΜΕΤΑ-ΝΕΤ, 
το οποίο συνενώνει 60 ερευνητικά κέντρα σε 34 χώρες, επισημαίνει ότι οι γλώσσες που μιλιούνται από σχετικά μικρό ανθρώπων, κινδυνεύουν επειδή δεν έχουν τεχνολογική υποστήριξη όπως έχουν οι ευρέως χρησιμοποιούμενες γλώσσες.

Λευκές Βίβλοι (στη διεύθυνση www.meta-net.eu/whitepapers) έχουν καταρτιστεί για τις εξής ευρωπαϊκές γλώσσες: αγγλικά, βασκικά, βουλγαρικά, γαλικιανά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά, ισλανδικά, ισπανικά, ιταλικά, καταλανικά, κροατικά, λεττονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, νορβηγικά (μπουκμόλ και νινόρσκ), ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σερβικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά.

 Κάθε Λευκή Βίβλος είναι γραμμένη στη γλώσσα στην οποία αναφέρεται και είναι μεταφρασμένη στα αγγλικά.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς ελληνικής μελέτης, «τα ελληνικά είναι μία από τις γλώσσες με μικρό αριθμό ομιλητών και μικρό όγκο ψηφιακών γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών. 

Η κρισιμότητα της ανάπτυξης της γλωσσικής τεχνολογίας για τα ελληνικά προβάλλει έντονα μόλις κανείς εξετάσει τι ακριβώς είναι και τι προσφέρει η γλωσσική τεχνολογία, τους τρέχοντες περιορισμούς της αλλά και τις τεράστιες δυνατότητες καινοτομίας.»

.Ηχηρό "όχι" των εργαζομένων στα νέα μέτρα


Με κεντρικό σύνθημα "φθάνει πια" δεκάδες χιλιάδες εργαζομένων πήραν μέρος στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι το κτίριο του Κοινοβουλίου, όπου αντιπροσωπεία των συνδικάτων, παρέδωσε στη Βουλή το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης.

Ο όγκος των συγκεντρωμένων ξεπέρασε τις 100 χιλιάδες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διοργανωτών, ενώ ήταν περί τις 30 χιλιάδες σύμφωνα με την Αστυνομία.

Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή στην απεργία η οποία, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, ξεπέρασε το 80% και σε κάποιες περιπτώσεις ήταν καθολική και έφθανε το 100%.

Ειδικότερα, στον τραπεζικό κλάδο συμμετείχε το 80%, στον τομέα του μετάλλου το 85%, στην οικοδομή και στα λιμάνια το 90%, ενώ στο 100% έφθασε στα διυλιστήρια, στις μεταφορές και στα ναυπηγεία.

Σε δηλώσεις που έκανε στην αρχή της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς- Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο, Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «από τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερασπιστεί τα στοιχειώδη συμφέροντα της ελληνικής κοινωνίας 
και είναι αυτή που συνυπογράφει και ανέχεται τα βάρβαρα μέτρα που οδηγούν την κοινωνία σε ολοκαύτωμα, τον λόγο δε μπορεί παρά να έχει η ίδια η κοινωνία». 

Σχολιάζοντας τη σημερινή κινητοποίηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι «πρέπει να γίνει ορόσημο απέναντι στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού» και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε ένα απέραντο κοινωνικό νεκροταφείο».

«Πραξικοπηματικά κατεβάζουν τα μέτρα με ένα άρθρο», ανέφερε από την πλευρά του, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Στις 2.10 μετά το μεσημέρι και ενώ το τέλος της πορείας έφθανε στην πλατεία Συντάγματος, ομάδες νεαρών επιτέθηκαν σε διμοιρία των ΜΑΤ στο ύψος του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρετάνια".

Η Αστυνομία απάντησε με βομβίδες κρότου- λάμψης και χημικά, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν σε όλη την έκταση της πλατείας Συντάγματος και στους γύρω δρόμους. 

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα διαφημιστικό κιόσκι στο μέσον της πλατείας κοντά στην είσοδο του μετρό, ενώ κάηκε και ένας φοίνικας στον εθνικό κήπο, από φωτοβολίδα που πέταξε διαδηλωτής.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.