.«Η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, στο μήνυμά του για την αυριανή επέτειο της συμπλήρωσης 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας σημειώνει πως η κρίση έφερε υποχώρηση της δημοκρατίας και αυτή είναι ίσως η δραματικότερη παρενέργεια της οικονομικής περιπέτειας. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτάσσει ως αναγκαία συνθήκη για την επούλωση των τραυμάτων της ελληνικής κοινωνίας, αλλά και για τη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του πολιτεύματος, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την ανάκτηση της οικονομικής αυτοδυναμίας. Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις μεταρρυθμίσεις, επισημ...περισσότερα »

.Λάθος και στις μειώσεις μισθών παραδέχεται το ΔΝΤ

Ακόμη ένα τεράστιο λάθος με τραγικές κοινωνικές προεκτάσεις έκανε το ΔΝΤ στην Ελλάδα, κάτι που το ίδιο το Ταμείο παραδέχεται πλέον.

Συγκεκριμένα η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεγάλες περικοπές μισθών που ακολούθησε η Ελλάδα δεν βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα και οδήγησαν σε πτώση την παραγωγικότητα σύμφωνα με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) με τίτλο «Προσαρμογή στις χώρες της Ευρωζώνης με ελλείμματα: πρόοδος, προκλήσεις και πολιτικές».

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ παραδέχεται τα μεγάλα λάθη της πολιτικής που ακολούθησε στην Ελλάδα, καθώς τα μέτρα λιτότητας δεν φαίνεται να έχουν αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη.

Οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ αναγνωρίζουν ότι οι αρχικές προσδοκίες για την αύξηση της παραγωγικότητας στις ελλειμματικές οικονομίες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- αποδείχθηκαν υπερβολικά αισιόδοξες και ότι ο πραγματικός ρυθμός αύξησης της παραγωγικότητας στην αγορά εργασίας επιβραδύνθηκε σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Στην Ελλάδα, η μείωση του κόστους εργασίας είχε ως κύρια πηγή τις περικοπές των μισθών. Ομως, η κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας ήταν τόσο μεγάλη, που η παραγωγικότητα περιήλθε σε τέλμα, παρά τις μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας. 

Αποτιμώντας τους σχετικούς οικονομικούς δείκτες των χωρών του Νότου που έλαβαν πακέτο διάσωσης, το Ταμείο αναγνωρίζει πως κατά γενική ομολογία τα μερίδια αγοράς σε όρους ανταγωνιστικότητας δεν βελτιώθηκαν στη διάρκεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

Επίσης, ο δείκτης που παρακολουθεί την ανταγωνιστικότητα των τιμών στις εξαγωγικές αγορές, δηλαδή την τιμή των εξαγωγών σε σχέση με την τιμή των αγαθών που παράγονται στην αγορά, επιδεινώθηκε στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία.

.Νέα αεροπορική τραγωδία στην Ταϊβάν

Αεροσκάφος της εταιρείας Transasia Air έκανε πριν από λίγο αναγκαστική προσγείωση στην κομητεία Πενγκχού της Ταϊβάν, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 40 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, μεταδίδει το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα ενημέρωσης, οι επιβάτες της μοιραίας πτήσης ήταν 58, εκ των οποίων οι νεκροί είναι 51, ενώ υπάρχουν και 7 τραυματίες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην περιοχή υπάρχει προειδοποίηση για το πέρασμα ενός τυφώνα, ενώ την ώρα του δυστυχήματος ισχυροί άνεμοι και δυνατή βροχόπτωση έπληττε το αεροδρόμιο του Πενγκχού.

.Ποτάμια αίματος στη Λωρίδα της Γάζας

Χωρίς σταματημό συνεχίζονται και σήμερα οι εχθροπραξίες ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ, που έχουν στοιχίσει από τις 8 Ιουλίου τη ζωή σε τουλάχιστον 639 ανθρώπους από την παλαιστινιακή πλευρά και σε 31 από την πλευρά του Ισραήλ, παρά την αυστηρή έκκληση του Μπαν Κι-Μουν προς τις δύο πλευρές «να σταματήσουν να πολεμούν» και ενώ μεγάλες αεροπορικές εταιρείες αναγκάσθηκαν να ακυρώσουν τις πτήσεις τους προς το Τελ Αβίβ. 

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (AESA) συνέστησε στο σύνολο των ευρωπαϊκών εταιρειών να σταματήσουν να εξυπηρετούν, το αργότερο από σήμερα και μέχρι νεωτέρα... περισσότερα »

.Επί τάπητος η αξιολόγηση την Πέμπτη

Νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο επισπεύδει η ενδοκυβερνητική διαφωνία για το θέμα της αξιολόγησης. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν την Πέμπτη το πρωί την ώρα που ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι οι απολύσεις είναι ανειλημμένη δέσμευση. 
Να εφαρμοστεί ο νόμος για την αξιολόγηση ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μιλώντας στον «Βήμα FM», υπενθύμισε πως «ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, πριν από τρεις μήνες.Το σχετικό νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση από τον Ιανουάριο.
Η συζήτηση συνεχίστηκε στη Βουλή και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε. Από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται».

Έντονη αντίδραση από τον τομέα επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ που χαρακτηρίζει παράλογο μέτρο την αρνητική αξιολόγηση με προκαθορισμένη ποσόστωση 15%. 

«Είμαστε όλοι μαζί στην κυβέρνηση και έχουμε έργο να κάνουμε», ανέφερε ο υπουργός εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, κληθείς να σχολιάσει την κόντρα Μητσοτάκη-ΠΑΣΟΚ για το θέμα της αξιολόγησης. 
Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης αλλά όχι στις απολύσεις. 
Ο  κ. Ντινόπουλος αναφέρθηκε στην ενδοδημοτική κινητικότητα λέγοντας ότι πρέπει 2000 εργαζόμενοι να καλύψουν τις 5000 κενές θέσεις  που υπάρχουν στους δήμους της χώρας. Παράλληλα, διευκρίνισε ότι όσοι ενταχθούν στο μέτρο δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα στο μέλλον από μια ενδεχόμενη διαθεσιμότητα- κινητικότητα. 

.Συνάντηση Παπούλια - Κουτσούμπα

«Παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός μας, εντούτοις δεν πρέπει να υποτιμήσουμε το γεγονός ότι στη γειτονιά μας γίνεται μια γενοκτονία. Σκοτώνονται αθώα παιδιά, γυναίκες, οικογένειες, αναφέρομαι στους Παλαιστίνιους. 

Βεβαίως ο ελληνικός λαός είναι ευαίσθητος, παρότι διάφοροι θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε, να μην ενδιαφερόμαστε, να συνηθίσουμε με το αίμα, με το έγκλημα, με τον πόλεμο, με τη βία, αλλά θεωρούμε ότι οι λαοί ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των δικών τους προβλημάτων, την πάλη που πρέπει να κάνουν για να βελτιώνουν το δικό τους επίπεδο στη χώρα, 

πρέπει να είναι ευαίσθητοι και αλληλέγγυοι με άλλους λαούς που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις, όπως είναι στη γειτονιά μας ο παλαιστινιακός λαός, αλλά και άλλοι λαοί στην περιοχή» ανέφερε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον οποίο συναντάται αυτή την ώρα.

«Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας ως κόμμα να θέσουμε τα ζητήματα αυτά, να σας επισκεφθούμε σήμερα, να σας αναπτύξουμε τις απόψεις του κόμματός μας γύρω από αυτά τα ζητήματα και τις δραστηριότητές μας γύρω από αυτά» πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι συμμερίζεται τα λεχθέντα από τον κ. Κουτσούμπα, προσθέτοντας ότι «είναι κάποια γεγονότα που εκτυλίσσονται στην περιοχή μας που έχουν πάρει μια μορφή δραματικότητας και που ο ελληνικός λαός ο οποίος είναι εξαιρετικά ευαίσθητος σε αυτά, δεν νομίζω ότι τον αφήνουν αδιάφορο, παρόλο που πολλοί θέλουν να μας βγάλουν στο περιθώριο αυτής της διεθνούς αλληλεγγύης». 

«Βεβαίως δεν πρέπει ποτέ πιστεύω να επιτρέψουμε να εξομοιώνεται το θύμα με το θύτη» πρόσθεσε από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας.

.Σφοδρή κόντρα για την αξιολόγηση

Ισχυρές ενδοκυβερνητικές αναταράξεις για την αξιολόγηση στο δημόσιο, που προκαλεί τώρα σφοδρή κόντρα ανάμεσα στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, και το ΠΑΣΟΚ. 
Να εφαρμοστεί ο νόμος για την αξιολόγηση ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος, μιλώντας στον «Βήμα FM», υπενθύμισε πως «ψηφίστηκε και από τα δύο κυβερνητικά κόμματα, πριν από τρεις μήνες. 
Το σχετικό νομοσχέδιο είχε τεθεί σε διαβούλευση από τον Ιανουάριο. Η συζήτηση συνεχίστηκε στη Βουλή και το νομοσχέδιο ψηφίστηκε. Από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται, πρέπει να εφαρμόζεται».
Με αφορμή δηλώσεις του υπουργού ότι οι απολύσεις είναι ανειλημμένη δέσμευση και πως όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευτούμε με την τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας και πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ, ο τομέας επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ επιτίθεται στον κο Μητσοτάκη.  
Σε μεταμεσονύχτιο ενημερωτικό δελτίο του, χαρακτηρίζει παράλογο μέτρο την αρνητική αξιολόγηση με προκαθορισμένη ποσόστωση 15%, εγκαλεί τον υπουργό για εμμονή στις απολύσεις και τον καλεί με σκωπτικό ύφος να προσπαθήσει να θυμηθεί 
ή να ρωτήσει να μάθει πως τον Σεπτέμβριο του 2011 η τρόικα ζήτησε από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και το ΕΕΤΗΔΕ ήταν το ελάχιστο για το αντάλλαγμα που τότε κατάφερε η χώρα, δηλαδή το νέο δάνειο των 177 δις και τη μείωση του χρέους.
Σημειώνει δε πως πως εκείνη την περίοδο το κόμμα του κου Μητσοτάκη πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα, και καλεί τον υπουργό να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να μάθει ότι ο καλός πολιτικός δεν είναι αυτός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης.

.«Φουρτούνα» για τον αιγιαλό

Διαφοροποιεί τη στάση του από την κυβέρνηση ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης σε ό,τι αφορά το επίμαχο νομοσχέδιο.

Σε γραπτή του δήλωση τονίζει ότι μόνο η χάραξη του αιγιαλού είναι αναγκαία” και πως “η προστασία των ελληνικών ακτών δεν απαιτεί κανένα ειδικό νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλία παρά μόνο συγκεκριμένες ρυθμίσεις θεσμικής και νομικής θωράκισής τους”.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.