.Πέρα από τη Γάζα

Η Γάζα είναι η αιματηρή και τραγική πρόσοψη μιας πρωτοφανούς στη σύγχρονη εποχή συνολικής κατάρρευσης της περιφερειακής σταθερότητας στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή. Στο Ιράκ η προέλαση των τζιχαντιστών έχει δώσει τη χαριστική βολή στην έστω και προσχηματική ενότητα της χώρας: Ο ασθενής είναι κλινικά νεκρός και δεν μένει παρά να υπογραφεί το πιστοποιητικό θανάτου, η τριχοτόμηση δηλαδή της χώρας. 

Οι εξελίξεις στο Ιράκ επιταχύνουν την ήδη κυρίαρχη δυναμική πολυδιάσπασης της Συρίας σε θρησκευτική-κοινοτική βάση, μια εξέλιξη που θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στον γειτονικό Λίβανο. *Σ... περισσότερα »

.Η περί «συμμαχιών» συζήτηση...

Οι συμμαχίες για την Αριστερά ήταν πάντα ένα... «σέξι» θέμα. Τις περισσότερες φορές, μέσω της συζήτησης αυτής, εμφανίζονταν ή «κρύβονταν» βαθύτερες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές και συγκρούσεις. Στην ιστορία* της Αριστεράς υπάρχουν επιτυχημένα μοντέλα ευρύτερων συμμαχιών (π.χ. ΕΑΜ, ΕΔΑ) αλλά και αποτυχίες (π.χ. η «Συμμαχία», «το '89» κ.λπ). 

Πάντα γύρω απ' αυτά τα θέματα αντιπαρατίθεται μια πιο «πολιτική» και μια πιο «κοινωνική» αντίληψη, που η ορθότητα τελικά κρίνεται από πολλούς παράγοντες. Ασε, που πολλές φορές οι έννοιες των λέξεων που χρησιμοποιούνται για να αποτυπωθούν οι ...περισσότερα »

.«Το μνημόνιο τελειώνει» δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος

«Εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, «η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. 

Η χώρα θα βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας- μέλους της Ευρωζώνης, αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα- μέλος. 

Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει τώρα να είναι ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή, είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα, αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων».

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος υπενθύμισε ότι κατ' επανάληψη είχε θέσει το ζήτημα να σταματήσει αυτή η πρακτική της διαρκούς παρουσίας της τρόικας στην Αθήνα και της ανάμειξής της στην καθημερινή λειτουργία Υπουργείων και Δημοσίων Υπηρεσιών.  

«Από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή αλλού», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών.

.Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο

Το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή, με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, προβλέπει μεταξύ άλλων την αναστολή ή απενεργοποίηση του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου των φορολογούμενων που διαπράττουν φοροδιαφυγή, την κατάργηση της εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, και την επιχορήγηση φορέων του δημοσίου για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους προς τους ιδιώτες. 

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο «Η Φορολογική Διοίκηση δύναται να αναστέλλει τη χρήση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου ή να προβαίνει σε απενεργοποίηση αυτού εάν υφίστανται αντικειμενικά ... περισσότερα »

.Τελευταίο «τανγκό» στο Παρίσι

Παρελθόν από την καθημερινότητά μας αναμένεται να αποτελέσει η τρόικα, οι επικεφαλής της οποίας αναμένεται να συναντηθούν αυτή τη φορά με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της έκτης αξιολόγησης του ελληνικού οικονομικού προγράμματος στο Παρίσι. 

Η συνάντηση σε «ουδέτερο» έδαφος χαρακτηρίζεται σημειολογική από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούν να διεξαχθούν, χωρίς να παγώνει ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός σε κάθε έλευση της τρόικας, πράγμα που συνέβαινε μέχρι σήμερα. Επίσης στα θετικά μίας τέτοιας κίνησης συνυπολογίζεται ότι δεν... περισσότερα »

.«Ρομπέν» των... δασών ο ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο

Από τους αιγιαλούς στα δάση μεταβιβάζει ο ΣΥΡΙΖΑ το επίκεντρο των αντιπολιτευτικών του αναφορών, ενόψει του πολυνομοσχεδίου που έρχεται σήμερα στη Βουλή. Ως εκ τούτου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στις προωθούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα δάση, την ιδιωτική πολεοδόμηση και τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς (στις 6.30 το απόγευμα σε κεντρικό ξενοδοχείο). 

Η Κουμουνδούρου έχει απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση σε κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς να συμμετάσχουν στο μέτωπο αυτό διακηρύσσοντας ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο με έμμεσο τρόπο προσπαθεί να παρακάμψει την συνταγματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Με τον τρόπο αυτό στην αξιωματική αντιπολίτευση επιχειρούν να διευρύνουν το κοινωνικό έρεισμα του κόμματος, αναπτύσσοντας παράλληλα ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες, όπως ακριβώς έκανε και με το ζήτημα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ». 

Στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμώντας ότι αφού από την αντιπαράθεση κορυφής με φόντο τη μικρή ΔΕΗ το κόμμα βγήκε κερδισμένο, έχοντας μετρήσει και τις πολιτικές δυνάμεις ενόψει της επικείμενης προεδρικής εκλογής, επιλέγουν να κινηθούν στην ίδια πεπατημένη, επιχειρώντας να στριμώξουν εκ νέου τον κυβερνητικό συνασπισμό, τόσο εντός του Κοινοβουλίου, όσο και στα μάτια της κοινής γνώμης. 

Η σύγκρουση με την κυβέρνηση για το πολυνομοσχέδιο θα είναι σφοδρή και για αυτό στο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν καθημερινά να διευρύνουν τις συμμαχίες τους.

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου επιχειρούν να τονίσουν τη διαφορά πολιτικής αντίληψης της κατάστασης και των τρόπων αντιμετώπισης της κρίσης που υπάρχει με τον κυβερνητικό συνασπισμό, 

αφού την ώρα που το κυβερνητικό επιτελείο φέρνει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ επανακαταθέτει τροπολογίες που είχε φέρει τον Δεκέμβριο του 2013 για δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και για την ουσιαστική μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

.Αντίστροφη μέτρηση για τη χρεοκοπία στην Αργεντινή

Το ενδεχόμενο μιας νέας χρεοκοπίας αντιμετωπίζει στις 30 Ιουλίου η Αργεντινή στην περίπτωση που δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με τους πιστωτές της, που έχει πλέον λιγότερο από δύο 24ωρα για να αποτρέψει μια στάση πληρωμών.

Τα κερδοσκοπικά funds δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την πρόταση για «κούρεμα» του χρέους, προσέφυγαν στα δικαστήρια και διεκδικούν την αποπληρωμή των ομολόγων τους στην ονομαστική τους αξία. 

Οι δύο πλευρές έχουν μια τελευταία ευκαιρία για να έλθουν σε συμφωνία, αφού σήμερα αντιπροσωπεία από την Αργεντινή μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη για νέες επαφές με τον δικηγόρο που έχει ορίσει ο αμερικανός δικαστής που δικαίωσε τα hedge funds.

Η κυβέρνηση της Αργεντινής έχει εγκλωβιστεί σε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη με τους πιστωτές της. Ο δικαστής Τόμας Γκριέσα έχει διατάξει τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις συναντήσεις με τον διαμεσολαβητή προκειμένου να καταλήξουν σε μια συμφωνία ώστε η χώρα να αποφύγει τη δεύτερη χρεοκοπία μετά την πτώχευση του 2001 σε χρέος ύψους 100 δισ. δολ. περίπου.

Η πληρωμή έπρεπε να γίνει στις 30 Ιουνίου, ωστόσο η παράλειψή της δρομολόγησε μια περίοδο χάριτος 30 ημερών πριν κηρυχτούν σε χρεοκοπία. Η Αργεντινή πρέπει να καταβάλει στα hedge funds το σύνολο του 1,5 δισ. δολαρίων στο οποίο ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων τους με τους τόκους.

 Η πρόεδρος της Αργεντινής έχει επανειλημμένως τονίσει πως αν καταβάλει το ποσό θα προκαλέσει μαζικές προσφυγές των υπόλοιπων πιστωτών με αιτήματα που θα υπερβαίνουν τα 120 δισ. δολάρια.

.Πώς θα σώσετε μισθό και σύνταξη από την κατάσχεση

Από σήμερα οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώνουν στην ειδική εφαρμογή του TAXISnet τον τραπεζικό λογαριασμό τους ο οποίος θα είναι ακατάσχετος από την εφορία μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία κάθε φορολογούμενος μπορεί να προστατεύσει από το ενδεχόμενο κατάσχεσης έναν και μόνο λογαριασμό καταθέσεων, ανεξάρτητα αν οι καταθέσεις προέρχονται από μισθούς και συντάξεις ή άλλη πηγή εσόδων.

Στην περίπτωση, όμως, που υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο καταβάλλονται οι μισθοί του φορολογούμενου τότε αυτός θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί στην ειδική εφαρμογή του TAXIS net.

Σημειώνεται ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει απλώς να μπει στο ΤΑΧΙSnet χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς πρόσβασης και μετά να δηλώσει το IBAN του λογαριασμού που επιθυμεί να τύχει της προστασίας που παρέχει η συγκεκριμένη νομοθετική πρόβλεψη.

.Συνάντηση ΣΥΡΙΖΑ - ΔΗΜΑΡ την Πέμπτη

Συνάντηση αντιπροσωπειών του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, σε συνέχεια της ανταλλαγής των επιστολών μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη.

Οι δύο αντιπροσωπείες, με επικεφαλής τους γραμματείς των δύο κομμάτων, Δημήτρη Βίτσα και Θανάση Θεοχαρόπουλο αντίστοιχα, θα συναντηθούν το μεσημέρι της Πέμπτης στη Βουλή.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.