.Το Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου οργανώνει 2 μουσικές βραδιές

Το Ν.Π. Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Ζωγράφου οργανώνει 2 μουσικές βραδιές με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.


     Την Πέμπτη 28 Μαρτίου και ώρα 21:00 στο δημ. Κινηματογράφο ΑΛΕΚΑ
(Γ΄ Ορεινής Ταξιαρχίας 13)

Συναυλία Αφιέρωμα στο Μανώλη Ρασούλη

Με τους: Πέτρο Βαγιόπουλο, Λάμπρο. Καρελά, Ναταλία Ρασούλη και Ορφέα Περίδη


 Την Τετάρτη 3 Απριλίου και ώρα 20:30 στο Μουσείο «Μαρίκα Κοτοπούλη»
(Αλ. Παναγούλη 17)

‘‘ Με άρωμα άλλης εποχής ’’
Ένα μουσικό ταξίδι στην εικοσαετία ’40 – ’60

Με τους: Εύα Καμινάρη, Πέτρο Αθανασόπουλο και Νίκο Κωνσταντέλλο

.ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ Α! ΚΑΠΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ (φωτογραφίες)





ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΟ Α! ΚΑΠΗ ΖΩΓΡΑΦΟΥ
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΛΙΡΗ



.«Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου»


Σε οριακό σημείο βρίσκονται από χθες τη νύχτα οι σχέσεις κυπριακής κυβέρνησης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι ασφυκτικές πιέσεις που ασκούσε διαρκώς η εκπρόσωπος του Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου για τις κυπριακές τράπεζες και οι ολοένα και αυξανόμενες απαιτήσεις, έφεραν τον πρόεδρο Ανασταδιάδη στο σημείο να διακοπής των διαπραγματεύσεων. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κύπριος πρόεδρος είπε στη Ρουμάνα εκπρόσωπο του Ταμείου: «Δεν σε αντέχω, δεν μπορώ να διαπραγματευτώ άλλο μαζί σου».

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι στις σχέσεις των δύο πλευρών ήταν η επιμονή του ΔΝΤ για συγχώνευση του καλού κομματιού της Λαϊκής τράπεζας με την τράπεζα Κύπρου και ταυτόχρονη κάλυψη του χρέους της Λαϊκης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από την Κύπρου. 

Πρόκειται για πρόταση που απέρριψε αμέσως η κυπριακή κυβέρνηση, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής της Μεγαλονήσου, υποστηρίζοντας ότι εάν προχωρήσει αυτή η λύση, τότε και η τράπεζα Κύπρου θα οδηγηθεί σε κατάρρευση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η Λευκωσία εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο Νίκος Αναστασιάδης θα καταφέρει να πείσει τη Λαγκάρντ, τον Ρομπάι και το Μπαρόζο - στις συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες στο περιθώριο του Eurogroup – για την ορθότητα του επιχειρήματος της κυπριακής πλευράς. 

Παρόλα αυτά, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών της Λευκωσίας εκφράζουν την ανησυχία ότι η πλευρά των δανειστών ροκανίζει το χρόνο σκόπιμα, ώστε η κατάσταση να φτάσει σε οριακό σημείο για τη βιωσιμότητα τόσο των τραπεζών όσο και της οικονομίας του νησιού και να επιβάλλει με αυτόν τον τρόπο τις λύσεις που θέλει.

.Θρίλερ χωρίς... ώρα έναρξης


Καθυστερεί κι άλλο η έναρξη του κρίσιμου Eurogroup για την Κύπρο. Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι είναι άγνωστη η ώρα έναρξης, ενώ ανεπίσημα η συνεδρίαση μετατίθεται πλέον για τις 10 μ.μ. Ώρα Ελλάδος. 

Η νέα καθυστέρηση υποδηλώνει την κρισιμότητα των διαβουλεύσεων που λαμβάνουν χώρα εδώ και πολλές ώρες ανάμεσα στην κυπριακή πλευρά, το ΔΝΤ και την ηγεσία της Ε.Ε.

.«Παραιτούμαι και ξαναπάμε σε εκλογές»


Με παραίτηση και προσφυγή στις κάλπες απείλησε ο Νίκος Αναστασιάδης στη διάρκεια του γεύματος εργασίας που είχε με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, ο Κύπριος πρόεδρος είπε ότι θα παραιτείτο εάν η τρόικα δεν υποχωρούσε σε κρίσιμα ζητήματα επί των διαπραγματεύσεων.  Δεν θα αποδεχόταν την πρόταση να φορτωθεί η Τράπεζα Κύπρου τις ζημίες της Λαϊκής Τράπεζας. 

.Δραματική ανακοίνωση από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ


Ο Αλέξης Τσίπρας καλεί τον Αντώνη Σαμαρά να δώσει το «πράσινο φως» ώστε να να παράσχει μέσω του ελληνικού ELA, έκτακτη πρόσθετη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Σε μία δραματική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει: «Η Κύπρος κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις και τον εκβιασμό του χρονοδιαγράμματος για άρση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες, που λήγει αύριο το πρωί, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε λίγο στο Γιούρογκρουπ σε τραγωδία.

Οι ευρωπαίοι εταίροι απόψε, δεν έχουν στόχο μόνο να διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου, αλλά και να εκδικηθούν για το περήφανο ΟΧΙ του κυπριακού κοινοβουλίου, δημιουργώντας έτσι παράδειγμα πειθάρχησης για όλους τους λαούς.

Τούτες τις κρίσιμες ώρες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό, οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, πέρα και έξω από μικροπολιτικά παιχνίδια. Αποτελεί εθνικό μας καθήκον να συμπαρασταθούμε στον κυπριακό λαό. 

Να δώσουμε, έστω και την ύστατη ώρα, κάθε δυνατή βοήθεια στη κυπριακή κυβέρνηση. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πρέπει επουδενεί να αποδεχτεί σήμερα τον καταστροφικό εκβιασμό των εταίρων.

Καλώ τον πρωθυπουργό να αποφασίσει άμεσα, ώστε η Ελληνική κυβέρνηση να παράσχει στήριξη ρευστότητας στην Κύπρο, ώστε τουλάχιστον η διαπραγμάτευση να μην διεξάγεται υπό τη δαμόκλειο σπάθη του απειλητικού χρονοδιαγράμματος που λήγει τα ξημερώματα.

Πιο συγκεκριμένα, να ζητήσει από τη Τράπεζα της Ελλάδος, να παράσχει μέσω του ελληνικού ELA, έκτακτη πρόσθετη ρευστότητα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα, μέσω των κατάλληλων μηχανισμών, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, 

ώστε να αρθεί ο εκβιασμός της άμεσης χρεοκοπίας, αλλά και να προστατευτεί ταυτόχρονα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα από τις συνέπειες μιας καταστροφικής απόφασης για την Κύπρο.

Πρόκειται για μία κίνηση η οποία δεν αυξάνει το ελληνικό δημόσιο χρέος, δεν συνεπάγεται νέα μέτρα για την Ελλάδα, αποτελεί μικρό μέγεθος για τα ελληνικά δεδομένα και το κυριότερο αποτελεί ηθική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στον κυπριακό λαό.

Η συμβολή της Ελλάδας στη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης με δημοκρατικό τρόπο και πλατιά διαβούλευση, πέρα και έξω από τους απειλητικούς εκβιασμούς των δανειστών, αποτελεί το λιγότερο που θα μπορούσαμε να προσφέρουμε προς την Κύπρο, τούτη την κρίσιμη ώρα.

Είναι εθνικό μας καθήκον να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα να αποτραπεί μια νέα τραγωδία στη Κύπρο. Είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε έμπρακτα, και όχι μόνο στα λόγια, δίπλα στο Κυπριακό λαό».

.Στα 100 ευρώ το όριο αναλήψεων στην Κύπρο


Στα 100 ευρώ ημερησίως πέφτει από σήμερα το όριο αναλήψεων στην Κύπρο, σύμφωνα με κυβερνητικό αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters. 

Όπως διευκρινίζεται, το περιορισμένο όριο αναλήψεων ισχύει όχι μόνο για την Λαϊκή Τράπεζα αλλά και για την Τράπεζα Κύπρου. 

.Ξαφνική εμπλοκή στις συζητήσεις Κύπρου με Τρόικα – Το ΔΝΤ μπλοκάρει τη συμφωνία


Νέα ανατροπή στα συνεχώς καταιγιστικά γεγονότα που διαδραματίζονται τον τελευταίο καιρό στην Κύπρο, καθώς οι πλέον πρόσφατες εξελίξεις δείχνουν πως το ΔΝΤ μπλοκάρει τη συμφωνία που φάνηκε πως υπάρχει νωρίτερα, ανάμεσα σε Κύπρο και Τρόικα.Ανώτερο στέλεχος της κυπριακής πλευράς, το οποίο θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε το βράδυ του Σαββάτου πως «δεν είμαστε σε αχτίνα συμφωνίας με την Τρόικα», 

αποδίδοντας τη νέα εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στην άκαμπτη στάση της εκπροσώπου του ΔΝΤ, η οποία όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, «κάθε μισή ώρα προβάλλει και νέες απαιτήσεις».
Κούρεμα 20% στην τράπεζα Κύπρου και 4% σε όλες τις υπόλοιπες

Νωρίτερα έιχε γίνει γνωστό ότι η συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με την Τρόικα έχει κλειδώσει, ενώ το τελικό ύψος του κουρέματος στις καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου να ανέρχεται στο 20%.
Παράλληλα, αποφασίστηκε και τέλος 4% στις καταθέσεις του ίδιου ποσού στις άλλες τράπεζες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της κυπριακής κυβέρνησης που ζήτησε να μην κατονομαστεί η κυπριακή πρόταση για άντληση πόρων από την εθνικοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, πρόταση στην οποία διαφώνησε η Γερμανία, δεν θα αποτελέσει μέρος του σχεδίου για τη συγκέντρωση σχεδόν έξι δισεκατομμυρίων ευρώ που απαιτούνται για να εξασφαλίσει η Λευκωσία τη σύναψη μιας συμφωνίας διεθνούς δανεισμού.

Ο πρόεδρος της Κύπρου είπε πως ελπίζει στη σύναψη συμφωνίας με την ΕΕ «πολύ σύντομα.».
Το μόνο θέμα που φέρεται να είναι υπό συζήτηση είναι η νέα απαίτηση της Τρόικα για συγχώνευση της καλής τράπεζας που θα προκύψει από τη διάσπαση της Λαϊκής με την τράπεζα Κύπρου.
Εκτακτη σύσκεψη πολιτικών αρχηγών κεκλεισμένων των θυρών

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται εκ νέου στο Προεδρικό Μέγαρο με τους εκπροσώπους της Τρόικα και εν συνεχεία θα ενημερώσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων. 

Όπως έγινε γνωστό δεν θα επιτραπεί στους δημοσιογράφους η είσοδος στο προεδρικό μέγαρο.
Στο μεταξύ δεν θα συγκληθεί σήμερα Ολομέλεια της Βουλής , δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

Όπως είπε η Βουλή αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.
Νεοφύτου: Την Κυριακή θα κλείσει οριστικά το ζήτημα για το κούρεμα

«Ενα - ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν» δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εξερχόμενος από το υπυοργείο Οικονομικών, ενώ εκτίμησε ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα που αφορά τον τραπεζικό τομέα.

Ανέφερε επίσης ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. 

Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.

.«Βρισκόμαστε μια ανάσα από συμφωνία με την Τρόικα»


Για σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έκανε λόγο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Μιχάλης Σαρρής, εκτιμώντας ότι οι συνομιλίες ενδέχεται να ολοκληρωθούν μέχρι το βράδυ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Σαρρής επανέλαβε ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκεται πρόταση για κούρεμα περίπου 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου. 

«Βρισκόμαστε μια ανάσα από συμφωνία με την Τρόικα» δήλωσε ο κ. Σαρρής κάνοντας λόγο για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Μίλησε για τεχνικές λεπτομέρειες που απομένουν, ενώ θα υπάρξει νέα συνάντηση με την Τρόικα στις 4 το απόγευμα.Υπάρχουν 2 με 3 θέματα στα οποία ελπίζουμε να μην βρεθούμε προ εκπλήξεως, δήλωσε ο κ. Σαρρής.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega o κύπριος υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι συζητείται κούρεμα κοντά στο 25% για τις καταθέσεις άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόταση επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. «Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Από την έκβαση των συνομιλιών θα εξαρτηθεί και η διεξαγωγή ή μη συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την Κυριακή το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές, η σύνοδος του Eurogroup είναι προγραμματισμένη, ωστόσο δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί επισήμως από τον επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Δεν έχει επίσης ξεκαθαρίσει αν θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου, η οποία εξαρτάται όμως από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων.

Όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ πρότεινε την αποστολή αεροσκάφους στη Λευκωσία για να μεταφέρει στις Βρυξέλλες τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τους αρχηγούς των κομμάτων για την αυριανή έκτακτη σύνοδο του Εurogroup.

Παράλληλα, δεν έχει επίσης ξεκαθαρίσει αν η Βουλή θα συνέλθει σήμερα ή όχι. Επικαλούμενο κύπριο «ανώτερο» βουλευτή, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι το Κοινοβούλιο δεν θα συζητήσει μία πιθανή συνεισφορά επί των τραπεζικών καταθέσεων πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

«Θα συνεδριάσουμε μετά από το Eurgroup. Δεν ξέρω πότε», δήλωσε ο βουλευτής, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

.Σαρρής: Στο τραπέζι κούρεμα 25% στην Τράπεζα Κύπρου


Κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 στην Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυπριακής κυβέρνησης και της τρόικας, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής.

Μιλώντας το πρωί στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο κ. Σαρρής εκτίμησε ότι το κούρεμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 25%.

Διευκρίνισε ακόμη ότι η πρόταση που είναι στο τραπέζι επικεντρώνεται στην Τράπεζα Κύπρου και όχι σε όλες τις κυπριακές τράπεζες. «Το αντικείμενο της όλης συμφωνίας είναι οι δύο μεγάλες τράπεζες», σημείωσε ο κ. Σαρρής.

Λίγες ώρες μετά από την ψήφιση των εννέα νομοσχεδίων στη Βουλή, ο κύπριος υπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των διαπραγματεύσεων και την εξεύρεση λύσης στην κυπριακή κρίση. «Βλέπουμε μπροστά μας ένα δρόμο πιο καθαρό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, θα υπάρξει σήμερα νέα συνάντηση με την τρόικα, ενώ με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα το απόγευμα της Κυριακής συνεδρίαση του Eurogroup.

.Ανακούφιση στην Αθήνα από την υποχώρηση της Λευκωσίας


Ότι η υπαναχώρηση της Λευκωσίας θα οδηγήσει τους πολίτες σε συγκεκριμένα συμπεράσματα για τις δυνατότητες και τις προοπτικές που υπάρχουν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ελπίζει η κυβέρνηση. «Μπορεί το συναίσθημα να δημιουργεί αντανακλαστικά αλλά ο ρεαλισμός, η σκληρή πραγματικότητα και η λογική στο τέλος οδηγούν σε συγκεκριμένη πολιτική έκφραση» λέει κορυφαίος πολιτικός και προσθέτει «ποιος σας είπε ότι δεν αισθάνθηκα υπερηφάνεια όταν είπε όχι η Κυπριακή Βουλή. 

Όμως μετά είδα να περνάει μπροστά μου σε μικροφίλμ το σενάριο που εκτυλίχθηκε με το φάσμα της χρεοκοπίας να κυριαρχεί». 

Η Αθήνα ανακουφίστηκε από την στροφή της κυπριακής ηγεσίας γιατί αφενός δημιουργεί πλαίσιο σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρωζώνη και σε πρώτη φάση στην Ελλάδα και αφετέρου γιατί πολιτικά επανέρχονται οι παράμετροι για πολιτική σταθερότητα και ενίσχυση της τρικομματικής κυβέρνησης, 

καθώς πλέον όλοι αντιλαμβάνονται ότι η ευρωζώνη και η τρόικα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν απόψεις σε βασικά θέματα και όλες οι απόψεις που ακούγονται εξ αντανακλάσεως και από την ελληνική αντιπολίτευση δεν έχουν προοπτική. 

Το δίδαγμα από την Κύπρο είναι σημαντικό και είναι ανάγκη να ενσωματωθεί στην ελληνική πολιτική σκηνή λέει στέλεχος της ΔΗΜΑΡ δείχνοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς είναι πλέον προφανές ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για «τσαμπουκάδες ή μικροκομματικές στρατηγικές». 

Εικόνες σύμπλευσης του κ. Τσίπρα με τον κ. Καμμένο αποδυναμώνουν την ηγετική φυσιογνωμία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και σε κάθε περίπτωση δείχνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει σταθερή ρότα σχολιάζουν στελέχη της ΝΔ. 

Δεν είναι τυχαίο λένε στην κυβέρνηση ότι ο Κύπριος πρόεδρος δεν δίστασε να αδειάσει την ελληνική αντιπολίτευση στηρίζοντας τη γραμμή της ελληνικής κυβέρνησης και τους χειρισμούς Σαμαρά. 

Πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς και οι αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση συναντήθηκαν μυστικά, συζήτησαν αναλυτικά για το θέμα της Κύπρου, για τους χειρισμούς και δεν διέρρευσε παρά μόνον όταν ήταν βέβαιοι ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο θα είναι θετικές . 

Αξιολογείται πλέον το γεγονός ότι οι τρεις αρχηγοί δείχνουν ομοιογενή εικόνα και πως παρά τις διαφορές τους μπορούν να συνεννοηθούν σε κρίσιμα θέματα. Το δεύτερο δίδαγμα πάντως για την Αθήνα είναι ότι πρέπει να είναι έτοιμη σε όλα στην επόμενη επίσκεψη της τρόικας και να μην έχουν μείνει εκκρεμότητες. 

.Ολοταχώς για το... μπαράζ η Εθνική – Συντριβή στη Βοσνία


Απότομη προσγείωση για την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου η οποία γνώρισε τον διασυρμό στη Βοσνία και πλέον είναι πολύ δύσκολο να διεκδικήσει τη πρώτη θέση του ομίλου που οδηγεί απευθείας στην πρόκριση στο Μουτιάλ της Βραζιλίας.

Η αστέρες της Βοσνίας με πρώτο και καλύτερο τον Εντιν Τζέκο υποχρέωσαν τους διεθνείς σε παθητικό ρόλο στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού και μοιραία ήρθε η ήττα με 3-1.
Το σκορ άνοιξε στο 29 ο επιθετικός της Μάντσεστερ Σίτι, ενώ ο σούπερ Τζέκο ήταν και ο σκόρερ του τρίτου τέρματος στο 53.

Ενδιάμεσα ο Ιμπίσεβιτς έκανε το 2-0 έπειτα από αποτυχημένο πέναλτι και ανεξήγητο πανικό στην ελληνική άμυνα.

Το γκολ της τιμής πέτυχε για την Εθνική Ελλάδος ο Φάνης Γκέκας στο 92.
Πλέον η κατάκτηση της πρώτης θέσης φαντάζει απίθανη και οι παίκτες του Φερνάντο Σάντος καλούνται να διατηρήσουν τη δεύτερη θέση που οδηγεί στα μπαράζ για το Μουντιάλ του 2014.

.Τη "συνεχιζόμενη αλληλεγγύη" των ΗΠΑ προς την Ελλάδα επισημαίνει στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο Ομπάμα


Τη "συνεχιζόμενη αλληλεγγύη" των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα, καθώς προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπαράκ Ομπάμα, στην καθιερωμένη ετήσια προκήρυξή του για την ελληνική εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, εγκωμιάζοντας παράλληλα τη συμβολή των Ελληνοαμερικανών στον "εμπλουτισμό" του Αμερικανικού Έθνους.
Ο πρόεδρος Ομπάμα επισημαίνει ότι "κάθε χρόνο, η Αμερική γιορτάζει την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ της γενέτειρας της δημοκρατίας και της παλαιότερης δημοκρατίας του κόσμου. 

Αναγνωρίζουμε τις διαρκείς συνεισφορές των Ελλήνων της Αμερικής", όπως τονίζει, προσθέτοντας ότι "στοχαζόμαστε πάνω στις αρχαίες ελληνικές αρχές που ενέπνευσαν του Ιδρυτές μας να κατοχυρωθούν οι εξουσίες της κυβέρνησης στα χέρια του λαού".

Στη συνέχεια, αναφέρει -μεταξύ άλλων- ότι "τόσο στην Αμερική, όσο και στην Ελλάδα, είμαστε κληρονόμοι των μεγάλων δημοκρατιών" και "οι λαοί μας έχουν μάθει ότι η δημοκρατία ανθεί όταν σεβόμαστε τις διαφορές μας, εμμένουμε στις αρχές που μας ενώνουν και προχωρούμε με κοινό σκοπό".

Ο Αμερικανός ηγέτης συγχαίρει την Ελλάδα ένα "πολύτιμο σύμμαχο του ΝΑΤΟ", καθώς τιμά την 192η επέτειο από την ανεξαρτησία της και "υποσχόμαστε τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη μας, καθώς η χώρα προσπαθεί να ανασυγκροτήσει την οικονομία της", 

όπως τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι εν όψει των δυσχερειών, η Αμερική στέκεται με τον Ελληνικό λαό, με τη σιγουριά ότι μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του 21ου αιώνα, προασπίζοντας τα αρχαία ιδανικά του.

.ΠΑΣΟΚ: Οι "τζάμπα μαγκιές" δεν οδηγούν πουθενά


Σε υψηλούς τόνους σχολίασε το ΠΑΣΟΚ τη συνάντηση του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, και του προέδρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου, και όσα ανακοινώθηκαν για «κοινές δράσεις» των δύο κομμάτων, κάνοντας λόγο, μεταξύ άλλων, για «τζάμπα μαγκιές».

«Οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος είναι ίσως οι μόνοι στην Ελλάδα που δεν αντιλαμβάνονται τι μας διδάσκει η δραματική εμπειρία που ζει η Κύπρος», αναφέρεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, 

υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι «η ημέρα και το θέμα που διάλεξαν προκειμένου να δηλώσουν την σύγκλισή τους θα τους καταδιώκει ως ακραίο παράδειγμα εθνικής ανευθυνότητας, πολιτικής πρόκλησης και κακών αντανακλαστικών».

«Τι  παραπάνω θέλουν άραγε να συμβεί προκειμένου να αντιληφθούν ότι οι «τζάμπα μαγκιές» τους ούτε στην Ελλάδα οδηγούν πουθενά ούτε στην Κύπρο προσφέρουν καλές υπηρεσίες;» διερωτάται το ΠΑΣΟΚ.

.Eurogroup για την Κύπρο την Κυριακή


Το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο μια μη κατονομαζόμενη κυβερνητική πηγή, στην Λευκωσία, μετέδωσε πριν λίγο ότι στην περίπτωση μιάς συμφωνίας με θέμα τον κυπριακό τραπεζικό τομέα, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μέσα στο σαββατοκύριακο θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Επικαλούμενο δύο κοινοτικές πηγές το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι προγραμματίζεται για το θέμα της Κύπρου, την Κυριακή, Eurogroup που οι εργασίες του θα γίνουν στις Βρυξέλλες.

.Δύο με τρεις ημέρες αντέχουν τα σουπερ μάρκετ στην Κύπρο


Δύσκολη είναι η κατάσταση στην Κύπρο όσον αφορά τα αποθέματα των υπεραγορών. Ακόμη και στα καλά εφοδιασμένα σουπερμάρκετ τα ράφια αρχίζουν να αδειάζουν χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα ανεφοδιασμού. 

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Συνδέσμου Υπεραγορών Ανδρέας Χατζηαδάμου επεσήμανε πως τα αποθέματα των υπεραγορών «αρκούν για ακόμα δύο τρεις ημέρες». Παράλληλα, ο ίδιος συμπλήρωσε πως αν δεν βρεθεί λύση μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα υπάρξει πρόβλημα.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει πρόβλημα και δεν κινδυνεύουμε. Αν όμως συνεχίσει η κατάσταση που επικρατεί σήμερα και τις επόμενες μέρες -και με την προϋπόθεση ότι οι προμηθευτές δεν θα ανακαλέσουν την απόφαση που πήραν, για προμήθεια των υπεραγορών μόνο με ρευστό- ναι, πιθανόν να παρατηρήσουμε ελλείψεις. 

Είναι ορατός ο κίνδυνος να αδειάσουν τα ράφια των υπεραγορών, νοουμένου ότι δεν θα ανακαλέσουν και δεν θα δείξουν τη στήριξη που πρέπει να δείξουν οι προμηθευτές στις ιδιαίτερα πρωτοφανείς εξελίξεις, που περνά ο τόπος» είπε ο Ανδρέας Χατζηαδάμου.

Όσον αφορά τα καύσιμα, σύμφωνα με το onlycy.com, τα πρατήρια πετρελαιοειδών στη Λάρνακα δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Ωστόσο μερικές εταιρείες ζητούν να πληρωθούν από τους πρατηριούχους σε μετρητά με αποτέλεσμα και οι πρατηριούχοι να ζητούν από τους πελάτες τους να πληρώνουν με μετρητά». 

Ο Πρόεδρος των Πρατηριούχων Λάρνακας Ανδρέας Ιωάννου ανέφερε ότι «έχει παρατηρηθεί πρόβλημα με τις πιστωτικές κάρτες και έτσι αρκετά πρατήρια πληρώνονται τοις μετρητοίς. 

Ως επί το πλείστον ο κόσμος προμηθεύεται καύσιμα για να περάσουν για λίγες μέρες, δεν γεμίζουν δηλαδή το ντεπόζιτο του οχήματος τους και πληρώνουν τοις μετρητοίς».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν δημιουργηθεί ουρές αυτοκινήτων έξω από τα πρατήρια.

.Υπερψηφίστηκαν και τα τρία νομοσχέδια από την κυπριακή Βουλή


Υπερψηφίστηκαν και τα τρία νομοσχέδια που τέθηκαν σε ψηφοφορία απόψε στην Κυπριακή Βουλή. Τα δύο νομοσχέδια ψηφίστηκαν ομόφωνα ενώ στο τρίτο, αυτό για την αναδιάρθρωση των τραπεζών, που αφορά ιδιαίτερα τη Λαϊκή Τράπεζα, υπήρξαν αποχές.

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο για τη Λαϊκή, 26 βουλευτές ψήφισαν υπέρα, 2 κατά, ενώ υπήρξαν 25 αποχές.

Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα, μετά το νομοσχέδιο για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης και το νομοσχέδιο για την Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης .

Ο νόμος έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων.

Την δυνατότητα Περιορισμού στις αναλήψεις και την μετατροπή όλων των καταθέσεων σε προθεσμιακές προβλέπει ο νόμος που πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες από την κυπριακή Βουλή για τον περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων

.Πρόταση για «κούρεμα» αναμένεται από ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ


Πρόταση -από κοινού ή χωριστά- για κάποιας μορφής «κούρεμα των καταθέσεων» ενδέχεται να καταθέσουν απόψε στην Βουλή τα δύο κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη. 

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Alpha, το «κούρεμα» αυτό αναμένεται να φθάνει έως και το 20-25% και θα αφορά καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Η Ολομέλεια της Βουλής προγραμματίζεται να αρχίσει στις 20.00. 

Εξάλλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κύπριος πρόεδρος είχε συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας έγιναν έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης.

Στο γραφείο του προέδρου της Βουλής, Γιαννάκη Ομήρου, βρίσκονται ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Βάσος Λυσσαρίδης, ο νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης και στελέχη του λογιστικού οίκου KPMG που είχε ετοιμάσει μελέτη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας.

Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται τα νομοσχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με έξι υποστηρικτικά και δύο άλλα, που αφορούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης (ΕΤΑ).

.Με συνοπτικές διαδικασίες έλαβε το «πράσινο φως» από το κυπριακό κοινοβούλιο


Την δυνατότητα Περιορισμού στις αναλήψεις και την μετατροπή όλων των καταθέσεων σε προθεσμιακούς προβλέπει ο νόμος που πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες από την κυπριακή Βουλή για τον περιορισμό στη διακίνηση κεφαλαίων. 

Με το νέο νόμο, ο υπουργός Οικονομικών έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει:

* Περιορισμούς στις αναλήψεις μετρητών
* Απαγόρευση του πρόωρου τερματισμού καταθέσεων προθεσμίας

* Υποχρεωτικό επαναπρογραμματισμό της λήξης των καταθέσεων προθεσμίας
* Απαγόρευση ή και περιορισμό ανοίγματος νέων λογαριασμών

* Μετατροπή καταθέσεων που βρίσκονται σε λογαριασμούς όψεως/τρεχούμενους σε καταθέσεις προθεσμίας
Το ερώτημα είναι κατά πόσο ο νόμος αυτός είναι συμφωνος με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς .

.Στην Πειραιώς οι Κύπρου και Cyprus Popular Bank


Οι επίσημες ανακοινώσεις για την πώληση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank αναμένονται από στιγμή σε στιγμή.

Πληροφορίες αναφέρουν πως δόθηκε κυριολεκτικά μάχη μεταξύ των Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank με την πλάστιγγα να γέρνει υπέρ της Πειραιώς η οποία σύμφωνα με πληροφορίες παρείχε διασφαλίσεις για τη διατήρηση των περισσότερων θέσεων εργασίας.

Για το θέμα αναμένονται μετά τις 17:30 ανακοινώσεις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

Με την απόκτηση των Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank η Τράπεζα Πειραιώς καθίσταται η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα.

Την τελική έγκριση για την πώληση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank θα την παράσχει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα μέσω 340 υποκαταστημάτων. Έχουν χορηγήσει δάνεια ονομαστικής αξίας περίπου 22 δισ. ευρώ, ενώ διατηρούν καταθέσεις περίπου 12,9 δισ. ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να ολοκληρώσει τη διαδικασία πώλησης των Κύπρου και Cyprus Popular Bank ανεξαρτήτως των αποφάσεων της Κυπριακής Εθνοσυνέλευσης προκειμένου να διαφυλάξει καθολικά τους καταθέτες των υποκαταστημάτων αυτών, δηλαδή να προφυλάξει τους καταθέτες με αποταμιεύσεις που ξεπερνούν ακόμη και τις 100.000 ευρώ.

.Η μυστική συνάντηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη


Σε μυστική συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, χτες το βράδυ, αποφασίστηκε η εξαγορά των κυπριακών τραπεζών.

Στη συνάντηση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, μαζί με τους Αντώνη Σαμαρά, Βαγγέλη Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, παρόντες ήταν ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος. 

Ύστερα από τη σύσκεψη ελήφθη η απόφαση για να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες εξαγοράς των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικές τράπεζες. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.