ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗ ΔΕΗΣΗ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)




.Κοκτέιλ μέτρων τώρα ή κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές


Νερό στο κρασί του φαίνεται ότι βάζει έστω και προσωρινά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε ότι αφορά το χρέος 120% του ΑΕΠ για το 2020 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά υπάρχει στο Ταμείο μια αίσθηση αισιοδοξίας ότι την επόμενη Τρίτη θα έρθουν σε συμφωνία με την Κομισιόν στο Γιούρογκρουπ, αφού φαίνεται ότι βρέθηκε η χρυσή τομή για να μην οδηγηθούμε σε νέο αδιέξοδο. 

Οι δυο δανειστές είναι έτοιμοι να συμφωνήσουν σε ένα κοκτέιλ μέτρων το οποίο όμως δεν θα περιλαμβάνει το κούρεμα του επίσημου τομέα που ζητά το ΔΝΤ.

Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον μετά από εξέταση πάνω από 10 σεναρίων κλείδωσαν ένα κοκτέιλ μέτρων μετά και από το συμβιβασμό στον οποίο φαίνεται ότι κάνει ο Ταμείο για να παραμείνει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Τα μέτρα αυτά είναι:
  • η επαναγορά των ομολόγων,
  • η μείωση των επιτοκίων μόνο στα δάνεια της Ευρωζώνης τα οποία συζητείται να είναι ακόμη και μηδενικά
  • η επιμήκυνση του προγράμματος
  • το μορατόριουμ στις πληρωμές των τόκων
  • η αύξηση της περιόδου αποπληρωμής των χρεών
  • επιστροφής των κερδών της ΕΚΤ από τα κυβερνητικά ομόλογα και μεταφοράς του κόστους στήριξης των τραπεζών στον ESM.
Οι πληροφορίες από την αμερικανική πρωτεύουσα αναφέρουν πως στο ΔΝΤ έχουν συνειδητοποιήσει πως εάν κουρευτεί τώρα το χρέος τότε ουδείς θα μπορέσει να πιέσει την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. 

Υπό αυτές τις συνθήκες, Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται στο Γιούρογκρουπ της Τρίτης να υποστηρίξει πως αν δεν διατηρηθεί ο στόχος για χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020 τότε θα πληγεί η αξιοπιστία και της Ευρωζώνης και του προγράμματος κάτι που θα αποτυπωθεί αμέσως και στις αντιδράσεις των αγορών. 

Ήδη, η επικεφαλής του ΔΝΤ, ξεκαθάρισε ότι η λύση για το ελληνικό χρέος πρέπει να εδραιώνεται στην  πραγματικότητα και όχι σε "ευσεβείς πόθους".

Σύμφωνα, πάντως, με τις ίδιες πληροφορίες η Σιδηρά Κυρία του ΔΝΤ δεν αποκλείεται να κάνει πίσω προσωρινά για το στόχο του 120% με την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχει δέσμευση (όχι απαραίτητα επίσημη αλλά άτυπη) πως το κούρεμα του επίσημου τομέα θα επέλθει μετά τις γερμανικές εκλογές το επόμενο φθινόπωρο.

.Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πορεία


Προς την Πρεσβεία του Ισραήλ κατευθύνεται μέρος των διαδηλωτών που συμμετείχαν στην κεντρική πορεία του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία για την 39η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών. Νωρίτερα Δυνάμεις των ΜΑΤ με κλούβες είχαν αποκόψει την κυκλοφορία προς την λεωφόρο Κηφισίας.Κλειστοί παραμένουν και οι σταθμοί του μετρό από Ακρόπολη έως και Εθνική Άμυνα. 
Κλειστός και ο σταθμός στο Μοναστηράκι.. Προληπτικά έχουν γίνει 20 προσαγωγές.
Στις 2 το μεσημέρι έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου και άρχισε η κεντρική εκδήλωση για την 39η επέτειο από την εξέγερση του Νοέμβρη του ΄73. 
Η αντιπρύτανης του Ε.Μ.Πολυτεχνείου Τ. Μοροπούλου, στην ομιλία της επισήμανε μεταξύ άλλων ότι το Πολυτεχνείο δεν είναι ούτε επετειακός εορτασμός είτε επετειακή βία. Δεν είναι άσυλο μιας ιδέας ή μιας παράταξης.
Είναι όλων των ιδεών και δυνάμεων που μπορεί να αντιπαρατίθενται , αλλά που οφείλουν όμως να διαλέγονται μεταξύ τους και να συντίθενται. Το Πολυτεχνείο άνοιξε δρόμους δύσκολους και αντιφατικούς, ανοικτούς και σήμερα. Ας τους πάρουμε…
Η αντιπρύτανης, αναφέρθηκε λεπτομερώς στην κατάσταση που επικρατεί στα Πανεπιστήμια σήμερα, τονίζοντας τις περικοπές, τις μειώσεις και τα προβλήματα που δημιουργούνται και τα οποία ολοένα και διογκώνονται.
Την ανάγκη ενότητας, αλληλεγγύης και ομοψυχίας, "προκειμένου να υπερβούμε την κρίσιμη συγκυρία που βιώνουμε," επισημαίνει μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος στην ημερήσια διαταγή του για τον εορτασμό της 39ης επετείου του Πολυτεχνείου.
"Πρέπει να ξεπεράσουμε την απογοήτευση, να ανορθώσουμε και πάλι τον τόπο μας, να διατηρήσουμε την αξιοπρέπεια και την αυτοτέλειά μας και να βελτιώσουμε στο έπακρο τη δημοσιονομική μας λειτουργία. 
Χρειάζεται μια πάνδημη, ενιαία, συλλογική, εθνική προσπάθεια. Αυτό ζητά από εμάς η νεολαία μας, που αγωνιά και ασφυκτιά από τα δύσκολα προβλήματα του παρόντος και σ΄αυτό οφείλουμε να ανταποκριθούμε, τιμώντας έτσι και τον αγώνα και τα οράματα εκείνης της νεολαίας, της νεολαίας του Πολυτεχνείου, τονίζει.
Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις, ο κ.Παναγιωτόπουλος επισημαίνει ότι "η ακούραστη προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων και η αφοσίωση στη Συνταγματική αποστολή τους, κρατώντας ψηλά τη σημαία της στρατιωτικής αρετής και της εθνικής μας υπερηφάνειας, δείχνουν το δρόμο της αισιοδοξίας και της προοπτικής".
Ο Νίκος Τριανταφύλλου, εκ μέρους του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, αναφέρθηκε στα διάφορα νεοναζιστικά μορφώματα και τους νοσταλγούς του χουντικού παρελθόντος που υπάρχουν σήμερα, όπως είπε. Τόνισε ότι όλοι αυτοί όχι μόνο προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι αν δεν υπήρχε το Πολυτεχνείο δεν θα είχαμε τη σημερινή οικονομική κρίση και ότι για όλα τα δεινά των εργαζομένων φταίει η γενιά του Πολυτεχνείου που, όπως λένε είναι η πιο σάπια γενιά.
Τους απαντάμε-πρόσθεσε ο Ν. Τριανταφύλλου - ότι πρωθυπουργοί, υπουργοί και λοιπό πολιτικό προσωπικό, μπορεί ηλικιακά και μόνο να ανήκουν στη γενιά του Πολυτεχνείου και να μην έχουν όμως καμία απολύτως σχέση με το Πολυτεχνείο. 
Η προσπάθεια να λοιδορήσουν το Πολυτεχνείο είναι μάταιη. Το Πολυτεχνείο έχει καταγραφεί στη μνήμη του λαού και της νεολαίας στη νεώτερη ιστορία χώρας με χρυσά γράμματα και δεν αλλάζει με τίποτα.
Και ο ομιλητής κατέληξε λέγοντας ότι δεν θα δείξουμε ανοχή στα νεοναζιστικά μορφώματα και την παρακρατική τους πρακτική και δράση. Τέλος, ο αντιπρύτανης της Ανωτάτης Σχολής καλών Τεχνών Παναγ. Χαραλάμπους, τόνισε χαρακτηριστικά ότι η πόρτα του Πολυτεχνείου είναι το κορυφαίο κοινωνικό γλυπτό της χώρας μας.
Στις 2.55 από τη συμβολή των οδών Στουρνάρη και Πατησίων, ξεκίνησαν οι φοιτητές που κρατούσαν την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου και μπήκαν επικεφαλής της πορείας προς την αμερικανική πρεσβεία.
Μέχρι και τις 2 το μεσημέρι, δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας, πέρασαν από το μνημείο του Πολυτεχνείου για να αφήσουν ένα λουλούδι ή ένα στεφάνι.
Ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών δυνάμεων το απόγευμα του Σαββάτου σε Βόλο και Πάτρα, μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα στο Βόλο ομάδες νεαρών έσπασαν τα υποκαταστήματα της Attica και της Eurobank. Ακολούθησαν συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, πετροπόλεμος και χημικά.. 
Σε πεδίο μάχης έχει μετατραπεί και η οδός Γούναρη στη Πάτρα όπου Άτομα του αντιεξουαστικού χώρου έχουν βάλει φωτιά σε κάδους, και πετούν μολότοφ, ενώ η αστυνομία απαντά με ρίψη χημικών.

.Έρχεται νέο κούρεμα;


Με τίτλο "αναπόφευκτο το κούρεμα" άρθρο της γερμανικής Die Welt, σταχυολογεί τις απόψεις όλων των έγκριτων οικονομολόγων που συντάσσονται με την άποψη Λαγκάρντ και ΔΝΤ για νέο δραστικό κούρεμα του Ελληνικού χρέους.Μεταξύ αυτών, οι σύμβουλοι της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Peter Bofinger και Clemens Fuest, ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου του Κίελου για την Παγκόσμια Οικονομία, Dennis Snower,ο Γερμανός Επιτρόπος στην Ε.Ε., Günther Oettinger.
Την ίδια ώρα, η εφημερίδα, επικαλούμενη ευρωπαϊκές πηγές, ισχυρίζεται πως το μείγμα μέτρων που θα ανακοινώσει το Eurogroup της Τρίτης περιλαμβάνει:
περαιτέρω μείωση των επιτοκίων από τις 150 στις 50 μονάδες βάσης για τα δάνεια που χορηγούνται στην χώρα μας, 
μερική ή ολική διαγραφή των απαιτήσεων ιδιωτών πιστωτών, οι οποίοι δεν συμμετείχαν στο πρώτο «κούρεμα», 
επιστροφή των λογιστικών κερδών που αποκόμισε η ΕΚΤ
Τα όποια μέτρα πάντως ανακοινωθούν από το Eurogroup, δεν αρκούν για να ρίξουν το ελληνικό χρέος στο 120% ως το 2020, καταλήγει το άρθρο

."Η συμφωνία για το ελληνικό χρέος πρέπει να βασίζεται στην πραγματικότητα"


Μια συμφωνία ανάμεσα στους διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας για την μείωση του χρέους της χώρας θα πρέπει να στηρίζεται "στην πραγματικότητα και όχι σε ευσεβείς πόθους", δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στο Ρόιτερς η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ ενόψει της συνόδου του Γιούρογκρουπ την ερχόμενη εβδομάδα.

Η Λαγκάρντ, η οποία διέκοψε επίσκεψή της στην Ασία για να παρευρεθεί στην σύνοδο του Eurogroup την Τρίτη στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό μια συμφωνία να προσφέρει μια διαρκή λύση για το χρέος της Ελλάδας ώστε να αποφευχθεί η παρατεταμένη αβεβαιότητα και η πρόκληση περαιτέρω ζημιάς στην ελληνική οικονομία.

"Πάντα προσπαθώ να είμαι δημιουργική, αλλά καθοδηγούμαι από δύο στόχους", σημείωσε, "να φτιάξουμε και να εγκρίνουμε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα που είναι στέρεο, που είναι πειστικό σήμερα, που θα είναι βιώσιμοαύριο, που είναι εδραιωμένο στην πραγματικότητα κι όχι σε ευσεβείς πόθους".

"Ο δεύτερος στόχος είναι να διατηρήσουμε την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την ποιότητα των συμβουλών που δίδουμε, όχι για το ίδιο το Ταμείο, το οποίο προφανώς αποτελεί δική μου έννοια, αλλά για να το προσφέρουμε αυτό στους Ευρωπαίους καθώς αυτό είναι που τους ενδιαφέρει", σημείωσε.

.Στην αμερικανική πρεσβεία ο κύριος όγκος της πορείας


Έφθασε στην αμερικανική πρεσβεία ο κύριος όγκος των διαδηλωτών που συμμετέχουν σε μια μαζική πορεία για την 39η  επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Η κεφαλή της πορείας κατευθύνεται προς τους Αμπελόκηπους με ισχυρή περιφρούρηση, ενώ στην αμερικανική πρεσβεία πλησιάζει το μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί  η πορεία του ΚΚΕ, το οποίο θα προσπαθήσει να φθάσει μέχρι και την πρεσβεία του Ισραήλ.

   Οι διαδηλωτές έξω από την πρεσβεία έβαλαν φωτιά σε μία  αμερικανική σημαία.

.Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο Eurogroup της Τρίτης


Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πλέον στο Eurogroup της Τρίτης, στο οποίο αναμένεται να τεθούν, το ζήτημα εκταμίευσης της δόσης - μαμούθ, ύψους 44 δισ. ευρώ αλλά και να κορυφωθούν οι συζητήσεις για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, πράγμα για το οποίο δημιουργήθηκαν προστριβές μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Χθες, υπήρξε ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα, ο οποίος, εξερχόμενος του Μαξίμου, εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει την Τρίτη, το οριστικό χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης.
Ο κ. Στουρνάρας, σε ερώτηση για την συζήτηση περί κουρέματος που είναι ανοικτή απάντησε: «Δεν έχω να πω κάτι γι' αυτό».

.Το Ισραήλ χτύπησε το αρχηγείο της Χαμάς


Το αρχηγείο της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα επλήγη από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή νωρίς σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ισλαμιστικής οργάνωσης υπό τον έλεγχό της οποίας τελεί η Λωρίδα της Γάζας.
"Το αρχηγείο της κυβέρνησης αποτέλεσε στόχο τεσσάρων αεροπορικών επιδρομών και η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι παραμένει στις θέσεις της και στέκεται στο πλευρό του λαού", επισημαίνει σε ανακοίνωσή της σήμερα, τέταρτη ημέρα της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον του παλαιστινιακού αυτού εδάφους. 

Το κτίριο υπέστη σημαντικές ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα, σύμφωνα με τις πρώτες μαρτυρίες.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος της Χαμάς ανακοίνωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Ραφίκ Αμπντεσαλέμ έφθασε στη Γάζα μέσω του σημείου διέλευσης της Ράφας, στο νότο, στη μεθόριο με την Αίγυπτο, πραγματοποιώντας μια σύντομη επίσκεψη αλληλεγγύης. 

Ενώ, οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, αυξάνοντας σε 38 τον αριθμό των νεκρών Παλαιστινίων και σε 345 των τραυματιών, από την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης του Ισραήλ.
Ανάμεσα στους οκτώ Παλαιστίνιους, τέσσερις σκοτώθηκαν στη συνοικία Ζουχούρ της Ράφας, στο νότο. 

Τρία μέλη της οργάνωσης Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ είχαν σκοτωθεί νωρίτερα στον προσφυγικό καταυλισμό Μεγάτζι, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, ενώ και τέταρτο μέλος της οργάνωσης σκοτώθηκε αργότερα στη συνοικία Τελ-αλ-Σουλτάν της Ράφας.

Στο Ισραήλ, τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά από ρουκέτα που έπληξε την περιοχή Εσκόλ, στη μεθόριο της Λωρίδας της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, είπε εκπρόσωπος του στρατού.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.