.«Δεν θα επιτρέψω η Δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία»

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτρέψω η δημοκρατία να υποκύψει στην εγκληματική βία» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή «Ανατροπή» στο Mega Chanell και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει κανένας εμφύλιος. Οι Έλληνες είναι ενωμένοι κατά της βίας. Θα έλεγα ότι είναι λαϊκή εντολή αυτή, λαϊκή απαίτηση.

 Όπως είναι και ξεκάθαρη η θέση της κυβέρνησης να είμαστε ανελέητοι εναντίον των πρωταιτίων». Συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχει ψυχική οδύνη για κάθε θύματα και ιδιαίτερα γι? αυτά τα τρία τα νέα παλικάρια που πεθάνανε και νομίζω ότι το καλύτερο μ...περισσότερα »

.«Η τρόικα πρέπει να είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό»

Στην πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να θέσει σε λειτουργία τη «λογοδοσία», προσκαλώντας την τρόικα (αρχικά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αργότερα στην Ολομέλεια) για να εξηγήσει -μεταξύ άλλων- την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, εστίασαν τη συζήτησή τους ο πρόεδρος της Ευρωβουλής (και υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής) Μάρτιν Σουλτς και ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν είναι δυνατόν η τρόικα, που έχει νομίμως συσταθεί, αλλά στη λειτουργία της επεμβαίνει στη ζωή των ανθρώπων, να μην είναι υπόλογη σε κάποιον θεσμό», δήλωσε σχετικά ο κ. Σουλτς.

Χαιρετίζοντας τον «αγαπητό φίλο και συναγωνιστή Μάρτιν Σουλτς», ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στις ανακατατάξεις που θα σηματοδοτήσουν στο ευρωπαϊκό σκηνικό οι ευρωεκλογές και η ανασύσταση της ηγεσίας της Επιτροπής, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υπάρξει μια «νέα Ευρώπη», που θα αντιμετωπίσει τα έντονα προβλήματα, «ιδιαίτερα της ανεργίας», αντί της «συντηρητικής Ευρώπης, η οποία δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης».

«Σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση. Όλοι μας όμως ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι αυτό το βήμα, όπως επίσης ξέρουμε ότι είναι μονόδρομος και ότι δεν υπάρχει plan B» , είπε ο κ. Βενιζέλος.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε ακόμη την «ετοιμότητα Σουλτς» να αναλάβει χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες για τη δημιουργία επενδύσεων στην Ελλάδα και για τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής.

Από πλευράς του, ο Μάρτιν Σουλτς (η πρόταση υποψηφιότητας του οποίου για την προεδρία της Επιτροπής εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας φέρει και την υπογραφή του Ευ. Βενιζέλου) σημείωσε ότι στην «προεκλογική» περίοδο θα αναπτύξει μια «αμιγώς ευρωπαϊκή εκστρατεία», με έμφαση στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την ΕΕ. 

Με αυτή την αφορμή, ο κ. Σουλτς υπογράμμισε την προθυμία του να συμβάλει ώστε να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την ελληνική οικονομία, (που άρχισε ήδη να εκφράζεται) αλλά και η αυτοπεποίθηση των ίδιων των Ελλήνων, σημειώνοντας πως απαιτείται εκταμίευση των κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία και το περιφερειακό και η πρόσβαση στη δανειοδότηση, ώστε να τερματιστεί η «πιστωτική ασφυξία των μικρομεσαίων 

.Με μελανά χρώματα περιέγραψε ένα τέτοιο σενάριο ο Αλέξης Τσίπρας

Η Ευρωζώνη μπορεί να ήταν λάθος, αλλά μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο του Όστιν, στο Τέξας, όπου και βρίσκεται.

«Οι Συνθήκες και οι Χάρτες της είναι εσφαλμένες. Και πρέπει να αλλάξουν θεμελιωδώς. Κάποιοι λένε ότι ορισμένες χώρες, θα έπρεπε ίσως να μην είχαν ενταχθεί», τόνισε για να σημείωσε όμως στη συνέχεια πως η συζήτηση αυτή αφορά τους ιστορικούς καθώς «δεν έχει σημασία σήμερα».

«Σήμερα, η Ευρωζώνη υπάρχει. Έχουμε μια οικονομική ένωση και ένα κοινό νόμισμα. Και οι άμεσες εναλλακτικές είναι χειρότερες. 

Μια έξοδος δεν θα ωφελήσει κανέναν. Αντίθετα, θα πυροδοτήσει σοβαρά νέα προβλήματα - διαχείριση ενός ασταθούς νέου νομίσματος, φαινόμενα bank run, πληθωρισμός, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπων. Για το λόγο αυτό και μόνο, η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη», υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Μία έξοδος της Ελλάδας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας σε κρίση θα ήταν μια καταστροφή για την Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που, κατά βάθος, όλοι γνωρίζουν. Προς το παρόν αν μία χώρα φύγει, οι αγορές και οι κερδοσκόποι θα αρχίσουν να ρωτούν ποιος είναι ο επόμενος; Θα λένε ο ένας στον άλλο, όπως λέτε εδώ στο Τέξας, “game on”. 

Είναι μια διαδικασία που, έτσι και ξεκινήσει, δεν μπορεί να σταματήσει. Δεν έχει σημασία πόσο μικρή είναι η χώρα που αποχωρεί. Δεν έχει σημασία αν αποχωρεί εθελοντικά, ή την πετάνε εκτός».

Επιπλέον, ο Άλεξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη διερεύνηση των ενεργειών της τρόικας, θέτοντας όμως το ερώτημα ότι εφόσον κάποιος αναλάβει την ευθύνη, τότε «γιατί θα πρέπει να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος;»

.Άντεξε ο Παναιτωλικός στο Περιστέρι

Ισόπαλοι 1-1 αναδείχθηκαν ο Ατρόμητος και ο Παναιτωλικός στο Περιστέρι, σε ματς με το οποίο ολοκληρώθηκε η 10η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Οι γηπεδούχοι που παραμένουν στην τρίτη θέση της βαθμολογίας προηγήθηκαν με τον Παπαδόπουλο στο 36΄. Μια θέση πιο κάτω, μαζί με άλλες πέντε ομάδες, βρίσκεται ο Παναιτωλικός που ισοφάρισε στο 41΄ με τον Καμαρά.

.Μ. Σουλτς: Η Ελληνική προεδρία ευκαιρία να γεφυρώσουμε ακραίες καταστάσεις

"Η Ελληνική προεδρία επίκειται και κατά την άποψή μου αυτό αποτελεί επιτέλους μια μοναδική ευκαιρία  να γεφυρώσουμε ακραίες καταστάσεις, που ενδεχομένως να πρόεκυψαν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να έλθουμε πιο κοντά, να καταργήσουμε προκαταλήψεις  που πιστεύαμε ότι δεν υπάρχουν, αλλά να που τελικά υπάρχουν" τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  Μάρτιν Σουλτς προς τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη, κατά τη σημερινή τους συνάντηση.

   Από την πλευρά του ο κ. Μεϊμαράκης, ανέφερε πως η εμπειρία έχει διδάξει πως γίνεται η σύνθεση και η συνεννόηση  μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών κομμάτων και ομάδων 
προσθέτοντας πως και στα εθνικά Κοινοβούλια «προσπαθούμε οι Πρόεδροι να συγκεράσουμε και να συνενώσουμε αυτές τις απόψεις, για να μπορεί να υπάρχει ένα βήμα διαλόγου χωρίς εξάρσεις και χωρίς ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες βλάπτουν την Δημοκρατία».

.Υπέρβαση 37,2% του στόχου των εσόδων τον Σεπτέμβριο

Σημαντική βελτίωση εμφάνισαν τα έσοδα του Δημοσίου τον Σεπτέμβριο κυρίως λόγω των αυξημένων εισπράξεων ληξιπρόθεσμων οφειλών και των εσόδων από ΦΠΑ με αποτέλεσμα τον μήνα αυτό να υπερβούν τον στόχο κατά 37,2%.

 Από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι το εννεάμηνο εισπράχθηκαν από ληξιπρόθεσμες οφειλές έσοδα 2,132 δισ. ευρώ που ήταν αυξημένα 35% (553 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι. Το ίδιο διάστημα οι Δ.Ο.Υ ξεπέρασαν τον στόχο για τις εισπράξεις από ΦΠΑ κατά 1,6% και κατά 4,6% τον Σεπτέμβριο.

 Οι επιδόσεις στους δύο αυτούς τομείς είχαν ως αποτέλεσμα το εννεάμηνο η απόκλιση των εσόδων σε σχέση με το στόχο να περιοριστεί στο 1,4% από 5,7% που ήταν το οκτάμηνο. 

Ειδικότερα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών το Σεπτέμβριο σημειώθηκε «υψηλή εισπραξιμότητα» εσόδων από άμεσους και έμμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών. 

Εισπράχθηκαν 273 εκατ. ευρώ έναντι 73 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

 Σε ό,τι αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο ανήλθαν στο σύνολό τους τον Σεπτέμβριο σε 61,953 δισ. ευρώ από 61,214 δισ. ευρώ τον Αύγουστο. Μάλιστα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των φυσικών προσώπων που προσήλθαν στις εφορίες για ρύθμιση των οφειλών τους, οι οποίοι ανήλθαν στους 526.477 από 182.785 τον Αύγουστο.

.Σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις έχει η μείωση των δομών των υπουργείων και οι απολύσεις στο Δημόσιο, υποστηρίζει η ΑΔΕΔΥ

Σοβαρές επιπτώσεις στο υπηρεσιακό έργο της δημόσιας διοίκησης, στο δικαίωμα των πολιτών για βασικά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και στην αύξηση του συνολικού ποσοστού ανεργίας, το οποίο σήμερα στην Ελλάδα ανέρχεται στο 27,6% έχουν, σύμφωνα με τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ, οι βίαιες συρρικνώσεις των δομών των υπουργείων και οι απολύσεις προσωπικού.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σήμερα με αφορμή την απεργιακή κινητοποίηση της ερχόμενης Τετάρτης, τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ χαρακτήρισαν την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία «τραγική». 
Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι στο ΙΚΑ οι αποχωρήσεις έφτασαν τις 3.759 μεταξύ της τριετίας 2010-2013, αφού οι 9.229 υπηρετούντες υπάλληλοι το 2010, μειώθηκαν στους 5.930.

Αντίστοιχη είναι η μείωση του προσωπικού στα Πανεπιστήμια και στα Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (κατά 50% το τελευταίο διάστημα, από 14.000 σε 7.000, ενώ υπάρχουν και επιπλέον διαθεσιμότητες 1.400 από τα 7.000 άτομα που υπηρετούν σήμερα). 

Στον χώρο της Παιδείας τα στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρθηκαν και στην κατάργηση τομέων και κλάδων, καθώς και στις 2.000 διαθεσιμότητες εκπαιδευτικών της τεχνικής- επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Χαρακτήρισαν επίσης την κατάσταση στον χώρο της Υγείας «δραματική» και υποστήριξαν ότι «έχουν ήδη κλείσει οκτώ νοσοκομεία και στον δεύτερο κύκλο θα κλείσουν περί τα 40 νοσοκομεία στην Περιφέρεια εφόσον από το μνημόνιο προβλέπεται ότι από τα 132 νοσοκομεία, θα μείνουν μόνον 80. 

Αντίστοιχη είναι και η μείωση των δαπανών για τον εν λόγω κλάδο. Σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ στην τριετία υπήρξε μείωση 1,1 δισ. των κονδυλίων για την υγεία και για το 2014 σχεδιάζεται περαιτέρω μείωση κατά 300 εκατ. ευρώ, η οποία μεταφέρεται στις πλάτες των πολιτών, είτε άμεσα είτε μέσω των ασφαλιστικών ταμείων σε μια εποχή μάλιστα που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας.

.Κ. Παπούλιας: Νέα ώθηση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

 Για «νέα ώθηση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών» έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, μετά τη συνάντησή του, στα Τίρανα, με τον Αλβανό ομόλογό του Μπουγιάρ Νισάνι, κατά την οποία οι δύο πρόεδροι συζήτησαν όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων.

«Να βασίσουμε τις σχέσεις μας στα στοιχεία που μας ενώνουν» τόνισε ο κ. Παπούλιας, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Νισάνι, τον οποίο κι ευχαρίστησε για την «ένθερμη υποδοχή».

Υπογράμμισε δε, πως «η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί σταθερό στοιχείο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας». Οι Έλληνες της Αλβανίας, συνέχισε ο κ. Παπούλιας, «είναι από τα πιο δυναμικά τμήματα της αλβανικής πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής, τα δικαιώματα των οποίων όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Στη συνάντηση των δύο προέδρων συζητήθηκε και η διμερής συνεργασία σε ενεργειακά ζητήματα. «Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε την ελληνοαλβανική ενεργειακή συνεργασία, που συνιστά σημαντική πτυχή των διμερών μας σχέσεων. 

Ο διαδριατικος αγωγός φυσικού αερίου, η επιλογή του οποίου αποτελεί νέο πεδίο συνεργασίας, δημιουργεί νέα δεδομένα στον ενεργειακό χαρτί της περιοχής» τόνισε ο κ. Παπούλιας.

«Διαβεβαίωσα τον κ. Νισάνι, ότι κατά τη διάρκεια της επερχόμενης ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ, η Ελλάδα θα προωθήσει ενεργά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, όπως και στο παρελθόν» πρόσθεσε.

.Γ. Κουτρουμάνης: Η διαπραγμάτευση με την τρόικα να επικεντρωθεί στη διασφάλιση των εσόδων και όχι στις μειώσεις

«Στη διασφάλιση των εισφορών προς τα ταμεία πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας στην αυριανή συνάντηση με την τρόικα, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, σχολιάζοντας τον αυριανό γύρο διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών. Τα θέματα που θα τεθούν σε συζήτηση, όπως αναμένεται, είναι το Ασφαλιστικό, το ενιαίο μισθολόγιο και οι απολύσεις με αιχμή της αμυντικές βιομηχανίες, προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, ο κ. Κουτρουμάνης υπογραμμίζει ότι «ήταν αναμενόμενο, λόγω της μεγάλης πίεσης που ασκήθηκε για να ληφθούν αυτά τα ιδιαίτερα επώδυνα μέτρα, στα οποία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν όλοι οι πολίτες».

Τώρα, συνεχίζει, «η απόκλιση δεν είναι μεγάλη, το δημοσιονομικό κενό δεν είναι μεγάλο και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλυφθεί με νέες περικοπές στις συντάξεις και στους μισθούς».


Επιπλέον, υποστηρίζει: «Η προσπάθεια και η διαπραγμάτευση πρέπει να επικεντρωθούν στο επίπεδο της διασφάλισης των εσόδων, ειδικά για τα ταμεία όπου υπάρχουν μεγάλα περιθώρια είσπραξης μέσα από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής. 

Σε αυτήν την προσπάθεια θεωρώ ότι πρέπει να προσανατολιστεί το υπουργείο Εργασίας και βέβαια υπάρχει και ένα πρόσθετο μέτρο, το οποίο νομίζω ότι θα βοηθούσε σημαντικά να υπάρξει βελτίωση στις ρυθμίσεις οφειλών. 

Αυτές οι ρυθμίσεις που έγιναν το προηγούμενο διάστημα νομίζω ότι δεν βοήθησαν όσο έπρεπε και πρέπει να επανέλθουμε στις προηγούμενες που είχαν εξασφαλίσει ένα σημαντικά μεγαλύτερο ποσό για τα ταμεία τα προηγούμενα χρόνια. 

Εκτιμώ ότι δεν μπορούμε κάθε φορά που υπάρχει αναποτελεσματικότητα στο κομμάτι που αφορά τα έσοδα, να περνάμε σε μειώσεις που είναι επώδυνες και έχουν γίνει σε μεγάλο βαθμό τα προηγούμενα χρόνια, άρα εκεί δεν υπάρχουν περιθώρια».

.Στους δρόμους οι αγρότες της Κρήτης για το φορολογικό νομοσχέδιο

Δυναμικό παγκρήτιο αγροτικό συλλαλητήριο βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηράκλειο, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων, που όπως αναφέρουν, θα βάλει ταφόπλακα στο σύνολο του αγροτικού κόσμου.

Αγρότες από τη Μεσαρά, την Ιεράπετρα, τη Βιάννο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά, με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, συγκεντρώθηκαν αρχικά στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων. 

Από εκεί, διασχίζοντας τους κεντρικούς δρόμους της πόλης με μαύρες σημαίες, κορναρίσματα και συνθήματα, κατέληξαν στην πλατεία Ελευθερίας μπροστά από τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης όπου αγρότες με τη βοήθεια τρακτέρ έχουν ανέβει στον εξώστη του κτιρίου.

Στην κεφαλή της πορείας βρέθηκε ο παραολυμπιονίκης Μανώλης Στεφανουδάκης, ενώ το «παρών» στην κινητοποίηση δίνουν δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι απ΄ όλο το νησί, αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και της ΑΔΕΔΥ, που συμπαραστέκονται στον αγώνα των αγροτών.

Εξάλλου, δηλώσεις συμπαράστασης έχουν γίνει από βουλευτές και δημάρχους, ενώ τόσο το Περιφερειακό Συμβούλιο όσο και δημοτικά συμβούλια της Κρήτης αλλά και φορείς, με ψηφίσματά τους τάσσονται αλληλέγγυα στους αγρότες.

Οι εκπρόσωποι των αγροτών της Κρήτης αναμένεται να συναντηθούν με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη επιδίδοντάς του το ψήφισμά τους, μαζί με δεκάδες ακόμα ψηφίσματα φορέων όλης της Κρήτης που συμπαραστέκονται στις κινητοποιήσεις τους.

Οι αγρότες σχεδιάζουν να μεταβούν στην Αθήνα την ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου.

.Με μικρά βήματα και υπομονή θα βρεθεί η λύση στο Κυπριακό, δηλώνει ο Μάρτιν Σουλτς

Η λύση στο κυπριακό θα βρεθεί μέσω μικρών βημάτων και υπομονής, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε συνέδριο με θέμα 
«Ο Νότος για την Ανάπτυξη», που οργάνωσαν στην Αθήνα τα Γραφεία του ευρωκοινοβούλιου στη Νότιο Ευρώπη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε υπέρ της επανέναναρξης των διαπραγματεύσεων, το ταχύτερο δυνατό και κάλεσε την τουρκική πλευρά να πάρει σαφή και εποικοδομητική θέση.

Το ενεργειακό ζήτημα, τόνισε ο κ.Σουλτς, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου, ενώ τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν πάροχοι ενέργειας.

.Ελαφρά επιδείνωση οικονομικού κλίματος και βελτίωση καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Οκτώβριο στην Ελλάδα

Στις 91,2 διαμορφώνεται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έρευνα οικονομικής συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) από 93,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Η επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία και τις κατασκευές αποτέλεσαν τα αίτια της υποχώρησης του συνολικού δείκτη, που δεν αποτράπηκε από τη μικρή βελτίωση του κλίματος στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο, αλλά και την ενδυνάμωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δύο αντίρροπες τάσεις εξακολουθούν να κυριαρχούν στις εκτιμήσεις επιχειρήσεων και καταναλωτών, με αρκετή μεταβλητότητα, όμως, από μήνα σε μήνα. Από τη μία πλευρά σημειώνεται σημαντική πρόοδος στο δημοσιονομικό πεδίο, με την επίτευξη έστω μικρού πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013 να είναι πλέον αρκετά πιθανή.
Επίσης, σημειώνονται θετικές εξελίξεις στη χρηματιστηριακή αγορά, αναδεικνύοντας το ενισχυμένο επενδυτικό ενδιαφέρον και την άνοδο της συμμετοχής και ξένων επενδυτών. 

Την ίδια στιγμή όμως, η ανεργία, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, η ρευστότητα είναι πολύ περιορισμένη, ενώ αναμένεται ισχυροποίηση της φορολογικής πίεσης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις στο επόμενο δίμηνο. 

Σε κάθε περίπτωση, ο βαθμός προώθησης των μεταρρυθμίσεων, ούτως ώστε να βελτιωθούν οι επενδυτικές δυνατότητες, να υποστηριχθεί το επιχειρείν και η διεθνής ανταγωνιστικότητα, που θα επιτρέψουν και τη δημιουργία σημαντικών ευκαιριών απασχόλησης, αποτελεί τον παράγοντα που θα καθορίσει τελικά τις προοπτικές εξόδου της χώρας από την ύφεση.

.Την επομένη Δευτέρα «ανοίγει» η εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας στο Taxisnet

Την επομένη Δευτέρα είναι προγραμματισμένη η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής εφαρμογής, μέσω Taxisnet, για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων και μοτοσυκλετών για το 2014, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ.Θεοχάρης μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Καταληκτική ημερομηνία για την εξόφληση των τελών είναι η 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους.

 Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος, οι φορολογούμενοι μπορούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας που αναλογούν στα οχήματα ιδιοκτησίας τους, στο τραπεζικό γκισέ προσκομίζοντας το έντυπο που θα εκτυπώσουν από την ειδική εφαρμογή του Taxisnet.
Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί, σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013.
Ωστόσο, όσοι φορολογούμενοι διαθέτουν ΙΧ άνω των 1.929 κυβικών μαζί με τα τέλη κυκλοφορίας του 2014 θα καταβάλουν και τον φόρο πολυτελείας του 2013.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων είναι τα δύο ειδοποιητήρια να δοθούν ταυτοχρόνως στο κοινό, ωστόσο εάν η ειδική εφαρμογή για το φόρο πολυτελείας δεν είναι έτοιμη μέχρι τα τέλη της εβδομάδος, τότε θα δοθεί πρώτη σε λειτουργία η ηλεκτρονική εφαρμογή για τα τέλη κυκλοφορίας.

.Επαφές του Κ. Παπούλια στην Αλβανία

Με συναντήσεις με τα μέλη της ελληνικής ομογένειας και τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο άρχισε την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αλβανία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Στη συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ο πρόεδρος του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και αντιπρόεδρος της αλβανικής βουλής Βαγγέλη Ντούλε έκανε εκτενή αναφορά στην κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα, όπως το ιδιοκτησιακό καθεστώς που παραμένει άλυτο, όπως ανέφερε ο κ. Ντούλε- τα προβλήματα της εκπαίδευσης κλπ.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι με τους "φίλους Αλβανούς ηγέτες" θα συζητήσει ανοιχτά και με ειλικρίνεια όλα τα θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις. 

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο θέμα τον πεσόντων του έπους του '40 και την ανάγκη να έχουν έναν τάφο αυτοί που πολέμησαν τον φασισμό μαζί με τους ίδιους τους Αλβανούς. 

Επίσης, ο κ. Παπούλιας εξήρε την συμβολή και το ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην ανάπτυξη της αλβανικής κοινωνίας και επισήμανε ότι η Ελλάδα θα είναι στο πλευρό της παρά τις δύσκολες ώρες που περνά και θα στηρίζει την πορεία της Αλβανίας προς τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συναντήσει την πολιτική ηγεσία της Αλβανίας και μετά θα ταξιδέψει αεροπορικά στη νότια Αλβανία όπου θα επισκεφθεί τις περιοχές της ελληνικής μειονότητας στο Αργυρόκαστρο και τους Αγίους Σαράντα.

.Τα «αγκάθια» στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα

Με σημαντικές, μεταξύ τους, διαφορές ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, και οι επικεφαλής της τρόικας, θα αρχίσουν από αύριο έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, από τους πλέον σημαντικούς έως τώρα. Πρώτιστος στόχος της κυβέρνησης είναι να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών ότι δεν απαιτούνται για το επόμενο έτος πρόσθετα μέτρα ύψους 2- 2,5 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, να υπάρξει άμεσα αποδοχή για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους τουλάχιστον 344 εκατ. ευρώ εφέτος.

«Αγκάθι» παραμένουν έως σήμερα και τα δύο από τα τέσσερα προαπαιτούμενα, βάσει των οποίων θα εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο. Το πρώτο αφορά στο σχέδιο αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ) και της ΛΑΡΚΟ. 

Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος για τις αμυντικές βιομηχανίες και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ ζητεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, με τη διατήρηση μέρους των εργαζομένων της. 

Στον αντίποδα, η τρόικα επιζητεί ουσιαστικά το «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ, αμφισβητώντας την υλοποίηση των παραγγελιών από το εξωτερικό, αλλά και τους λόγους άμυνας που προβάλλει η κυβέρνηση. Για τη ΛΑΡΚΟ, δέχεται την ιδιωτικοποίησή της, αλλά με βάση το «μοντέλο ΕΡΤ».

Στο σκέλος της διαθεσιμότητας, η κυβέρνηση πρέπει, να πείσει την τρόικα ότι αφενός καλύφθηκε ο στόχος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, με την ένταξη των υπαλλήλων στα ΑΕΙ, ο οποίος και αποτελεί το πρώτο «κύμα» (έπρεπε να έχει υλοποιηθεί, βάσει του Μνημονίου, έως το τέλος του Σεπτεμβρίου).

 Και αφετέρου, ότι πρέπει να υπάρξει δίμηνη παράταση για το δεύτερο «κύμα» (με επίσης 12.500 δημοσίους υπαλλήλους), που, σύμφωνα επίσης με το Μνημόνιο, πρέπει να υλοποιηθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου. 

Ταυτόχρονα, επιζητεί να προσμετρηθούν στον συνολικό αριθμό των απολύσεων, αυτές των εργαζομένων στην ΕΡΤ, των επίορκων και των υπαλλήλων των ΝΠΙΔ που θα συγχωνευθούν ή θα κλείσουν. Όμως, η τρόικα εμφανίζεται να μην δέχεται τις αιτιάσεις της κυβέρνησης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.