.Σπύρος Λυκούδης: Η ειλικρινής συμμετοχή στις διαδικασίες ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε

«Η ειλικρινής συμμετοχή μας σε μια τέτοια διεργασία και διαδικασία, νομίζω ότι είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε», τόνισε ο πρώην Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, μιλώντας στον «Αθήνα 984». και κάλεσε την ηγεσία του κόμματος «να αποφασίσει υπεύθυνα, σοβαρά, ειλικρινά, με δημοκρατική αντίληψη, αλλά και με αποφασιστικότητα, νʼ αναζητήσει και να εντοπίσει τις αιτίες της ήττας και να δει πώς θʼ αλλάξει τις πολιτικές που οδήγησαν εδώ. 

«Εάν κωφεύσει,- πρόσθεσε- εάν δηλαδή ένας αμυνόμενος μηχανισμός, προσπαθήσει να δικαιολογήσει τʼ αδικαιολόγητα και να μην αντιμετωπίσει με γεν...περισσότερα »

.Αφύπνιση της Ευρώπης

Οι λαοί της Ευρώπης μίλησαν. Και οι κυβερνήσεις δείχνουν ότι έλαβαν το μήνυμα. Τουλάχιστον όλες, πλην μίας. Η Γερμανίδα καγκελάριος επιμένει στις γνωστές απόψεις της για αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, αν και ο ευρωσκεπτικισμός και η έκρηξη της ακροδεξιάς εκδηλώθηκαν και στη χώρα της.

Αλλά η επομένη των ευρωεκλογών και οι παρενέργειες των αποτελεσμάτων δείχνουν ότι οι προϋποθέσεις για τη μεγάλη στροφή από τη λιτότητα στην ανάπτυξη έχουν πλέον διαμορφωθεί και δεν είναι εύκολο ν' αγνοηθούν. Από κανέναν. Και πάντως όχι από εκείνους που θέλουν και εύχονται να συνεχιστεί το ευρωπαϊκό πείραμα και να καταλήξει στο ευτυχέστερο δυνατό αποτέλεσμα για τους λαούς της Ευρώπης.

Η άτυπη σύνοδος κορυφής δεν προβλεπόταν και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποφάσεις. Αλλά το κλίμα είναι αποκαλυπτικό. Και τα αποτελέσματα για την Ευρωβουλή αποκαλυπτικότερα. Οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ν

έες προκλήσεις, να ακούσουν τα μηνύματα και να διαμορφώσουν πολιτικές ανάπτυξης. Οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης θα είναι βέβαια αναγκαστικά αποτέλεσμα συνεργασιών, συγκλίσεων και συμβιβασμών.

Πρωτίστως όμως θα πρέπει να συνεκτιμούν τη νέα πραγματικότητα και να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες της. Οι συνθήκες, άλλωστε, έχουν ωριμάσει και αποδεικνύονται συνεχώς πιεστικότερες προς την κατεύθυνση της μεγάλης ανατροπής που θα έχει ως στόχο την καταπολέμηση της ανεργίας και την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα, που δεν στοιχειώνουν πια μόνο τις απείθαρχες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά απλώνονται στο σύνολο των κρατών-μελών της ΕΕ.

Οι κυβερνήσεις οφείλουν να επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των λαών που εκπροσωπούν και η Ευρώπη να αφυπνισθεί. Οτιδήποτε λιγότερο οδηγεί σε μια Ευρώπη χωρίς αύριο. Και θα ήταν αδιανόητο να επιλέξουν αυτή τη λύση γκρεμίζοντας προσπάθειες και όνειρα δεκαετιών.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.Προσκλητήριο από 58 προσωπικότητες για μια ισχυρή κεντροαριστερά

Αθήνα Κείμενο-προσκλητήριο σε όλες τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς υπέγραψαν 58 προσωπικότητες, προτείνοντας τη δημιουργία ενιαίου φορέα χωρίς τη διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων και κινήσεων. 
Oι «58» διευκρινίζουν ότι η πρόσκληση για συνεργασία αφορά όλες εκείνες τις συλλογικές μορφές και τους πολίτες που δεν αναγνωρίζονται ούτε στη δεξιά ούτε στη νεοκομμουνιστική-εθνολαϊκιστική αριστερά. 

Tο τραύμα της εθνικής πόλωσης δεν θα σβήσει εύκολα, θα χρειαστεί μάλιστα πολύ κουράγιο και συμφιλιωτική επιμονή από όλες τις πλευρές για να ξεπεραστεί* Γίνεται επίσης σαφές ότι η σύγκλιση των... περισσότερα »

.Προβληματισμός στην Ευρώπη

Οι ηγέτες των «28» ξεκινούν την επανεξέταση των προτεραιοτήτων της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης, Χερμάν βαν Ρομπάι, μετά την πρώτη Σύνοδο Κορυφής στον απόηχο των ευρωεκλογών που κατέγραψαν την άνοδο ευρωσκεπτικισμού. Αλλαγή πορείας πλεύσης ζήτησαν Γαλλία, Βρετανία και Ιταλία. Την ανάγκη η ΕΕ να δώσει μεγαλύτερη έμφαση την επόμενη πενταετία στην ανάπτυξη, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και στην απασχόληση επεσήμανε, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.
«Δοκιμάστε να πείτε σε έναν Έλληνα που αγωνίζεται να επιβιώσει ότι η Ελλάδα έχει τώρα πρωτογενές πλεόνασμα, τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προσθέτοντας πως η Ευρώπη δεν είναι κάτι που πια δεν αμφισβητείται.
«Χρειαζόμαστε ανταγωνιστικότητα, δημιουργία θέσεων απασχόλησης, και αλληλεγγύη για να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη», τόνισε, από τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 
«Το πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι η αναζήτηση ρόλων για συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά η αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών, όπως ζητούν οι πολίτες της Ένωσης, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.

.Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα εκλογικά αποτελέσματα

Τα εκλογικά αποτελέσματα βρέθηκαν στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή, ανάμεσα στα κόμματα της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για καθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, αντίθετα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) έκανε λόγο για ιστορική νίκη της Αριστεράς, ο δε ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης χαρακτήρισε θετική την πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Είστε στάσιμοι. 

Είτε το θέλετε, είτε όχι δεν έχετε ούτε τα ποσοστά του 2012, αλλά έχετε χάσει και 150.000 ψήφους. Ως ποσοστό μπορεί να τα πήγατε καλά, έχετε, όμως, υποστεί καθή... περισσότερα »

.«Υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος σε ουσιώδη θέματα»

«Επειδή θέλουμε μια κυβέρνηση που εκφράζει όλο το έθνος, θέλουμε και μια αντιπολίτευση που να μετέχει στη συλλογική εθνική ευθύνη», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να γίνει μια επιλογή αν θέλουμε να συνεχίσουμε υπό συνθήκες έντασης ή αν θέλουμε να πάρουμε πρωτοβουλίες που οδηγούν σε συναίνεση και συνεννόηση». 
Ως προς αυτό τόνισε ότι «υπάρχουν περιθώρια αλλαγής κλίματος σε ουσιώδη θέματα», αναφέροντας ως τέτοια πέντε, τα οποία, όπως είπε, έθεσε υπόψη και τ...περισσότερα »

.«Μετά από 6 χρόνια ύφεσης μπαίνουμε στην ανάκαμψη»

Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς λέγοντας ότι συμπεριφέρεται με αλαζονεία και επιχειρεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Δυστυχώς κάποιοι μένουν προσκολλημένοι στα ίδια. 

Η αντιπολίτευση δεν κατάφερε να ανατρέψει την κυβέρνηση ούτε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές. Τώρα προσπαθεί να προκαλέσει ακυβερνησία. Μας λέει μη διανοηθείτε να κυβερνήσετε χωρίς να μας ρωτήσετε. Απέκτησε την αλαζονεία της εξουσίας πριν γίνει εξουσία. Η δεδηλωμένη όμως δ... περισσότερα »

.«Προχωράμε μπροστά, μένω και δίνω τη μάχη»

«Λυπάμαι που μία ανθρώπινη αντίδρασή μου δημιούργησε λάθος εντυπώσεις, εγώ δεν είμαι πολιτικός, προχωράμε μπροστά, μένω και δίνω τη μάχη» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ αναφερόμενος στις πρόσφατες διαρροές που δημιούργησαν σύγχυση. 

«Χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες όλων των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας, η κυβέρνηση κατόρθωσε:
Πρώτον, να αποσοβήσει τον υπαρκτό, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα πρόσφατα δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, κίνδυνο για άμεση έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη την κρίσιμη περίοδο του καλοκαιριού του 2012. 

Δεύτερον, να διασφαλίσει τη σταθερότητα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Αυτές είναι αναγκαίες προϋποθέσεις για την επίτευξη βιώσιμων ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Εκτιμώ ότι τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και αυτό των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Ελλάδα επιβεβαίωσε ότι ο ελληνικός λαός επιθυμεί να διαφυλάξει αυτή τη σταθερότητα ως κόρην οφθαλμού, ώστε να μην διακυβευθούν τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών.

Άλλωστε, ανάλογη ήταν και η αντίδραση των διεθνών αγορών, με τις τιμές των ελληνικών ομολόγων να καταγράφουν ανοδική πορεία.

Η συμβολή της ελληνικής επιχειρηματικότητας σε αυτή την εθνική προσπάθεια είναι πολύ σημαντική», τόνισε ο Γιάννης Στουρνάρας.

.Παραιτείται ο Φώτης Κουβέλης

Την παραίτησή του θα θέσει στην Κεντρική Επιτροπή και στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς ο πρόεδρος του κόμματος Φώτης Κουβέλης, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος πριν από λίγο με δήλωσή του. 

«Τα αποτελέσματα των εκλογών για την Ευρωβουλή με οδηγούν, ως έχω χρέος, να υποβάλω την παραίτηση μου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες καταστατικές μας διαδικασίες», αναφέρει στη δήλωσή του μεταξύ άλλων ο κ. Κουβέλης.

«Κατέβαλα κάθε προσπάθεια, σε κάθε περίσταση, να προβάλω και να υπερασπισθώ τις δημοκρατικές αξίες που συγκροτούν την παράταξη μας και εκφράζουν τις συλλογικές αποφάσεις της ΔΗΜ.ΑΡ. Πιστεύουμε, όλοι, σε μια Αριστερά στην υπηρεσία της κοινωνικής αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της αδιαπραγμάτευτης πολιτικής και κομματικής εντιμότητας», τονίζει.

.Μέτρα ή κούρεμα για το μεγαλύτερο κενό του 2015

Σε υψηλότερα επίπεδα θα τοποθετεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ύψος του δημοσιονομικού και του χρηματοδοτικού κενού για 2015, σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της ΕΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ, στην έκθεση που θα δημοσιοποιήσει την Παρασκευή, θα υποδεικνύει ουσιαστικά την ανάγκη λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και την ανάγκη πρόσθετης στήριξης της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, είτε με ελάφρυνση του χρέους, είτε μέσω μιας νέας γραμμής πίστωσης.

Η έκθεση του ΔΝΤ θα προϊδεάζει για τη δυσκολία των επόμενων διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας, η οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν στο τέλος του καλοκαιριού.

Στην έκθεση του Ταμείου αναμένεται να γίνεται λόγος για απροσδιόριστα μέτρα συνολικού ύψους άνω των 10 δισ. ευρώ έως το 2017 -όταν η ΕΕ τα τοποθετεί στα 7 δισ. ευρώ- προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό. Θα επισημαίνεται δε η ανάγκη για κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 13 δισ. ευρώ που προκύπτει μετά τα μέσα του 2015.

Το ΔΝΤ θα αναφέρει πως το χρέος της Ελλάδος αναμένεται να μειωθεί στα επίπεδα του 125% το 2020 και περίπου στο 112% το 2022 υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και θα ζητά παρεμβάσεις προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για τη βιωσιμότητά του.

Σε ότι αφορά στον χρηματοπιστωτικό τομέα το ΔΝΤ θα σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξυγίανση και την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ώστε να υπάρξει στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης, θα προειδοποιεί ωστόσο πως θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα για την κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών.

.«Η ολοκλήρωση των προγραμμάτων δεν σημαίνει τέλος των μεταρρυθμίσεων»

«Οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα προσαρμογής έχουν τις υψηλότερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αλλά προειδοποίησε τις χώρες που ολοκληρώνουν τα προγράμματα να μην επαναπαυτούν και να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις. 

«Θα ήταν καταστροφικό να πούμε ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο, παρά την πρόοδο που έχουμε επιτύχει. Οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα πρέπει να γνωρίζουν ότι η ολοκλήρωση του προγράμματος δεν σημαίνει το τέλος των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μιλώντας ν...περισσότερα »

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.