.Καιρός να φεύγουμε

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν πηγαίνει στο Βερολίνο την Κυριακή, όπου η Μέρκελ προσκαλεί Ευρωπαίους ηγέτες για να προετοιμάσουν την έκτακτη σύνοδο της Μπρατισλάβας, επειδή έχει άλλες διεθνείς υποχρεώσεις – στη Θεσσαλονίκη, αυτή που οι δημοσιογράφοι κάποτε είχαν αναγορεύσει «ερωτική». 

Την ίδια ώρα, με άρθρο του στη Le Monde, ο πρωθυπουργός επισείει την απειλή διάσπασης της Ευρώπης, αν ο Βορράς δεν μοιραστεί τα πλεονάσματά του με τον Νότο και, σήμερα, υποδέχεται στην Αθήνα τους Ευρωπαίους ηγέτες της Μεσογείου, προεξάρχοντος του ευκλεούς Ολάντ, ο οποίος κατάφερε –ο μπαγάσας– να πιάσει δημοτικότητα 11%.
Τι σημαίνουν αυτά, μήπως ότι ετοιμαζόμαστε «να την κάνουμε» από την Ευρώπη, όπως θα έλεγαν οι κυβερνητικοί στη γλώσσα τους; Δεν ξέρω, πάντως ο πραγματικός κίνδυνος από αλλού μάς έρχεται: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απογοητευμένη από τις επιδόσεις των χωρών στην είσπραξη του ΦΠΑ, προτείνει τη δημιουργία «ενιαίου χώρου ΦΠΑ».
 Νομίζω ότι αυτό είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι! Μας «κλέψανε τα όνειρα», ως γνωστόν. Τι μας έμεινε; Να κλέβουμε ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί την εφορία. Θα το απαρνηθούμε; Θα είναι σαν να απαρνούμεθα την ψυχή μας, διότι το ελληνικό κράτος βασίστηκε στις παραδόσεις και τις συνήθειες της Κλεφτουριάς – η οποία δεν ήταν και τίποτε πολύ περισσότερο από αυτό που δηλώνει το όνομά της. Ως εδώ λοιπόν. Καιρός να φεύγουμε...

Η ψυχή του σοσιαλισμού

Ο μοναδικός τομέας πολιτικής στον οποίον η κυβέρνηση επιδεικνύει ταχύτητα και σχετική αποτελεσματικότητα είναι τα μέτρα για την προώθηση του σοσιαλιστικού καθεστώτος που ονειρεύονται: κατάργηση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία και επαναφορά της προηγούμενης κατάστασης, έλεγχος της Δικαιοσύνης, έλεγχος των ΜΜΕ, ευνοϊκές μεταβολές στον εκλογικό νόμο και, τέλος, η δημιουργία ενός στρώματος δικών τους στελεχών στη δημόσια διοίκηση. Θέματα, όλα τους, για τα οποία ο πρωθυπουργός δεν είναι εύκολο να υπερηφανευθεί από το βήμα της Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, για λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε.
Σε όλα τα άλλα, ιδίως δε σε εκείνα που θα έπρεπε να έχουν την προτεραιότητα λόγω των περιλάλητων ευαισθησιών της Αριστεράς, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα τα έχει κάνει θάλασσα. Παρόμοια άγνοια, τέτοια ανικανότητα και τόση τεμπελιά δύσκολα θα συναντήσουμε στα χρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων. Το σύστημα Υγείας βυθίζεται στην αθλιότητα, από την οποία είχε κάπως ξεφύγει προ δύο ετών. 
Οι συντάξεις περικόπηκαν άτσαλα, χωρίς εμφανή λογική στον καταμερισμό των περικοπών, χωρίς σαφείς εξηγήσεις. Από τις δεκαπέντε προϋποθέσεις για τη δόση μόνον οι δύο έχουν εκπληρωθεί. Ακόμη και σε μικρής εμβελείας θέματα, όπως π.χ. η εκπλήρωση των υποσχέσεων στους ανέργους του Athens Ledra, δεν έχουν κάνει τίποτε. Φυσικό είναι, διότι προέχουν άλλα θέματα, πως λ.χ. οι βοηθοί στα ΑΕΙ να μεταμορφωθούν σε λέκτορες μέσα σε μια νύχτα και άλλα τέτοια που αφορούν τα δικά τους τα παιδιά.
Περιγράφω παραπάνω την εικόνα σε γενικές γραμμές, για να καταλήξω στη διαπίστωση ότι λίγοι πρωθυπουργοί πρέπει να έχουν βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση, ενόψει της Εκθεσης στη Θεσσαλονίκη, όσο ο Τσίπρας. Πολύ περισσότερο, καθώς θα έχει εναντίον του σχεδόν όλο τον Τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Περιττεύει να θυμίσω τα πρόσφατα με τις άδειες – ίσως δεν προσέξατε όμως πως, ξαφνικά, εκείνοι που μέχρι πρότινος έγλειφαν, ανακάλυψαν ξαφνικά τη Βενεζουέλα...
Συνεπώς, κανείς δεν μπορούσε να προσφέρει μεγαλύτερη υπηρεσία στην κυβέρνηση όπως αυτή που προσφέρει η ΕΣΗΕΑ με την απεργία που συζητείται για το Σαββατοκύριακο. Στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑς (δεν είναι σωστό το τελικό σίγμα, αλλά της πάει...) δεσπόζει η φράση ενός ανθρώπου ο οποίος έδωσε τη ζωή του για την ιδέα της ελευθερίας των Ελλήνων (και άφησε τη γυναίκα και το παιδί στην τουρκική αιχμαλωσία): «Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης». Η αποφυγή της δημοσίευσης, όμως, είναι η ψυχή του σοσιαλισμού...

Αναζητείται έμπνευση

Ο Γιώργος μας ο Παπανδρέου παρενέβη στο ναυάγιο της Κεντροαριστεράς, με βαρυσήμαντη δήλωση, η πρώτη παράγραφος της οποίας έχει ως εξής:
«Η ανασύνταξη των δυνάμεων του δημοκρατικού σοσιαλισμού είναι αναγκαία για να δημιουργηθούν θετικές προοπτικές για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη θα υπάρξει και πάλι μόνον αν εμπνευσθεί (sic) και προτείνει ένα ριζοσπαστικό, σαφές, συνεκτικό και καινοτόμο πολιτικό σχέδιο αλλαγών, που θα μας βγάλουν από τη σημερινή κρίση, που θα αναμορφώσουν το ελληνικό κράτος, την ελληνική οικονομία και το πολιτικό σύστημα».
Η πρώτη πρόταση δεν σημαίνει τίποτε· την πετάμε. Η δεύτερη, όμως, μας λέει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο γιατί η Κεντροαριστερά είναι εντελώς άχρηστη στην παρούσα συγκυρία, για τη χώρα και τα προβλήματά της – όχι για όσους σταδιοδρομούν επαγγελματικά στον χώρο. Αυτό το σχέδιο που αναζητούν ο Γιώργος και οι άλλοι υπάρχει και είναι το μνημόνιο. Εχει όλα τα χαρακτηριστικά που απαιτεί: είναι ριζοσπαστικό, καινοτόμο και αποβλέπει στη μεταμόρφωση της ελληνικής οικονομίας και, εκ των πραγμάτων, της πολιτικής. Δεν έχει σημασία αν μας το επέβαλαν επειδή εμείς είμαστε ανάξιοι και τον εαυτό μας να σώσουμε, δεν πειράζει αν δεν είναι τέλειο, υπάρχει όμως και, επί έξι χρόνια, ήταν στο χέρι μας να το βελτιώσουμε συνεργαζόμενοι δημιουργικά με τους εταίρους μας στην εφαρμογή του.
Επειτα από έξι χρόνια, κατά τα οποία η Ελλάδα αναδείχθηκε το καθυστερημένο του ευρωπαϊκού Νότου, χρόνος για να «εμπνευσθεί» (!) η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη και να εκπονήσει νέο σχέδιο δεν υπάρχει. Σύντομα θα εμφανισθεί και πάλι το σχέδιο του Grexit –μην αμφιβάλλετε– και ο Γιώργος, μεταξύ κανό, πιλάτες και τζόγκινγκ, μας λέει ότι η μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη πρέπει να καθίσει να σκεφθεί και να εμπνευσθεί. Πού ζει τόσο καιρό αυτός ο άνθρωπος;

Αυτό που συνιστά, ωστόσο, είναι ό,τι χαρακτηρίζει περισσότερο τη βαθιά αμηχανία της Κεντροαριστερά σε αυτά τα χρόνια της κρίσης: η προσπάθεια να πείσει τον εαυτό της και τους ψηφοφόρους της ότι ο χρόνος μπορεί να γυρίσει πίσω. Τέτοια ήταν και παραμένει η αδυναμία της. 

.Σαν να πέρασε αιώνας ...

O Τσίπρας θα κάνει την καθιερωμένη περατζάδα από τη Θεσσαλονίκη, όπου κάθε χρόνο τέτοια εποχή είθισται οι επικεφαλής των αστικών κομμάτων να παρουσιάζουν την οικονομική και κοινωνική τους πολιτική. Προχθές δέχτηκε στο Μαξίμου τους «φορείς» της Βόρειας Ελλάδας, για ν' ακούσει υποτίθεται τα αιτήματά τους και να ενσωματώσει ό,τι μπορεί στην ομιλία του.

 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το επιτελείο προπαγάνδας του Μαξίμου κάτι θα σκαρφιστεί για να γράψουν οι λογογράφοι του Τσίπρα κάποια «οραματική» ομιλία. Δε γίνεται κοτζάμ πρωθυπουργός ν' ανέβει στη ΔΕΘ και να μην έχει «κατιτίς» να υποσχεθεί στο πόπολο. Αλλωστε, οι υποσχέσεις τζάμπα είναι…

Πριν από δύο χρόνια τέτοια εποχή, ο Τσίπρας ανέβηκε στη ΔΕΘ και εκφώνησε την «ιστορική» ομιλία του για το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, που πολιτογραφήθηκε ως «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης». Η ιστορικότητα αυτής της ομιλίας έγκειται μόνο στο ότι τίποτα απ' όσα παρουσίασε ο Τσίπρας δεν έγινε πράξη από την κυβέρνησή του. Τίποτα. Ούτε καν το φιλανθρωπικό σκέλος του προγράμματος, το οποίο έχει πετσοκοπεί τόσο που να έχουν απομείνει μόνο κάποια οριακά φιλανθρωπικά μέτρα, κόστους περί τα 100 εκατ. ευρώ το χρόνο.
Από αρκετούς το «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης» είχε χαρακτηριστεί συντηρητική στροφή του ΣΥΡΙΖΑ. Δε φαντάζονταν οι δυστυχείς ότι δε θα εφαρμοζόταν ούτε αυτό, αλλά στη θέση του θα έμπαινε ένα τρίτο Μνημόνιο, τα μέτρα του οποίου προστέθηκαν σ' εκείνα των προηγούμενων Μνημονίων.

Εχουν περάσει από τότε δυο χρόνια και σε πολλούς φαίνεται σα να έχει περάσει ολόκληρος αιώνας. Οταν κάποιος θυμίζει στους συριζαίους τι έλεγαν το 2014, με τι πρόγραμμα εκλέχτηκαν, απαντούν με θράσος ότι έγιναν κι άλλες εκλογές το 2015, από τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε εντολή να εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο, επομένως ουδείς δικαιούται να τον κατηγορεί ότι εξαπάτησε το λαό!

Η μεγαλύτερη υπηρεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο καπιταλιστικό σύστημα δεν είναι η συνέχιση των Μνημονίων, αλλά το σκόρπισμα βαθιάς απογοήτευσης στα πιο φτωχά στρώματα του λαού και σ' ένα μαχητικό κομμάτι της νεολαίας, που είχε εφησυχαστεί, θεωρώντας ότι δημιουργούνται οι όροι για να μπει ένα φρένο στην πολιτική των Μνημονίων. Ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα του Ιούλη του 2015, που ήταν τόσο καλά φενακισμένο ώστε να μη φαίνονται οι πραγματικές του στοχεύσεις.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση. Δε θα μπορούσε να έχει διαφορετική τύχη από τα άλλα αστικά κόμματα εξουσίας, από τη στιγμή που δεν έκανε τίποτα διαφορετικό απ' αυτά. Το ζήτημα, όμως, είναι τα συντρίμμια σε επίπεδο συνείδησης που σώριασε και εξακολουθεί να σωριάζει. Γιατί είναι άλλο πράγμα να σε εξαπατά η ΝΔ που διαδέχεται το ΠΑΣΟΚ ή το ΠΑΣΟΚ που διαδέχεται τη ΝΔ, δηλαδή τα φθαρμένα κόμματα του παλιού δικομματισμού, και άλλο να σε εξαπατά ένα κόμμα που αναρριχήθηκε στην εξουσία με τη φρεσκάδα του αμόλυντου και με τον αέρα της αριστεροσύνης.

Αυτά τα συντρίμμια πρέπει να καθαριστούν. Η κοινωνική ανασύνταξη δεν είναι εύκολη υπόθεση, βέβαια, όμως δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Χρειάζεται «δουλειά μυρμηγκιού», η οποία υποχρεωτικά πρέπει ν' αποβλέπει στην πολιτική ενότητα της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης στη βάση ενός επαναστατικού προγράμματος μετάβασης στον κομμουνισμό. Το μεγάλο πολιτικό κενό πρέπει να κλείσει.

Κόντρα/Εξέγερση 

.Κι αν η επόμενη κυβέρνηση κλείσει την «Αυγή»;

Οι δύο τελευταίες μέρες σημαδεύτηκαν από δύο αποκαλύψεις. Ή μάλλον από μια επιβεβαίωση και μια αποκάλυψη. Αν τις συνδυάσουμε και κάνουμε μια προβολή (όσων συμβαίνουν σήμερα) στο μέλλον, μπορεί να προκύψει ένα εφιαλτικό σενάριο. 

Η ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ: Δύο υπουργοί, ο επίδοξος αρχικαναλάρχης Νίκος Παππάς και ο της Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, παραδέχτηκαν ανοιχτά ότι έρχονται χιλιάδες απολύσεις στον τηλεοπτικό χώρο. Και ήδη ετοιμάζουν τα επιδόματα ανεργίας. Ο δε Κατρούγκαλος εμπαίζει εις διπλούν τους υποψήφιους ανέργους, προτείνοντάς τους να φτιάξουν δικές τους ιστοσελίδες(και να ζουν με τη γλίσχρα διαφήμιση που θα δίνει ο Παππάς, δηλαδή να πεθάνουν στην πείνα). Διαβάστεεδώ πώς περιγράφουν οι Ενώσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ αυτό που αποκόμισαν από τη συνάντηση με τους δύο υπουργούς...

 Συμπέρασμα; Ο εφιάλτης έρχεται. Εκτός αν το Συμβούλιο της Επικρατείας, τιμώντας την ιστορία του, τρίψει στη μούρη του Παππά τον αντισυνταγματικό νόμο του και ακυρώσει τον διαγωνισμό του, όπως προεξοφλούν σχεδόν όλοι οι σοβαροί νομικοί. Αν δεν συμβεί αυτό, δηλαδή αν το ΣτΕ, αμαυρώνοντας την ιστορία του, επικυρώσει τον διαγωνισμό, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.

 Αεριτζήδες, κυβερνητικά φερέφωνα, θα πάρουν τα κανάλια, χιλιάδες άνθρωποι θα περιπέσουν στην ανεργία και σε αμοιβές πείνας(αφού οι νέοι καναλάρχες από κάπου θα πρέπει να βγάλουν τα δεκάδες εκατομμύρια που έδωσαν για τις άδειες, εκτός αν η κυβέρνηση τους μπουκώσει με δημόσια έργα) και η κυβέρνηση θα ελέγχει το 90% του τηλεοπτικού τοπίου. Θα υπάρχει, ας πούμε, ο ΣΚΑΪ ως αντιπολιτευτικό άλλοθι.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Σε Επιτροπή της Βουλής αποκαλύφθηκαν δύο πράγματα. Πρώτον, ότι η «Aυγή», εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πάρει το 2009 δάνειο ύψους €1.500.000 από τράπεζα, με εγγύηση τα έσοδα από την κυκλοφορία της και μια επιστολή του αρχηγού του κόμματος. Και, δεύτερον, ότι στο μετοχικό κεφάλαιο της εφημερίδας μετέχει μια άγνωστη εταιρεία με έδρα την Κύπρο. 

Τι έκανε, λοιπόν, η «Αυγή»; Ο,τι ακριβώς κατηγορεί (και αυτή και ο ΣΥΡΙΖΑ) τους διαπλεκόμενους των ΜΜΕ. Πήρε και αυτή ένα «θαλασσοδάνειο». Και το πήρε με «αέρα», γιατί «αέρας» είναι τα έσοδα από την αναιμική κυκλοφορία της (1.200 φύλλα κάθε μέρα και 3.000 έως 4.000 την Κυριακή).

 Με τραπεζικά κριτήρια δεν θα το έπαιρνε ποτέ.
Και τώρα ας κάνουμε μια ΠΡΟΒΟΛΗ στο μέλλον. Αν η επόμενη κυβέρνηση επιχειρήσει να «σκαλίσει» τα δάνεια, τη μετοχική σύνθεση και τη χρηματοδότηση της «Αυγής» βρει παρανομίες (αν θέλει, θα βρει) και επιβάλει κυρώσεις που οδηγούν την εφημερίδα στο κλείσιμο, τι θα συμβεί;

Ενα είναι βέβαιο. Ολοι οι δημοκρατικοί άνθρωποι θα αντιδράσουν και θα ζητήσουν η εφημερίδα να συνεχίσει να εκδίδεται. Δηλαδή, θα κάνουν ό,τι ΔΕΝ έκανε η ίδια σήμερα που η κυβέρνηση κλείνει ιδιωτικές επιχειρήσεις ρίχνοντας χιλιάδες στην ανεργία, εξουθενώνοντας τα Ασφαλιστικά Ταμεία και αφαιρώντας εκατομμύρια σε φόρους από το δημόσιο ταμείο.

Την επομένη της δημοπρασίας η «Αυγή» προέταξε τη «νομιμότητα» (εδώ), για να δικαιολογήσει το επερχόμενο κλείσιμο καναλιών και την ανεργία. Ο,τι ακριβώς είπε και η κυβερνητική προπαγάνδα (εδώ). Αύριο, μια άλλη κυβέρνηση, μπορεί να επικαλεστεί μια άλλη «νομιμότητα», για να κλείσει άλλα κανάλια και εφημερίδες. Και οι τότε υπουργοί, ως άλλοι Παππάδες και Κατρούγκαλοι, θα φτιάχνουν προγράμματα ανεργίας.

Ολα αυτά μοιάζουν με σενάριο φαντασίας; Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Αν ο ασκός ανοίξει, κανένας Αίολος δεν θα μπορεί να μαζέψει τους ανέμους του. Οι οποίοι θα πάρουν και θα σηκώσουν Παππάδες, Κατρούγκαλους και όσους σήμερα είτε τους αβαντάρουν ανοιχτά είτε σιωπούν ελπίζοντας να μοιραστούν, μαζί με τους νέους διαπλεκόμενους, τα λάφυρα της «νίκης» τους.

.Κάθαρση... με υπόδικους και «κόκκινους εργολάβους»

Το συριζαίικο Big Brother ολοκληρώθηκε μετά από 70 ώρες εγκλεισμού και η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα 246 εκατ. ευρώ που συγκέντρωσε. Ασφαλώς ο κ. Τσίπρας μπορεί να αισθάνεται χαρούμενος για τα χρήματα που κατάφερε να πάρει για τις τηλεοπτικές άδειες και θα μπορέσει να το χρησιμοποιήσει ως επικοινωνιακό ατού τις επόμενες ημέρες και κυρίως στη ΔΕΘ.
Η κυβέρνηση έδωσε ουσιαστικά δύο άδειες σε νέους καναλάρχες και δύο σε παλαιούς μοιράζοντας την πίτα. Αίσθηση προκαλεί η αποχώρηση από την τηλεόραση, όπως την ξέρουμε τουλάχιστον, της οικογένειας Βαρδινογιάννη, καθώς δεν υπάρχει ούτε το Mega ούτε και το Star. Ομοίως και για τον Δ. Κοντομηνά που χάνει την άδεια του Alpha ενώ διαψεύστηκαν οι προσδοκίες για… Παοκτζίδικη τηλεόραση με τον Ιβάν Σαββίδη.
Ποιο είναι το νέο τηλεοπτικό τοπίο με Μαρινάκη, Αλαφούζο, Κυριακού και Καλογρίτσα και αν χτυπήθηκε η διαπλοκή, αυτό θα το κρίνει ο ελληνικός λαός. Εμείς να πούμε μόνο τα εξής, και να επαναλάβουμε ότι η υπόθεση των αδειών θα γυρίσει σύντομα μπούμερανγκ στην κυβέρνηση.
Έφυγαν λοιπόν οι… διαπλεκόμενοι Μπόμπολας, Ψυχάρης, Κοντομηνάς και Βαρδινογιάννης για να έρθουν ποιοι; Ο Μαρινάκης με τον Καλογρίτσα; Έλεος.
Πώς μπορεί να σταθεί στην ελληνική κοινωνία η θέση της κυβέρνησης ότι πολεμά τη διαπλοκή όταν π.χ. επικράτησε ο κ. Καλογρίτσας που είναι και δηλωμένα κουμπάρος του Π. Καμμένου και του Χρ. Σπίρτζη;
Περιμένουμε να παραιτηθεί ο ακoμβίωτος στρατηγός ο οποίος δήθεν έκανε καταγγελίες κατά του Καλογρίτσα για μαύρο χρήμα που έδινε για να χτυπάνε τον ίδιο και να εκβιάζει για άδεια. Επίσης, να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο Καμμένος και όλοι οι ψεκασμένοι έλεγαν ότι δεν μπορεί εργολάβοι να παίρνουν τηλεοπτικό κανάλι. Τώρα τι θα πουν; Έφυγε ο εργολάβος Μπόμπολας για να έρθει ο κουμπάρος εργολάβος Καλογρίτσας, ο «κόκκινος εργολάβος» όπως λέγεται;
Επίσης, να θυμίζουμε ότι μόλις προχθές έγινε μπάχαλο η διαδικασία γιατί ο Καλογρίτσας κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή. Πώς δεν είχε χρήματα για να καταθέσει εγγύηση 3 εκατ. ευρώ και ξαφνικά βρέθηκε να δίνει 53 εκατ. ευρώ; Μήπως ήταν εξ’ αρχής δοσμένη από την κυβέρνηση η άδεια για να φτιαχτεί το κανάλι του ΣΥΡΙΖΑ με… διευθυντή τον Αρβανίτη;
Και ένα ερώτημα που θέτουμε για άλλη μια φορά. Υπάρχει κάποιος πολύ γνωστός επιχειρηματίας που έχει συμμαχήσει στο παρασκήνιο με τον κ. Καλογρίτσα;
Όσο για τον κ. Μαρινάκη, φανταζόμαστε ότι θα φέρει νέο… ήθος στην ελληνική τηλεόραση. Να δούμε διευθυντή τον Τσουκαλά και τι στον κόσμο. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είναι γνωστό ότι έχει σοβαρές εμπλοκές με τη Δικαιοσύνη και για τα στημένα στο ποδόσφαιρο. Αλλά και πολύ στενοί του συνεργάτες με την υπόθεση του ναρκοπλοίου Noor One. Είναι επίσης γνωστός για τις… «στενές σχέσεις» του με τον Όμιλο των Παραπολιτικών, που τα έπιναν παρέα πρόσφατα στην Κρήτη, αλλά έχει κατηγορηθεί επίσης για συμπεριφορές… νύχτας ουκ ολίγες φορές.
Τέλος, για τον Αλαφούζο να θυμίσουμε ότι μόλις πριν μερικές ημέρες δεσμεύτηκε η περιουσία του.

Δεν έχει καμιά σημασία. Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, για τον Έλληνα δεν έχει αλλάξει τίποτε. Θα πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ του, από σήμερα οι συνταξιούχοι θα πάθουν νέο σοκ. Όσο για τη διάσημη διαπλοκή. Θα συνεχίσει να ζει και να βασιλεύει αλλά με πολύ… ροζ χρώμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έστησε το δικό του μαγαζί. Μέχρι πότε;

.«Μ’ αυτήν την αστική τάξη θα πορευτεί η Ελλάδα»;

Αν καθίσει κάποιος και σκεφτεί τι έγινε εκείνες τις τρεις ημέρες του εθνικού Big Brother στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης θα πρέπει να βάλει τα κλάματα. Όχι γιατί κάποιοι πλούσιοι πήγαν και τα «ακούμπησαν» στον Τσίπρα για να πάρουν άδεια, αλλά γιατί αποδέχθηκαν ένα εξευτελιστικό διαγωνισμό και μια διαδικασία που στην Ουγκάντα θα είχε απορριφθεί. Βεβαίως εκεί δεν έχει Γεροβασίλη, Παππά και Κρέτσο. Τι τυχεροί οι… Ουγκαντιανοί…
Θα έπρεπε να κλαίμε όλοι με την κατάντια αυτών των ανθρώπων και να αναρωτηθούμε: «Μα καλά, αυτοί είναι οι νέοι και παλαιοί νταβατζήδες; Αυτοί αντιπροσωπεύουν την αστική τάξη στην Ελλάδα;
Είναι εκπληκτικό κατ’ αρχάς να σκεφτεί κανείς ποιοι ονομάζονταν «διαπλοκή» αυτά τα χρόνια και ποιοι ήθελαν να πάρουν τη θέση τους. Τουλάχιστον η διαδικασία που επέλεξε ο Τσίπρας ξεγύμνωσε αυτούς τους τύπους, απομυθοποίησε τους μεγαλοεπιχειρηματίες που υποτίθεται ότι κρατάνε την τύχη της χώρας στα χέρια τους. Μαζί μ’ αυτό το «καλό» που έκανε η κυβέρνηση, να προστεθεί και η πανελλήνια μετάδοση των καταθέσεων που έδωσαν οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης. Ο Μπόμπολας, ο Ψυχάρης, ο Κοντομηνάς κ.λπ. στη Βουλή.
Τα έχουμε δει όλα κι έχουμε καταλάβει πόσο λάθος κάναμε να θεωρούμε την ελληνική αστική τάξη (μεγαλοαστική για την ακρίβεια) ώριμη, με μυαλό, με τσαμπουκά και δυνατότητα να ηγηθούν της χώρας, αυτοί ή οι γόνοι τους. Ο τρόπος που κάθισαν και αποδέχθηκαν τον εξευτελισμό που τους έστησε ο Τσίπρας και η παρέα του μας κάνει να αναρωτηθούμε «μ’ αυτήν την αστική τάξη θα πορευτεί η Ελλάδα»;
Οι μισοί υπόδικοι, οι άλλοι εκτός πραγματικότητας και οι τρίτοι προσκυνημένοι και οι τέταρτοι ελάχιστοι, μηδενικά. Μα είδε κανείς τον Μπόμπολα ή τον υιό Ψυχάρη κυρίως στη Βουλή να απαντούν σε ερωτήσεις; Γελούσε και το παρδαλό κατσίκι. Ο ένας είπε ότι φταίει αυτός που κλείνει το Mega, για να αθωώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και ο άλλος ότι έπαιρνε δάνεια δίνοντας εγγύηση… αέρα.
Είδαμε επιχειρηματίες και εκπροσώπους αυτών να κοιμούνται σε ράντζα και να μένουν άπλυτοι τρεις ημέρες. Κι αυτοί δεν ήταν τυχαίο. Δεν ξέρουν τι περιουσία και δύναμη έχουν κι όμως κάθισαν να εξευτελιστούν από ένα παιδαρέλι. Μπορεί να βρίζουμε τον Τσίπρα όπου βρεθούμε αλλά αυτό που τους έστησε στη ΓΓΕΕ ήταν εκπληκτικό. Δεν του έφτανε να «τους τα πάρει», ήθελε και να τους δει στα τέσσερα, όπως κι έγινε.
Δεν φτάνει στον ΣΥΡΙΖΑ να πάει κάποιος και να πει πέντε βλακείες στη Βουλή. Θέλει και να τους αναγκάσει να δείξουν το πραγματικό τους πρόσωπο.
Αν όλοι αυτοί οι επιχειρηματίες, υποψήφιοι ή νυν καναλάρχες ή εκδότες, έχουν τόσο χαμηλό επίπεδο, φανταστείτε τι έχει να γίνει με τους υπόλοιπους.
Κι αν το πολιτικό σύστημα άφηνε τόσες δεκαετίες να κυριαρχούν οι Ψυχάρηδες, οι Μπόμπολες, οι Αλαφούζοι, οι Μαρινάκηδες οι οποίοι μόνο οίκτο μπορούν να σου δημιουργήσουν με την ανεπάρκειά τους, τότε η Ελλάδα είναι άξια της μοίρας της.
Βεβαίως και υπάρχουν άξιοι επιχειρηματίες. Σίγουρα ένα μέρος της αστικής και μεγαλοαστικής τάξης στη χώρα δεν είναι τόσο άθλιο, ανεπαρκές, αμόρφωτο και φοβισμένο. Ίσως μάλιστα όλοι οι ικανοί να κάθονται σπίτια τους από το να γίνονται καραγκιόζηδες για μια άδεια και βορά στα νύχια του αρπακτικού Παππά.
Ίσως πάλι αυτά που είδαμε τις τελευταίες ημέρες να επιβεβαίωσαν ότι στο χώρο των μίντια ο… κατιμάς είναι αυτός που μένει.

Είναι μεγάλη προσφορά της κυβέρνησης αυτή. Όλος ο ελληνικός λαός βλέπει με ποιους έχει να κάνει και ποιους δεν πρέπει να φοβάται. Αλλά και σκέφτεται ότι αυτή η χώρα δεν έχει καμιά ελπίδα επιβίωσης. Ένας… Σώρρας μας χρειάζεται.

.Άλμα απόδρασης μέσω κάλπης

Μετά από τις εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειες, τη δημοσκόπηση που δεν δείχνει ανάκαμψη της κυβέρνησης παρά τις προσπάθειες που γίνονται, αλλά και την οργή του κόσμου όπως αποτυπώνεται στα πρόσωπα των συνταξιούχων ή και στους πληγέντες από τη θεομηνία, αλλάζουν τα δεδομένα.
Αν για κάποιο χρονικό διάστημα είχαν απομακρυνθεί οι πολιτικές ανατροπές, με κάποια πιθανή προσφυγή στις κάλπες, τώρα η κατάσταση έχει τουμπάρει. Όσες προσπάθειες κι αν έγιναν για να υπάρξει συντονισμός και να προκύψουν καλύτερα αποτελέσματα, έπεσαν στο κενό.
Η οικονομία συνεχίζει να βουλιάζει, η ανάπτυξη δεν έρχεται, οι πιέσεις από τους δανειστές δεν μειώθηκαν, κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Την ίδια στιγμή τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, οι υπουργοί απαξιώνονται, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται πλέον τον Τσίπρα. Η κυβέρνηση μοιάζει να κυβερνά 8 χρόνια κι όχι μόλις ένα χρόνο. Οι πολίτες μπορεί να μη θέλουν εκλογές, αλλά είναι φανερό ότι ζητούν διεξόδους, όποιες κι αν είναι αυτές.
Το πρόσφατο γκάλοπ επιβεβαιώνει απαισιοδοξία και δείχνει ότι και το «χαρτί» της ελπίδας που ήρθε με την αριστερά κάηκε.
Δύο είναι οι επιλογές για τον Τσίπρα. Είτε να κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα στη ΔΕΘ και στη συνέχεια στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο με στόχο έναν ριζικό ανασχηματισμό – επανεκκίνησης. Και προφανώς και μια διεύρυνση με κάποιους χρήσιμους ηλίθιους που πάντα υπάρχουν.
Αφετέρου να πάει σε πρόωρες εκλογές, σίγουρα πριν κλείσει η χρονιά. Το ποσοστό του κάτω από 20% φαίνεται να παγιώνεται για τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό δεν αλλάζει. Όσο κι αν δεν… τραβάει, δεν είναι «κίνημα ανατροπής» η ΝΔ του Κυριάκου, αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο Τσίπρας μοιάζει με… ψωράλογο που κάνει μια τελευταία προσπάθεια πριν το σκοτώσουν.
Αν πάει σε εκλογές έχει ελπίδες να πάρει ένα 20% και λίγο παραπάνω και να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων χωρίς να έχει το άγχος της διακυβέρνησης. Αν συνεχίσει στο ίδιο τέμπο τότε σε λίγους μήνες θα επιστρέψει εκεί που ανήκει, δηλαδή στο 4% της αιώνιας αριστερής «τσόντας».
Είναι πιο πιθανό λοιπόν να κάνει εκλογές ξέροντας τον σίγουρο πρώτο που όμως πολύ δύσκολα έως απίθανα θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Τότε το σενάριο της… ισπανοποίησης όπου δεν μπορεί να γίνει κυβέρνηση, είναι πιο πιθανό. Διότι μην ξεχνάμε ότι στις δεύτερες εκλογές θα έχουμε απλή αναλογική και δύσκολα θα προκύψει μονοκομματική κυβέρνηση. Άλλωστε και η δημοσκόπηση δείχνει ότι η ΝΔ δεν έχει ρεύμα πλειοψηφίας στην κοινωνία αλλά όσο περνά αποκτά μεγαλύτερες δυνάμεις.
Ο πρωθυπουργός, επομένως, έχει δύο επιλογές. Να το παλέψει με όποια δύναμη του έχει απομείνει, και κυρίως με το ψέμα και την αποπλάνηση. Και δεύτερον να πάει σε εκλογές με λίστα μπας και διασωθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ θα χάσει καμιά εκατοστή από τους σημερινούς βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι κανείς δεν επιθυμεί τις κάλπες. Η κυβέρνηση θα πέσει, όμως, από τα λάθη και τα αδιέξοδά της.
Η ΝΔ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για το σενάριο της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου. Να ενισχύσει την παρουσία της στον κόσμο, να υλοποιεί συγκεκριμένες πολιτικές στρατηγικές, να δώσει στο λαό ένα βιώσιμο και υλοποιήσιμο σχέδιο για τη χώρα. Και κυρίως να επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και εντός του κόμματος. Να σταματήσουν δηλαδή να τρώγονται στη ΝΔ και να «φάνε» τον Τσίπρα.
Άλλωστε, πρέπει να αποφύγουν τις προβοκάτσιες, όπως αυτή της Αυγής που δημοσίευσε αιχμηρό σχόλιο για τον Κ. Καραμανλή και την πρόθεσή του να πάει στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Προφανής ο στόχος ενίσχυσης του εμφυλίου στη ΝΔ.

Άμα «πηδήσει» αυτό τον χειμώνα ο Τσίπρας παίρνει παράταση ζωής. Όμως, όπως είναι γνωστό ήδη, το… πήδημα δεν είναι χάρισμα των αριστερών. Γι’ αυτό και θα κάνει άλμα απόδρασης μέσω κάλπης.

.Μητσοτάκης: Πολιτική αλλαγή όσο γίνεται πιο γρήγορα

Τέλος στην υπερφορολόγηση - Θα κυβερνήσω με τους καλύτερους - Μείωση 30% στον ΕΝΦΙΑ σε δυο χρόνια - Ο Νόμος Παππά θα καταργηθεί - Αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει τώρα από το Μνημόνιο - Ο κόσμος παραδέχεται ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα το 2014
Απαντήσεις για όλα τα καυτά θέματα της επικαιρότητας, για τη στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και τις προτεραιότητες που θα θέσει η Κυβέρνησή του, έδωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και το δημοσιογράφο Αλέξη Παπαχελά.
Αναφερόμενος, στις διαδικασίες αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών που εφάρμοσε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Ο νόμος Παππά θα καταργηθεί και οι αρμοδιότητες θα επιστρέψουν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης… Ο νόμος Παππά είναι αντισυνταγματικός... Μιλάει η Κυβέρνηση για καναλάρχες εργολάβους. Μα, 465.000.000 έδωσε η ίδια η Κυβέρνηση πανωπροίκι στους εργολάβους για να συνεχίσουν τα έργα των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων. Ποιον κοροϊδεύουν; Έχω στείλει μια επιστολή σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, όπου ζητώ να προσκληθούν και οι 4 υπερθεματιστές και ο κ. Παππάς ως αρμόδιος Υπουργός και να τεκμηριώσουν οι υπερθεματιστές την προέλευση των χρημάτων. Είναι πολλά τα λεφτά πράγματι και θα πρέπει να αποδείξουν ότι τα έχουν από νόμιμους πόρους, όπως ορίζει ο νόμος… Μιλάμε για μια σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας μας και μια απαράδεκτη ροπή στον αυταρχισμό, στα κανάλια, στις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, στο κομματικό κράτος που χτίζεται».

Για την αντιπολιτευτική στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η εντολή που πήρα είναι να προτείνω στους Έλληνες μία συμφωνία αλήθειας, έναν διαφορετικό δρόμο εξόδου από την κρίση. Και αυτός ο διαφορετικός δρόμος δεν μπορεί να στηρίζεται σε υποσχέσεις, σε παροχές χωρίς αντίκρισμα. Δεν πρόκειται να αντιγράψω τις κακές συνήθειες άλλων Αρχηγών Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, οι οποίοι για να εκλεγούν έταζαν τα πάντα στους πάντες, για να βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή πραγματικότητα των δικών τους προεκλογικών δεσμεύσεων, όταν πια έφτασαν στην εξουσία».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την απόφασή του να ζητήσει πρόωρες εκλογές ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: «Η Ελλάδα σήμερα μοιάζει με ρημαγμένη χώρα. Δείτε τις επιχειρήσεις που κλείνουν... Δείτε την κατάσταση ανομίας… Δείτε την κατάσταση στην Παιδεία, που έχουμε μία ραγδαία οπισθοχώρηση. Δεν μπορώ να ανεχθώ αυτήν την παρακμή και έχω μια εθνική ευθύνη από τη θέση μου, να βάλω ένα τέλος σε αυτόν τον κατήφορο. Και το τέλος αυτό προϋποθέτει πολιτική αλλαγή στη χώρα. Και είπα τον Απρίλιο, όταν ζήτησα, για πρώτη φορά εκλογές, ότι το κόστος παραμονής της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης… Αισθάνομαι απολύτως δικαιωμένος που ζήτησα εκλογές. Θα εξακολουθώ να τις ζητώ με απόλυτη επιμονή και συστηματικότητα… Όσο καθυστερούμε τόσο πιο δύσκολο θα είναι το έργο της επόμενης Κυβέρνησης. Όχι τόσο πιο εύκολο. Ίσως θα ήταν η εύκολή λύση για μένα να αρκεστώ στη τακτική του ώριμου φρούτου».

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι δεν θα δώσει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και, ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 30% στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Είπε συγκεκριμένα:«Το λάθος το οποίο έκανε ο κ. Τσίπρας να μιλήσει για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, δεν πρόκειται να το επαναλάβω. 


Θα δεσμευτώ, όμως, ότι ο ΕΝΦΙΑ πρέπει να μειωθεί και πρέπει να μειωθεί 30% εντός των πρώτων δύο ετών». Εξίσου κατηγορηματικά δεσμεύτηκε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις Δημοσίων υπαλλήλων. «Δεσμεύομαι», είπε, «ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις, αλλά μέσα από μια αναλογία αποχωρήσεων και νέων προσλήψεων, η οποία να μειώνει σταδιακά το Δημόσιο. Και το σημαντικότερο μέσα από τη μη ανανέωση της πρακτικής να βάζουμε στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα, συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και μετά να τους μονιμοποιούμε».

Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κράτος πρόσθεσε: «Δεν θέλω ένα αδύναμο Κράτος. Θέλω ένα μικρότερο αλλά ισχυρότερο Κράτος. Δημόσια αγαθά, δημόσια τάξη και δημόσια ασφάλεια, Παιδεία και Υγεία είναι τρεις τομείς δημόσιας πολιτικής στους οποίους η Κυβέρνησης έχει αποτύχει οικτρά, οικτρά, και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια να μπορούμε να μιλήσουμε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις… Θα πω αυτά τα οποία μπορώ να κάνω. Και νομίζω ότι αυτό από μόνο του δημιουργεί συνθήκες αξιοπιστίας. Καταλαβαίνω την καχυποψία, την καταλαβαίνω απόλυτα και κάνω το καλύτερο που μπορώ. Είμαι ειλικρινής σε αυτό που κάνω και τεκμηριωμένος σε αυτά τα οποία προτείνω».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο έργο της κυβέρνησης Σαμαρά, στην οποία διετέλεσε υπουργός, τονίζοντας ότι αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει τώρα από το Μνημόνιο.
«Θυμίζω, επειδή διετέλεσα Υπουργός της προηγούμενης Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, ότι φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στο να βγούμε από την κρίση. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε. Και αν ο κ. Τσίπρας δεν είχε ρίξει την προηγούμενη κυβέρνηση, θα είχαμε βγει τώρα από το Μνημόνιο. Ρωτήστε. Εγώ κυκλοφορώ αρκετά και μιλάω με πολίτες. Συζητούμε με μικροεπιχειρηματίες, με αγρότες. Κάνω συχνά μία απλή ερώτηση: Πότε ήταν καλύτερα τα πράγματα; Πριν από δύο χρόνια ή τώρα; Το Νοέμβριο, το Δεκέμβριο του 2014 ή τώρα; Θα σας πουν ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα τότε. Άρα, τι ακριβώς κερδίσαμε με αυτήν την περήφανη διαπραγμάτευση; Χάσαμε τρία χρόνια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της Κυβέρνησης που θα συγκροτήσει, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε: «Θα είναι μια Κυβέρνηση των αρίστων. Θα υπάρχουν στην Κυβέρνησή μου και στελέχη έξω από τη πολιτική…Η πολιτική νομιμοποίηση που ζητάει είναι σαφής. Έρχομαι να κάνω πραγματικές μεταρρυθμίσεις και δεν πρόκειται να ανεχτώ αποκλίσεις από αυτό από κανέναν και αυτή θα είναι και η εντολή την οποία θα πάρω».

«Θα χρειαστούμε», πρόσθεσε, «μια μεγάλη ομάδα την επόμενη μέρα η οποία θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια. Αλλά η ομάδα αυτή πρέπει να έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Να είναι άνθρωποι ηθικοί, ακέραιοι, εργατικοί, με εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα, δουλευταράδες, αποφασισμένοι, με τσαγανό. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία ψάχνω για την επόμενη μέρα. Υπάρχουν πολλοί τέτοιοι, αλλά την πολιτική την αντιμετωπίζουν με καχυποψία».

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος και τα πλεονάσματα που οφείλει να διασφαλίζει η χώρα, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε: «Η χώρα μπορεί να διεκδικήσει από την Ευρώπη κάτι καλύτερο και στο χρέος και στο πρωτογενές πλεόνασμα. Θεωρώ απολύτως επιβεβλημένο την επομένη μέρα, μετά το 2018, να υπάρχει μείωση των στόχων του τωρινού πλεονάσματος». Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του χρέους πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι στο ζήτημα του χρέους υπάρχουν μεγάλες ευθύνες των Ευρωπαίων. Από το Νοέμβρη του 2012 υπάρχει ρητή δέσμευση για απομείωση του χρέους. Ξέρουμε λίγο – πολύ τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει στο χρέος. Αυτό το οποίο μπορεί να γίνει πρέπει να γίνει. Δυστυχώς, επειδή η κατάσταση χειροτέρεψε με την τραγική διαπραγμάτευση Τσίπρα – Βαρουφάκη, οι παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν πρέπει να είναι πιο τολμηρές και αυτό δημιουργεί μια άλλη δυσκολία. 


Αλλά εδώ μιλάμε μια εξίσωση με τρεις βασικούς παραμέτρους. Το χρέος, το πλεόνασμα και τους ρυθμούς ανάπτυξης. Αυτά τα τρία πρέπει να κολλάνε. Τώρα μπαίνουμε σε τεχνικά ζητήματα, αλλά τα νούμερα πρέπει να βγάζουν νόημα. Αλλά ναι, η απάντηση είναι βεβαίως και μας χρωστάνε κάτι στο χρέος. Αλλά κανείς δεν μας χρωστάει μόνο, αν δεν δείξουμε και εμείς σοβαρότητα και αξιοπιστία. Το να πάμε με τσαμπουκά και να λέμε απαιτούμε χωρίς να έχουμε κάνει αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε εμείς, δεν είναι στρατηγική. Και κρούω και πάλι τον κώδωνα του κινδύνου. 

Δεν αντέχει η χώρα άλλη μια παράταση της διαπραγμάτευσης. Διότι κάποια στιγμή στις αρχές του 2017 τελειώνουν και πάλι τα λεφτά. Και κάθε φορά που βρισκόμαστε με την πλάτη στο τοίχο παίζεται το ίδιο παιχνίδι. Πιο αυστηρά μέτρα, η οικονομία βουλιάζει πιο βαθιά σε ύφεση. Δεν θέλουμε να το ξαναδούμε αυτό το έργο. Έχει ευθύνη ο κ. Τσίπρας να πάρει τα 2,8 δις και να υλοποιήσει τα προαπαιτούμενα και να κλείσει και τη δεύτερη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Αν δεν μπορεί να το κάνει να σηκωθεί να φύγει, να παραιτηθεί. Διότι αυτό το οποίο δεν πρόκειται εμείς να ανεχθούμε είναι τον κ. Τσίπρα να προσποιείται, για άλλη μια φορά, ότι διαπραγματεύεται την ώρα που η χώρα βουλιάζει».

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι πρέπει να προχωρήσουν πλειστηριασμοί, όχι μόνο στην πρώτη κατοικία, αλλά σε εξοχικά σπίτια στη Μύκονο επιχειρηματιών οι οποίοι λήστεψαν τις εταιρίες τους και έχουν τα λεφτά τους έξω και οι οποίοι είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές; Έχετε καμιά αμφιβολία ότι δεν ξέρουν οι τράπεζες ποιοι είναι αυτοί; Να κάνουν τη δουλειά τους και να κοιτάξουν να εισπράξουν ό,τι παραπάνω μπορούν και να μην τα φορτώσουν αυτά στην πλάτη του Έλληνα φορολογούμενου.Τα νομικά εργαλεία υπάρχουν πια».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την ανανέωση της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε: «Είναι χρέος μου και είναι κάτι το οποίο είναι μία πρόκληση για το μέλλον, να ανανεώσω τη Νέα Δημοκρατία και σε πρόσωπα. 

Και να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι όταν έρθει η ώρα των εθνικών εκλογών, αυτήν την ανανέωση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας, θα τη δείτε. Και επειδή προσβλέπω και προσδοκώ ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί και να διπλασιάσει την Κοινοβουλευτική της δύναμη, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οι επιλογές που θα δώσουμε στους πολίτες, όταν θα έρθουν να επιλέξουν βουλευτές με το σταυρό τους, να αποπνέουν ένα διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και μία διαφορετική ποιότητα».

 «Η Νέα Δημοκρατία»,πρόσθεσε, «είναι μία μεγάλη κεντροδεξιά Παράταξη. Σε αυτήν την Παράταξη χωράει και ο παραδοσιακός κεντρώος, χωράει και ο μετριοπαθής φιλελεύθερος κεντρώος, χωράει και κάποιος ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως κεντροαριστερός και ο οποίος είναι απολύτως απηυδισμένος με την πολιτική της σημερινής Κυβέρνησης και αναζητεί μία πολιτική διέξοδο ή διεύρυνση». 

Υπογράμμισε, ταυτόχρονα ότι: «Η Νέα Δημοκρατία είναι απολύτως ενωμένη. Λειτουργεί δημοκρατικά και προχωράει συντεταγμένα. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι ένα Κόμμα, όπως συχνά παρουσιάζεται, ομάδων, φεουδαρχών οι οποίοι ασκούν με το δικό τους τρόπο τη δική τους επιρροή. Είναι ένα ανοιχτό Κόμμα πολυτασικό. Ανεχόμαστε τη διαφορετική άποψη και προσπαθούμε πάντα να τη συγκεράσουμε σε μία κοινή γραμμή».

Απαντώντας σε ερωτήσεις για το έλλειμμα του 2009 ανέφερε ότι: «Πολύ μεγαλύτερη σημασία σήμερα για τους πολίτες που μας ακούνε, για το συνταξιούχο που βλέπει τη σύνταξή του να κόβεται, για τον εργαζόμενο του οποίου η επιχείρηση κλείνει επειδή το κράτος δεν μπορεί να τον εξοφλήσει, δεν έχει τι έγινε το 2009 και αν το έλλειμμα ήτανε 15% ή 13%, αλλά το πώς θα βγούμε από το Μνημόνιο και αν μπορούμε εμείς ως εναλλακτική πολιτική δύναμη να δώσουμε σε αυτούς τους πολίτες μία ελπίδα που να στηρίζεται σε ένα αληθινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα».
Και πρόσθεσε: «Ο κύριος υπεύθυνος για την περιπέτεια αυτή ήταν και παραμένει στο δικό μου το μυαλό ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος σε μια εποχή, που εν πάση περιπτώσει οι θύελλες της διεθνούς οικονομικής κρίσης είχαν χτυπήσει την Ελλάδα μας είπε ότι ‘’λεφτά υπάρχουν’’ και, 7 μήνες μετά, βρεθήκαμε σε ένα Μνημόνιο το οποίο αμφιβάλω αν και ο ίδιος κατάλαβε ακριβώς τι υπέγραψε».

.Ν' αγιάσεις Παππά μου ν' αγιάσεις

Ο Νίκος Παππάς, πρόσωπο της εβδομάδας, δήλωσε ότι στον ανασχηματισμό δεν θα ήθελε να αλλάξει υπουργείο. Είμαστε μαζί του. Θα κάνουμε το παν για να μείνει υπουργός Επικρατείας και να έχει τον έλεγχο των Μέσων Ενημέρωσης. Λίγους μήνες ακόμη βάστα Νίκο και θα πέσει η κυβέρνηση με αυτά που κάνεις.
Μέσα σε λίγες ημέρες έχει καταφέρει το ακατόρθωτο. Έχει στρέψει το σύνολο του τύπου και των καναλιών εναντίον της κυβέρνησης. Πριν από τον διαγωνισμό του ασκούσε κριτική ο Σκάι, προσεκτική όπως πάντα ήταν η Καθημερινή. Από εκεί κι έπειτα όλες οι μεγάλες εφημερίδες και τα κανάλια «ξεσκόνιζαν» το παλτό του Αλέξη, πριν ελαχίστων στιγμών που είχε το Mega, ουσιαστικά ο Πρετεντέρης που έχει και προσωπικά μαζί τους.
Ο Αντένα χωρίς καμιά σοβαρή αντιπολιτευτική διάθεση, ο Alpha... βοηθούσε το Μαξίμου, όπως είπε και ο Κοντομηνάς. Το Star, μόνο... Στο Κόκκινο δεν είχε ονομαστεί. Όσο για τις εφημερίδες; Πλην των εφημερίδων του ΔΟΛ, κι αυτές τώρα τελευταία, όλες ήταν μια χαρά απέναντι στην κυβέρνηση. Εδώ είχε καταστραφεί ο τόπος και για τα media έφταιγε... ο Βαρουφάκης. Ο Τσίπρας και η υπόλοιπη παρέα στο απυρόβλητο.
Κάτι ο φόβος γιατί δεν ήξεραν με ποιους παλαβούς είχαν να κάνουν, κάτι οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι, κάτι τα μυστικά δείπνα νταβατζήδων της ενημέρωσης με Τσίπρα και Παππά και όλα κυλούσαν ρολόι. Για σκεφτείτε τι πολιτικά νούμερα πέρασαν από κανάλια και εφημερίδες κι έγιναν φίρμες παρά τις μπούρδες που έλεγαν...
Και ξαφνικά... ο Νίκος ο Θεός (μιας και είναι και Παππάς) έκανε το θαύμα του. Τι στα κάγκελα βγήκε ο Κοντομηνάς και ο Βερύκιος βρίζει από το πρωί ως το βράδυ. Στο Φάληρο «γλεντάνε» με τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ακόμη και στο ημίκλειστο Mega τους τσακίζουν όπου του βρουν. Και ο Αντένα άρχισε κι αυτός τα... τσάμικα γιατί είναι πολλά τα λεφτά Νίκο.
Στον Star και τον όμιλο Real ανακάλυψαν μόλις προχθές ότι διαλύεται η χώρα, ότι η αριστερά μπορεί κι αυτή να είναι διαπλεκόμενη, ότι παίζονται παιχνίδια που ούτε μπορούμε να φανταστούμε. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα που λέει και ο λαός, έστω κι αν οι καναλάρχες και οι εκδότες το κάνουν για προσωπικό όφελος.
Η ουσία είναι ότι το σύνολο των μέσων ενημέρωσης (πλην κάποιων που... τις τελευταίες ώρες ξημεροβραδιάζονται στο Μαξίμου αν και πολύ... διαπλεκόμενοι και βαρόνοι) εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνησης. Και θα την τελειώσει, αυτό είναι σίγουρο. Όχι γιατί έχουν δίκιο τα κανάλια. Αλλά γιατί επιτέλους βλέπει ο κόσμος ποια είναι η κατάσταση της χώρας. Βλέπει την καθημερινότητα, τα προβλήματα κι όχι αν ο Τσίπρας και η Περιστέρα είναι νέοι και ωραίοι.

Κι αυτό το καλό μας το έκανε ο Νίκος Παππάς. Ν' αγιάσεις Παππά μου ν' αγιάσεις. Ούτε βαλτός να ήσουν για να ρίξεις την κυβέρνηση.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.