.Δεν ντρέπεστε ρε; Τον Πύρρο Δήμα;

Για μία ακόμη φορά στη Ελλάδα επιβεβαιώνεται η περίφημη φράση του Σωκράτη, «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος», με όσα συμβαίνουν στον Πύρρο Δήμα. 

Υπάρχουν στιγμές, που ενώ πιστεύεις ότι τα έχεις δει όλα στη ζωή, μαθαίνεις κάτι που σε κάνει να πέσεις από τα σύννεφα! Κάπως έτσι ένιωσα κι εγώ, όταν πληροφορήθηκα *το… αντάρτικο που έστησαν κάποιοι παράγοντες του αθλητισμού, εναντίον του Πύρρου Δήμα.*

Εδώ και λίγους μήνες έχει ξεκινήσει ένας πόλεμος στον Ολυμπιονίκη και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών από μέλη του Δ.Σ. που είναι φανερό ότι θέλουν να τον εκθρονίσουν π... περισσότερα »

.Πυρά της αντιπολίτευσης κατά Σαμαρά: «Οι δηλώσεις του Ομπάμα επιβεβαιώνουν την αποτυχημένη του πολιτική»

Τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε ο *Αντώνης Σαμαράς* για την συνάντηση του με τον Μπαράκ Ομπάμα, με τον *ΣΥΡΙΖΑ*, την ΔΗΜ.ΑΡ τους ΑΝ.ΕΛ και την *Χρυσή Αυγή*, να κάνουν λόγο για «αποτυχημένη πολιτική». 

Η επίσκεψη του Ελληνα Πρωθυπουργό στην Ουάσινγκτον και η συνάντηση του με τον Μπαράκ Ομπάμα, δεν πέρασε στο «απυρόβλητο» από την αντιπολίτευση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει πως «δεν δικαίωθηκαν οι προαναγγελόμενες μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης»,την *ΔΗΜΑΡ* να τονιίζει ότι οι δηλώσεις Ομπάμα επιβεβαιώνουν *«πως με την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγ... περισσότερα »

.Περίπου 122 δισ. έχουν χάσει εταιρείες και νοικοκυριά τα τελευταία 4 χρόνια στην Ελλάδα

Ενα ποσό που φθάνει κοντά στο 50% του ελληνικού ΑΕΠ υπολογίζεται πως έχουν χάσει ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά στην τετραετία της μεγάλης κρίσης, 2009 – 2013.

Οπως αναφέρει η «Καθημερινή» οι απώλειες της τάξης των 122 δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν προέλθει από τη μείωση μισθών, κοινωνικών δαπανών, την αύξηση της φορολογίας, αλλά και την απώλεια ρευστότητας στην αγορά.

Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για την περίοδο 2009-2014 ανεβάζουν το ύψος των απωλειών από μισθούς στο δημόσιο τομέα στα 9,3 δισ. ευρώ. 

Αντίστοιχα, οι δαπάνες για συντάξεις, υγεία και επιδόματα συρρικνώθηκαν από τα 49 δισ. ευρώ στα 39,1 δισ. ευρώ το 2013 με προοπτική να περικοπούν στα 38,5 δισ. το 2014.

.Στη δημοσιότητα δόθηκε το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο

Σημαντικές αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, φέρνει το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο, που δόθηκε για διαβούλευση στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας.
Οι αλλαγές θα ισχύσουν από το ακαδημαϊκό έτος 2013-14 για τους μαθητές που θα φοιτήσουν στην Α' Λυκείου.

Ειδικότερα, στην Α' Λυκείου οι μαθητές θα διδάσκονται μόνο μαθήματα γενικής παιδείας (συνολικά εννέα και διάρκειας 33 ωρών εβδομαδιαίως), ενώ εισάγεται το σύστημα των ερευνητικών εργασιών (τα λεγόμενα project), η διάρκεια των οποίων καθορίζεται σε δύο ώρες.

Τα μαθήματα επιλογής για τους μαθητές της Α' Λυκείου είναι Εφαρμογές Πληροφορικής, Τεχνολογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων και Εκφραση - Πολιτιισμός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός.

Στη Β' τάξη του Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας γίνονται δέκα συνολικής διάρκειας 30 ωρών. Παράλληλα, οι μαθητές της δεύτερης τάξης του Λυκείου θα παρακολουθούν μία εκ των δύο ομάδων προσανατολισμού (όπως μετονομάζονται οι κατευθύνσεις) η διάρκεια των οποίων καθορίζεται σε πέντε ώρες.

Η μία ομάδα προσανατολισμού περιλαμβάνει μαθήματα ανθρωπιστικών επιστημών (Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά) και η δεύτερη μαθήματα θετικών επιστημών (Φυσική και Μαθηματικά). Με την κατάργηση της τεχνολογικής κατεύθυνσης βγαίνουν από το διδακτικό πρόγραμμα τα μαθήματα της Χημείας και της Τεχνολογίας Επικοινωνιών.

Τα θέματα των προαγωγικών εξετάσεων από την Α' στη Β' Λυκείου και από τη Β' στη Γ' ορίζονται ως εξής: κατά ποσοστό 50%, με κλήρωση, από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και κατά ποσοστό 50%, από τον διδάσκοντα ή τους διδάσκοντες.

Στη Γ' Λυκείου τα μαθήματα γενικής παιδείας μειώνονται από 11 σε 5, ενώ οι μαθητές θα έχουν την δυνατότητα επιλογής μιας νέας ομάδας προσανατολισμού, αυτής των Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Σπουδών.

Η προθεσμία για την επιλογή επιστημονικών πεδίων εκπνέει για τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου στις 10 Οκτωβρίου. Έως τότε οι μαθητές θα πρέπει να έχουν επιλέξει δύο επιστημονικά πεδία με τα οποία συνδέονται και οι αντίστοιχες σχολές.

.«Προς τον Νοέμβριο η συζήτηση για κούρεμα του χρέους»

«Η συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους μπορεί να ξεκινήσει τον Νοέμβριο, εφόσον τα προσωρινά στοιχεία δείξουν ότι μπορούμε να φέρουμε πρωτογενές πλεόνασμα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λίγες ημέρες μετά τη δήλωση στο Bloomberg ότι η Ελλάδα δεν αναμένει αναδιάρθρωση.

Ως πρώτο μέτρο της ελάφρυνσης βλέπει τη μεταφορά μέρους της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών στον μηχανισμό ESM. 

«Νομίζω ότι προς τον Νοέμβριο θα φανεί αν μπορεί να αρχίσει η συζήτηση με τις ενδείξεις που θα έχουμε τον Οκτώβριο, αλλά επειδή μιλάμε για γενική κυβέρνηση, δεν αρκούν μόνο τα στοιχεία του προϋπολογισμού. 

Πρέπει να έχουμε και τα στοιχεία των φορέων της γενικής κυβέρνησης, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Ταμεία Υγείας. Δεν ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι εύκολο να αποκτήσουμε πρωτογενές πλεόνασμα. 

Για παράδειγμα φέτος είδατε ότι είχαμε για δεύτερη συνεχή χρονιά εκτροχιασμό δαπανών του ΕΟΠΥΥ. Τώρα βέβαια έχουμε μάθει. Και τρέχουμε να προλάβουμε μην έχουμε νέο εκτροχιασμό. Αλλά υπάρχουν ακόμα αρκετά προβλήματα» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών ενώ σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να ζητήσει νέα μέτρα η τρόικα το φθινόπωρο, τονίζει τα ακόλουθα.

«Είμαι αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, βέβαιος δεν μπορώ να είμαι για τίποτα. Νομίζω ότι η λιτότητα έχει φτάσει στα όριά της, με την έννοια των οριζόντιων περικοπών μισθών και συντάξεων. Αλλά, το Δημόσιο έχει περιθώρια μείωσης δαπανών σε ορισμένους τομείς».

Κληθείς να σχολιάσει την έλλειψη ρευστότητας ο κ. Στουρνάρας δηλώνει: «Για να επιστρέψει η ρευστότητα θα πρέπει να επιστρέψουν οι καταθέσεις. Είχαν αρχίσει να επιστρέφουν, με την κυπριακή κρίση σταμάτησαν, τώρα πάλι πηγαίνουμε καλά. 

Όταν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και ο κόσμος πάει τα λεφτά στις τράπεζες - σήμερα στα στρώματα υπολογίζουμε ότι είναι γύρω στα 20 δισ. ευρώ - η κατάσταση θα βελτιωθεί. Πρέπει να επιστρέψουν στις τράπεζες. Τα περί κουρέματος καταθέσεων είναι ανάξια οποιασδήποτε διαψεύσεως».

Στην ερώτηση πώς θα απορροφηθεί η ανεργία ο υπ. Οικονομικών απαντά: «Πιστεύω από δω και στο εξής θα βλέπουμε μια σταδιακή βελτίωση της κατάστασης. Για την ώρα βλέπουμε μια ύφεση της ύφεσης. Εάν τα επόμενα δύο τρίμηνα δούμε να μετριάζεται η ύφεση, που είναι μεγάλη, γύρω στο -4,2%, με ένα θετικό στοιχείο από τον τουρισμό, θα έχουμε έκπληξη στη συνέχεια».

Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, εξηγεί: «Κανείς δεν θέλει τους κακοπληρωτές να τους εξαιρούμε, διότι αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει στεγαστική πίστη. Δεν πρόκειται ποτέ να τράπεζα να ξαναδώσει δάνειο». Διαβεβαιώνει πως «δεν θα θιγεί ο άνθρωπος, ο οποίος λόγω της συγκυρίας δεν μπορεί να ξεπληρώσει το πρώτο του σπίτι».

Ο κ. Στουρνάρας δηλώνει τέλος ότι η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει ώσπου να βγούμε στις αγορές, γιατί τα δυσκολότερα είναι πίσω μας ενώ δεν βλέπει το λόγο για τη διεξαγωγή εκλογών.

«Οι εκλογές θα δυσχέραιναν την κατάσταση, γιατί σημαίνουν καθυστέρηση και δεν βλέπω τον λόγο γιατί να γίνουν».

.Οι διάλογοι με τον Ομπάμα πίσω από τις κάμερες

Ένα τρίλεπτο διήρκεσαν οι δηλώσεις στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, όταν μετά τη συνάντηση ο αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κάθισαν στις καρέκλες ενώπιον των φωτογράφων, των εικονοληπτών και των δημοσιογράφων την περασμένη Πέμπτη. 

Ωστόσο, προτού φτάσει η ώρα των επίσημων δηλώσεων οι δύο ηγέτες είχαν περάσει περίπου 30 δευτερόλεπτα μόνοι τους. Είναι, όπως αναφέρουν «Τα Νέα» η ώρα του «small talk», της άτυπης, πιο ανθρώπινης κουβέντας στην ανάπαυλα ανάμεσα στην κλειστή συνάντηση και στις επίσημες δηλώσεις. 

Τη στιγμή αυτή επιλέγει ο Σαμαράς για να πει στον Ομπάμα ότι «οι Έλληνες, κύριε Πρόεδρε, τρέχουν εδώ και πέντε χρόνια έναν μαραθώνιο και είναι στα όρια της αντοχής τους. Πιστεύω όμως ότι έχουμε φτάσει πια στο φίνις».

Ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έδειξε να αιφνιδιάζεται αντιθέτως, συγκατανεύει θετικά και τον ρωτάει πώς πήγε η συνάντηση της Νέας Υόρκης με τους παράγοντες της αγοράς την προηγούμενη και ποιοι ήταν εκεί. Ρωτάει επίσης τον Σαμαρά ποιο θα είναι το πρόγραμμα του τον Σεπτέμβριο που γυρίζει ξανά στις ΗΠΑ για τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, όπου ο έλληνας πρωθυπουργός θα είναι ένας από τους τιμώμενους ομιλητές.

Ωστόσο, 36 ώρες πριν από τη συνάντηση με τον αμερικανό πρόεδρο, ο Αντώνης Σαμαράς πήρε πρόγευμα στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Hay - Adams, ένα από τα μέρη όπου η αμερικανική ελίτ παίρνει αυτό που λέμε ένα power breakfast.

Εκεί ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν ήταν μόνος αλλά με τον κορυφαίο ίσως αρθογράφο του πλανήτη, τον Τόμας Φρίντμαν των New York Times. 

Συζητώντας μαζί του ο Σαμαράς διατυπώνει την παρατήρηση ότι «το success story της Ελλάδας θα είναι το success story της ευρωζώνης».

Ο Φρίντμαν συμφωνεί με την επισήμανση, την οποία ο έλληνας πρωθυπουργός θα την εκφέρει και στο Οβάλ Γραφείο.

.Πρόωρες εκλογές εισηγούνται υπουργοί και βουλευτές

Αντιμέτωπος με μια «επανάσταση εκ των έσω» βρίσκεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, καθώς πλήθος υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών του εισηγούνται πρόωρες εκλογές και μάλιστα υπό την «ασπίδα» της λίστας.

Μπροστάρηδες σε αυτό τον ιδιότυπο εσωκομματικό «εκβιασμό» είναι κορυφαία στελέχη του κόμματος, που κατέχουν υπουργικούς θώκους και έχουν αναλάβει υψηλό πολιτικό κόστος, λόγω των απολύσεων από το Δημόσιο και των μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Κομβικό ρόλο παίζει η συνταγματική προθεσμία προκήρυξης πρόωρων εκλογών με σχηματισμό ψηφοδελτίων με λίστα, η οποία εκπνέει στις 6 Νοεμβρίου 2013, οπότε παρέρχεται το 18μηνο από τις εκλογές του Μαΐου του 2012. 

Επί της ουσίας, οι υπουργοί και οι βουλευτές που εκτιμούν ότι δεν θα περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία των εκλογών με σταυρό στοχεύουν σε κάλπες με λίστα ως τις αρχές Νοεμβρίου με στόχο την άνευ κόστους επανεκλογή τους.

Όπως αναφέρουν τα Παραπολιτικά, μεταξύ των υποστηρικτών της εκλογικής αυτής πρότασης είναι υπουργοί όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Γιάννης Μιχελάκης, με διαφορετικά κίνητρα ωστόσο ο καθένας. 

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται ακόμη ο Πάνος Παναγιωτόπουλος, η Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Γιάννης Βρούτσης αλλά και αρκετοί αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί, όπως ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, η Ζέτα Μακρή, ο Κώστας Γκιουλέκας, ο Σταύρος Καλαφάτης και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος. 

Η αυξανόμενη πίεση μάλιστα οδήγησε τον κ. Σαμαρά στην αποστολή τελεσιγράφου κυρίως προς το εσωτερικό του κόμματός του ότι «δεν θέλω εκλογές, αλλά δεν εκβιάζομαι κιόλας» στοχεύοντας σε υπουργούς και βουλευτές που είχαν αντιδράσει έντονα σε ανάλογο δημόσιο μήνυμα του γραμματέα της κυβέρνησης, Τάκη Μπαλτάκου.

Έντονες ζυμώσεις γίνονται όμως και στις τάξεις των βουλευτών, ιδιαίτερα μάλιστα εκείνων που είχαν εκλεγεί στις πρώτες θέσεις στις περιφέρειές τους και επιδιώκουν να «πλασαριστούν» στις καλύτερες δυνατές στα ψηφοδέλτια με λίστα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.