.Πρακτικές «τιμαρίου»

Τυπικά πρόκειται για απλή επανάληψη μιας κατάστασης που την έχουμε ζήσει επανειλημμένα. Και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω μνημονιακών υποχρεώσεων. Οι κυβερνώντες υπόσχονται ότι θα κλείσουν ή θα συγχωνεύσουν οργανισμούς και υπηρεσίες του Δημοσίου, αλλά οι υποσχέσεις παραμένουν υποσχέσεις. Και ο λόγος είναι ότι οι υπουργοί δεν κάνουν την επιβαλλόμενη προεργασία, όπως όφειλαν να έχουν κάνει.

Τα ίδια και τώρα. Από τα μέσα Οκτωβρίου έχει δώσει εντολή ο πρωθυπουργός να του παραδοθούν προτάσεις από κάθε υπουργό για την αξιολόγηση, προκειμένου να προγραμματιστούν οι απολύσεις για να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός των 4.000 για το 2013. Φρόντισε μάλιστα ο Α. Σαμαράς να τους το υπενθυμίσει στις αρχές Νοεμβρίου.

Ηδη συμπληρώνεται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και τα μοναδικά στοιχεία που έφτασαν στο αρμόδιο υπουργείο είναι από το υπουργείο Πολιτισμού. Ολα τα άλλα υπουργεία δεν ανταποκρίθηκαν. Κατά πάγια πρακτική οι υπουργοί θεωρούν ότι οφείλουν να προστατεύσουν το «τιμάριό» τους.

Μόνο που το πρόβλημα δεν είναι τυπικό ούτε και αφορά μόνο τις σχέσεις του πρωθυπουργού με τους υπουργούς του. Είναι θέμα που αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού και ιδιαίτερα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, που έχουν ακριβοπληρώσει την κρίση με εξοντωτικές περικοπές των εισοδημάτων τους ή και με εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις.

Απέναντι σε αυτούς είναι πρωτίστως εκτεθειμένοι οι υπουργοί που θεωρούν ότι τα καθήκοντά τους περιλαμβάνουν και την υποχρέωση να διατηρούν αλώβητο από τις επιπτώσεις της κρίσης το υπαγόμενο στην αρμοδιότητά τους προσωπικό. 

Και όλοι οι άλλοι ας κόψουν τον λαιμό τους. Δεν γνωρίζουμε αν και πώς θα αντιδράσει ο πρωθυπουργός. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα συνεκτιμήσει σοβαρά και αυτήν την παράμετρο.

.Ομάδες δράσης θα συνδέουν το ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά

Η δημιουργία ειδικών ομάδων δράσης σε τοπικό επίπεδο, που θα εντοπίζουν και θα παρεμβαίνουν για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε περιπτώσεις που χρήζουν βοήθειας, πρόκειται να αποφασιστεί σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη, με συμμετοχή του υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της διοίκησης της ΔΕΗ.

«Απόφασή μας είναι να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά 
ώστε άμεσα να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότησή τους», τονίζει σε αποψινή του δήλωση ο κ. Μανιάτης και προσθέτει: «Σε συνεργασία με την αυτοδιοίκηση δημιουργούμε ειδικές ομάδες δράσης ώστε με διαφάνεια και ανθρωπιά να δοθούν λύσεις.

Δεν παραγνωρίζουμε τα χρέη και τα κόστη προς τη ΔΕΗ, όμως βάζουμε τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη της επιχείρησης. Ταυτόχρονα προχωρούμε σε όλες τις ενέργειες ώστε να δώσουμε με έκπτωση μέχρι 70% ηλεκτρικό ρεύμα σε όλες τις κοινωνικές δομές της εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών που παρέχουν κοινωνικά συσσίτια, παντοπωλεία και φαρμακεία».

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία αφορά περιπτώσεις που δεν έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, είτε λόγω άγνοιας, είτε έλλειψης των απαιτούμενων κριτηρίων.

Οι περιπτώσεις αυτές θεωρείται ότι μπορούν να εντοπιστούν άμεσα σε τοπικό επίπεδο και να αντιμετωπιστούν σε συνεργασία με τη ΔΕΗ. Στις τοπικές επιτροπές θα συμμετέχει ο επικεφαλής του γραφείου της ΔΕΗ, εκπρόσωπος του δήμου και της περιφέρειας.

.Κυρ. Μητσοτάκης: Όπου υπάρχει περιττό προσωπικό, θα φύγει

Μέσα στο επόμενο τετράμηνο θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα Προεδρικά Διατάγματα (ΠΔ) με τα καινούργια οργανογράμματα των υπουργείων, που θα επιφέρουν μείωση των επιτελικών δομών του κράτους σε ποσοστό περίπου 48%.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ξεκαθάρισε ότι αυτά τα ΠΔ θα είναι αποτέλεσμα της αξιολόγησης των υπουργείων, αλλά και των νομικών προσώπων του Δημόσιου και των ανωνύμων εταιρειών, προσθέτοντας πως όπου υπάρχει περιττό προσωπικό αυτό θα φύγει.

«Για πρώτη φορά έχουμε για το 2014 ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο σχέδιο αναμόρφωσης της δημόσιας διοίκησης με στόχους, προτεραιότητα, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, παρουσιάζοντας τους τρεις πυλώνες του.

.Από το χωράφι, στο ράφι του... σούπερ μάρκετ

 Με προϊόντα υψηλής ποιότητας και χαμηλής τιμής, αποφεύγοντας τους μεσάζοντες και δίνοντας πρόσβαση στους μικροπαραγωγούς, έχουν γεμίσει τα ράφια του συνεταιριστικού σούπερ μάρκετ «Bios coop» που ξεκίνησε να λειτουργεί πριν από λίγες μέρες στην οδό Κων/νου Καραμανλη 42, στη Θεσσαλονίκη.

«Προσπαθούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του κόσμου με τους όρους μεν του συστήματος αλλά με διαφορετική λογική, προσπαθώντας να το πολεμήσουμε από 'μέσα» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σάκης Τζάκρης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του συνεταιρισμού, ο οποίος ιδρύθηκε το 2012.

Στο νέο αυτό σούπερ μάρκετ γίνεται προσπάθεια τα προϊόντα να είναι ποιοτικά ελεγμένα, από επιλεγμένους παραγωγούς και όπου είναι δυνατόν, να απουσιάζουν οι μεσάζοντες. 

Στην κατεύθυνση αυτή, ο συνεταιρισμός συνεργάζεται με την «Ελληνική Διατροφή Coop» (συνεταιριστική εταιρεία εφοδιασμού προϊόντων, που συγκρότησαν συνεταιρισμοί αγροτών και παντοπωλών απ' όλη την Ελλάδα) για τον εφοδιασμό με προϊόντα που παράγονται από τους συμμετέχοντες αγροτικούς συνεταιρισμούς και τις μικρές παραγωγικές μονάδες.

.Επιστολή 4 δημάρχων προς τον πρωθυπουργό για τα χρέη οικονομικά αδύναμων προς τη ΔΕΗ

Επιστολή απέστειλαν προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τέσσερις δήμαρχοι της χώρας ζητώντας την προσωπική του παρέμβαση, προκειμένου η κυβέρνηση να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση, που θα επιτρέψει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση -εφόσον οι δήμοι έχουν αποδεδειγμένα την οικονομική δυνατότητα- να τακτοποιήσει οφειλές και να καλύψει το κόστος επανασύνδεσης του ρεύματος στους αδύναμους.

Όπως σημειώνουν οι δήμαρχοι Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης, Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης, Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς και Καπερνησίου Κώστας Μπακογιάννης, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τα νοικοκυριά «η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και σχεδόν καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες ανθρώπινων τραγωδιών. 

Παρά τις συστηματικές μας προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το αδιέξοδο ανέργων συμπολιτών μας, οι οποίοι αδυνατούν στοιχειωδώς να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να ζουν χωρίς ηλεκτροδότηση μέσα στο χειμώνα».

.Από σήμερα η υποβολή αιτήσεων στον ΟΑΕΔ για 7.400 θέσεις πλήρους απασχόλησης

Δημοσιεύεται σήμερα η τρίτη από τις τέσσερις Δημόσιες Προσκλήσεις, που αφορά στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού, για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα σε δημόσιους φορείς (επιβλέποντες φορείς).
Σήμερα, ξεκινά και η υποβολή των αιτήσεων των ενδιαφερομένων εγγεγραμμένων ανέργων στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ). 

Η υποβολή των αιτήσεων, η προθεσμία για την οποία λήγει στις 13 του μηνός, γίνεται μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο στον διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr, χρησιμοποιώντας το σχετικό πεδίο καταχώρισης ηλεκτρονικών αιτήσεων στην ενότητα e-Υπηρεσίες / Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα.

Η Δημόσια Πρόσκληση αφορά στη δημιουργία 7.400 θέσεων πλήρους απασχόλησης, για χρονικό διάστημα 6 μηνών και 15 ημερών -και σε κάθε περίπτωση έως την ημερομηνία λήξης του διδακτικού έτους 2013-2014.

.Με Κολομβία, Ακτή Ελεφαντοστού και Ιαπωνία κληρώθηκε η Εθνική ομάδα

Με αντιπάλους την Κολομβία, την Ακτή Ελεφαντοστού και την Ιαπωνία κληρώθηκε στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βραζιλίας η Εθνική μας ομάδα, μετά την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε στην Μπαΐα...

Το πρόγραμμα της Εθνικής Ελλάδας:

14 Ιουνίου 2014: Κολομβία-Ελλάδα (19:00, Μπέλο Οριζόντε)

20 Ιουνίου 2014: Ιαπωνία-Ελλάδα (01:00, Νατάλ)

24 Ιουνίου 2014: Ελλάδα-Ακτή Ελεφαντοστού (23:00, Φορταλέσα)

.Στα μέσα Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ από τον EFSF

Στα μέσα Δεκεμβρίου αναμένεται να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισ. ευρώ από τον EFSF προς την Ελλάδα.

Το Euro Working Group θα δώσει την έγκριση του την επόμενη εβδομάδα , καθώς έχει επέλθει συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης- τρόικας για το ζήτημα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων.

Η συμφωνία με την οποία κλειδώνει και το τελευταίο προαπαιτούμενο προβλέπει τη διατήρηση ενός μόνο εργοστασίου των ΕΑΣ από τα πέντε που διαθέτει συνολικά η εταιρεία με διατήρηση του εξαγωγικού χαρακτήρα της εταιρείας για 12 μήνες.

Σημειώνεται πως από τους 800 περίπου εργαζόμενους των ΕΑΣ θα παραμείνουν μόλις 200 άτομα, δηλαδή θα απολυθούν τουλάχιστον 600 υπάλληλοι οι οποίοι και θα αθροιστούν στο μνημονιακό στόχο των 4.000 απολύσεων για το 2014.

.Η μεγάλη ώρα έφθασε…


Η μεγάλη ώρα έφθασε…

Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, που δίνει το παρών σε τελική φάση Μουντιάλ για δεύτερη συνεχόμενη φορά και τρίτη στην ιστορία της, θα μάθει απόψε (18:00 ώρα Ελλάδας) τους αντιπάλους της στην κλήρωση που θα γίνει στην Μπαΐα.

Η «γαλανόλευκη» βρίσκεται στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, όπως αυτά καταρτίστηκαν την Τρίτη (03/12), αλλά το αν θα παραμείνει εκεί, θα το ξέρει οριστικά λίγο πριν την κλήρωση. Το 4ο γκρουπ, που απαρτίζεται από ομάδες της ευρωπαϊκής ζώνης είναι… υπεράριθμο και μια από τις εννιά θα μετακινηθεί στο… λειψό δεύτερο, που έχει επτά, μετά από επιπλέον κλήρωση, η οποία θα γίνει πριν την τελική διαδικασία.

Η ευρωπαϊκή ομάδα που θα μπει στο δεύτερο γκρουπ, δεν θα μπορεί να κληρωθεί με ευρωπαϊκή ομάδα από το πρώτο (Ισπανία, Γερμανία, Βέλγιο ή Ελβετία), προκειμένου να μην υπάρξουν πάνω από δύο ευρωπαϊκές στον ίδιο όμιλο. Οι 32 ομάδες θα χωριστούν σε οχτώ ομίλους των τεσσάρων και η διοργάνωση θα διαρκέσει από τις 12 Ιουνίου έως τις 13 Ιουλίου 2014.

Στην αίθουσα, όπου θα διενεργηθεί η κλήρωση θα βρίσκονται 1.300 καλεσμένοι και 2.000 δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο, ενώ η σχετική διαδικασία θα μεταδοθεί τηλεοπτικά σε 193 χώρες.

Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί από τον πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Γιώργο Σαρρή, τον ομοσπονδιακό προπονητή, Φερνάντο Σάντος και τον τεχνικό διευθυντή, Τάκη Φύσσα.

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας:

Πρώτο: Βραζιλία, Ισπανία, Γερμανία, Αργεντινή, Ελβετία, Κολομβία, Βέλγιο, Ουρουγουάη

Δεύτερο: Αλγερία, Καμερούν, Γκάνα, Νιγηρία, Χιλή, Εκουαδόρ, Ακτή Ελεφαντοστού

Τρίτο: Αυστραλία, Ιράν, Ιαπωνία, Κορέα, Κόστα Ρίκα, Ονδούρα, Μεξικό, ΗΠΑ

Τέταρτο: Ελλάδα, Βοσνία, Κροατία, Αγγλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ρωσία, Γαλλία

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.