.Βενιζέλος για καθιέρωση ΦΧΣ


Πολύ σημαντικό γεγονός χαρακτηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος την απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν τη δυνατότητα σε 11 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να θεσπίσουν τον Φόρο Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (ΦΧΣ).
Όπως τονίζει ο κ. Βενιζέλος η Σοσιαλιστική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και το ΠΑΣΟΚ στήριξαν από την αρχή τη θέσπιση του ΦΧΣ πιστεύοντας ότι «θα συμβάλει στην αποθάρρυνση των πιο κερδοσκοπικών και επικίνδυνων συναλλαγών».
Ο κ. Βενιζέλος καλωσορίζει επίσης την απόφαση των 11 κρατών-μελών να παίξουν ηγετικό ρόλο στην καθιέρωση του ΦΧΣ στην Ευρώπη και ζητεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να παρουσιάσει σύντομα την πρόταση για την εφαρμογή του Φόρου έως το τέλος του έτους».
«Ένας τέτοιος φόρος είναι αναγκαίος, αν θέλουμε να βρεθούν πόροι που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την υπέρβαση της κρίσης χωρίς κοινωνικές αδικίες. Ένας τέτοιος φόρος θα είναι όμως πραγματικά αποτελεσματικός αν καταστεί όχι απλά πανευρωπαϊκός αλλά παγκόσμιος» αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι η θέσπιση του ΦΧΣ είναι μια πρόταση-απόφαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς την οποία εισηγήθηκε ο πρόεδρός της Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια έθεσε το θέμα, ως πρόταση, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, μαζί με την πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγων.

.Έκκληση Ρομπάϊ για συμβιβασμό


Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάϊ, κάλεσε σήμερα όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα "συμβιβασμό" για να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με τον πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (ΠΔΠ) 2014-2020 στη σύνοδο κορυφής στις 7 και 8 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.
Σε δήλωσή του, γραπτή και βιντεοσκοπημένη, ο κ. Βαν Ρόμπεϊ επιβεβαιώνει ότι αυτή η σύνοδος κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων θα είναι κυρίως αφιερωμένη στον προϋπολογισμό, μετά την αποτυχία της προηγούμενης συνόδου κορυφής για το θέμα αυτό, το Νοέμβριο.
Θα πρέπει να λάβουμε "σημαντικές αποφάσεις", τόνισε. "Θα πρέπει να συμφωνήσουμε για τον προϋπολογισμό της Ένωσης. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η Ένωση έχει τα χρήματα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Από σήμερα και έως το τέλος της δεκαετίας", πρόσθεσε.
Ο Βαν Ρομπάϊ υπερασπίζεται έναν "μετριοπαθή προϋπολογισμό που αντανακλά τους περιορισμούς στα δημόσια οικονομικά" στα κράτη-μέλη, αλλά ταυτόχρονα έναν προϋπολογισμό "στραμμένο στο μέλλον", ο οποίος "θα πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη και την απασχόληση σε όλες τις περιοχές της ΕΕ, στους διάφορους τομείς της οικονομίας, καθώς και στην έρευνα και τις επενδύσεις".
"Για να καταλήξουμε σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό, πρέπει όλοι μας, και λέω ‘όλοι', να κάνουμε μια προσπάθεια για συμβιβασμό", τονίζει ο Βαν Ρομπάϊ, καθώς οι εθνικοί εγωισμοί κυριάρχησαν στη σύνοδο κορυφής του Νοεμβρίου.
"Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να δει όλες του τις επιθυμίες να εκπληρώνονται, όπως στις διαπραγματεύσεις για τους εθνικούς προϋπολογισμούς στους κόλπους των συνασπισμών", υπογράμμισε.
Την περασμένη εβδομάδα, μια ευρωπαϊκή πηγή δήλωσε ότι μετά από πολλές διαβουλεύσεις με Ευρωπαίους ηγέτες κατά τις τελευταίες εβδομάδες, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πείστηκε ότι μπορεί να συνάψει στις αρχές Φεβρουαρίου μια "καλή συμφωνία".
Η ίδια πηγή διευκρίνισε ότι ο Βαν Ρομπάι θα λάβει ως σημείο εκκίνησης την τελευταία του πρόταση το Νοέμβριο, θα λάβει όμως υπόψη του και τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεων του για να τη "βελτιώσει και να την ολοκληρώσει".
Σε αυτή την πρόταση, είχε μειώσει κατά 75 δισεκατομμύρια τα αιτήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για έναν προϋπολογισμό 973 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο αυτή, δηλαδή το 1,01% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Είχε αναδιανείμει τις χρηματοδοτήσεις που είχε αφαιρέσει από ορισμένους τομείς για να τις χορηγήσει στον τομέα της γεωργίας και των ταμείων συνοχής για τις φτωχότερες περιφέρειες.
Όμως, αρκετές χώρες, όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία, είχαν θεωρήσει την πρόταση αυτή πολύ υψηλού κόστους.
Η Γαλλία επέμενε στην ανάγκη να καταργηθεί η έκπτωση των 3,54 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως, της οποίας απολαμβάνει το Λονδίνο για τη συνεισφορά του, και υποστηρίζει το ουσιαστικό μέρος του κόστους μαζί με την Ιταλία.
Ο Βαν Ρόμπεϊ δήλωσε ακόμη ότι η σύνοδος κορυφής του Φεβρουαρίου θα είναι αφιερωμένη στην κρίση στο Μαλί, στο παγκόσμιο εμπόριο-ιδιαίτερα με τις Ηνωμένες Πολιτείες με τις οποίες η έναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών είναι κάτι που συζητείται εδώ και χρόνια-και στις σχέσεις με τις χώρες της Νότιας Ευρώπης δύο χρόνια μετά την έναρξη της Αραβικής Άνοιξης.

.Το δεξιό Λικούντ νικητής των εκλογών στο Ισραήλ, σύμφωνα με τα exit poll


Το δεξιό κόμμα Λικούντ-Μπεϊτένου του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας, όμως η κεντροαριστερά εμφανίζεται ενισχυμένη, γεγονός που ενδέχεται να περιπλέξει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Το κόμμα του Νετανιάχου βγαίνει αποδυναμωμένο από τις εκλογές αυτές αφού προβλέπεται ότι θα καταλάβει 31 έδρες στην 120μελή Κνεσέτ (Βουλή), από 42 που είχε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τρία διαφορετικά έξιτ πολ που μεταδόθηκαν από την ισραηλινή τηλεόραση.

Το νεοσυσταθέν κεντρώο κόμμα Γες Ατίντ (Υπάρχει Μέλλον) έκανε την έκπληξη αφού καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, μπροστά από το Εργατικό Κόμμα και το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα της Εβραϊκής Εστίας. Το Γες Ατίντ εκλέγει 18-19 βουλευτές έναντι 17 των Εργατικών.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστηκε απόψε το λαό για την επανεκλογή του, καθώς τα πρώτα έξιτ πολ των βουλευτικών εκλογών έδειξαν ότι θα μπορέσει και πάλι να σχηματίσει κυβέρνηση, έστω και με οριακή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
"Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, είναι σαφές ότι οι Ισραηλινοί αποφάσισαν ότι θέλουν να συνεχίσω ως πρωθυπουργός και να σχηματίσω μια όσο το δυνατόν πιο ευρεία κυβέρνηση" ανέφερε ο Νετανιάχου στη σελίδα του στο Facebook.

.Ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις οι αγρότες


Υπ ατμόν, βρίσκονται οι αγρότες και στον νομό Λάρισας, με τα τρακτέρ να έχουν αρχίσει να παρατάσσονται σε πλατείες χωριών και την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας να τους καλεί σε κινητοποιήσεις.

Κομβική, για την παραπέρα εξέλιξη των πραγμάτων, θεωρείται η συνάντηση που ορίστηκε για αύριο Τετάρτη στις 11.45 πμ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αντιπροσωπείας των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη. 

Στην συνάντηση, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα συζητηθούν τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, η μεγάλη μείωση εισοδήματος και τα νέα αντιαγροτικά μέτρα της κυβέρνησης.

 Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι περιοδείες και συσκέψεις της ΕΟΑΣΝΛ με στόχο την ενημέρωση των αγροτών γύρω από τις τελευταίες αντιαγροτικές αποφάσεις, την άγρια φορολογία που θα επιβληθεί στους αγρότες, το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, τις εξευτελιστικές αποζημιώσεις και τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

."Φρένο" στις ελλείψεις φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας


Οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά, καθώς και το πλαίσιο των εγκρίσεων κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης, στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, η διοίκηση του ΕΟΦ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

«Για τις ελλείψεις των φαρμακευτικών προϊόντων, μια από τις βασικές αιτίες είναι οι μειωμένες τιμές των φαρμάκων που υπάρχουν πλέον στη χώρα μας. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες και, στη συνέχεια, οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, 

προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο, να περιορίζουν τη διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Είναι ένας φαύλος κύκλος» δήλωσε ο κ. Σαλμάς.

Σημείωσε ότι παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία στην αγορά και τόνισε ότι γίνεται κατάχρηση αυτής της διαδικασίας των παράλληλων εξαγωγών, κατάχρηση η οποία δημιουργεί πρόβλημα σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα βρει ο ασθενής.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και πολύ συγκεκριμένα θα ζητήσουμε απόλυτο, λεπτομερή έλεγχο από τις πωλήσεις για το 2012, για όλα τα φαρμακεία, ώστε να ελέγξουμε ποια φαρμακεία πώλησαν παράνομα, ως μη δικαιούντο, σε φαρμακαποθήκες φαρμακευτικά προϊόντα» πρόσθεσε ο κ. Σαλμάς

.Προς 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα μεταφοράς στις 31 Ιανουαρίου


Κοινό μέτωπο απέναντι στην «κυβερνητική αυθαιρεσία», στη μη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στη μη ιδιωτικοποίηση και στο «ξεπούλημα» των εταιρειών των Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισαν σε κοινή σύσκεψη οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

 Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε στάσεις εργασίας, την επόμενη Τρίτη, 29 Ιανουαρίου καθώς και σε 24ωρη απεργία, την επόμενη Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου.

 Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), του ΕΚΑ και των πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ), της ΟΣΥ ΑΕ (Οδικές Συγκοινωνίες) και της ΕΡΓΟΣΕ, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν την προσπάθεια της κυβέρνησης και του υπουργείου Μεταφορών να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων στις μεταφορές.

 Εξάλλλου, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε επίταξη των απεργών του Μετρό, αποφασίστηκε «να προχωρήσουν, άμεσα, σε κινητοποιήσεις σε όλα τα μέσα μεταφοράς».

.Αντιπαράθεση Ν. Δένδια - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή


Νομοθέτημα πραγματικής αναβάθμισης της Ελληνικής Αστυνομίας ύστερα από ανοικτή διαδικασία διαλόγου, «ακόμη κι αν είναι χρονοβόρα», προανήγγειλε ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας.
Μετά την ενημέρωση του υπουργού για το θέμα, ακολούθησε ένταση στην Επιτροπή, όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, με αφορμή τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Δένδια ζήτησε να ανακαλέσει ή να παραιτηθεί. 

«Να ακολουθήσετε τη θεσμική διαδικασία της πρότασης μομφής» προέτρεψε τον ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός και αντιγύρισε τα «πυρά» προς την πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

«Να ανακαλέσετε όλα όσα είπατε ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μετάβαση προς τη δημοκρατική νομιμότητα. Δεν θα μας δώσετε εσείς πιστοποιητικά δημοκρατικής νομιμότητας [...]. Αν ο υπουργός δεν ανακαλέσει απαιτούμε την παραίτησή του. 

Δεν μπορεί να παραμένει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης εκείνος που χρεώνει στην αξιωματική αντιπολίτευση την τρομοκρατία» είπε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο κ. Λαφαζάνης. Κατηγόρησε δε τον υπουργό ότι «παίζει τον ρόλο προβοκάτορα εναντίον του δικαστικού σώματος και της αξιωματικής αντιπολίτευσης». 

Απαντώντας ο υπουργός, αφού είπε ότι ορισμένες από τις αναφορές Λαφαζάνη «στερούνται πλήρους λογικού συνειρμού» αναφορικά με τους δικαστές, επανέλαβε τα όσα είπε σε συνέντευξή του χαρακτηρίζοντας «εθελοτυφλία τη στάση ελάχιστων δικαστών απέναντι στο φαινόμενο της τρομοκρατίας» ενώ ανέγνωσε στην Επιτροπή ανακοινώσεις και σχόλια του ΣΥΡΙΖΑ με «οξείς και απρεπείς χαρακτηρισμούς» που ουδεμία σχέση έχουν με τη δική του έκφραση περί «εθελοτυφλίας». 

Έκανε δε λόγο για «βαθύτατα υβριστική» έκφραση (σσ. αυτή που χρησιμοποίησε ο κ. Λαφαζάνης ότι παίζει ο υπουργός τον ρόλο του προβοκάτορα) και επανέλαβε τα όσα ανέφερε στην τηλεοπτική συνέντευξη. 

Η αντιπαράθεση έγινε ακόμη πιο έντονη όταν ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε τον κ. Δένδια ότι δεν δέχτηκε να δει τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στάθη Παναγούλη, ο οποίος του ζήτησε ραντεβού. 

«Όποιος λέει ότι θα ευχόμαστε να έχουμε την τύχη του Καντάφι, δεν θα έχει από εμένα σημείο προσωπικής επαφής. Θα δεχτώ να δω τον κ. Παναγούλη όταν ζητήσει συγγνώμη για τη διατύπωσή του τότε» είπε ο υπουργός, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ίδιου του κ. Παναγούλη: «Δεν θα σχολιάσω τα όσα λέει ένας υπουργός που δεν θα έκανε ούτε για αγροφύλακας στους Οθωνούς!».

Η ένταση πήρε τέλος όταν αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πάντως αφού στην αντιπαράθεση ενεπλάκησαν οι βουλευτές Ανδρέας Ψυχάρης και Στάθης Παναγούλης, οι οποίοι αντάλλαξαν βαρείς προσωπικούς υπαινιγμούς. 

.Στα 3,5 δισ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα έναντι στόχου 4,6 δισ. ευρώ


Στο ποσόν των 3,5 δισ. ευρώ (1,8% του ΑΕΠ), από 6,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (3,1% του ΑΕΠ), διαμορφώθηκε το πρωτογενές έλλειμμα παρουσιάζοντας μείωση κατά 46%, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2012, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.
 Ο στόχος για το πρωτογενές έλλειμμα του 2012 ήταν 4,6 δισ. ευρώ (2,4% του ΑΕΠ).

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανέρχεται στα 15,7 δισ. ευρώ (8,1% του ΑΕΠ), από 22,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2011 (10,9% του ΑΕΠ), παρουσιάζοντας μείωση κατά 31%. Ο στόχος για το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 ήταν 16,3 δισ. ευρώ (8,4% του ΑΕΠ).

Οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων από 3,6 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του 2012, ανήλθαν στα 6,1 δισ. ευρώ στο δωδεκάμηνο, εξέλιξη με προφανείς, θετικές επιπτώσεις στη ρευστότητα της οικονομίας και στις αναμενόμενες εισροές από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα καθαρά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού, αν και μειωμένα σε σχέση με το 2011, διατηρούνται στο επίπεδο των στόχων που είχαν τεθεί, με οριακή υπέρβαση στα έσοδα προ επιστροφών φόρων κατά 119 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι στη χρήση του 2012 δεν είχαμε την επανάληψη εσόδων από εκχώρηση αδειών και δικαιωμάτων του Δημοσίου, που το 2011 είχαν ανέλθει σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Οι πρωτογενείς δαπάνες, που αποτελούν τον κύριο δείκτη της αποτελεσματικότητας της προσπάθειας περιορισμού των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού, παρουσιάζουν μείωση κατά 8,6% σε σχέση με το διάστημα Ιανουαρίου- Δεκεμβρίου 2011 (έναντι ετήσιου στόχου για μείωση κατά 7,7% το 2012) και διαμορφώνονται στα 47,1 δισ. ευρώ το δωδεκάμηνο του 2012 έναντι 51,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Όπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού δείχνουν ότι η χώρα κατά το 2012 πέτυχε τους δημοσιονομικούς στόχους της. 

Στην αναμφίβολα επώδυνη διαδικασία της αναγκαίας δημοσιονομικής προσαρμογής, οι τεράστιες θυσίες των πολιτών φαίνεται να πιάνουν τόπο. Η μεγάλη αυτή προσαρμογή αποτελεί αναγκαία αλλά όχι από μόνη της ικανή συνθήκη για την έξοδο από την κρίση. 

Απαιτείται μεγάλη προσπάθεια σε περιβάλλον πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης, συνεννόησης και συνοχής ώστε η ελληνική οικονομία να μπει σε διαδικασίες επανεκκίνησης, ανάκαμψης και ανάπτυξης. Γιατί χωρίς ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, η περαιτέρω πορεία προσαρμογής και σταθεροποίησης θα είναι εύθραυστη» καταλήγει η δήλωση του κ. Σταϊκούρα.

.Δύο διαδοχικές καραμπόλες στην Εγνατία με μία νεκρή


Γυναίκα είναι η νεκρή στη διπλή καραμπόλα που σημειώθηκε το πρωί στον οδικό άξονα Εγνατίας οδού Ηγουμενίτσας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Κλειδιού Ημαθίας. 

Στις δύο καραμπόλες ενεπλάκησαν συνολικά 28 οχήματα ενώ τραυματίστηκαν 23 άτομα, μεταξύ των οποίων μία έγκυος γυναίκα και τρία παιδιά.
Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από τη γενική αστυνομική διεύθυνση, στην πρώτη καραμπόλα ενεπλάκησαν 20 οχήματα, φορτηγά και επιβατικά. 

Τραυματίστηκαν 21 άτομα, εκ των οποίων τα δύο σοβαρά. Οι άλλοι 19 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, τραυματίστηκαν πιο ελαφριά και μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία της Βέροιας και της Θεσσαλονίκης. 

Οι δύο από τους επτά τραυματίες που διακομίστηκαν στο "Παπανικολάου" της Θεσσαλονίκης έφυγαν από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες ενώ οι υπόλοιποι ελέγχονται προληπτικά.

Στη δεύτερη καραμπόλα που σημειώθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω από την πρώτη, ενεπλάκησαν οχτώ οχήματα με δύο τραυματίες. Μεταξύ των τραυματιών ήταν και μια έγκυος από την Πτολεμαίδα, η οποία επέβαινε σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. 

Το ασθενοφόρο ενεπλάκη στην καραμπόλα. Η γυναίκα που διανύει την 34η εβδομάδα της κύησης, είναι σε άριστη κατάσταση και υποβλήθηκε σε όλες τις εξετάσεις στη Γ' Μαιευτική Κλινική του Ιπποκρατείου νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη. Η γυναίκα θα παραμείνει για παρακολούθηση στο νοσοκομείο προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού.

Σημειώνεται πως αποκαταστάθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι η κυκλοφορία των οχημάτων στον οδικό άξονα της Εγνατίας Οδού Ηγουμενίτσας - Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Κλειδιού Ημαθίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, στο ύψος του Κλειδιού Ημαθίας νωρίς το πρωί επικρατούσε πυκνή ομίχλη και ήταν περιορισμένη η ορατότητα των οδηγών.

.Διευρύνθηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ


Διευρύνθηκαν οι κατηγορίες δικαιούχων του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ και παράλληλα αυξήθηκε η έκπτωση που παρέχεται σε όσους τη δικαιούνται, μέχρι και ποσοστό 42%, από 30% που ίσχυε πριν, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο σύμβουλος επικοινωνίας της ΔΕΗ, Ι. Παπάζογλου.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπάζογλου, δικαιούχοι κοινωνικού τιμολογίου, είναι πλέον και τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης ενώ υπενθύμισε ότι το τιμολόγιο έχει σχεδιαστεί για όσους έχουν χαμηλό ετήσιο εισόδημα, έως 12.000 ευρώ, συν 3.000 για κάθε τέκνο, για άτομα που πάσχουν από αναπηρία 67% και άνω και για τους μακροχρόνια άνεργους.

Υπενθύμισε ακόμη ότι, οι αιτήσεις ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο υποβάλλονται τηλεφωνικά, με αστική χρέωση, στον αριθμό 210 9298000 και οι καταναλωτές που επιθυμούν να επωφεληθούν από το Κοινωνικό Τιμολόγιο οφείλουν να έχουν στη διάθεσή τους έναν πρόσφατο λογαριασμό της ΔΕΗ

.Πρόταση για τιμολόγιο Δημοσίου σε ιδιωτικές κλινικές για έκτακτα βαριά περιστατικά


Σε έκτακτες περιπτώσεις κατά τις οποίες υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή ή την υγεία ασθενή και τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να καλύψουν το περιστατικό, οι ιδιωτικές κλινικές και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια υποχρεούνται να δέχονται τους ασθενείς αυτούς με το τιμολόγιο νοσηλίων του Δημοσίου και όχι με αυτό που ισχύει για τις ιδιωτικές, κ.λπ. Αυτό πρότεινε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ο εισαγγελέας Ιωάννης Τέντες, ερχόμενος σε αντίθεση με το Α1 Πολιτικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου και συνταυτιζόμενος με τις θέσεις ασθενούς, η οποία το 1998 κινδύνευσε να χάσει τη ζωή της.

Ειδικότερα, γεωργός, ασφαλισμένη στον ΟΓΑ, το 1998 υπέστη ανακοπή καρδιάς και παράλληλα προσεβλήθη από βαριά λοίμωξη του αναπνευστικού. Όμως δεν υπήρχε κρεβάτι σε κρατικό νοσοκομείο και αναγκαστικά οι συγγενείς της τη μετέφεραν σε ιδιωτικό ιατρικό κέντρο. Συνέπεια όλων αυτών ήταν τα νοσήλια στο ιδιωτικό ιατρικό κέντρο να ανέλθουν στο ποσό των 22.500 ευρώ, ενώ εάν νοσηλευόταν στο δημόσιο νοσοκομείο θα ήταν 2.200 ευρώ.

Η υπόθεση, όπως ήταν φυσικό, απασχόλησε και τη Δικαιοσύνη. Το Α1 Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε ότι είναι αντισυνταγματική ως αντίθετη στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος) η ρύθμιση του Προεδρικού Διατάγματος 234/1980 κατά το σκέλος εκείνο που επιβάλλει σε ιδιωτικές κλινικές τιμολόγιο νοσηλίων υπολειπόμενο του κόστους λειτουργίας τους.

Συγκεκριμένα, το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα αναφέρει ότι τα τιμολόγια νοσηλίων (ημερήσια νοσήλια, αμοιβές ιατρικών πράξεων και έξοδα χειρουργείου) για «ασφαλισμένους, καθώς και για ασθενείς των οποίων η δαπάνη νοσηλείας βαρύνει το Δημόσιο, σε περιπτώσεις έκτακτου εισαγωγής, εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσηλευτικά ιδρύματα, ανεξάρτητα αν υπάρχει ή όχι σύμβαση μεταξύ τούτων και των ασφαλιστικών φορέων».

Ο κ. Τέντες, ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ανέφερε ότι πράγματι η καθιέρωση αναγκαστικού τιμολογίου νοσηλίων για τα μη συμβεβλημένα θεραπευτήρια χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το τυχόν αυξημένο κόστος παραγωγής των υπηρεσιών τους, σε περιπτώσεις έκτακτης εισαγωγής προς αποτροπή κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του ασθενούς

 αποτελεί περιορισμό του ατομικού δικαιώματος της συμμετοχής στην οικονομική ζωή της χώρας (οικονομικής ελευθερίας - άρθρο 5 παράγραφος 1 του Συντάγματος), για λόγους δημοσίου και κοινωνικού συμφέροντος.
Επομένως, συνέχισε ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός, κατόπιν αυτού πρέπει να ερευνηθεί εάν έχει τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Τέντες, στο πλαίσιο της αναλογικότητας πρέπει να συγκριθεί από τη μια πλευρά η δυνατότητα του κράτους να ανταποκριθεί στο καθήκον του για την προστασία της υγείας των πολιτών, η οποία είναι συνταγματικά προστατευόμενο αγαθό (Σύνταγμα, άρθρο 5, παράγραφος 5, 21 και 22) και από την άλλη πλευρά η προστατευόμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 5, παράγραφος 1) οικονομική δραστηριότητα.

Ο κ. Τέντες εκτιμά ότι ο περιορισμός που συνεπάγεται το μέτρο αυτό για την οικονομική ελευθερία δεν είναι άξιος λόγου και «δεν επάγεται σημαντική επιβάρυνση, έτσι ώστε να αξιώνεται, σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση, 

η προσφυγή του κρατικού μηχανισμού σε περίπλοκες διαδικασίες για την αντιστοίχηση του τιμολογίου προς τις πραγματικές δαπάνες λειτουργίας της επιχείρησης του κάθε μη συμβεβλημένου θεραπευτηρίου και συνακολούθως να γεννάται ασάφεια και αβεβαιότητα στις σχέσεις των εμπλεκομένων μερών» (ασθενών - ιατρικών κέντρων).

Βέβαια, σημειώνει ο εισαγγελέας του ΑΠ, θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα εάν τα ιδιωτικά ιατρικά κέντρα επικαλούνταν  συχνότητα περιστατικών έκτακτης νοσηλείας τόσο μεγάλη, ώστε «να παρεμποδίζεται ουσιωδώς η οικονομική λειτουργία της επιχείρησης τους».

Κάτι τέτοιο όμως δεν συμβαίνει, ανέφερε ο κ. Τέντες, και κατά συνέπεια «δεν συντρέχει περίπτωση προσβολής της αρχής της αναλογικότητας» που καθιστά τη σχετική ρύθμιση του επίμαχου Π.Δ. 234/1980 αντισυνταγματική.

.Παρίσι και Βερολίνο γιορτάζουν τους "χρυσούς" γάμους τους


Η Γαλλία και η Γερμανία γιορτάζουν σήμερα σ' ένα χιονισμένο Βερολίνο τα 50 χρόνια της ιστορικής μεταπολεμικής συμφιλίωσής τους, προσπαθώντας να ξεχάσουν τις διαφορές τους στην κρίση του ευρώ ή στη σύγκρουση στο Μαλί.
Στις 22 Ιανουαρίου 1963, η υπογραφή της Συνθήκης του Ελιζέ από τον στρατηγό ντε Γκολ και τον καγκελάριο Κόνραντ Αντενάουερ είχε σφραγίσει τη βούληση των δύο "κληρονομικών εχθρών" να γίνουν φίλοι. 

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, που ήταν τότε αμφότεροι οκτώ ετών, θα γιορτάσουν αυτή την ιστορική επέτειο με μεγαλοπρέπεια, αλλά χωρίς να κάνουν κάποια σημαντική συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Τα υπουργικά συμβούλια των κυβερνήσεων της Γαλλίας και της Γερμανίας συνεδρίασαν στην καγκελαρία. Ο πρόεδρος και η καγκελάριος έδωσαν στη συνέχεια κοινή συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζονται να υποβάλουν το Μάιο από κοινού πρόταση για μεταρρυθμίσεις στην λειτουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης. 

Σ' ένα εξαιρετικό γεγονός, οι βουλευτές της γερμανικής Μπούντεσταγκ και αυτοί της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης θα συνεδριάσουν για να συζητήσουν επί δύο ώρες στο Ράιχσταγκ.

Η ημέρα θα τελειώσει με μια συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου, με ένα γερμανικό κομμάτι του Μπετόβεν και ένα γαλλικό του Καμίγ Σεν-Σανς.
Πουθενά αλλού στον κόσμο δύο κράτη δεν διαθέτουν τόσο πυκνές και ποικίλες διμερείς δομές, έστω κι αν παραμένουν πολλές οι βαθιές διαφορές στην πολιτική κουλτούρα των δύο χωρών.

Ο Ολάντ, ο οποίος έφθασε χθες το βράδυ στο Βερολίνο, επεδίωξε, όπως και η Μέρκελ, να παρουσιάσει την εικόνα ενός ενωμένου ζευγαριού μπορστά στους περίπου 200 νεαρούς Γάλλους και Γερμανούς που είχαν συγκεντρωθεί για μια συζήτηση που αναμεταδόθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Arte.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.