.«Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς»

 Την πλήρη υποστήριξη του νέου θεσμού «Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς» εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, με μήνυμά του, που μετέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, στην ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος της κοινωνίας στην αντιμετώπιση της Διαφθοράς» η οποία πραγματοποιήθηκε απόψε, στη Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης.

«Η κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το νέο θεσμό και θα στηρίξει την υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου όπως θα εφαρμόζεται από τον Εθνικό Συντονιστή. Πρέπει όλοι μαζί με όλες μας τις δυνάμεις να εξοστρακίσουμε τη διαφθορά από τη χώρα μας, από την κοινωνία μας» τονίζει στο μήνυμά του ο πρωθυπουργός.
Την πλήρη υποστήριξη «στο δύσκολο έργο» που έχει αναλάβει ο νέος θεσμός εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, κάνοντας την εισαγωγική ομιλία της ημερίδας ενώ από την πλευρά του ο κ. Κεδίκογλου,  χαρακτήρισε τη διαφθορά ως «σαράκι» που «κατατρώει την οικονομία μας, την κοινωνία μας, και το οποίο πρέπει να εξοντώσουμε».
Ο Ιωάννης Παναγιωτόπουλος, Γενικός Γραμματέας Μέσων Ενημέρωσης, καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε ότι «σε μια εποχή που χαρακτηρίζεται από την κρίση στον οικονομικό τομέα και έχει αποτελέσματα σε όλα τα επίπεδα, η στάση μιας κοινωνίας να αλλάξει , να προχωρήσει μπροστά, να κάνει καινούργια πράγματα και να αναδείξει τις υγιείς δυνάμεις είναι το πιο βασικό και το πιο ουσιαστικό κομμάτι».

.Κάλεσμα Λ. Γρηγοράκου προς τους δήμους για διάλογο στο θέμα της κινητικότητας

Συναίνεση και διάλογο ζήτησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λ. Γρηγοράκος, ο οποίος συμμετέχει σε σύσκεψη του υπουργείου και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας, στα Γιάννενα.

Ο κ. Γρηγοράκος ανέφερε ότι η επιστολή που έστειλε χθες στους δήμους για την κινητικότητα, δίνει το δικαίωμα να ξανασυζητήσουν εφ' όλης της ύλης όλα τα ζητήματα. 

Όπως διευκρίνισε, η αξιολόγηση του υπουργείου Εσωτερικών έγινε με στοιχεία που έδωσαν οι ίδιοι οι δήμοι έως τον Ιούνιο και πρόσθεσε: «Το ότι υπήρξαν μετά διαθεσιμότητες στους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες, αυτό μπορεί να διορθωθεί. Αυτό λέει και η επιστολή μου. 

Ελάτε να το διορθώσουμε. Ελάτε να συζητήσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επιστολή, ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε υπερβολική την αντίδραση του δημάρχου Αθηναίων, Γ. Καμίνη.

.Ράπισμα προς την τρόικα η έκθεση Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Σειρά προτάσεων και συστάσεων για τον ρόλο και τις δράσεις της τρόικας περιλαμβάνει το προσχέδιο της έκθεσης που παρουσίασαν οι εισηγητές Οτμαρ Καράς και Λιμ Χόανγκ Νγκόκ εκ μέρους της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Eυρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εμφαση δίνεται από κ.κ. Κάρας και Νγκόγκ στην ανάγκη απολογισμού της τρόικας για τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, αλλά και να εξεταστεί η αναθεώρηση των 
Μνημονίων με βάση τα αποτελέσματά τους.

Υπογραμμίζεται, επίσης, η ανάγκη επαναξιολόγησης της διαδικασίας λήψης των αποφάσεων του Eurogroup για την τροποποίηση του Μνημονίου ώστε να υπάρχει στα κράτη μέλη που λαμβάνουν βοήθεια κατάλληλη δημοκρατική λογοδοσία τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Θα πρέπει ακόμη σύμφωνα με τους εισηγητές να διασφαλιστεί κατάλληλος δημοκρατικός έλεγχος σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων σε εθνικό επίπεδο.

Στο προσχέδιο της έκθεσης εκφράζεται λύπη για την έλλειψη διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη να αξιολογηθεί αν έχουν ενημερωθεί τα εθνικά κοινοβούλια και σημειώνει περαιτέρω τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο αυτών των πρακτικών σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών.

Παράλληλα, εκφράζεται λύπη του για συστάσεις που απευθύνθηκαν μακριά από τη λογική της στρατηγικής της Λισαβόνας και των στρατηγικών "Ευρώπη 2020".

Οι εισηγητές αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι τα προγράμματα για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία περιλαμβάνουν εκτενείς παρεμβάσεις στα συστήματα υγείας και δεν δεσμεύονται από τον Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Συνθήκες. Ακόμη, αποδοκιμάζουν το γεγονός ότι από το 2008 η εισοδηματική ανισότητα έχει αυξηθεί, και επισημαίνουν ιδιαίτερα την απότομη αύξηση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.
Χαιρετίζουν το τέλος του προγράμματος για την Ιρλανδία, το αναμενόμενο τέλος του προγράμματος για την Πορτογαλία και «εκφράζουν λύπη για την έλλειψη προόδου στην Ελλάδα, παρά τις πρωτοφανείς μεταρρυθμίσεις που έχουν αναληφθεί».

Η έκθεση αποδοκιμάζει το γεγονός ότι τα στατιστικά δεδομένα δεν ήταν πάντα διαθέσιμα με ειδική αναφορά για την Ελλάδα περί «απάτης μεγάλης κλίμακας» στις στατιστικές τα έτη που προηγήθηκαν του Μνημονίου. 

Σημειώνει επίσης ότι η οικονομική βοήθεια και το πρόγραμμα προσαρμογής στην Ελλάδα, δεν εμπόδισαν την ελεγχόμενη χρεοκοπία, ούτε τη μετάδοση της κρίσης σε άλλα κράτη μέλη και αποδοκιμάζει την οικονομική και κοινωνική ύφεση, η οποία έγινε εμφανής όταν οι δημοσιονομικές και μακροοικονομικές διορθώσεις τέθηκαν σε ισχύ.

.Επετεύχθη συμφωνία για την τραπεζική ένωση στην ευρωζώνη

 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν την Τετάρτη, μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις, σε συμφωνία σχετικά με την τραπεζική ένωση, ενώ χαρακτήρισαν αυτή την ημέρα ως «κοσμοϊστορική» για τις τράπεζες του μπλοκ, αναφέρει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων. 

Αυτό που απομένει πλέον είναι τα κράτη μέλη να διαπραγματευτούν τους όρους της τελικής συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ώστε να ξεκινήσει «ένα νέο κεφάλαιο για το τραπεζικό μας τομέα»,  δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, Ριμάντας Σάντζους.

.Πώς εξήγησε ο Γλέζος το «όχι» στην αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Την πρόταση για αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής καταψήφισε χθες ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος, ο οποίος αποστασιοποιήθηκε από τη γραμμή της Κουμουνδούρου. 

Ο κ. Γλέζος υποστήριξε τη θέση ότι η Χρυσή Αυγή πρέπει να αντιμετωπιστεί πολιτικά και αμέσως μετά το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή, μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, διευκρίνισε: «Τους σταυρωτήδες των χριστιανικών αρχών, τους διαστρεβλωτές των Αρχαίων Ελλήνων και όλους αυτούς που θέλησαν να διαβρώσουν την ελληνική κοινωνία, δεν τους πολεμάμε με αποφάσεις, αλλά πολιτικά. Δεν τους πολεμάμε όπως αυτοί επιδιώκουν».

.Υπέρ των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ ο Σαμαράς

Υπέρ της ανάπτυξης των συνεργιών της ΕΕ με το ΝΑΤΟ στον τομέα της ασφάλειας και της πολιτικής άμυνας στην Ευρώπη τάχθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής που είναι σε εξέλιξη. 

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η χώρα μας δαπανά το 6% του προϋπολογισμού της για την Άμυνα και υποστήριξε ότι η ανάπτυξη των συνεργιών μπορεί να μειώσει τις δαπάνες αλλά και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα. 

Στην συνεδρίαση μετέχει και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν. Οι ηγέτες της Ευρώπης αναζητούν την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ της πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ ενώ συμφωνούν ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βελτιωθεί η επιχειρησιακή της δυνατότητα με αξιοποίηση των μέσων που ήδη υπάρχουν. 

Ο προβληματισμός είναι για το αν η επιχειρησιακή δυνατότητα της Ευρώπης θα πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται συμπληρωματικά με το ΝΑΤΟ ή αν θα αναπτυχθεί επί τη βάσει δύο αυτόνομων αλλά συνεργαζόμενων μηχανισμών. 

Συζητείται επίσης η διεύρυνση της έννοιας των κινδύνων για την ασφάλεια της Ευρώπης που μπορεί να συμπεριλάβει τους θαλάσσιους κινδύνους, θέμα που ενδιαφέρει την χώρα μας. Στο ίδιο πλαίσιο οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν στην ανάγκη τόνωσης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας θέμα που μπορεί να ευνοήσει την Ελλάδα μετά την συμφωνία για τα ΕΑΣ. 

Στο Συμβούλιο θα συζητηθεί το μεταναστευτικό με την αυξημένη πίεση που δέχονται χώρες όπως η Ελλάδα και η Βουλγαρία λόγω των εξελίξεων στην Συρία. 

Τρίτο θέμα είναι η τραπεζική ένωση στην Ευρώπη μετά και την χθεσινή απόφαση του Ecofin, ζήτημα που θα κληθεί να χειριστεί η Ελληνική προεδρία το επόμενο εξάμηνο. Η συζήτηση για την τραπεζική ένωση θα γίνει στο δείπνο των ηγετών στο οποίο θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 

Η Σύνοδος Κορυφής θα συνεχιστεί αύριο που θα γίνει ο απολογισμός της προεδρίας της ΕΕ από την Λιθουανία ενώ ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει τις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2014. 

.Μέχρι τα τέλη του 2014 ο μειωμένος ΦΠΑ 13% στην εστίαση

Στην παράταση της υπαγωγής της εστίασης στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 προχώρησε η Κυβέρνηση.

Με τις διατάξεις του άρθρου 14 του νομοσχεδίου «Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχειρισης Ιδιωτικού Χρέους, Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, Αξιοποίηση Ιδιωτικής Περιούσιας του Δημόσιου και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις» διατηρείται ο μειωμένος συντελεστής (13%) στην εστίαση μέχρι και 31.12.2014.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου «δεδομένου ότι η πιλοτική εφαρμογή του συντελεστή αυτού από 1.8.13 μέχρι σήμερα δεν οδήγησε σε σημαντική μείωση των εσόδων του δημοσίου, προτείνεται η διατήρησή του στο μέλλον».

Όπως τονίζεται οι προτεινόμενες διατάξεις έχουν στόχο τη διατήρηση των τελικών τιμών στον τομέα και της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στον τουριστικό τομέα γενικά, καθώς και του περαιτέρω περιορισμού της φοροδιαφυγής

.Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εισάγεται αύριο στις 10 το πρωί προς συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή το νομοσχέδιο για την αναστολή των πλειστηριασμών, την προστασία των δανειοληπτών και διατάξεις για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο. 

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε απόψε στη Βουλή και θα ψηφιστεί το Σάββατο από την Ολομέλεια, μετά από δεκάωρη συζήτηση. 

Ανακοινώνοντας στις 10 το βράδυ από την Ολομέλεια την κατάθεση του νομοσχεδίου ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Γ. Δραγασάκης, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι εισάγεται σε τόσο σύντομο χρόνο προς συζήτηση και ψήφιση. 

«Ελπίζω η κυβέρνηση να έχει κάποιες πειστικές απαντήσεις γι΄ αυτό» είπε από την έδρα και ευχήθηκε στους βουλευτές «που θα θελήσουν να το διαβάσουν» καλό ξενύχτι.

.Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.345.387 άτομα, εκτός αγοράς το 62,8% των γυναικών 15-24 ετών

Στο 27% διαμορφώθηκε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα το γ΄ τρίμηνο εφέτος, εμφανίζοντας οριακή υποχώρηση σε σχέση με το β΄ τρίμηνο (27,1%). Το γ' τρίμηνο του 2012, το επίπεδο της ανεργίας διαμορφωνόταν σε 24,8%.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.345.387 άτομα, με την ανεργία να πλήττει κυρίως τους νέους 15- 24, στους οποίους περίπου έξι στους δέκα είναι εκτός παραγωγικής διαδικασίας (ποσοστό 57,2% και ειδικά στις νέες γυναίκες, 62,8%). Χαρακτηριστικό της χαμηλής προσφοράς για θέσεις απασχόλησης είναι το γεγονός ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν εργασία από 12 μήνες και άνω), ανέρχονται στο 71% του συνόλου των ανέργων.

Από την τριμηνία έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), προκύπτουν, επίσης, τα εξής:

-Η ανεργία παραμένει «γένους θηλυκού», καθώς στις γυναίκες το ποσοστό ανέρχεται σε 31,3% (από 28,9% το γ΄ τρίμηνο πέρυσι), έναντι 23,8% των ανδρών (από 21,7%).

-Ηλικιακά, πρώτοι στον «μαύρο κατάλογο» είναι οι νέοι 15- 24 ετών (57,2% το γ΄ τρίμηνο εφέτος, από 56,6% το γ΄ τρίμηνο πέρυσι). Πλήττονται καίρια, όμως, και οι πλέον παραγωγικές ηλικίες 25- 29 ετών (43,8% από 38%). Ακολουθούν, οι ηλικίες 30- 44 ετών (25,8% από 23,4%), 45- 64 ετών (18,9% από 17,2%) και 65 ετών και άνω (8,3% από 4,6%).

.Διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία ο Μιχάλης Λιάπης

Τη διαγραφή του πρώην υπουργού Μιχάλη Λιάπη από τα μητρώα μελών της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία, μετά τη σύλληψή του με ανασφάλιστο όχημα με πλαστές πινακίδες. 

Σύμφωνα με ανώτατα στελέχη της ΝΔ η σημερινή στάση του κ. Λιάπη να μην παραστεί στο δικαστήριο ήταν το καταλυτικό στοιχείο για τη διαγραφή του καθώς εκτός των άλλων έδειξε ασέβεια και στους νόμους και στη δικαιοσύνη.

Ήδη όμως από την πρώτη στιγμή οι κ.κ Σαμαράς και Παπαμιμίκος είχαν λάβει εισηγήσεις για διαγραφή του πρώην  υπουργού. 

Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος αναφέρεται:

«Με απόφαση που πήρε, χθες, η Κεντρική Επιτροπή Δεοντολογίας της Νέας Δημοκρατίας, διαγράφεται από τα μητρώα μελών του Κόμματος για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, ο κ. Μιχάλης Λιάπης, σύμφωνα με όσα προβλέπει το Καταστατικό του Κόμματος».

Ο πρώην υπουργός συνελήφθη προχθές στη Λούτσα να οδηγεί το πολυτελές τζιπ του, του οποίου τις πινακίδες είχε καταθέσει στην εφορία, με πλαστές πινακίδες και χωρίς να το έχει ασφαλίσει.

Σήμερα ο κ. Λιάπης επρόκειτο να δικαστεί και ο συνήγορός του ζήτησε και πήρε αναβολή δέκα ημερών. Η υπόθεση του πρώην υπουργού θα εκδικαστεί στις 30 Δεκεμβρίου.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό και μετά την κατακραυγή από τους πολίτες, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Δικαιοσύνης να επεξεργαστεί νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία βουλευτές (εν ενεργεία ή συνταξιούχοι) οι οποίοι θα υποπίπτουν σε συγκεκριμένα αδικήματα μείζονος κοινωνικής απαξίας, θα στερούνται όλων των προβλεπομένων βουλευτικών ατελειών και προνομίων τους.

.Την αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Την αποφυλάκιση του κρατούμενου για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη, Σάββα Ξηρού, ζητά με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος την καταδίκη της μεταχείρισής του από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου και κάνοντας λόγο για δείγμα εκδικητικότητας από πλευράς του ελληνικού κράτους.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται:
«Η νέα αίτηση διακοπής έκτισης της ποινής του Σάββα Ξηρού, η οποία θα συζητηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2013 από το Εφετείο Πειραιά αναδεικνύει την ξεχωριστή περίπτωση του συγκεκριμένου καταδίκου. 

Έντεκα και πλέον χρόνια μετά το βαρύτατο τραυματισμό του, τις πολλαπλές σωματικές βλάβες και παρά τα προβλήματα υγείας που υπέστη κατά τον τραυματισμό του και τα επόμενα χρόνια, όπως τύφλωση, κώφωση, σκλήρυνση κατά πλάκας και νευρολογικά προβλήματα, ο Σάββας Ξηρός εξακολουθεί να παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού.

Οι αιτήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα για αναστολή ή διακοπή της ποινής του απορρίφθηκαν, το ελληνικό κράτος, όμως, καταδικάστηκε για τη μεταχείριση του Σάββα Ξηρού από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ) του Στρασβούργου, το Σεπτέμβρη του 2010.

Στην ουσία, το ΕΔΔΑ καταδίκασε το ελληνικό κράτος διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. 

Έκρινε, δε, ότι «η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του».

Η παραμονή ενός ανθρώπου στη φυλακή με τα πολλαπλά και σοβαρότατα προβλήματα του Σάββα Ξηρού συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Μόνο ως δείγμα εκδικητικότητας του ελληνικού κράτους προς έναν κρατούμενο «ειδικής φύσης» μπορεί να εξηγηθεί».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την αίτηση αποφυλάκισης του Σάββα Ξηρού, δήλωσε:

«Αφού δεν κατάφεραν με τις καταθέσεις υπεράσπισης στη δίκη της 17Ν να αποτρέψουν τις καταδίκες, στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τώρα να πετύχουν την αποφυλάκιση του δολοφόνου – τρομοκράτη, παρεμβαίνοντας στη Δικαιοσύνη. Και μετά διαμαρτύρονται όταν τους λένε ακραίους».

.Συνέχιση της προσπάθειας


Τελικά η δόση του ενός δισ. θα εκταμιευτεί. Μόνο που η είδηση δεν είναι αυτή. Μέχρι τώρα έχουν εκταμιευτεί πολλές και ασύγκριτα μεγαλύτερες δόσεις, αλλά αυτή είναι η πρώτη που θα μας καταβληθεί χωρίς να έχουν ικανοποιηθεί οι όροι της τρόικας και χωρίς να έχουν αποδώσει οι πιέσεις της. Υπό την έννοια αυτή δεν είναι υπερβολική η εκτίμηση ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σωστά και αποτελεσματικά.

Επειδή, όμως, οι επαφές με την τρόικα δεν τελείωσαν, καλό θα είναι να μην ερμηνευτεί εσφαλμένα η θετική για την πλευρά μας έκβαση της διαπραγμάτευσης.

Διότι μπορεί το κλίμα να έχει αλλάξει και να διαθέτουμε πλέον τη δυνατότητα να μην υποκύπτουμε στις αξιώσεις και τις απειλές των εκπροσώπων των δανειστών μας, αλλά ο λόγος για τον οποίο διασφαλίσαμε τη δυνατότητα αυτή είναι επειδή έχουμε να επιδείξουμε σαφή και συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία με την τρόικα για τους πλειστηριασμούς, αλλά προχωράμε μονομερώς στην απαγόρευσή τους και για το 2014. Oπως επίσης δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για τον ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά θα διατηρηθεί στο 13%. Και για την αμυντική βιομηχανία το αποτέλεσμα είναι ευνοϊκότερο απ΄ αυτό στο οποίο προσβλέπαμε.

Προφανές είναι ότι ανάλογη εξέλιξη θέλουμε να έχουν και οι επόμενες διαπραγματεύσεις μας με την τρόικα. Και μπορούν να την έχουν. Στο χέρι μας είναι. Φτάνει να συνεχίσουμε την προσπάθεια με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Κι αυτό εξαρτάται κυρίως από την κυβέρνηση, αλλά όχι μόνο απ΄ αυτή.

Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο λαός. Εκείνος είναι που συνέβαλε ώστε να έχει η κυβέρνηση τη δυνατότητα μιας επιτυχημένης διαπραγμάτευσης. Κι εκείνος είναι που μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της πορείας αυτής. Ή να την ακυρώσει και να χαθούν οι θυσίες του.

.Κόλαφος για την τρόικα το πόρισμα του Ευρωκοινοβουλίου


Χαλάρωση της λιτότητας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο από την τρόικα, σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης που κατατέθηκε χθες στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και διαπιστώνει ότι τα Μνημόνια οδήγησαν σε μεγάλη ύφεση, έκρηξη της ανεργίας, και τελικά, σε αύξηση του χρέους των κρατών μελών που τα εφάρμοσαν. Σύμφωνα με το προσχέδιο του πορίσματος, που κατατέθηκε από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει τη σχετική έρευνα, Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία), το Ευρωκοινοβούλιο ζητά από την τρόικα... περισσότερα »

.ΣΥΡΙΖΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Πρόσκληση σε διάλογο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές


Εκδήλωση-συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 23/12/2013 και ώρα 7 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ζωγράφου, Ανακρέοντος 60, με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ και καλεσμένους τις αυτοδιοικητικές παρατάξεις-κινήσεις, τους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς, τους δημότες και τους κατοίκους του Δήμου, προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα συγκλίσεων και συνεργασιών εν όψει της κρίσιμης μάχης των εκλογών την Άνοιξη του 2014. Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σε μια περίοδο πρωτοφανούς σε ένταση και έκταση κρίσης, που τα λαϊκά εισοδήματα λεηλατούνται τα εργατικά και κοινωνικ... περισσότερα »

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.