.Οι νέοι θεσμοί της δημοκρατίας

Φίλος μού έλεγε πως πηγαίνοντας για την Πάτρα έφτασε στο μπλόκο του Ισθμού. Εκεί υπήρχαν μερικά τρακτέρ στην άκρη του δρόμου μαζί με καμιά δεκαριά εκπροσώπους του αγροτικού πληθυσμού της χώρας. Πλην, όμως, το πέρασμα ήταν κλειστό από άγρυπνους φρουρούς του νόμου, ένστολους αστυνομικούς, οι οποίοι προφανώς είχαν πάρει εντολή από τους αγωνιστές να μην επιτρέπουν τη δίοδο εις τους μη έχοντας αγωνιστικήν εργασίαν. 

Προς στιγμήν σκέφτηκα να σκανδαλισθώ, αμέσως μετά όμως συνήλθα, διότι θυμήθηκα πως στην περίπου χώρα που ακούει εις το όνομα Ελλάς, τα μπλόκα είναι θεσμός της δημοκρατίας. Και ένας θεσμός δεν χάνει τη θεσμική του ισχύ όταν δεν υπάρχει η φυσική παρουσία όσων τον υπηρετούν, εν προκειμένω οι αγρότες.
Οταν ο πρωθυπουργός κοιμάται, το Μέγαρο Μαξίμου φρουρείται και η Ηρώδου του Αττικού παραμένει κλειστή. Οταν οι αγρότες πάνε για τσίπουρα, αυτό δεν σημαίνει ότι καταργούνται και τα μπλόκα. Την ομαλή τους λειτουργία τη διασφαλίζει ένας άλλος θεσμός, η αστυνομία, επιφορτισμένη με τη δημόσια τάξη και την προστασία του πολίτη. Και οι αγρότες πολίτες είναι, άρα πρέπει κι αυτοί να προστατεύονται.
 Θα μου πείτε και οι αυτοκινητιστές είναι πολίτες, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κλασική περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων ανάμεσα σε πολίτες, κατά την οποία το κράτος λειτουργεί ως διαιτητής. Να τα λέμε αυτά, διότι αν αρχίσει ο καθένας να κοιτάζει το δικό του συμφέρον, τότε πού θα πάει αυτός ο τόπος;
Στη χώρα που γεννήθηκε, η δημοκρατία δεν έχει χάσει την επινοητικότητά της. Σφριγηλή και πάντα φρέσκια δεν σταματά να γεννά ιδέες, οι οποίες με τη σειρά τους μετατρέπονται σε θεσμούς. Αυτό έχοντας κατά νου οι περισσότεροι συμπολίτες μας πιστεύουν ότι η Ευρώπη ωφελήθηκε πολιτισμικά από την ένταξη της Ελλάδας. Η ποικιλία των θεσμών είναι απαραίτητη για τον πολιτισμικό πλούτο της Γηραιάς ηπείρου. 
Φαντασθείτε πόσο φτωχότερος θα ήταν ο δημόσιος διάλογος και πόσο πιο πληκτικά τα τηλεοπτικά δελτία αν δεν υπήρχε αυτή η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων ανάμεσα στα μπλόκα. Αν δεν υπήρχε το «σκληρό μπλόκο» της Νίκαιας φερ’ ειπείν, το οποίο διαφωνεί με τους ρεβιζιονιστές των Τεμπών. Οχι, ο ολοκληρωτισμός δεν ρίζωσε ποτέ σ’ αυτά τα χώματα.
Ως εκ τούτου παίρνω το θάρρος να καταθέσω μία πρόταση. Επειδή η υπόλοιπη Ευρώπη, σε αντίθεση με μας, δείχνει να πανικοβάλλεται από το μεταναστευτικό, με αποτέλεσμα να σκέφτεται να καταργήσει θεσμούς όπως η Σένγκεν, να αντεπιτεθούμε αναβαθμίζοντάς το σε θεσμό. 
Εξάλλου, από ό,τι όλα δείχνουν, θα τους έχουμε για καιρό κοντά μας. Και οι άνθρωποι αυτοί, αν και ταλαιπωρημένοι, δείχνουν όλη την καλή διάθεση να συνεργασθούν. Ηδη, χθες, αρνήθηκαν να μεταφερθούν στο Σχιστό και επέλεξαν να κλείσουν την Ποσειδώνος στον Πειραιά. Δεν είναι του επιπέδου μας να μην αφουγκραστούμε τα αιτήματά τους.
Και για να σοβαρευτούμε, με μέτρο εννοείται, διότι ασυνήθιστοι όπως είμαστε, η σοβαρότης μπορεί να μας πέσει βαριά. Ο κ. Αβραμόπουλος προειδοποίησε ότι ενδέχεται να φιλοξενήσουμε πολύ περισσότερους από όσους είχε συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας. Ελπίζω να μη χρειαστεί να μιλήσουμε για κρίση θεσμών.  

.Οι αγρότες βάζουν «μπουρλότο» - Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, στήνουν νέα μπλόκα

Και οι αγρότες των Μικροθηβών σκληραίνουν την στάση τους ως απάντηση στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Από αύριο Τρίτη αποφασίστηκε η δημιουργία ενός νέου μπλόκου στην Κεφάλωση Αλμυρού, ένα ακόμη πιο νευραλγικό σημείο επί του ΠΑΘΕ που δεν προσφέρεται για σύντομες εναλλακτικές διαδρομές, ώστε να προκληθεί γενικό κυκλοφοριακό μπλακ-άουτ.
Στο μεταξύ στα Τέμπη που έκλεισαν αιφνιδίως οι αγρότες το βράδυ της Δευτέρας, έχει δημιουργηθεί ουρά χιλιομέτρων από οχήματα και προς τις δυο κατευθύνσεις κυκλοφορίας και η Αστυνομία αναζητά τρόπους συνεννόησης με τους αγρότες προκειμένου τα εγκλωβισμένα οχήματα να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία τους.
Κι αυτό γιατί κλιμάκωση των κινητοποιήσεων «εδώ και τώρα», αποφάσισαν σε γενική συνέλευση τους τη Δευτέρα οι αγρότες της κοιλάδας των Τεμπών, μετά την ενημέρωση που είχαν από τους συναδέλφους τους που συμμετείχαν στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα το μεσημέρι, για το περιεχόμενο της.
Ήδη έκλεισαν τα Τέμπη, προκαλώντας μάλιστα και τον εγκλωβισμό αυτοκινήτων που κινούταν μέχρι πριν από λίγο ελευθέρα στην εθνική οδό, με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.
Αποφάσισαν ότι θα την ανοίξουν την Τρίτη για λίγο, καθώς μετά το αιφνιδιαστικό κλείσιμο στο οποίο προχώρησαν λίγο πριν τις 11 μμ χθες δημιουργήθηκαν ουρές χιλιομέτρων και προς τις δυο κατευθύνσεις του ΠΑΘΕ, από αυτοκίνητα που βρισκόταν σε κίνηση την ώρα που αποκλείστηκε εκ νέου η Κοιλάδα. Τα Τέμπη θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι να διοχετευτεί η κυκλοφορία και αμέσως μετά θα κλείσουν εκ νέου και επ΄ αόριστον.
Η Αστυνομία έχει ήδη εκδώσει ανακοίνωση για διακοπή της κυκλοφορίας από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι και την διασταύρωση Στομίου, υποδεικνύοντας εναλλακτικές διαδρομές.
Την Τρίτη οι αγρότες αποφάσισαν να κλείσουν και την γέφυρα του Στομίου στις 12 το μεσημέρι, αποκλείοντας έτσι την κυκλοφορία και από τον παραλιακό άξονα του νομού που χρησιμοποιείται ως εναλλακτική διαδρομή, ενώ υπάρχουν προτάσεις να κλείσουν και οι σιδηροδρομικές γραμμές.
Σε νέο μπλόκο στην εθνική οδό Αγίου Νικολάου - Ηρακλείου, στον κόμβο Μαλίων - Οροπεδίου, από το πρωί της Τρίτης θα προχωρήσουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Οροπεδίου Λασιθίου, όπως αποφάσισαν αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Οι ίδιοι δίνουν ραντεβού στις 10 το πρωί, με τα τρακτέρ τους και τα αγροτικά αυτοκίνητα, στην εθνική οδό για το κλείσιμό της επ' αόριστον, όπως αναφέρουν, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου και τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού και διεκδικώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.
Δυσαρεστημένος με το αποτέλεσμα της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων, Αχιλλέας Καμπούρης, δηλώνοντας πως «δεν βγήκαμε ηττημένοι, είμαστε ακόμα πιο δυνατοί, ο κόσμος πήρε το μήνυμα και είναι εξαγριωμένος».
Όπως διευκρίνισε, απόφαση της γενικής συνέλευσης των συμμετεχόντων στο μπλόκο είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ενώ επισήμανε πως «πλέον στο τραπέζι μπαίνουν και προτάσεις για εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων, πέραν του επ’ αόριστον αποκλεισμού, που ξεκινήσαμε και πάλι σήμερα».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καμπούρης τόνισε ότι η συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου πλαισιώθηκε από τη μειονότητα των αγροτών και επισήμανε ότι «όπως φάνηκε, ο πρωθυπουργός δεν ήταν διατεθειμένος να ικανοποιήσει ούτε ένα αίτημά μας».
Υπογραμμίζοντας ότι «δεν έχει νόημα να παράγουμε και να καλλιεργούμε», ο κ. Καμπούρης σημείωσε πως «ο κόπος των αγροτών πηγαίνει στράφι σε μικροπολιτικές και σε κομματικούς στρατούς που θέλει να δημιουργήσει η κυβέρνηση».
Πάντως, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου των Μαλγάρων εξέφρασε την πεποίθηση ότι καταγράφονται μεγάλα τα περιθώρια «διαπραγμάτευσης και διόρθωσης των φοροεισπρακτικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εκποιήσει τις περιουσίες μας, να βρεθούμε στο δρόμο με τις οικογένειές μας και να γίνουμε σκλάβοι των συμφερόντων που ενδεχομένως εξυπηρετούνται».
Η δυσαρέσκεια των αγροτών είχε ήδη διαφανεί από τις πρώτες αντιδράσεις και σχόλια μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό, με κάποιους μάλιστα να σχολιάζουν ότι από το Μαξίμου βγήκε «μαύρος καπνός» μετά την συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με την αντιπροσωπεία συναδέλφων τους που συναντήθηκε μαζί τους.

.Όλο και χειρότερα...

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της η Ελλάδα δεν είχε πιάσει τόσο πάτο. Ποτέ άλλοτε, ούτε ακόμη κι όταν κινδύνευε με χρεοκοπία, δεν ήταν τόσο επικίνδυνα τα πράγματα. Η χώρα καταρρέει και κανείς δεν το βλέπει; Γίνονται συγκλονιστικά πράγματα και η κυβέρνηση απλώς... παρίσταται και διευθύνει με ψέματα.
Δεν είναι οι αγρότες που παίρνουν ψίχουλα για να πουλήσουν τον αγώνα τους. Δεν είναι η προσπάθεια του Τσίπρα να διαλύσει τις κινητοποιήσεις ρίχνοντας τυράκια για να τσιμπήσουν τα ποντίκια. Είναι το ταυτόχρονο χάος που παρατηρείται με την οικονομία να βουλιάζει και το προσφυγικό να απειλεί να τινάξει την Ελλάδα στον αέρα.
Πάνω από 5.000 μετανάστες και πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στα σύνορα με τα Σκόπια που αψήφησαν τη συμφωνία των Βρυξελλών και «σφραγίζουν» τη χώρα τους. Στα παλιά τους τα παπούτσια έγραψαν τη συμφωνία για την είσοδο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και οι Τούρκοι. Την «επιτυχία» του Τσίπρα ο Νταβούτογλου την ξεπέταξε μέσα σε λίγες ημέρες καθώς δεν δέχεται την επαναπροώθηση των μεταναστών που θα βρίσκουν οι νατοϊκές δυνάμεις.
Και τι κάνουν; Μεταφέρουν απ' όλη την Ανατολία τους πρόσφυγες και μετανάστες στο Καστελόριζο που είναι ένα μικρό νησάκι χωρίς υποδομές, δυσφημώντας την Ελλάδα καθώς δεν μπορεί να προσφέρει ό,τι θα μπορούσε σε ένα οργανωμένο hot spot. Την ίδια στιγμή καταγράφεται τεράστια αύξηση στη ροή προς την Ελλάδα αφού οι Τούρκοι παίζουν με τα νεύρα όλων. Παρ' ότι φτιάξαμε τα κέντρα καταγραφής και φιλοξενίας τώρα έχουν γεμίσει και σε λίγο θα γεμίσουν ακόμη περισσότερο.
 Η χώρα ετοιμάζεται να γίνει πάρκινγκ ανθρώπων, όπως είπε και ο Μ. Σουλτς και η κυβέρνηση τι κάνει; Συσκέψεις με τον ακομβίωτο στρατάρχη για να δουν τι θα κάνουν όταν θα έχουν καταστρέψει τη χώρα. Μάλιστα ακούγεται ότι θα ζητήσει ο Τσίπρας τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Παυλόπουλο για το Προσφυγικό, προκειμένου να προλάβει την πρόταση που σκοπεύουν να κάνουν τα υπόλοιπα κόμματα. Αλλά τι θα πουν εκεί; Θα συμφωνήσουν για την καμένη γη που αφήνει ο Τσίπρας και η κυρά Τασία; Θα έχουν ένα ομόφωνο ανακοινωθέν για μια εθνική προσπάθεια;
Και τι θα κάνει άραγε η κυβέρνηση τώρα που βλέπει να καταρρέει η «επιτυχία» του Τσίπρα και να κλείνουν τα σύνορα πριν τις 6 Μαρτίου; Τι θα κάνει που η Τουρκία παραβίασε τον ελληνικό εναέριο χώρο πάνω από 30 φορές τη Δευτέρα και έστειλε μερικές ακόμη χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα;
Μάλλον είναι αργά. Όσοι σκόπευαν να μετατρέψουν τη χώρα σε αποθήκη ψυχών βρήκαν άξιο συμπαραστάτη στο πρόσωπο του Τσίπρα και της κυβέρνησής του.
Όσο για την οικονομία; Βουλιάζει από τις κινητοποιήσεις των αγροτών, από την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, από τη διάλυση των τραπεζών. Κανείς δεν πληρώνει, τα κόκκινα δάνεια αυξάνονται, η δημοσιονομική τρύπα μεγαλώνει, η τρόικα δεν έρχεται.
Η δίδυμη απειλή: οικονομία – προσφυγικό απειλεί πραγματικά τη χώρα. Κινδυνεύουμε να είμαστε μια φτωχοποιημένη Ελλάδα που πρέπει να διαχειριστεί και χιλιάδες ξένους.

«Ουδέν αρ’ ην φίλτερον άλλο πατρίς», έλεγαν οι αρχαίοι. Και αυτή την αγαπημένη πατρίδα οι Συριζαίοι την κατάντησαν παρία της Ευρώπης. Θα πληρώσουν αλλά θα είναι αργά για την Ελλάδα μας.

.Στον αέρα η συμφωνία με το ΝΑΤΟ - Προκαλεί και πάλι η Τουρκία

Παιχνίδια με τη φωτιά παίζονται αυτή τη στιγμή με πρόσχημα το προσφυγικό και μέσα σε δύο μέρες η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αποδεικνύεται ανίκανη να εγγυηθεί την εφαρμογή αποφάσεων τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της ΕΕ.
Έτσι λοιπόν πριν προλάβει η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να τελειώσει οι χώρες του Βίζεγκραντ παραβίασαν τη συμφωνία και κλείνουν τα σύνορα ή θέτουν ελέγχους που εγκλωβίζουν μετανάστες και πρόσφυγες στην Ελλάδα και δεύτερο λίγες μέρες μετά από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι όλα βαίνουν καλώς με την αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο αποδεικνύεται ότι και αυτή η συμφωνία που συνυπέγραψε η Ελλάδα είναι σαθρή.
Ο Καμμένος γνωστοποίησε ότι έστειλε επιστολή στο γραμματέα του ΝΑΤΟ ζητώντας την εφαρμογή της συμφωνίας καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας η Τουρκία εγείρει νέες απαιτήσεις προκειμένου να αναπτυχθούν τα νατοϊκά πλοία. Πρακτικά η Άγκυρα δεν δέχεται την επιστροφή μεταναστών στα δικά της εδάφη απ’ όπου και προέρχονται οι ροές προς την Ευρώπη δια μέσου του Αιγαίου.
Δύο συμφωνίες σε κορυφαίο επίπεδο ουσιαστικά βρίσκονται υπό κατάρρευση και αυτό γιατί η κυβέρνηση σύρεται από τις εξελίξεις. Από τη μια διαβεβαιώνει όταν τις υπογράφει ότι είναι συμφέρουσες για τη χώρα ή ότι έστω είναι οι καλύτερες δυνατές και πριν αλέκτωρ … αποδεικνύονται είτε ανεφάρμοστες, είτε με πολλά γκρίζα σημεία σε βάρος της χώρας.
Αυστρία και Τουρκία και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τις καταπατούν μονομερώς και η κυβέρνηση του Τσίπρα και του Καμμένου τρέχουν να προλάβουν. Στο μεταξύ τα μηνύματα είναι σαφή από τους Τούρκους. Από τη μέρα που ανακοινώθηκε και όπως ανακοινώθηκε η έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ξαναζούμε εποχές Ιμίων. Τελευταίο κρούσμα η κατάσταση στο Καστελόριζο με ότι αυτό σημαίνει για τις βλέψεις ενεργειακές και άλλες του Ερντογάν.
Που θα βγει αυτή η κατάσταση; Και πόσο μπορεί να πορεύεται αυτή η κυβέρνηση με διακηρύξεις που θυμίζουν το ρητό «Κυριακής χαρά, Δευτέρας λύπη»;
Καλά τα διαβήματα αλλά ως πότε θα κινείται κατόπιν εορτής η κυβέρνηση. Τι να την κάνεις τη διαμαρτυρία στην Αυστρία (σύμμαχος στα οικονομικά υποτίθεται) και τι να την κάνεις τη διαμαρτυρία στον Ρούτε τον Ολλανδό που ασκεί την προεδρία της ΕΕ; Το ίδιο ισχύει και με το ΝΑΤΟ και το διάβημα Καμμένου. Αυτό εννοούσε η κυβέρνηση όταν εμφανιζόταν τις προηγούμενες μέρες σίγουρη ότι θα κλείσουν τα σύνορα; Και γιατί τότε δεν άσκησε βέτο και αρκέστηκε σε προφορικές δεσμεύσεις;!
Όταν υπέγραφε τη συμφωνία με Τουρκία και Γερμανία για το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο γιατί υπέγραφε μη έχοντας εξασφαλίσει ότι δεν θα κάνουν οι γείτονες του κεφαλιού τους;

Εξωτερική πολιτική και διπλωματία με μοιραίους και άβουλους δεν γίνεται.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.