.Πολύπλοκο πρόβλημα

Ισορροπούν σε τεντωμένο σχοινί οι εμπλεκόμενοι στην ουκρανική κρίση και ενισχύονται συνεχώς οι προσπάθειες για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, χωρίς όμως να διαφαίνεται προοπτική επιτυχούς έκβασης της προσπάθειας. Και δεν είναι περίεργο. 
Διότι το πρόβλημα δεν είναι μονοδιάστατο και η διευθέτησή του δεν εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από τις όποιες προσεγγίσεις επιτευχθούν ανάμεσα στον Ομπάμα και τον Πούτιν.

Είναι δεδομένες οι προσεγγίσεις και βέβαιη, αν και άτυπη, η διαμεσολάβηση της Μέρκελ. Οπως είναι αναμφισβήτητη και η διάθεση των δύο πλευρών για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. Μόνο που δεν αρκούν οι προϋποθέσεις αυτές. 

Υπάρχουν και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τις κινήσεις της Μόσχας και των οπαδών της σε ουκρανικά εδάφη, τις πιέσεις στην κυβέρνηση του Κιέβου να αποφύγει οποιαδήποτε εμπλοκή με τη ρωσική και τη φιλορωσική πλευρά και την αντικειμενική αδυναμία ελέγχου των παραστρατιωτικών δυνάμεων.

Σε αυτές ακριβώς τις παραστρατιωτικές δυνάμεις εντοπίζεται κυρίως το πρόβλημα. Από τη μία γιατί η ουκρανική κυβέρνηση βασίζεται κυρίως σε ομάδες ατάκτων και σε ακροδεξιές φιλοναζιστικές οργανώσεις κι από την άλλη γιατί μπορεί σκόπιμα να τις εξωθήσει σε συγκρούσεις με ρωσικές δυνάμεις, προκειμένου να εκβιάσει μεγαλύτερη βοήθεια από τη Δύση.

Με βάση την πραγματικότητα αυτή τίποτα και κανένας δεν μπορεί να αποτελέσει σταθερή παράμετρο βιώσιμης υπέρβασης της ουκρανικής κρίσης. 

Ούτε και διευκολύνει την κατάσταση ότι η Ευρώπη οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες της, γιατί έχει καθήκον, όπως για παράδειγμα η Γερμανία, να συνυπολογίζει και τα δικά της συμφέροντα, μια και οι ενεργειακές ανάγκες της εξυπηρετούνται με ουκρανικό και ρωσικό αέριο. Το πρόβλημα έχει πολλές παραμέτρους.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

.«Ναι» του ΣΥΡΙΖΑ στην άρση ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Υπέρ της άρσης της ασυλίας των βουλευτών της Χρυσής Αυγής κατά την ψηφοφορία που θα γίνει τις επόμενες ημέρες στο κοινοβούλιο, τάχθηκε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ κατά την σημερινή συνεδρίασή της. Η πρόταση αυτή θα υποβληθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. 

Σύμφωνα με τη συζήτηση και το σκεπτικό που συνοδεύει την πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αποσυνδέει το θέμα της άρσης της ασυλίας από τη συζήτηση και τον προβληματισμό που αναπτύσσεται για το αν πρέπει να τεθεί εκτός νόμου η Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφεραν μέλη της ΠΓ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, έλαβε τη σημερινή απόφαση με γνώμονα την προσήλωσή της στο έργο της δικαιοσύνης και με στόχο να διευκολυνθεί στην αποστολή της.
Επί της ουσίας, προσέθεσαν οι ίδιες πηγές, η δικαιοσύνη είναι αυτή που θα αποφασίσει για τις κατηγορίες που βαρύνουν τη Χρυσή Αυγή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σημείωναν, στο πλαίσιο της σταθερής πολιτικής του θέσης, να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, όσοι εμπλέκονται σε δολοφονικές ή σε κάθε είδους παράνομες ενέργειες, συμβάλλει προς την αυτή την κατεύθυνση με τη σημερινή απόφασή του.

.Ομαδικές απολύσεις και Ταμεία τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Ολοκληρώθηκε πριν λίγο συνάντηση μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και εκπροσώπων της τρόικας, στο υπουργείο Οικονομικών.
«Έγινε μια ανοικτή και ζωντανή συζήτηση» ανέφερε μετά τη συνάντηση ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, προσθέτοντας ότι τα θέματα που συζητούνται δεν έχουν κλείσει ενώ «στόχος και σκοπός μας είναι να βρεθούμε σε έναν κοινό δρόμο».

Το ίδιο στέλεχος εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία της διαπραγμάτευσης και ανέφερε ότι θα γίνει νέα συνάντηση τις επόμενες ημέρες.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν ο επιμερισμός της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους (ασφαλιστικές εισφορές) κατά 3,9%, και το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων.

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει στην εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου από το ερχόμενο καλοκαίρι, υπάρχουν όμως αποκλίσεις απόψεων ως προς τον ακριβή επιμερισμό αυτού και ως προς την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, οι εκπρόσωποι των δανειστών ζητούν, σύμφωνα με πληροφορίες, να καταργηθεί το δικαίωμα αρνησικυρίας του υπουργού Εργασίας, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου πιστεύει ότι μετά τη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας το θέμα μπορεί να διευθετηθεί χωρίς νομοθετική παρέμβαση.

.«Νόμιμη» χαρακτηρίζει ο Πούτιν μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία

Οποιαδήποτε απόφαση για τη χρήση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία θα είναι «νόμιμη», διότι «έχουμε αίτημα του νόμιμου προέδρου» της χώρας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την αποπομπή και τη φυγή του Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Λίγο αργότερα έλεγε στους δημοσιογράφους ότι προειδοποίησε τον Γιανουκόβιτς ότι «δεν έχει κανένα πολιτικό μέλλον» στην Ουκρανία.

Τη νύχτα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν είχε ανακοινώσει ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε την 1η Μαρτίου, δηλαδή το Σάββατο, από τη Ρωσία να επέμβει στρατιωτικά στην Ουκρανία. Η ανακοίνωση προκάλεσε έκπληξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, αφού ο έκπτωτος πρόεδρος που έχει καταφύγει στη Ρωσία είχε δηλώσει ακριβώς το αντίθετο μόλις την προηγούμενη μέρα.

Ο Βιτάλι Τσούρκιν διάβασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιστολή του Γιανουκόβιτς προς τον Βλαντίμιρ Πούτιν: «Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου,...

Για τον λόγο αυτόν απευθύνομαι προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τού ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την αποκατάσταση της τάξης, της ειρήνης και της σταθερότητας και για την υπεράσπιση του ουκρανικού πληθυσμού. Υπογραφή: Βίκτορ Γιανουκόβιτς. 1η Μαρτίου 2014».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε όμως από το Ροστόφ επί του Ντον στις 28 Φεβρουαρίου ο έκπτωτος πρόεδρος είχε δηλώσει: «Κάθε στρατιωτική επιχείρηση στην σημερινή κατάσταση είναι απαράδεκτη. 

Δεν έχω την πρόθεση να ζητήσω στρατιωτική συνδρομή».
Σύμφωνα με την Μαρί Λίπμαν του ινστιτούτου Carnegie στη Μόσχα «είτε τον ανάγκασαν να γράψει τη επιστολή , είτε απλώς ανακοίνωσαν ότι την υπέγραψε». 

.Επί τάπητος τα μη συνταγογραφημένα φάρμακα

Το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στο επίκεντρο της συνάντησης αυτή την ώρα του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη με την τρόικα. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον υπουργό ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη. Νωρίτερα απέβη άκαρπη η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό εργασίας για ομαδικές απολύσεις και μείωση εργοδοτικών εισφορών. 
Τις επόμενες μέρες αναμένεται νέα συνάντηση των δύο πλευρών. Εν τω μεταξύ, παραμένει η διαφωνία για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών μεταξύ του διοικητή της ΤτΕ Γιώργου Προβόπουλου και τρόικας μετά και τη νέα τους συνάντηση.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών, με επικεφαλής το ΔΝΤ, επιμένουν ότι οι ανάγκες είναι υψηλότερες από τα 6 δισ. ευρώ που υπολογίζει η Τράπεζα της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να τεκμηριώνουν επαρκώς τη θέση τους 

"Δεν τίθεται προς το παρόν θέμα με τα 5 ευρώ στα πολυιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας ", διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας  μετά και τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο κ Γεωργιάδης τόνισε ότι το 5ευρω ίσχυε και ισχύει -με νόμο του ΠΑΣΟΚ - στα εξωτερικά κέντρα και στα Κέντρα Υγείας».
Παράλληλα ο κ Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι στο νόμο για το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας έχει προβλεφθεί μεταβατικό διάστημα εως τις 31 Δεκεμβρίου για τη λειτουργική ένωση με τον ΕΟΠΥΥ.

.Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας την Τετάρτη

Την πραγματοποίηση συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο πρεσβευτών ανακοίνωσε για αύριο το απόγευμα ο Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Άντερς Φο Ράσμουσεν. Ο ίδιος επέκρινε τη Ρωσία ότι συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ουκρανίας και τις διεθνείς δεσμεύσεις της αλλά πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ συνεχίζει να στηρίζει τον εποικοδομητικό διάλογο για μια ειρηνική λύση. 
Την ίδια στιγμή ο Ουκρανός μεταβατικός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ έκανε γνωστό ότι οι κυβερνήσεις Ουκρανίας και Ρωσίας έχουν ξεκινήσει επαφές σε επίπεδο υπουργών για την επίλυση της κρίσης στις σχέσεις τους - επανέλαβε πάντως ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποσύρει τις δυνάμεις της στην Κριμαία εντός των βάσεών τους.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στην Ουκρανία σήμερα και οι θέσεις τους στο θέμα είναι κοντινές, όπως αναφέρει το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.
Νωρίτερα, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης ο Πούτιν ανέφερε ότι "το μέλλον της Κριμαίας βρίσκεται στα χέρια των κατοίκων της", ότι οι Ουκρανοί διαδηλωτές διακίως ήθελαν αλλαγή, αλλά δεν μπορεί να ενθαρρύνεται η παράνομη αλλαγή και ότι δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη για στρατιωτική βία στην Κριμαία, η οποία παραμένει η έσχατη επιλογή. 

.«Λαθρεμπόριο ιδεών τα ποτάμια και οι ελιές»

Απαξιωτικά μίλησε ο Θόδωρος Πάγκαλος για το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη. Αφορμή υπήρξε το όνομα του νέου πολιτικού σχήματος, καθώς σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, είναι ειδικά επιλεγμένο, ώστε να μην προκαλεί πολιτικές σκέψεις και να μην έχει θετικές ή αρνητικές αναφορές. 

«Το ποτάμι, η ελιά, είναι έννοιες γενικές, που και δεξιός να είσαι και αριστερός, σου αρέσουν, υπάρχει κανείς να μην του αρέσουν τα ποτάμια και το ελαιόλαδο», αναρωτήθηκε στον «αέρα» του ραδιοφωνικού σταθμού Βήμα ο Θεόδωρος Πάγκαλος, χωρίς να εξαιρέσει από τις βολές του και την «Ελιά», την πολιτική κίνηση στον κεντροαριστερό χώρο.

«Αυτό είναι λαθρεμπόριο ιδεών, το να χρησιμοποιείς έτσι έννοιες ουδέτερες», κατέληξε ο κύριος Πάγκαλος, κατακεραυνώνοντας την προσπάθεια του Σταύρου Θεοδωράκη.

.Θα ξεκαθαριστούν οι ελληνικές θέσεις στους δανειστές

Στην αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα θα αποκρυσταλλωθούν οι ελληνικές θέσεις έναντι των αξιώσεων που εγείρει η τρόικα για τις διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές στα εργασιακά.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι μεταρρυθμίσεις που έχει προτείνει ο ΟΟΣΑ, αλλά και οι παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνισε πως η επίτευξη συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup με την τρόικα για το επικαιροποιημένο μνημόνιο δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη και ότι η ελληνική πλευρά αναμένει «κατ' ελάχιστον» μια δήλωση της τρόικας περί επαρκούς προόδου των διαπραγματεύσεων.

Ο ίδιος εστίασε στις διαπραγματεύσεις που θα συνεχιστούν με την τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών και ανάφερε πως ο Γ. Στουρνάρας θα παραμείνει στην Αθήνα το αργότερο έως το πρωί της Κυριακής, καθώς θα πρέπει να μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου ως προεδρεύον του Ecofin έχει την Τρίτη σημαντική συζήτηση για την ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Παρασκευή και Σάββατο τρόικα και υπουργείο Οικονομικών θα εξετάσουν ζητήματα σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής και τα δημοσιονομικά μέτρα της περιόδου 2015 -2017.

Εάν μέχρι την Κυριακή δεν υπάρξει συμφωνία για το επικαιροποιημένο μνημόνιο τότε αυτή θα γνωστοποιηθεί στο Eurogroup είτε σε επόμενη συνεδρίασή του (στην Αθήνα την 1η Απριλίου), είτε ακόμα και με τηλεδιάσκεψη.

.Αποκλείουν στρατιωτική εμπλοκή με την Ουκρανία οι ΗΠΑ

Την αναστολή όλων των στρατιωτικών συνεργασιών με τη Ρωσία ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο στο πλαίσιο της αντίδρασης της Ουάσιγκτον στην στρατιωτική παρουσία της Μόσχας στην Κριμαία, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών ασκήσεων, των ανταλλαγών επισκέψεων στα λιμάνια και των συνεδρίων στρατιωτικού σχεδιασμού.

«Καλούμε τη Ρωσία να αποκλιμακώσει την κρίση στην Ουκρανία και οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις που είναι στην Κριμαία να επιστρέψουν στις βάσεις τους, όπως απαιτείται στο πλαίσιο των συμφωνιών που διέπουν τον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου υποναύαρχος Τζον Κίρμπι. 

Η ανακοίνωση από το Πεντάγωνο ήρθε λίγες ώρες αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα εξετάσει μια σειρά από οικονομικές και διπλωματικές κυρώσεις απομόνωσης της Ρωσίας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικών εμπλοκών, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της αντιπαράθεσης και το Πεντάγωνο έσπευσε να ακυρώσει οποιαδήποτε φημολογία ότι αμερικανικές οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις.

Το Πεντάγωνο ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην αμερικανική στρατιωτική στάση στην Ευρώπη ή στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Ορισμένα μέσα ενημέρωσης κάνουν εικασίες για πιθανές κινήσεις των πλοίων στην περιοχή . 

Δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στη στρατιωτική στάση μας στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο», δήλωσε ο Κίρμπι. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου πρόσθεσε ότι μονάδες του Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν ασκήσεις ρουτίνας στην περιοχή .

Η στρατιωτική συνεργασία Ουάσιγκτον και Μόσχας έχει βοηθήσει στη γεφύρωση της απόστασης μεταξύ των δυνάμεων και έχει μειώσει τις πιθανότητες των «παρεξηγήσεων» αναφέρουν συχνά αξιωματούχοι.

.«Θα επιδιώξουμε συμμαχίες»

Η συνέντευξη Τύπου για «Το Ποτάμι» άρχισε χωρίς προγραμματικές δηλώσεις και εξαγγελίες. Αμέσως, έγιναν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους και απαντήσεις από τον Σταύρο Θεοδωράκη. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης πάντως ανέφερε ότι θα επιδιώξει συμμαχίες. «Αν μεγαλώσει Το Ποτάμι, αν καταγραφούμε, θα είναι μια απόδειξη ότι υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από την παλιά πολιτική στην Ελλάδα. Τώρα, μπορεί Το Ποτάμι, στην οποιαδήποτε εκδοχή, να αλλάξει την πορεία της χώρας; Βεβαίως, όχι. 

Εγώ δεν πιστεύω ότι ένα κόμμα, όσο μεγάλο κι αν είναι, μπορεί να αλλάξει την πορεία μιας χώρας. Αυτή η χώρα πρέπει να αλλάξει με συμμαχίες. Το Ποτάμι θα επιδιώξει τη συνεννόηση με τους άλλους, μια συνεννόηση που δε θα βασίζεται στο παρελθόν». ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση, τόνισε ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για τις ευρωεκλογές και ότι με τη στήριξη φίλων θα προχωρήσει η προσπάθεια, ενώ θα συγκεντρωθούν και χρήματα από το «10ευρω», που θα συγκεντρώνεται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του κόμματος στο διαδίκτυο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.