.Κουβέλης και Βενιζέλος αμφισβητούν την τακτική Μαξίμου


«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολά». Αυτή η φράση κυριάρχησε στις επαφές των Κουβέλη και Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό τις τελευταίες ημέρες.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία μάλιστα μετά το ταξίδι του Σαμαρά στο Κατάρ τέθηκε θέμα «οργανωμένου λόγου» απέναντι στις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και απέναντι σ αυτές που έρχονται με το ΠΑΣΟΚ όμως αλλά και την ΔΗΜΑΡ να ζητούν «λιγότερη ένταση» και ουσιαστικά να κρατούν διακριτές αποστάσεις.

Οι κυβερνητικοί εταίροι εκτιμούν βασίμως ότι τα δύσκολα τώρα αρχίζουν…

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει κορυφαίο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ «τα αναγκαία νομοθετήματα πέρασαν σχετικές ανώδυνα με μια κοινωνία “παγωμένη” από την επέλαση της κρίσης, τώρα όμως που όλα αυτά εφαρμόζονται αρχίζει η πραγματική πολιτική μάχη».

Κι ενώ στο Μαξίμου εκτιμούν ότι οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και οι κινητοποιήσεις των αγροτών «είναι δυσάρεστες αλλά ελέγξιμες» η Αγ. Κωνσταντίνου και η Ιπποκράτους φοβούνται κλιμάκωση με την σκυτάλη να περνά και σε άλλες οργανωμένες κοινωνικές ομάδες .

Τι φοβούνται περισσότερο;

Ότι οι κινητοποιήσεις από εδώ και πέρα θα έχουν την στήριξη των μεγάλων σιωπηρών τμημάτων της κοινωνίας: των συνταξιούχων που είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται δραματικά, των ιδιοκτητών ακινήτων που αντιλαμβάνονται ότι η περιουσία τους ουσιαστικά δημεύεται ,των χιλιάδων ανέργων που εξαθλιώνονται.

Τώρα και υπ’ αυτές τις συνθήκες αρχίζουν τα δύσκολα και για την κυβέρνηση συνεργασίας με την κυβερνητική συνοχή δοκιμάζεται καθημερινά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου να βρεθεί τρόπος κοινής προς τα έξω εμφάνισης και στάσης απέτυχε παταγωδώς.

Στη συνάντηση που είχε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου με τον Παπαδόπουλο της ΔΗΜΑΡ και την Γεννηματά του ΠΑΣΟΚ, οι εκπρόσωποι των κυβερνητικών εταίρων συνέστησαν χαμηλότερους τόνους, διαφώνησαν με εντάσεις και αντιπαραθέσεις, αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα πλέον του κοινωνικού αυτοματισμού -τακτική στην οποία έχει επενδύσει το Μαξίμου- και ζήτησαν τέτοιου τύπου ανακοινώσεις να μην εκδίδονται από το Μαξίμου, το κέντρο της κυβέρνησης συνεργασίας αλλά από τη ΝΔ.

.Αυστηρές ποινές για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα


Αυστηρές ποινές προβλέπει διάταξη για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης, παροχή πιστώσεων και άλλες διατάξεις». 

Το σχέδιο νόμου έχει αναρτηθεί στο opengov.gr για δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου 2013 και υπογραμμίζεται ότι «η υποχρέωση ασφάλισης υφίσταται διαρκώς από τη χορήγηση της αδείας κυκλοφορίας, χωρίς να εξαρτάται από την εν τοις πράγμασι κίνηση ή η λειτουργία του αυτοκινήτου».
Σε περίπτωση κυκλοφορίας οχήματος, χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, επιβάλλονται οι παρακάτω κυρώσεις:

- Αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού και της άδειας κυκλοφορίας μετά των κρατικών πινακίδων του οχήματος για δέκα ημέρες με πράξη της Αστυνομικής Αρχής. Επί προκλήσεως ατυχήματος από όχημα αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας για δύο χρόνια και επί υποτροπής για τρία χρόνια.

 Για την επιστροφή των πινακίδων και της άδειας κυκλοφορίας μετά την παρέλευση των ανωτέρω περιόδων απαιτείται η προσκόμιση από τον ενδιαφερόμενο του σχετικού σήματος ασφάλισης.

- Χρηματικό πρόστιμο, το οποίο βεβαιώνεται με πράξη της Αστυνομικής Αρχής, υπέρ του κατά το άρθρο 16 του κ.ν. 489/1976 Επικουρικού Κεφαλαίου ίσο με 1.000 ευρώ για τα λεωφορεία και τα φορτηγά δημόσιας χρήσης, 500 ευρώ για τα επιβατηγά και άλλα οχήματα κάθε φύσης και 250 ευρώ για τα δίκυκλα. 

.Υπέγραψε ο Μίτσελ με τον Ολυμπιακό σύμφωνα με την ισπανική τηλεόραση


Ο Μίτσελ συμφώνησε και αναλαμβάνει άμεσα την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Ισπανίας. Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ, ο Χοσέ Μιγκέλ Γκονζάλεθ Μαρτίν ντελ Κάμπο, όπως είναι το κανονικό του όνομα, υπέγραψε συμβόλαιο ως το καλοκαίρι του 2015 με τους πρωταθλητές Ελλάδας και αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου στην Αθήνα.

.Φ. Σάντος: «Για πάντα στην καρδιά μου η εθνική»


Την επιλογή του να αφήσει εκτός αποστολής της εθνικής, ενόψει του φιλικού με την Ελβετία, παίκτες που δεν έχουν αγωνιστικό ρυθμό και χρόνο συμμετοχής στις ομάδες τους, υπερασπίστηκε ο Φερνάντο Σάντος στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε, με αφορμή την ανακοίνωση των επιλογών του για το παιχνίδι της Τετάρτης. 

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε επίσης στην κλήση -για πρώτη φορά- του Σωκράτη Φυτανίδη και στις πρόσφατες μεταγραφές Ελλήνων διεθνών σε ομάδες του εξωτερικού, ενώ ήταν μάλλον ασαφής στις απαντήσεις του, όταν ρωτήθηκε για το μέλλον του στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Όταν ρωτήθηκε για πρόσφατες δηλώσεις του όπου ανέφερε ότι θέλει κάποια στιγμή να επιστρέψει στην προπονητική σε συλλογικό επίπεδο, ο Πορτογάλος τεχνικός είπε: «Σίγουρα η Εθνική θα μείνει στην καρδιά μου και ό,τι χρειαστεί θα είμαι κοντά για να βοηθήσω. 

Έχω στην καρδιά μου την Ελλάδα, νιώθω Έλληνας και θα είμαι πάντα εδώ όποτε με χρειαστεί. Νομίζω ότι είναι νορμάλ να επιστρέψω σε έναν σύλλογο. Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, γι΄αυτό ξεκαθαρίζω από τη δική μου πλευρά ότι είναι σημαντικό να μείνουν οι άνθρωποι που πραγματικά έχουν συμβάλει στην δημιουργία αυτού του πλάνου».

.«Το ξεπέρασμα της κρίσης προϋποθέτει τη ρήξη με το παρελθόν της χώρας»


Για την Ελλάδα, «ζητάμε σημαντική διαγραφή της ονομαστικής αξίας του συσσωρευμένου δημόσιου χρέους της, μορατόριουμ στην εξυπηρέτησή του, ώστε τα κονδύλια που θα εξοικονομηθούν να διοχετευτούν αμέσως στην προσπάθεια για την ανάκαμψη της οικονομίας, ρήτρα ανάπτυξης, ώστε τα τοκοχρεολύσια να μην πνίγουν στη γένεσή της την οικονομική ανάκαμψη και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς τα σχετικά κονδύλια να προσμετρώνται στο δημόσιο χρέος της χώρας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του στη Monde Diplomatique.

Παρουσιάζοντας το σχέδιό του για την ανόρθωση της χώρας, ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι τα μέτρα, πρέπει να συνοδευτούν με προοδευτικές, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στόχο θα έχουν τη δικαιότερη κατανομή του πλούτου, και προσθέτει ότι το ξεπέρασμα της κρίσης προϋποθέτει τη ρήξη με το παρελθόν της χώρας, το οποίο την προκάλεσε. 

Προϋποθέτει επίσης, την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισονομίας, της διαφάνειας, με μία λέξη, της Δημοκρατίας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί, ότι ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί παρά μόνο από ένα κόμμα ανεξάρτητο από τη χρηματοπιστωτική ολιγαρχία που κρατάει όμηρο το κράτος, από τους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες, τους διαπλεκόμενους και φοροαπαλλασσόμενους εφοπλιστές, τους ξεπεσμένους καναλάρχες και τους πολυπράγμονες και χρεοκοπημένους τραπεζίτες. 

Υπενθυμίζει επίσης ότι σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για το 2012, της αξιόπιστης μη κυβερνητικής οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την ανάλυση του κ. Τσίπρα η κρίση ανέτρεψε την ισορροπία κόστους- οφέλους από αυτό τον άτυπο ενδοευρωπαϊκό επιμερισμό πολιτικών. Το Βερολίνο αντέδρασε εξάγοντας τη συνταγή της λιτότητας, παγιώνοντας, έτσι, την κοινωνική πόλωση στο εσωτερικό των κρατών- μελών του Νότου και την οικονομική ένταση στο εσωτερικό της ίδιας της Ευρωζώνης. 

Δημιουργείται πλέον, προσθέτει, ο άξονας πιστωτικού Βορρά- χρεωστικού Νότου, ως συνέπεια ενός ιδιοτελούς για τον Βορρά νέου καταμερισμού εργασίας. 

Ο Νότος ειδικεύεται σε προϊόντα και υπηρεσίες εντάσεως εργασίας, με χαμηλές αμοιβές, ο Βορράς ξεχύνεται στην κούρσα της ανταγωνιστικότητας της υψηλής ποιότητας και της καινοτομίας, με χαμηλό κόστος παραγωγής ανά μονάδα προϊόντος και υψηλές αμοιβές.

.ΔΗΜΑΡ: Το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του


Να προσδιοριστούν ακριβώς οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τη λανθασμένη εκτίμημη, την οποία παραδέχεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ζητά η ΔΗΜΑΡ, ώστε να γίνει επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης για να ανακοπή η ύφεση.

«Η ομολογία του ΔΝΤ για το σοβαρό λάθος στον "πολλαπλασιαστή" του μνημονιακού προγράμματος επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τις πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν στη χώρα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος και επισημαίνονται οι συνέπειες αυτής της πολιτικής.

«Το ΔΝΤ οφείλει να κοστολογήσει με ακρίβεια τις συνέπειες από τη λανθασμένη επιλογή του, έτσι ώστε και αυτές να αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας», καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ.

.Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια και το Σαββατοκύριακο


Νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, από αύριο Σάββατο στις 6 το πρωί, έως τις 6 το πρωί της Δευτέρας 04/02, αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ), αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου «Ανασυγκρότηση και άλλες διατάξεις».

Το συνδικαλιστικό όργανο των ναυτικών, σε συνάντηση που είχε το πρωί με τον υπουργό Ναυτιλίας Κωστή Μουσουρούλη ζήτησε εκ νέου την απόσυρση των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που θίγουν τα εργασιακά τους δικαιώματα, τα οποία έχουν κατακτηθεί εδώ και καιρό.

Ακόμη, ανέφεραν ότι με το νέο πολυνομοσχέδιο θα οδηγηθούν στην ανεργία περισσότεροι Έλληνες ναυτικοί, ενώ τα ασφαλιστικά τους ταμεία θα οδηγηθούν σε κατάρρευση. 

Η ΠΝΟ αναμένεται να συνεδριάσει πάλι την Κυριακή, προκειμένου να καθορίσει την περαιτέρω στάση της.

.Οι πρώτες αντιδράσεις για τον νέο ακαδημαϊκό χάρτη


Μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου «Αθηνά» για τον  νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το ΑΠΕ-ΜΠΕ απευθύνθηκε σε τρεις πρυτάνεις ζητώντας την πρώτη εκτίμησή τους.
 Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Γιώργος Παναγιωτάκης, δήλωσε: «Σε ό,τι αφορά στο Πανεπιστήμιο Πατρών δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το σχέδιο. Είναι σημαντικό ότι δεν χάνουμε κανένα τμήμα, όπως άλλωστε προσωπικά ο υπουργός είχε διαψεύσει φήμες που μας έφεραν να χάνουμε ένα τμήμα. 

Η διαφωνία μου, η οποία όμως πιστεύω ότι θα αντιμετωπισθεί, έγκειται στην προτεινόμενη αλλαγή της ονομασίας μας σε Πανεπιστήμιο Πατρών -Δυτικής Ελλάδας. Και ο λόγος είναι ότι μας πήρε πενήντα χρόνια ιστορίας και ανάπτυξης του Πανεπιστημίου μας, να κάνουμε το όνομα του, διεθνώς γνωστό και αναγνωρίσιμο».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, δήλωσε: «Το σχέδιο έχει θετικά σημεία, αλλά και πολλά σημεία που χρήζουν περισσότερη επεξεργασία, ώστε οι αλλαγές να αποκτήσουν νόημα, σύμφωνα με τα κριτήρια που τέθηκαν ευθύς εξ αρχής. Ιδιαίτερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, υπάρχουν εκκρεμή θέματα για τα οποία η σύγκλητός του θα υποβάλει διορθωτικές προτάσεις».

Τέλος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου του Αιγαίου, Πάρις Τσάρτας, τόνισε: «Προφανώς υπάρχουν ορισμένα θετικά σημεία στο σχέδιο και ένα απ? αυτά είναι ότι κρατήθηκε σε υψηλό ποσοστό η πρόταση που είχε γίνει από τα ίδια τα πανεπιστήμια, ότι δηλαδή θα πρέπει να αλλάξουν κυρίως τα προφανή. 

Και αναφέρομαι στα πανεπιστήμια τύπου Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας. Αυτό όμως, σε κάθε περίπτωση, δεν αλλάζει δύο βασικά προβλήματα: Το ένα είναι ότι πληθώρα αλλαγών εντοπίζεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια, χωρίς αυτό να συνδέεται τις περισσότερες φορές με κάποια συγκεκριμένα κριτήρια. Το δεύτερο είναι ότι έχουν γίνει προφανή ακαδημαϊκά λάθη. 

Ως παράδειγμα θα αναφέρω το Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Προτείνεται συγχώνευση τμημάτων πενταετών πολυτεχνικών σχολών Μηχανικών, με τμήματα Διοίκησης. Επίσης, δεν λειτουργεί για 5η χρονιά το τμήμα Τουρισμού χωρίς να υπάρχει κανείς λόγος και δεν ιδρύεται η πολυτεχνική σχολή. Την ίδια ώρα υπάρχουν πάμπολλα τμήματα σε όλα τα Πανεπιστήμια που μετατράπηκαν σε σχολές».

Στο μεταξύ, την έντονη αντίδραση του δημάρχου Φλώρινας, Γιάννη Βοσκόπουλου προκάλεσε η σχεδιαζόμενη κατάργηση του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (τέσσερα τμήματα του οποίου εδρεύουν στην πόλη), που προβλέπεται από το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας, "Αθηνά".

Ο κ. Βοσκόπουλος χαρακτήρισε το σχέδιο "κόλαφο" και σημείωσε ότι η απάντηση σε αυτό πρέπει να είναι "αγώνας μέχρι τέλους". Η κυβέρνηση λειτουργεί με σκοπιμότητες και με όρους παρελθόντος, που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της περιοχής πολιτιστικά, οικονομικά, εθνικά", ανέφερε.

Την «έντονη αντίθεση» της στη συγχώνευση τμημάτων του σχεδίου «Αθηνά», καθώς «οδηγούν στη συρρίκνωση του ιδρύματος κατά 60%» εκφράζει η διοίκηση του «Αλεξάνδρειου» ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ ο σύλλογος διοικητικού προσωπικού του ΤΕΙ προχωρά από τη Δευτέρα στις 7 π.μ. σε κατάληψη «επ' αόριστον» του ιδρύματος.

Η διοίκηση του ΑΤΕΙΘ θεωρεί τις προτεινόμενες ανακατατάξεις «τουλάχιστον απρογραμμάτιστες» και ανορθολογικές και επισημαίνει ότι οδηγούν σε «απαξίωση» το ίδρυμα, με επιπτώσεις και στην οικονομία (βιομηχανία, αγροτοκτηνοτροφία) της ευρύτερης περιοχής, όπου παρέχει δυναμικό και τεχνογνωσία, ενώ δηλώνει ότι θα σταθεί «στο πλευρό των καθηγητών, των φοιτητών και των οικογενειών τους»

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.