.Έρχονται νέες απολύσεις στο δημόσιο τομέα

Μετά την ΕΡΤ, οι φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που ετοιμάζονται για απολύσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο μνημονιακός στόχος των 4.000 απολύσεων, είναι ΕΛΤΑ, ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Στα ΕΛΤΑ, το σχέδιο είναι απόλυση 1.000 εργαζομένων με συμβάσεις αορίστου χρόνου, ενώ σε ΕΑΒ, ΕΑΣ και ΕΛΒΟ- θα είναι το επόμενο χτύπημα της κυβέρνησης.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με την αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά για το ζήτημα της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, και συμφώνησαν να μην ακολουθηθεί το μοντέλο λουκέτο, όπως στην ΕΡΤ, αλλά αναδιοργάνωση εν λειτουργία.

.Ξεκίνησε το 9ο συνέδριο της ΝΔ

Με τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων ξεκίνησε το 9ο συνέδριο της ΝΔ στο Ταε Κβο Ντο του Φαλήρου. Βασικό σύνθημα του συνεδρίου είναι «Νέα Δημοκρατία Νέα Ελλάδα».
Το πολιτικό σύστημα της μεταπολίτευσης εξάντλησε τις προωθητικές δυνάμεις που περιείχε, ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, ενώ ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε ότι "ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι οι δύο βασικοί πρωταγωνιστές της μεταπολίτευσης που παρά τις αδυναμίες της, οι Έλληνες απόλαυσαν άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου, δημοκρατικά δικαιώματα, ευρωπαϊκή πορεία". 

"Η συνοδοιπορία μας δοκιμάστηκε από λάθη και παραλείψεις και οδήγησε στην αποχώρησή μας από την κυβέρνηση" ανέφερε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της ΝΔ και πρόσθεσε ότι "στην πορεία θα βρεθούν σημεία σύγκλισης".

Ο υπεύθυνος του γραφείου τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε: "ο λαός υφίσταται τις συνέπειες της κρίσης. Στη διαπίστωση συμφωνούμε αλλά τα κόμματά μας έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στις αιτίες και στην διέξοδο από την κρίση".

Η  ημέρα θα κλείσει με την ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις της τελευταίας περιόδου και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, και να δώσει το στίγμα τον προθέσεών από εδώ και στο εξής με το καινούργιο δεδομένο της συγκατοίκησης με το ΠΑΣΟΚ.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με την εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, όπου θα φανούν και οι νέοι συσχετισμοί που έχουν διαμορφωθεί στο κόμμα μετά από ένα χρόνο πρωθυπουργίας του κ. Σαμαρά.

.Δέσμευση της Emma Delta για τον ΟΠΑΠ

 Στην τελική ευθεία για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της πέρασε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ενέκρινε σήμερα τη διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα και τους όρους αξιοποίησης για την πώληση του 100% των μετοχών και τη μεταβίβαση του ελέγχου της εταιρίας σε επενδυτή, ο οποίος θα επιλεγεί μέσω διεθνούς, ανοιχτού, πλειοδοτικού διαγωνισμού.

   Την ίδια ώρα, οι εξελίξεις σχετικά με την αγορά του φυσικού αερίου φαίνεται ότι δημιουργούν νέα δεδομένα για τη ΔΕΠΑ, για την οποία ο διαγωνισμός πώλησης κατέστη πρόσφατα άκαρπος. 

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, μίλησε σήμερα («Βήμα FM») για την εκδήλωση νέου ενδιαφέροντος από ευρωπαϊκό ενεργειακό όμιλο.

   Στο άλλο μεγάλο «μέτωπο» τέλος, αυτό του ΟΠΑΠ, υπήρξε ανακοίνωση της Emma Delta, του επενδυτικού σχήματος που πλειοδότησε στον διαγωνισμό για την απόκτηση του 33% του Οργανισμού, που ουσιαστικά επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της για την εξαγορά του συγκεκριμένου ποσοστού.

.ΠΑΣΟΚ: "Όχι" σε νέα μέτρα

 Το «πρώτο θέμα» στο πλαίσιο της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας με τη ΝΔ είναι, σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, «να διασφαλιστεί η βασική θέση πως δεν μπορούν να ληφθούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που τροφοδοτούν την ύφεση και την ανεργία γιατί αυτό είναι κάτι που δεν το αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία». 

Αυτό τονίζεται σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις προτεραιότητες για την επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία, την οποία «ήδη επεξεργάζονται αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων». 

«Το δεύτερο μεγάλο θέμα», είναι σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα, «όλη η δέσμη των φορολογικών ζητημάτων, το εθνικό φορολογικό σύστημα, η φορολογία ακινήτων, η φορολογία εισοδήματος, το ζήτημα του ΦΠΑ στην εστίαση κ.ο.κ.».

Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι «το τρίτο μεγάλο θέμα», «ώστε η χώρα να φανεί συνεπής στις διεθνείς υποχρεώσεις της αλλά και η κοινωνία να λάβει ένα καθαρό μεταρρυθμιστικό μήνυμα αξιοκρατίας, δικαιοσύνης και διαφάνειας στο κράτος».

.Τα ΜΜΕ διεθνώς για τον αγωγό TAP και τις χώρες που εμπλέκονται με αυτόν

Στη συμφωνία για την κατασκευή του TAP και στις χώρες, που με κάποιο τρόπο εμπλέκονται με τον συγκεκριμένο αγωγό, αναφέρονται πολλά δημοσιεύματα στα διεθνή ΜΜΕ. Όλα χαρακτηρίζουν την Ελλάδα νικητή των εξελίξεων, σημειώνοντας ότι με την απόφαση η αδύναμη οικονομικά χώρα εξασφαλίζεται ενεργειακά, ενώ αποκτά και μια καλή πηγή εσόδων.   

Τα αυστριακά ΜΜΕ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον λόγω της συμμετοχής αυστριακής εταιρείας στον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco και αποδίδουν την επιλογή ΤΑΡ σε πολιτικές παρεμβάσεις και όχι σε οικονομικούς υπολογισμούς, ενώ σημειώνουν ότι οι τιμές αερίου είναι υψηλότερες σε Ιταλία και Ελλάδα.

 Τα αυστριακά μέσα κάνουν λόγο, επίσης, για μεγάλη ήττα της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής, ενώ κάποια αναφέρουν ότι ο μεγάλος νικητής του νοτίου διαδρόμου δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Τουρκία.

Τα ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο ΤΑΡ είναι ανταγωνιστικός του ρωσικού αγωγού South Stream και ότι η Gazprom πρέπει να προετοιμαστεί να αγωνισθεί για την ευρωπαϊκή αγορά, ανεξαρτήτως των οιωνδήποτε αγωγών. Εξάλλου, εκτιμούν ότι λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πώλησης της ΔΕΣΦΑ, η Γκαζπρόμ «μπορεί να αποχαιρετίσει την αγορά της Ελλάδας». 

Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι οικονομικά υποταγμένη στην ΕΕ και με καταρρέουσα οικονομία Ελλάδα, ανεδείχθη στον νέο στρατηγικό, ενεργειακό πυλώνα της ΕΕ και των δυτικών Βαλκανίων.

Τα κοινοτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Αζέρος Πρόεδρος Aliyev χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο προκειμένου να ωφεληθεί πολιτικά, καθώς η Επιτροπή τον έχει καταστήσει προνομιακό εταίρο μεταξύ των άλλων ηγετών των πρώην σοβιετικών χωρών και αυτός προσπαθεί να πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του. 

Τα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι η επιλογή του αγωγού βασίστηκε στον υπολογισμό του  κόστους συμπληρώνοντας πως η Ιταλία και η Ελλάδα συνιστούν καλύτερες αγορές για φυσικό αέριο σε σχέση με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Επισημαίνουν, επίσης, και τη σημασία  της εξαγοράς της ελληνικής εταιρίας φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρία Socar σχετικά με την επιλογή ΤΑΡ. 

Τα ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι πρόκειται για πολύ καλή είδηση για την Ιταλία, η οποία προσδοκά να καταστεί κόμβος για το φυσικό αέριο.

.Αντ. Σαμαράς: Η Ελλάδα στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων

Την «πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την επίσημη ανακοίνωση για την κατασκευή του αγωγού TAP από την Κοινοπραξία Shah Deniz.
Σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι πρόκειται για «τεράστιο έργο» και επισήμανε ότι η εξέλιξη αυτή αποτελεί «μοχλό που μας σπρώχνει να βγούμε από την κρίση το ταχύτερο. Και προεξοφλεί ότι η Ελλάδα, η Ελλάδα που χτίζουμε σήμερα θα είναι πολύ καλύτερη, ισχυρότερη και πιο ανταγωνιστική από εκείνη που είχαμε πριν από την κρίση».
«Η Ελλάδα έχει μπει πια στον αστερισμό των θετικών εξελίξεων» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εξάλλου, ως «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ελληνική οικονομία, χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος την απόφαση για τον αγωγό ΤΑΡ.

Υπογραμμίζοντας τις πολλαπλές θετικές διαστάσεις της συγκεκριμένης επιλογής για τη χώρα μας -οικονομικές, ενεργειακές και ευρύτερα πολιτικές- ο κ. Βενιζέλος σημείωσε τον «καθοριστικό ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών» στην τελική έκβαση.

Εξάλλου, την επιλογή της αζέρικης κοινοπραξίας φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ ΙΙ υπέρ του προγράμματος του αγωγού TAP για τη μεταφορά του αερίου προς την Ευρώπη, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, χαιρέτισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η απόφαση αυτή αποτελεί  «ένα σημαντικό σταθμό στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

.Η Shah Deniz επιβεβαιώνει την επιλογή του TAP

Η κοινοπραξία Shah Deniz επέλεξε το σχέδιο του αγωγού TAP για την αποστολή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, επιβεβαίωσε σήμερα ο περιφερειακός διευθυντής της βρετανικής ΒΡ Γκόρντον Μπιρέλ.

Η κοινοπραξία, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BP, Statoil (Νορβηγία), Total (Γαλλία) και Socar (Αζερμπαϊτζάν) προτίμησε το σχέδιο TAP, που παρακάμπτει τη Ρωσία, από το ανταγωνιστικό σχέδιο του αγωγού Nabucco West.

"Βρεθήκαμε ενώπιον δύο ισχυρών, ανταγωνιστικών μεταξύ τους σχεδίων. Τελικά, επιλέξαμε το ισχυρότερο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκόρντον Μπιρέλ. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά η κοινοπραξία Nabucco West αναφέρει ότι θα επιδιώξει "την ανάπτυξη προοπτικών που θα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου".

Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Α. Παπαγεωργίου,  μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή. «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη διότι θα ανακοινωθεί, αν δεν έχει ήδη ανακοινωθεί, στο Μπακού η επιλογή του αγωγού ΤΑP. 

Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως όταν λειτουργούμε συστηματικά και οργανωμένα μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα για τη χώρα» δήλωσε ο υφυπουργός.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε αναγνωρίσει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε υποστηρίξει την υπόθεση ενώ και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την επιλογή του ΤΑP η οποία πιστώνεται στο υπουργείο και στον παριστάμενο υφυπουργό.

.Στο Νο 15 των ντραφτ του ΝΒΑ και στους Μπακς ο Αντετοκούνμπο

Οι Μιλγουόκι Μπακς επέλεξαν στο Νο 15 των ντραφτ του ΝΒΑ τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Είναι η πρώτη φορά που Ελληνας παίκτης φθάνει τόσο ψηλά στη διαδικασία των νέων ταλέντων για το ΝΒΑ. 

Ο 18χρονος φόργουορντ ξεπεράσε τους Κώστα Κουφό και Ευθύμη Ρεντζιά που είχαν επιλεγεί στο νούμερο 23 των ντραφτ. 

Ο Αντετοκούνμπο θα ταξιδέψει αύριο για το Μιλγουόκι, όπου θα ενσωματωθεί με την ομάδα, αφού φαίνεται πως τον υπολογίζουν κανονικά για την προσεχή σεζόν. 

Σύμφωνα με πληροφορίες το συμβόλαιο που θα υπογράψει θα είναι τριετές, με τις ετήσιες αποδοχές του να ξεπερνούν το 1 εκατ. δολάρια και να φτάνει κλιμακωτά πάνω από 1,6 εκατ. δολάρια.

.Συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ για μείωση της ανεργίας των νέων

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέγραψαν συμφωνία σχετικά με τις πρωτοβουλίες για τη μείωση της ανεργίας μεταξύ των νέων και την ευκολότερη χορήγηση δανείων σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που έλαβε η Σύνοδος Κορυφής στα ζητήματα της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και της τόνωσης της ρευστότητας στην ευρωπαϊκή οικονομία, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με δήλωσή του σήμερα στις Βρυξέλλες, λίγο μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου. 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως σήμερα «όλοι αναγνωρίζουν ότι ανάπτυξη και απασχόληση, μαζί με τη δημοσιονομική προσαρμογή συνδέονται δομικά και άρρηκτα και αποτελούν τον μόνο δρόμο εξόδου από την κρίση».

Όπως αναφέρει ο πρωθυπουργός, τα κονδύλια για την ανεργία των νέων θα εκταμιευθούν άμεσα και τα προγράμματα θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον Ιανουάριο του 2014. 

Πέραν των κονδυλίων που προβλέπονται στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την ανεργία των νέων, θα χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικοί πόροι από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από τα αδιάθετα υπόλοιπα των ετών 2014-17, επισήμανε ο Α. Σαμαράς.

Στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες παρουσίασαν ένα σχέδιο ύψους 6 δισ. ευρώ για την ενίσχυση της επαγγελματικής απασχόλησης μεταξύ των νέων, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ τα επόμενα δύο χρόνια. 

Ενέκριναν μέτρα που αποσκοπούν στο να «αποδεσμευτεί η χορήγηση δανείων» σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν «την ψυχή της οικονομίας», τόνισε ο Μπαρόζο.
Εξάλλου, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν, τα ξημερώματα της Παρασκευής, σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ. 

«Είναι ένα σημαντικό βήμα ώστε να προγραμματίσουμε τα έξοδα προκειμένου να καταφέρουμε να υλοποιήσουμε τα σχέδιά μας σχετικά με την ανάπτυξη και την απασχόληση», δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Μέρκελ .

Επίσης, συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν τα διαρθρωτικά ταμεία για την ενίσχυση του δανεισμού σε επιχειρήσεις, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη των ευρωπαϊκών χωρών υπό ύφεση.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.