. «Οι πιστωτές της Ελλάδας απέτρεψαν τη χρεοκοπία»


Η διχογνωμία ανάμεσα σε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαίους, για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος, μονοπωλεί το ενδιαφέρον των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης. Εκτενής αναφορά γίνεται στο ότι το Eurogroup δεν έλαβε τελικά απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, ενώ οι απόψεις των αξιωματούχων του ΔΝΤ και της ευρωζώνης δεν συμφώνησαν σχετικά με το σχέδιο απομείωσης του ελληνικού χρέους.

Η Wall Street Journal αναφέρεται στις διαφορετικές απόψεις, μεταξύ των θεσμικών πιστωτών της Ελλάδας, όσον αφορά τη μείωση του χρέους της, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά σημαντική μείωση του ελληνικού χρέους. 

Οι δημόσιες τοποθετήσεις των αξιωματούχων, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του Eurogroup, έδειξαν τη διαφωνία που επικρατεί σχετικά με το ελληνικό χρέος και τα προβλήματα που θα πρέπει να λυθούν ώστε να αποδεσμευθεί η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Αναφέρεται, επίσης, ότι το ΔΝΤ ανθίσταται των πιέσεων από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για να αποφευχθούν οι πολιτικά επώδυνες αποφάσεις για την αλλαγή των όρων της συμφωνίας. Επίσης, το ΔΝΤ πιέζει παράλληλα για τη μείωση του ελληνικού χρέους που κατέχει η ευρωζώνη.

Την ίδια στιγμή, οι New York Times κάνουν αναφορά στα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε η Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, ενώ καταγράφονται οι αποφάσεις για τη διετή επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής και το αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 33 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης μετέθεσαν ωστόσο για τις 20 Νοεμβρίου την λήψη απόφασης για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα, παρέχοντας έτσι τον αναγκαίο χρόνο στους διεθνείς πιστωτές και στα εθνικά κοινοβούλια να αξιολογήσουν την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή των δεσμεύσεών της.

Σε δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επισημαίνεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν να δοθεί διετής επιμήκυνση στην Ελλάδα για τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος, δεσμευόμενοι ότι θα καλύψουν την πρόσθετη χρηματοδότηση. 

Οι υπουργοί Οικονομικών, όπως υπογραμμίζεται, ανέβαλαν ωστόσο για τις 20 Νοεμβρίου τη λήψη απόφασης για τον τρόπο κάλυψης των πρόσθετων οικονομικών αναγκών της Ελλάδας που ανέρχονται στα 32,6 δισ. ευρώ, ενώ δεν κατέστη σαφές εάν θα συνεχιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στην χρηματοδότηση της χώρας.

Οι πιστωτές της Ελλάδας, με πρώτη τη Γερμανία επέλεξαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της χώρας, με στόχο την αποτροπή της χρεοκοπίας και της εξόδου της από το ευρώ, σημειώνεται.

.«Δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού»


Υπέρ της καταβολής τριών δόσεων του δανείου προς την Ελλάδα (περίπου 44 δισ. ευρώ) μονομιάς, σε συνδυασμό με δημιουργία αυστηρού ελεγκτικού μηχανισμού, τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε δήλωσή του, η οποία μεταδόθηκε από την γερμανική υπηρεσία του Πρακτορείου Reuters.
«Είναι απαραίτητο, προκειμένου να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη των πιστωτών, των επενδυτών και των αγορών προς την Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος ωστόσο διευκρίνισε ότι προκειμένου να συμβεί αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας πιο αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός. 
Για τον μηχανισμό αυτό, όπως είπε, συνεχίζεται η διαπραγμάτευση.

.Σαμαράς: Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα

Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην επόμενη μέρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες μετά τις συναντήσεις που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

 Η δόση του δανείου αναμένεται να εκταμιευτεί κανονικά, αφού λυθεί η διαφορά προσέγγισης μεταξύ Ευρώπης και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στο θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Και επαναλαμβάνω ότι εξακολουθώ να παλεύω, όχι μόνο για να πάρουμε στο ακέραιο τη δόση των 31 δισεκατομμυρίων, αλλά και για το παραπάνω..., τόνισε ο πρωθυπουργός.

.Σε εφαρμογή η διαθεσιμότητα


Σε διαθεσιμότητα τίθενται από σήμερα, με τη δημοσίευση του Μνημονίου ΙΙΙ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που εργάζονται με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ, ανεξαρτήτως του πότε θα υπογραφούν τελικά οι διαπιστωτικές πράξεις. 
Οι υπάλληλοι αυτοί είτε θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις του δημοσίου, που υπάρχουν κενά, είτε θα απολυθούν αφού θα μείνουν ένα έτος εκτός εργασίας, με την καταβολή του 75% του μισθού τους. 
«Την κατανόηση των δημοσίων υπαλλήλων ζητά», ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, προκειμένου, όπως είπε, να προωθηθούν τα μέτρα για τον εξορθολογισμό της δημόσιας διοίκησης.  

.Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργαζομένων του Δημοσίου, στο Σύνταγμα


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν  έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, στην οδό Β. Σοφίας, εργαζόμενοι του Δημοσίου, μαζί με τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ.
Η ΑΔΕΔΥ, που θα επιδιώξει συνάντηση με τον υπουργό κ. Μανιτάκη, ζητά να μην εφαρμοστεί η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, ούτε να γίνουν απολύσεις.
Μέσα στο υπουργείο είναι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί της ΟΛΜΕ και οι σύλλογοι υπαλλήλων των υπουργείων Πολιτισμού και Εσωτερικών.

Σήμερα η ΑΔΕΔΥ πραγματοποιεί πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου.

Στο μεταξύ,σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου του δήμου Αθηναίων, στην οδό Λιοσίων, προχώρησαν μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Η κατάληψη θα συνεχισθεί έως την Πέμπτη το μεσημέρι, οπότε οι εργαζόμενοι θα παραστούν στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων.

Όπως σημειώνει στο ΑΜΠΕ το μέλος του Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων του δήμου Αθηναίων (ΣΕΔΑ) Στάθης Σταυριανίδης, σύμφωνα με όσα ορίζονται από το Μεσοπρόθεσμο από τις υπηρεσίες του δήμου και τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου θα απολυθούν περισσότερα από 120 άτομα.

Τέλος, για  αύριο, Τετάρτη, έχει προκηρυχθεί από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πανεργατική στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι, έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο πλαίσιο της «Πανευρωπαϊκής Δράσης κατά των πολιτικών της λιτότητας».
Στην πανευρωπαϊκή κινητοποίηση συμμετέχουν 40 συνδικάτα από 23 χώρες της Ευρώπης.

.Η κοινή ανακοίνωση των 17 υπουργών Οικονομικών μετά το Eurogroup, για την Ελλάδα


Την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν σε τροχιά το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες, εξήρε το Eurogroup στο ανακοινωθέν που εξέδωσε για την Ελλάδα και στο οποίο υπογραμμίζει τη «σημαντική πρόοδο στην αξιολόγηση της πορείας της Ελλάδας».

Ειδικότερα, το Eurogroup καλωσόρισε τη σημαντική πρόοδο προς μια πλήρη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικα στις επικαιροποιημένες προϋποθέσεις του προγράμματος, 
συμπεριλαμβανομένων των ισχυρών και αναγκαίων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής εξυγίανσης, 
των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης και της σταθεροποίησης του χρηματοοικονομικού τομέα .

Το Eurogroup αναγνώρισε ταυτόχρονα τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει από τους Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ? μετά από ακόμη ένα πολύ δύσκολο έτος ? θα επιτρέψουν στην οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη ανάπτυξη με υψηλότερη απασχόληση που είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα σίγουρο μέλλον.

Παράλληλα, οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ, καλωσόρισαν την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν στο σωστό δρόμο το πρόγραμμα, ιδίως με την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, στις 7 και 11 Νοεμβρίου, ενός σημαντικού αριθμού μεταρρυθμίσεων, καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013, τα οποία έχουν λάβει μια θετική αξιολόγηση από την τρόικα, όπως επισημαίνεται στο ανακοινωθέν.

Το Eurogroup σημείωσε επίσης με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει αναπτύξει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει νέα εργαλεία πριν την επόμενη εκταμίευση, για να ενισχύσει τη διακυβέρνηση του προγράμματος τα οποία θα βοηθήσουν να παραμείνει σε τροχιά, 
κυρίως μέσω των μηχανισμών διόρθωσης για να διασφαλιστεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και της σημαντικής ενίσχυσης του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι ? όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχθηκε από την τρόικα ? θα είναι μια κατάλληλη προσαρμογή για τη δημοσιονομική προσαρμογή υπό το πρίσμα των πρόσφατων οικονομικών εξελίξεων.

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν «τις λίγες υπολειπόμενες προαπαιτούμενες δράσεις κατεπειγόντως ώστε να επιτρέψουν την άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης». 

«Μαζί με την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους σε έκτακτη συνάντηση που θα συγκληθεί στις 20 Νοεμβρίου».

Το Eurogroup αναμένει ότι μέχρι τότε, όλα τα αναγκαία στοιχεία θα είναι σε θέση για τα κράτη μέλη να ξεκινήσουν τις σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της εκταμίευσης της επόμενης δόσης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με την επιφύλαξη της θετικής αξιολόγησης της τρόικα όλων των προαπαιτούμενων δράσεων των ελληνικών αρχών, καταλήγει το ανακοινωθέν.

.Όλοι οι παίκτες του Ηλυσιακού «στο πλευρό του Παπανικολάου»


Στο πλευρό του Δημήτρη Παπανικολάου τάσσονται με ανακοίνωση τους οι παίκτες του Ηλυσιακού, οι οποίοι ζητάνε από τον πρόεδρο της ομάδας, Παντελή Γαμπιεράκη, να μεταπείσει τον Ελληνα προπονητή.
Αναλυτικά:
«Όλοι οι παίκτες του Ηλυσιακού, ξεκαθαρίζουμε πως είμαστε στο πλευρό του προπονητή μας, Δημήτρη Παπανικολάου, αναγνωρίζοντας τον τεράστιο αγώνα που καταβάλλει παρά τον πόλεμο που δέχεται.
Ζητάμε από τον πρόεδρο κ. Γαμπιεράκη, ο οποίος έχει αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται πλάι μας, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει ο Δημήτρης Παπανικολάου στην ομάδα 
και ταυτόχρονα να προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται ώστε από εδώ και πέρα να μας επιτραπεί να δουλεύουμε χωρίς... τρικλοποδιές, προκειμένου ο Ηλυσιακός να πετύχει τους στόχους του».

.Διαφώνησαν Γιούνκερ και Λαγκάρντ για την επιμήκυνση


Μια σύγκρουση ανάμεσα στους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας αναφορικά με το πόσος χρόνος πρέπει να δοθεί στη χώρα για να μειώσει το χρέος της σε ένα βιώσιμο επίπεδο, αναβίωσε σήμερα φόβους ότι η κρίση της ευρωζώνης μπορεί να αναζωπυρωθεί και πάλι.

Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν χθες να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο ως το 2022 για να μειώσει την αναλογία του χρέους της ως προς το ΑΕΠ στο 120%, αλλά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε πως ο υφιστάμενος στόχος του 2020 πρέπει να παραμείνει.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό που έχει τελικά σημασία είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της", δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ σε μια ασυνήθιστη δημόσια έκφραση διαφωνίας.

Πίσω από τη διαφωνία της με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται μια διένεξη για το αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης χρειάζεται να παραγράψουν μέρος του χρέους της Ελλάδας για να το καταστήσουν διαχειρίσιμο, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιέζουν για ένα τέτοιο "κούρεμα" ενώ η Γερμανία, η χώρα που συμβάλλει περισσότερο στα ταμεία στήριξης, το έχει απορρίψει κατηγορηματικά ως παράνομο, προσθέτει.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει επισημάνει πως θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά είναι αποφασισμένη να αποφύγει το ενδεχόμενο να υποστούν απώλειες οι Γερμανοί φορολογούμενοι πριν από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.

Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, οι διπλωμάτες παραμένουν πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την αποδέσμευση μιας δόσης βοήθειας ύψους 31,5 δισ. ευρώ που η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Όμως ακόμη η συμφωνία αυτή δεν έχει επιτευχθεί.

Οι χρηματαγορές αντιμετώπισαν αρνητικά την αποτυχία να υπάρξει συμφωνία. Η τιμή του ευρώ έπεσε στο κατώτερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου και τα ασφαλή γερμανικά ομόλογα αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών. 

"Λίγοι πιστεύουν πως η ευρωζώνη θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Εντούτοις η αγορά είναι απογοητευμένη από την απουσία μιας σαφούς εικόνας. Περιμένω ότι το ευρώ θα συνεχίσει σταδιακά να πέφτει", δήλωσε ο Αγιάκο Σέρα, ανώτερος οικονομολόγος της τράπεζας Sumitomo Mitsui Trust.

Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ηγείται των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι μια νέα συνάντηση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιπλέον διαπραγματεύσεις μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν στην εβδομάδα που θα ακολουθήσει για να εκπονηθεί μια νέα συμφωνία.

Εξαιτίας της καθυστέρησης, η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να ανταποκριθεί την Παρασκευή στην προθεσμία για την αποπληρωμή ενός ομολόγου 5 δισ. ευρώ, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμής.

Με το συνολικό χρέος της Ελλάδας να υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 190% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο, το ΔΝΤ έχει θέσει ως στόχο το 120%, λέγοντας πως οτιδήποτε πολύ πάνω απ' αυτό δεν είναι βιώσιμο δεδομένων των χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας και των μεγάλων αναγκών για εξωτερικό δανεισμό.

"Όλοι οι δρόμοι για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας εξετάζονται και θα συνεχίσουμε να τους εξετάζουμε τις ερχόμενες ημέρες", δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα σκληρό προϋπολογισμό για το 2013, με τον οποίο ήλπιζε ότι θα ανταποκρινόταν στις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των έκτακτων δανείων βάσει του δεύτερου προγράμματος στήριξης, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα.

Τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν προς το Ρόιτερς ότι η τρόικα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί μόνο στο 144% του ΑΕΠ το 2020 και θα είναι περίπου 10 μονάδες χαμηλότερο δύο χρόνια αργότερα αν δεν αλλάξουν οι τρέχουσες πολιτικές.

.Ικανοποιημένος ο Ι. Στουρνάρας από τα αποτελέσματα του Eurogroup


Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup και επισήμανε ότι με αυτές κατοχυρώθηκε πλέον η επιμήκυνση των χρονικών ορίων για την εξυγίανση της Ελλάδας, κατά δύο χρόνια.
Ο υπουργός οικονομικών ανέφερε ότι αναμένει την πλήρη έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, ούτως ώστε αυτή να επικυρωθεί στο σύνολό της από το Eurogroup που θα συνέλθει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου. 

Στη συνέχεια, ανέφερε ο υπουργός, οι χώρες της ευρωζώνης που πρέπει να θέσουν την έκθεση της Τρόικας υπό την κρίση των κοινοβουλίων τους θα έχουν έξι ημέρες καιρό για να το πράξουν, 
ούτως ώστε στις 26 Νοεμβρίου με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Ο Γ. Στουρνάρας δήλωσε βέβαιος ότι η δόση των 31,3 δις ευρώ θα εκταμιευθεί στο σύνολό της.

Ερωτηθείς αν τα χρήματα των δανειστών θα κατατίθενται στην τράπεζα της Ελλάδος ή στην ΕΚΤ, ο Γ. Στουρνάρας απάντησε ότι θα κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδας. Σημείωσε, πάντως, ότι εφεξής η παρακολούθηση των δαπανών και των εσόδων του ελληνικού κράτους θα γίνεται ανά μήνα και ότι αν υπάρχουν αποκλίσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις θα λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. 

Σημείωσε ότι αυτό αφορά τόσο την πορεία των δημοσίων δαπανών και των εσόδων, όσο και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.
Σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις τις οποίες πρέπει να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες, ο Γ. Στουρνάρας σημείωσε ότι κατά βάση πρόκειται για ολιγάριθμες διοικητικές αποφάσεις και ότι δε χρειάζεται κοινοβουλευτική διαδικασία.

Τέλος, ο Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επέλθει συμφωνία ανάμεσα στο ΔΝΤ και την ΕΕ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο αυτής της συμφωνίας.

.Συνέχιση των κινητοποιήσεων και εκλογές ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ


Λαϊκές κινητοποιήσεις και εκλογές για να ακυρωθούν τα σχέδια της κυβέρνησης και της τρόικας, ζητά με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.
 Με επίκεντρο την ψήφιση των νέων μέτρων και τις εξελίξεις με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι πανηγυρίζει την ίδια ώρα που ξεπουλά τον δημόσιο πλούτο και προσδένει τη χώρα στο άρμα Μέρκελ, και δέχεται απανωτά χαστούκια από τους διεθνείς πολιτικούς της φίλους.

Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι οι πανηγυρισμοί της θα πάψουν γρήγορα, καθώς η ίδια η σκληρή πραγματικότητα, η οργή, η αγωνιστική διάθεση και κινητοποίηση του λαού μας συντρίβει καθημερινά τα σχέδια της, και θα βάλει τέλος στην πολιτική κοινωνικού κανιβαλισμού, φαυλότητας, κυνισμού, αναξιοπρέπειας και ανευθυνότητας απέναντι στην κοινωνία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί το λαό, με τους αγώνες του, να ακυρώσει τα σχέδια κυβέρνησης και τρόικας, να επιβάλλει τη μόνη ειρηνική και δημοκρατική λύση, εκλογές, και κυβέρνηση της Αριστεράς, και μια νέα πορεία της χώρας, μακριά από μνημόνια καταστροφικής ύφεσης και λιτότητας, με δημοκρατία, αξιοπρέπεια, παραγωγική ανασυγκρότηση και ανάπτυξη.

.Δεν στέλνουν λίστες με ονόματα υπαλλήλων οι δήμαρχοι


Την πρόθεσή τους να μην στείλουν στοιχεία και λίστες υπαλλήλων προς αποχώρηση, εξέφρασαν οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου χθες, κατά την συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ενώ για το θέμα αυτό θα εκδώσουν και σχετικό ψήφισμα.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «έχουμε υποχρέωση να στηρίζουμε θέσεις εργασίας. Είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους. Προφανώς, κανείς δήμαρχος δεν θα διευκολύνει τη διαδικασία απόλυσης. Αν θέλουν στοιχεία, να έρθουν να τα βρουν. Δεν θα στείλουμε καμία λίστα».

Ο κ. Νίκας ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει αποχωρήσει πολύ προσωπικό από τους δήμους κι έχουν δημιουργηθεί λειτουργικά κενά και πρόσθεσε πως «οι υπάλληλοι χρειάζονται όλοι».

Και το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης σε έκτακτη συνεδρίασή του, αποφάσισε να μην στείλει λίστα.
«Πρέπει να αντιληφτεί η κυβέρνηση αλλά και η τρόικα ότι τέτοιου είδους μέτρα αποκεφαλίζουν την ήδη ευνουχισμένη τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

.Αλλάζουν όλα στη φορολογία


Nέα φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με τρεις συντελεστές και σύστημα επιστροφής φόρου, θέσπιση δύο συντελεστών 26% και 35% για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους καταργείται το αφορολόγητο ποσό, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στη φορολογία των επιχειρήσεων έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. 

Πρόκειται για αλλαγές που έχουν ήδη ενσωματωθεί στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου βάση του οποίου θα δοθεί η επόμενη δόση του δανείου στήριξης προς την Ελλάδα.
Αναλυτικότερα σε ότι αφορά τη φορολογική μεταρρύθμιση στο προσχέδιο του μνημονίου προβλέπονται μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

- Η απλοποίηση του συστήματος φορολογίας εισοδήματος για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με την καθιέρωση κλίμακας με 3 φορολογικούς συντελεστές από 8 συντελεστές που έχει το ισχύον καθεστώς καθώς και με την μετατροπή του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος σε σύστημα επιστροφής φόρου. 

Ως αποτέλεσμα των αλλαγών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, θα είναι η απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος περίπου ενός εκατομμυρίου μισθωτών και συνταξιούχων.

- Ο περιορισμός των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων δαπανών που αφορούν μεταξύ άλλων τους τόκους στεγαστικών δανείων, τις δαπάνες για ασφάλεια ζωής, για δίδακτρα φροντιστηρίων κά.
- Η μετατροπή της φορoαπαλλαγής που προβλέπεται για τα παιδιά, σε επίδομα που καταβάλλεται με εισοδηματικά κριτήρια.

- Η καθιέρωση κλίμακας φορολογίας για τους ελεύθερους επαγγελματίες με δύο συντελεστές: 26% για εισοδήματα κάτω των 50.000 ευρώ και 35% για υψηλότερα. Το αφορολόγητο όριο εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται.

- Η θέσπιση συντελεστή 26% για την φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων και 10% για τα μερίσματα έτσι ώστε η φορολογία των διανεμόμενων κερδών να ανέλθει σε 33,4% από 40% σήμερα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο του μνημονίου στόχος των αλλαγών στη φορολογία που θα τεθούν σε εφαρμογή από τα εισοδήματα του 2013 είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ έως και το 2014.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.