.Σκάνδαλα και διαφθορά

Καθώς πληθαίνουν οι αποκαλύψεις για νέα σκάνδαλα και εστίες διαφθοράς, αναδεικνύεται πόσο βαθιά είχε αλλοιωθεί εδώ και αρκετές δεκαετίες όχι μόνο η λειτουργία βασικών θεσμών της πολιτείας, αλλά και οι ίδιες οι αντιλήψεις της κοινωνίας γι' αυτούς. Πώς, δηλαδή, η διαφθορά εκλαμβανόταν πλέον ως κάτι δεδομένο, "φυσιολογικό" και αναπόφευκτο. 

Αδιαφανείς χρηματοδοτήσεις και προμήθειες, απουσία αξιόπιστων εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου, έλλειψη ουσιαστικής λογοδοσίας για τις δαπάνες, άδηλες ή έκνομες οικονομικές συναλλαγές, νομή της εξουσίας κατά τρόπο ώστε να αντλούνται πάσης φύσεως οικονο... περισσότερα »

.Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ 
Το πρώτο -και σημαντικότερο- βήμα έγινε. Οι «58» και οι Κινήσεις της Κεντροαριστεράς που συμπορεύονται μαζί τους ανακοίνωσαν την απόφασή τους να υποστηρίξουν τον σχηματισμό της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης, της ελληνικής «Ελιάς», που θα έχει ως σημείο αναφοράς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία στις επικείμενες ευρωεκλογές. 

Ηδη -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- όλοι οι κινούμενοι στον χώρο της Κεντροαριστεράς, που έχουν διακηρύξει την ανάγκη δημιουργίας ενός μαζικού προοδευτικού κινήματος, βρίσκονται αντιμέτωποι με ... περισσότερα »

.Εικοσι δύο δισ. ευρώ «μαύρα» έφυγαν από την Ελλάδα την τριετία 2008-2011

Στα 22 δισ. ευρώ ανέρχονται τα ποσά που, κατά τις πρώτες εκτιμήσεις των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν μπορούν να δικαιολογηθούν κατά τους ελέγχους των 54.000 εμβασμάτων της τριετίας 2008-2011. Πρόκειται για εμβάσματα τα οποία ελέγχονται με την ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και το σύνολο τους εκτιμάται στα 54 δισ. ευρώ. 

Για την πορεία του ελέγχου των 54.000 εμβασμάτων της τριετίας 2008-2011, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος ρωτήθηκε από μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, αλλά όπως ενημερώθηκαν οι βουλευτές την ευθύνη του ελέγχου δεν την έχει πλέον το ΣΔΟΕ. Ως εκ τούτου η Επιτροπή θα εξετάσει το επόμενο διάστημα να καλέσει σε ακρόαση τον επικεφαλής της ΓΓΔΕ Χάρη Θεοχάρη.  

Ο ίδιος ο κ. Στασινόπουλος ανέφερε σήμερα πάντως πως 54 χιλιάδες Έλληνες κατά την τριετία 2008-2011 είχαν εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικού ύψους σχεδόν 54 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σύμφωνα με πρώτους υπολογισμούς τα 22 δισ. φαίνεται να μην «δικαιολογούνται» από τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που έστειλαν χρήματα εκτός συνόρων κατά την επίμαχη περίοδο. 

.Επιβεβαιώνεται το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2013, σημειώνει η Wall Street Journal

Η Ελλάδα παρουσίασε την προηγούμενη χρονιά το πρώτο της σε μια δεκαετία, πρωτογενές πλεόνασμα, σύμφωνα με νέα σημερινά στοιχεία, εκπληρώνοντας έτσι τον όρο- κλειδί των διεθνών πιστωτών έναν χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε προβλεφθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών έδειξαν ότι το πλεόνασμα της κεντρικής διακυβέρνησης το προηγούμενο έτος, ανήλθε στα 691 εκατ. ευρώ. Λαμβάνοντας υπόψη τα κονδύλια της ΕΕ προς την Ελλάδα για δημόσια έργα, 

τα οποία θα καταβληθούν τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι σύμφωνο με το πλεόνασμα των 812 εκατ. ευρώ, που έχει περιληφθεί στον τελευταίο προϋπολογισμό, όπως δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

.Η ιδιωτική ζωή του Ολάντ κινδυνεύει να υποσκελίσει το μήνυμά του για μεταρρύθμιση

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ σκοπεύει να εκθέσει σήμερα τα σχέδιά του για τη γαλλική οικονομία, ωστόσο στη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει αναμένεται ότι θα κυριαρχήσει το θέμα της ιδιωτικής ζωής του, καθώς η σύντροφός του εισήχθη σε νοσοκομείο έπειτα από δημοσιεύματα ότι ο πρόεδρος διατηρεί και άλλη ερωτική σχέση.

Η συνάντησή του με τους δημοσιογράφους στο προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων θα είναι η πρώτη δημόσια εμφάνισή του αφότου το περιοδικό "Κλόουζερ", που ασχολείται με τις διασημότητες, δημοσίευσε φωτογραφίες που, όπως διευκρίνισε, δείχνουν τον Ολάντ να κάνει μια νυκτερινή επίσκεψη στη γαλλίδα ηθοποιό Ζιλί Γκαγέ.

.Όλι Ρεν: «Το 2010 δεν έγινε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, για να μην μεταδοθεί η κρίση»

Δεν έγινε «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2010, όταν μπήκε η Ελλάδα στο Μνημόνιο, για να μην μεταδοθεί η οικονομική κρίση στα άλλα κράτη-μέλη και στις ευρωπαϊκές τράπεζες, δήλωσε ο Όλι Ρεν στην επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα.

Απαντώντας στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου Νίκο Χουντή, κατά τη διάρκεια ακρόασης από την υποεπιτροπή που διερευνά τα πεπραγμένα της τρόικας στην Ευρώπη, ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε 

πως «στο ξεκίνημα της κρίσης, την άνοιξη του 2010, και κάποιο διάστημα μετά, αν είχε άμεσα αναδιαρθρωθεί το ελληνικό χρέος, θα είχατε αντιμετωπίσει δραματικές συνέπειες μετάδοσης τόσο σε άλλα κράτη-μέλη, όσο και μέσω του τραπεζικού διαύλου στην Ευρώπη. Άρα ήταν λογικό να "αγοράσουμε χρόνο" και να προσπαθήσουμε να το κάνουμε με κανονικό τρόπο».

.Σύσκεψη για τη γρίπη στο υπουργείο Υγείας

Η διαπίστωση ότι η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνεται στην Ελλάδα από την πρώτη εβδομάδα του 2014, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, απασχόλησε όσους συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας. 

Μέχρι σήμερα, 14 σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από τα οποία πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε θάνατοι. Όλα τα περιστατικά αφορούν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. 

Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη τύπου Α που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Στη σημερινή σύσκεψη των αρμόδιων φορέων δημόσιας υγείας, που συγκάλεσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή και στην οποία συμμετείχαν εκπροσώποι του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, συζητήθηκαν όλες οι δράσεις που θα ακολουθηθούν, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τον έλεγχο και την πρόληψη της γρίπης.

.«Παγώνουν» τα τιμολόγια της ΔΕΗ για το 2014

Σε «πάγωμα» των τιμολογίων της για το 2014 προχωρά η ΔΕΗ, σύμφωνα με κορυφαία στελέχη της επιχείρησης που επισημαίνουν ότι για το ανταγωνιστικό κομμάτι των χρεώσεων (που περιλαμβάνουν το κόστος παραγωγής, εμπορίας κλπ.) εφέτος δεν θα υπάρξουν αλλαγές.
 Τα τιμολόγια της ΔΕΗ διαμορφώνονται ελεύθερα από πέρυσι τον Ιούλιο, δηλαδή δεν υπόκεινται στην έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά ελέγχονται απολογιστικά από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. 

Η ΔΕΗ έκτοτε δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις και όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη της επιχείρησης χθες, στο περιθώριο ενεργειακού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα δεν πρόκειται να κάνει ανατιμήσεις κατά τη φετινή χρονιά.

.Σε 266 πρόσωπα ο μέχρι στιγμής έλεγχος για τη λίστα Λαγκάρντ

Στις 266 ανέρχονται οι εντολές ελέγχου που έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα για τα 1700 φυσικά πρόσωπα που έχουν ταυτοποιηθεί στο πλαίσιο της λίστας Λαγκάρντ, σύμφωνα με ενημέρωση που παρείχε ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 

Από τις 266 εντολές ελέγχου, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκεται ο έλεγχος για 155 πρόσωπα και για κάποιους από αυτούς θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος και θα υπάρχουν αποτελέσματα ίσως και μέσα στο μήνα.* *Ο κ. Στασινόπουλος αναφέρθηκε στον φόρτο εργασίας που είχε το ΣΔΟΕ το καλοκαίρι. Η διαβίβα... περισσότερα »

.Παρέμβαση Σαμαρά αύριο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Για το Στρασβούργο πετάει απόψε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προκειμένου να παραχωρήσει την πρώτη του ομιλία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως επικεφαλής της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε.

Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται, αύριο Τετάρτη, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς πέραν της παρουσίασης των στόχων και των προτεραιοτήτων της ελληνικής προεδρίας, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να αναφερθεί και στη στρατηγικής της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές το 2014.

Η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος στα τέλη του 2013, θα είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα επικαλεστεί ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ζητήσει από τους Ευρωπαίους να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τη λήψη άμεσων αποφάσεων.

Θα ακολουθήσει συνέντευη Τύπου του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, του προέδρου της Επιτροπής Ζ. Μ. Μπαρόζο και του προέδρου του ΕΚ Μ. Σουλτς.

.Στα 691 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα το 2013

Στα 691 εκατ. ευρώ ή 0,4% του ΑΕΠ ανήλθε το πρωτογενές πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2013, έναντι ελλείμματος 3,46 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2012. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού σε τροποποιημένη ταμειακή βάση στο 12μηνο Ιανουαρίου - Δεκεμβρίου 2013, το δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε σε 5,35 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 15, 68 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2012. 

Το έλλειμμα, συνεπώς, κατά το εφετινό δωδεκάμηνο, μειώθηκε στο 2,9% του ΑΕΠ, από 8,1% του ΑΕΠ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Παρουσιάζοντας τα στοιχεί... περισσότερα »

.Διαφωνία μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα για την υπόθεση του Δ. Κοντομηνά

Διαφωνία ανάμεσα σε ανακριτή και εισαγγελέα, προέκυψε ως προς την προσωρινή κράτηση, ή μη, του επιχειρηματία, που νοσηλεύεται σε ιδιωτική κλινική, Δημήτρη Κοντομηνά, κατηγορούμενου στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΜΠΕ, η αρμόδια εισαγγελέας, Πόπη Παπανδρέου, ζήτησε να κρατηθεί ο επιχειρηματίας, ενώ ο ανακριτής της υπόθεσης, Γιώργος Ανδρεάδης, είχε την άποψη ότι στον κ. Κοντομηνά πρέπει να επιβληθούν χρηματική εγγύηση 5 εκατομμυρίων ευρώ (!) -ποσό που δεν έχει επιβληθεί στο παρελθόν, σε ανάλογη υπόθεση- και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης ... περισσότερα »

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.