.Πού θα κριθεί η συμφωνία

Μια πρώτη παρατήρηση την οποία προκαλεί η ανάγνωση της προγραμματικής συμφωνίας των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι ότι δυσκολεύεται να εντοπίσει κανείς τον λόγο για τον οποίο χρειάστηκαν τέσσερις μήνες για να επιτευχθεί η αναγκαία σύγκλιση θέσεων και απόψεων. Εξαιρείται, φυσικά, η περίπτωση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, που προφανώς δεν θα είχε περιληφθεί προ διμήνου ή τριμήνου στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

Αυτονόητοι για μια συμμαχική κυβέρνηση σε περίοδο κρίσης είναι οι στόχοι που θέτει το πρόγραμμα. Και δεν θα μπορούσε να γίνει και διαφορετικά. Οταν η οικονομική διαχείριση προϋποθέτει τον έλεγχο και τη συναπόφαση των δανειστών, τα περιθώρια δράσης είναι στενά και οι κινήσεις προδιαγεγραμμένες.

Πρώτον, η έξοδος από την κρίση το ταχύτερο δυνατό και, 
δεύτερον, η σταδιακή άμβλυνση των συνεπειών της πολυετούς λιτότητας σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων. Που σημαίνει ότι η τήρηση ή μη της συμφωνίας θα αποδειχθεί στην πορεία και πάντως όχι στο άμεσο μέλλον. Με εξαίρεση δύο σημεία, τα οποία είναι, άλλωστε, και τα σημαντικότερα.

Το ένα είναι η δέσμευση ότι δεν θα γίνουν δεκτά νέα μέτρα, εκτός και αν είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Αν και κατά πόσο θα τηρηθεί αυτή η υπόσχεση θα το γνωρίζουμε σύντομα - το πολύ σε έναν ή ενάμιση μήνα. 

Και το δεύτερο είναι η ομαλή και απρόσκοπτη συνεργασία των δύο κομμάτων - μια προϋπόθεση που η τήρησή της θα διαπιστώνεται καθημερινά και χωρίς την οποία δεν θα είναι δυνατή η επιτυχία του προγράμματος.


Και μόνο το γεγονός ότι δημοσιοποίησαν την προγραμματική συμφωνία τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή σημαίνει ότι είναι αποφασισμένοι και βέβαιοι ότι θα τηρήσουν αυτές τις δύο προϋποθέσεις. Αλλά, φυσικά, αυτό μένει να αποδειχθεί.

.Με στήριξη Άδωνι το γαλάζιο χρίσμα σε Δαβουρλή;

Δυνατή μάχη για το χρίσμα της Ν.Δ. στο Δήμο Ζωγράφου αναμένεται να δώσει, όπως πληροφορούμαστε, ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος  Διονύσης Δαβουρλής, ο οποίος αποχώρησε από την παράταξη ΔΑΔΑ του πρώην δημάρχου Γιάννη Καζάκου.
Ο κ. Δαβουρλής είναι παλιό κομματικό στέλεχος της Ν.Δ., ενώ πρόσφατα ανέλαβε καθήκοντα Διευθυντή στο γραφείο του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο κ. Δαβουρλής, ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΔΑΔΑ, εξαιτίας της απόφασης του κ. Καζάκου να χρίσει διάδοχό του τον Παναγιώτη Αγγελόπουλο…!

.Μπαρόζο: Δεν στηρίζουμε νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος «Τεράστιες οι θυσίες των Ελλήνων»

Την αντίθεσή του με ένα δεύτερο κούρεμα στο ελληνικό χρέος, εκφράζει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, όπως προκύπτει από το δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναγνωρίζει τις «τεράστιες προσπάθειες» των ελλήνων πολιτών, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι «ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη», ενώ ζητά από την Αθήνα να παρουσιάσει αποτελέσματα.

Ειδικότερα, σε ερώτηση εάν χάνει την εμπιστοσύνη του προς την ελληνική κυβέρνηση λόγω των καθυστερήσεων στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, ο κ. Μπαρόζο απαντά: «Τα προηγούμενα χρόνια οι Έλληνες έκαναν απίστευτα πολλά. 

Οι θυσίες των πολιτών είναι τεράστιες. Είναι όμως επίσης αλήθεια ότι ορισμένες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμη. Εδώ η Αθήνα θα πρέπει να παρουσιάσει αποτελέσματα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι μέσω των προγραμμάτων βοήθειας για την Ελλάδα και τις άλλες υπερχρεωμένες χώρες, σταθεροποιήθηκε εμφανώς η ευρωζώνη στο σύνολό της».

«Πριν από δυο χρόνια», υπενθυμίζει ο κ. Μπαρόζο, «πολλοί ειδικοί προέβλεπαν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και την κατάρρευση της ευρωζώνης. 
Αυτό θα ζημίωνε τους πάντες σε μεγάλο βαθμό, και τη Γερμανία. Τίποτε από όλα αυτά όμως δεν επαληθεύτηκε καθώς καταφέραμε να διαλύσουμε τις αμφιβολίες για την πολιτική βούληση των Ευρωπαίων».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέου κουρέματος, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο επισημαίνει ότι «δεν είναι κάτι που υποστηρίζει η Κομισιόν. Αυτό θα έφερνε μόνον νέα αναστάτωση στην ευρωζώνη και ανασφάλεια στους επενδυτές. 
Πέραν αυτού ένα δεύτερο κούρεμα θα είχε συνέπειες και για τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης που στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα. Οι φορολογούμενοι στις χώρες αυτές δεν θα το δέχονταν».

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εκτιμά πάντως ότι η ευρωζώνη δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τον κίνδυνο. «Έχουμε λόγους να είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. (…) Είναι όμως όπως και στην ορειβασία. Ακόμη και στην επιστροφή μπορεί να πέσεις».

O ίδιος πάντως διαβλέπει τον μεγαλύτερο κίνδυνο όχι σε οικονομικό, αλλά σε πολιτικό επίπεδο: «Όταν οι χώρες γίνονται πολιτικά ασταθείς, όταν δεν υπάρχει κυβέρνηση με ευχέρεια κινήσεων, τότε απομακρύνονται οι επενδυτές. Έτσι οδηγήθηκε, για παράδειγμα, η Ιταλία, μέσω μιας ασταθούς κυβέρνησης, στην κρίση την οποία ξεπερνά τώρα».

.Ανεργία και μετανάστευση στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Το πρόβλημα της ανεργίας, η ενίσχυση του συντονισμού της οικονομικής πολιτικής των κρατών- μελών αλλά και το εντεινόμενο κύμα μετανάστευσης προς την Ευρώπη- με φόντο και την πρόσφατη τραγωδία στη Λαμπεντούζα- θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξάγεται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες. 

Σήμερα, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας των ηγετών, παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα συζητηθεί η οικονομική και κοινωνική πολιτική και η Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

Στη συζήτηση αναμένεται να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση της ανεργίας των νέων. Σε συνέχεια των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουνίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να επαναλάβουν την ανάγκη να τεθούν σε λειτουργία τάχιστα τα εργαλεία για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων: να εφαρμοστούν δηλαδή από 1ης Ιανουαρίου 2014 η Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων και το Ταμείο Εγγύησης για τους Νέους.

Σε ό,τι αφορά την χρηματοδότηση της οικονομίας, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αναζητήσουν τρόπους για να διευκολυνθεί η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση, επί τη βάσει της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Επίσης, κατά τη διάρκεια του δείπνου εργασίας, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες τα επόμενα βήματα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης, επισημαίνοντας ως σημαντικό βήμα προόδου, την υιοθέτηση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού στις 15 Οκτωβρίου.

Η δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα αφιερωθεί, κατά κύριο λόγο, στο ζήτημα της μετανάστευσης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν για την πρόληψη τραγικών συμβάντων, όπως αυτό της Λαμπεντούζα, ενώ αναμένεται να αναζητηθούν λύσεις για την καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές εννέα κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, παράγραφος που θα επισημαίνει την ενίσχυση της Frontex (κοινοτική υπηρεσία για τη φύλαξη των συνόρων), καθώς και τη σύσταση ειδικής ομάδας δράσης, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Το αίτημα αυτό υποστηρίζουν μια ομάδα χωρών, κυρίως της Μεσογείου και ειδικότερα, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Σλοβενία και η Κροατία. Στόχος των χωρών αυτών είναι, στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, να καθοριστούν συγκεκριμένες δράσεις για την πιο αποτελεσματική χρήση της σημερινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.

.Κηδεύτηκε το ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, Αντώνης Καρράς

Παρουσία της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιήθηκε σήμερα η κηδεία του αγνού και ασυμβίβαστου αγωνιστή, ιστορικού στελέχους του Κινήματος, Αντώνη Καρρά.
Στο Α' Νεκροταφείο βρέθηκαν για να πουν το τελευταίο αντίο στον «'Αλκη» (το ψευδώνυμο του κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, όταν και είχε πλούσια αντιστασιακή δράση) ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτρoπής (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο πρέσβης της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Μαρουάν Τουμπάσι, 

πολλοί βουλευτές και ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος και Θοδωρής Δρίτσας, ο βουλευτής της ΝΔ, Νικήτας Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ) και ο Πέτρος Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, τόνισε πως ο Αντώνης Καρράς απέδειξε ότι ο πολιτικός αγώνας μπορεί να είναι μια καθημερινή κατάθεση ψυχής. 

Ο καπετάν Ερμής (κατά κόσμον Βασίλης Πριόβολος) μίλησε με μεγάλη συγκίνηση για τον φίλο και συναγωνιστή του κατά τα χρόνια της ΕΑΜικής αντίστασης. Ο Νίκος Γιαννόπουλος από το «Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα», επεσήμανε ότι ο Αντώνης Καρράς υπήρξε ένας ξεχωριστός μαχητής της κοινωνικής δικαιοσύνης.

.ΠΑΣΟΚ: Ας έλθει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας να πάρει την απάντηση που του πρέπει

Σε έντονο ύφος σχολιάζει το ΠΑΣΟΚ τις "συνεχιζόμενες χυδαίες" αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον πρόεδρο του Κινήματος, Ευάγγελο Βενιζέλο, αναφέροντας σε σχόλιο που εξέδωσε ότι ο κ. Τσίπρας "για τις συκοφαντίες που ανεπίγνωστα επαναλαμβάνει, ας έλθει στη Βουλή να πάρει την απάντηση που του πρέπει. Ας μην πει όμως ότι δεν τον προειδοποιήσαμε". 

Επιπλέον, στο σχόλιο του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται ότι "ο κ. Τσίπρας μην έχοντας τίποτα να πει επί της ουσίας για την προοπτική της χώρας νομίζει δυστυχώς ότι μπορεί να ασχολείται με το ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα των υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού με τον βαθμό σοβαρότητας που αντιστοιχεί στο «υποβρύχιο» γλυκό βανίλια".

.Συναντήσεις Αντ. Σαμαρά με Α. Μέρκελ και Μ. Ραχόϊ

Κατ' ιδίαν συναντήσεις με τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κατά τη διάρκεια της εικοσάλεπτης συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την 'Αγκελα Μέρκελ, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. 

Ο Α. Σαμαράς επεσήμανε τα ελληνικά επιχειρήματα, τα οποία όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές, δικαιώνουν την ελληνική πλευρά.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντολ, ζήτησε από τον Έλληνα πρωθυπουργό να ενημερώσει τους ομολόγους του για το θέμα της Χρυσής Αυγής.

.Μ. Γλέζος: Η λογική του "μαντριού" έχει απλωθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη δική μας Αριστερά δεν υπήρχε «μαντρί», τονίζει σε δήλωσή του, που φιλοξενείται στο ιστολόγιο «Κίνηση Ενεργοί Πολίτες», ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.
   Σύμφωνα με το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, αυτή η λογική έχει εξαπλωθεί «σαν ίωση» και στον ΣΥΡΙΖΑ.

   Με αφορμή, δε, τη στάση του κατά την ψήφιση της τροπολογίας για τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής (σ.σ. ήταν απών) ο κ. Γλέζος επισημαίνει ότι «Για να κάνουμε την αντιγραφή πλήρη, φτιάξαμε και τους "κύκλους". 

Κύκλους που "διαρρέουν"! Πού έμαθαν αυτοί οι κύκλοι ότι δεν εξήγησα την στάση μου;» αναρωτιέται ο κ. Γλέζος και καταλήγει: Με το να αφομοιώνουμε συνήθειες και πρακτικές που οδήγησαν την Ελλάδα στην άκρη του γκρεμού απλά διαψεύδουμε τους πολίτες που στηρίζουν τις ελπίδες τους στον ΣΥΡΙΖΑ.

.Alpha Bank: Η Ελλάδα μεταξύ των πλεονασματικών οικονομιών

Την εκτίμηση ότι «η Ελλάδα εισέρχεται πλέον με το σπαθί της στην χορεία των πλεονασματικών οικονομιών» διατυπώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο οικονομικό δελτίο της τράπεζας, επισημαίνοντας ότι «με βάση τα στοιχεία για το ισοζύγιο πληρωμών του οκταμήνου 2013, η Ελλάδα θα εμφανίσει πλεόνασμα άνω του 1% του ΑΕΠ στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών (ΙΤΣ) το 2013».

«Επίσης, η συνέχιση της πολιτικής των πρωτογενών πλεονασμάτων στη γενική κυβέρνηση, σε συνδυασμό με τη σημαντική βελτίωση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, που ευνοεί την εγχώρια παραγωγή εις βάρος των εισαγωγών και συντελεί στην αύξηση των εξαγωγών, σηματοδοτούν τη διατήρηση του πλεονασματικού χαρακτήρα του ΙΤΣ της χώρας τα επόμενα χρόνια. 

Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν μπορεί να έχει έλλειμμα στο ΙΤΣ σε κάποιες περιόδους. Κάτι τέτοιο, όμως, θα οφείλεται κυρίως στην εισροή σημαντικών επιχειρηματικών κεφαλαίων και τη χρηματοδότηση επενδύσεων στην εγχώρια οικονομία» αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της τράπεζας.

.Η γερμανική δικαιοσύνη επιλαμβάνεται της φερόμενης υπόθεσης κατασκοπείας σε βάρος της Μέρκελ

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία της Γερμανίας, η οποία είναι αρμόδια για υποθέσεις κατασκοπείας, ανακοίνωσε σήμερα ότι μελετά τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες γίνονταν υποκλοπές στο κινητό τηλέφωνο της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, προοίμιο μιας ενδεχόμενης επίσημης έρευνας.

Προς το παρόν, η ομοσπονδιακή εισαγγελία, η οποία έχει την έδρα της στην Καρλσρούη, έχει αρχίσει μια "διαδικασία παρατήρησης" στη διάρκεια της οποίας θα "ζητήσει απ' όλες τις αρμόδιες αρχές να της διαβιβάσουν τα στοιχεία" που έχουν στην κατοχή τους για το θέμα αυτό, εξήγησε ο εκπρόσωπός της, ο Μάρκους Κέλερ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι η ανησυχία της, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από την αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών στην Ευρώπη, δεν αφορά την δική της ιδιωτική ζωή, αλλά αυτές των γερμανών πολιτών.

Η Μέρκελ σημείωσε ότι πλέον η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ χρειάζεται να αποκατασταθεί.

.Γ. Κουτρουμάνης: Καμία ανησυχία για το Ασφαλιστικό

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, όλα έχουν καθορισθεί στον ν. 3863/2010 και συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ευρώπης, σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος προτείνει να αποσυρθεί άμεσα από το τραπέζι συζητήσεων, γιατί «η παραμονή του επιβαρύνει αντί να ωφελήσει τα ταμεία».

Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή την έντονη ανησυχία που προκάλεσαν οι φημολογούμενες ανατροπές εις βάρος των ασφαλισμένων και κυρίως των δικαιούχων πρόωρης σύνταξης.
   
ΕΡ: Θα κοπούν οι συντάξεις και θα δοθεί κάποιο επίδομα;

 ΑΠ: Όχι. Αυτό το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε χιλιάδες εργαζόμενους, περίπου 400.000, μεταξύ των οποίων και όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παρέμεναν στη θέση τους για να πάρουν καλύτερη σύνταξη. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει σε καμιά περίπτωση αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Με τον Ν. 3863/2010 έχουν θεσπιστεί νέα όρια ηλικίας και υπήρχε ένα μεταβατικό στάδιο για μία τριετία. Συμφωνημένο και με την τρόικα τότε, αυτό το μεταβατικό στάδιο, κοστολογημένο, έχουν γίνει μελέτες, έχουν ελεγχθεί από το Eurogroup και από όλο το τεχνικό κλιμάκιο.

Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ωφελεί σε τίποτα να ανοίξει μια συζήτηση για παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΕΡ: Άρα, ό,τι είναι κατοχυρωμένο με νόμο από το 2010, όλα όσα είχαν συζητηθεί, θεωρείτε ότι θα παραμείνουν ως έχουν; Και οι μεγάλες αλλαγές πού θα επικεντρωθούν;

ΑΠ: Θεωρώ ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει όσον αφορά τις παρεμβάσεις του. 

.«Η προγραμματική συμφωνία οδηγεί τη χώρα εκτός μνημονίου»

Το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το πλαίσιο του οποίου αποτελεί η προγραμματική συμφωνία ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, είναι η μόνη πρόταση εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΟ του Κινήματος και πρόσθεσε ότι η Προγραμματική Συμφωνία αποτελεί και το πλαίσιο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι η συμφωνία δεν καταργεί διαφορές, μνήμες και αρχές, αλλά σε περιόδους όπως η σημερινή, κανένας δεν μπορεί να μένει απαθής, δεν δικαιολογούνται ταλαντεύσεις και αμφιθυμίες.

Πρόκειται, πρόσθεσε, για μια πρόταση η οποία είναι «επίμονα ανοιχτή» προς όλες τις δυνάμεις οι οποίες δεν έχουν συγκροτημένες εναλλακτικές προτάσεις. Και κατηγόρησε όσους επενδύουν «συστηματικά και απροκάλυπτα μόνο στα σενάρια εθνικής καταστροφής».

Η χώρα, τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «χρειάζεται ειλικρίνεια, σταθερότητα και χρόνο» και γι αυτό η βάση της Προγραμματικής Συμφωνίας είναι η εξάντληση της τετραετίας.

Τόνισε επίσης ότι το βάρος της εφαρμογής της συμφωνίας θα σηκώσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι «δυστυχώς, η ευθύνη βαρύνει το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αίρει όλα τα βάρη».

.Νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση, αν χρειαστεί, για να σταματήσουν οι κατασχέσεις από μισθοδοτικούς λογαριασμούς κάτω των 1.000 ευρώ

Η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τις τράπεζες προκειμένου να διευκρινιστεί το ζήτημα της κατάσχεσης ποσών από επιδόματα ανεργίας και μισθοδοτικούς ή συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς μικρότερους των 1.000 ευρώ, παρά τη νομοθετική απαγόρευση και αν χρειαστεί θα προβεί σε νομοθετική ρύθμιση. Αυτό ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Νότη Μαριά.

Στην ερώτησή του, ο κ. Μαριάς παρατήρησε πως «ενώ έχουμε χιλιάδες εμβάσματα στο εξωτερικό και το Δημόσιο είχε την ευκαιρία να φορολογήσει αυτούς που πραγματικά έχουν χρήματα, ενώ έχουμε τη "λίστα Λαγκάρντ" και άλλες, απ' τη Βουλή υπερψηφίστηκαν με διαδικασίες fast track, κατασχέσεις οφειλών φορολογουμένων. Μόνον τον Σεπτέμβριο, οι κατασχέσεις ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ. 

Η διαδικασία είναι τάχιστη. Τελευταία, υπάρχει μια τεράστια επιδρομή, όπου πλέον το υπουργείο στέλνει τα ειδοποιητήρια για τις κατασχέσεις και οι τράπεζες κατάσχουν ποσά κάτω των 1.000 ευρώ από μισθούς και συντάξεις, ενώ έχουμε και κατασχέσεις από επιδόματα ανεργίας».

.Τα εγκεφαλικά «κτυπούν» όλο και πιο νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο

Δύο νέες παγκόσμιες επιστημονικές έρευνες αποκαλύπτουν πως τα εγκεφαλικά, τα οποία παραδοσιακά έχουν συσχετιστεί με τους ηλικιωμένους, στην πραγματικότητα πλήττουν όλο και νεότερους ανθρώπους διεθνώς, μεσήλικες αλλά και ακόμα πιο μικρούς σε ηλικία.

Το πρόβλημα σταδιακά επιδεινώνεται, σε βαθμό που οι επιπτώσεις (πρόωροι θάνατοι, αναπηρίες κ.α.) αναμένεται να έχουν διπλασιαστεί παγκοσμίως έως το 2030, οπότε τα θανατηφόρα περιστατικά εκτιμάται ότι θα φθάσουν τα 12 εκατ. και τα μη θανατηφόρα τα 70 εκατ. 
Η παχυσαρκία, ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό στους νεότερους.

Οι δύο μελέτες, που δημοσιεύτηκαν στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό "Lancet", δείχνουν ότι κατά την τελευταία εικοσαετία σε όλο τον κόσμο καταγράφεται μια αύξηση κατά 25% στον αριθμό των εγκεφαλικών σε άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών (δηλαδή πριν αρχίσει η τρίτη ηλικία). 

Τα περιστατικά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αποτελούν πλέον σχεδόν το ένα τρίτο (ποσοστό 31%) του συνολικού αριθμού εγκεφαλικών διεθνώς, από 25% που ήσαν το 1990.

Για πρώτη φορά εξάλλου υπάρχει μια διεθνής εικόνα για τα εγκεφαλικά στην παιδική και εφηβική ηλικία. Πάνω από 83.000 άνθρωποι κάτω των 20 ετών παθαίνουν εγκεφαλικό κάθε χρόνο (το 0,5% του παγκοσμίου συνόλου).

.Οι ευρωβουλευτές αξιώνουν να δοθεί τέλος στην οικονομική κατασκοπεία από μέρους των ΗΠΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάλεσε την Τετάρτη να ανασταλεί η πρόσβαση των ΗΠΑ σε μια βάση παγκόσμιων χρηματοοικονομικών δεδομένων στο Βέλγιο λόγω των ανησυχιών ότι οι μυστικές υπηρεσίες προβαίνουν σε κατασκοπεία σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν προσπαθούν απλώς να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία μέσω αυτής.
Οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης να ανασταλεί η δυνατότητα της Ουάσινγκτον να παρακολουθεί τις διεθνείς πληρωμές λόγω των υποψιών ότι καταχράται τη συμφωνία που της δίνει πρόσβαση στην βάση δεδομένων της SWIFT (Παγκόσμια εταιρία διατραπεζικών χρηματοπιστωτικών τηλεπικοινωνιών). 

Η απόφαση οφείλεται στο ότι ανησυχούν πως οι ΗΠΑ μυστικά αντλούν κι άλλες πληροφορίες από τη βάση αυτή, μετά τις αποκαλύψεις στις οποίες προχώρησε το Globo, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό δίκτυο της Βραζιλίας, σύμφωνα με τις οποίες η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) προβαίνει σε κατασκοπεία μέσω του συστήματος SWIFT.

"Χρειαζόμαστε πλήρη διαφάνεια, ιδίως με όλες τις αποκαλύψεις για την NSA", επισήμανε ο Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στα στοιχεία σχετικά με τις παρακολουθήσεις της NSA που έδωσε στην δημοσιότητα ο πληροφορικός, πρώην συνεργάτης της Έντουαρντ Σνόουντεν.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.