.ΠΑΣΟΚ: Η δημοκρατική αλληλεγγύη πρέπει να υπερισχύει κάθε πολιτικής διαφοράς


«Το ΠΑΣΟΚ έχει εδώ και καιρό καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής και ξενοφοβικής βίας στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής πρωτοβουλίας του για την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών δυνάμεων του συνταγματικού τόξου κατά των εκφραστών του ναζισμού» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα το γραφείο Τύπου του κόμματος.

«Η τελευταία αλυσίδα επεισοδίων με αποκορύφωση την επίθεση κατά του Δημάρχου Αθηναίων επισπεύδει διαδικασίες που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί προ πολλού. 

Ζητούμε να εισαχθεί το ταχύτερο για συζήτηση η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ ή αντίστοιχο νομοσχέδιο με τις αναγκαίες ρυθμίσεις στο πλαίσιο της κοινής ευρωπαϊκής πρακτικής στα θέματα αυτά και με βάση τις συστάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εξίσου αναγκαίο είναι να συμπληρωθεί και κυρίως να εφαρμοστεί με συνέπεια και σταθερότητα ο κανονισμός της Βουλής ώστε να προστατεύεται το Κοινοβούλιο από αυτούς που εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανεκτικότητα της Δημοκρατίας με στόχο τον ευτελισμό των δημοκρατικών θεσμών. 

Το πιο κρίσιμο από όλα όμως είναι να γίνει ευρύτερα αντιληπτό ότι η οικονομική κρίση δεν νομιμοποιεί τη βία και την απόπειρα κατάλυσης της έννομης τάξης στο όνομα του θράσους των οπαδών του ναζισμού. Μπροστά σε τέτοια φαινόμενα η δημοκρατική αλληλεγγύη πρέπει να υπερισχύει κάθε πολιτικής διαφοράς» προσθέτει η ανακοίνωση.

.«Οι Έλληνες δείχνουν στους πολιτικούς πώς να πολεμήσουν τη Χρυσή Αυγή»


«Για πολλούς Έλληνες, το ορθόδοξο Πάσχα είναι μία ευκαιρία να δουν τους φίλους και την οικογένειά τους, να φάνε καλά ή να πάνε στην εκκλησία. Αλλά για τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής, που μόλις πρόσφατα μεταφέρθηκαν από τον “ελληνικό” παγανισμό στην υποτιθέμενη αγάπη για το χριστιανισμό, ήταν μια ευκαιρία για προπαγάνδα» αναφέρει ο Guardian σε δημοσίευμά του για τη Χρυσή Αυγή, με αφορμή τις πρόσφατες δράσεις της για τη διανομή τροφίμων μόνο σε Έλληνες και το άνοιγμα των διοδίων..

Σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου, Ντάνιελ Τρίλινγκ, πολλοί Έλληνες είναι πλέον αηδιασμένοι με την παρουσία φασιστών στην πολιτική σκηνή και υψώνουν όλο και περισσότερο τη φωνή τους για το θέμα αυτό, με αντιφασιστικές διαδηλώσεις, ή ακόμα και... πετώντας στη θάλασσα μέλη της Χρυσής Αυγής, όπως συνέβη τον περασμένο μήνα στα Χανιά.

Ο Τρίλινγκ σχολιάζει ακόμα πως παρά τη βία που ασκεί, η Χρυσή Αυγή κάθε άλλο παρά βρίσκεται σε θέση ισχύος. «Η ακτιβιστική βάση της παραμένει μικρή. Δεν μπορεί να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές της μαζικά. 

Και οι διαδηλώσεις της συχνά γίνονται χωρίς να ανακοινωθούν, για να μην προλάβουν οι αντιφασίστες ακτιβιστές να συγκεντρωθούν και να κυνηγήσουν τα μέλη της στους δρόμους. 

Η διανομή φαγητού, που διοργανώνεται κυρίως για την προβολή από τα ΜΜΕ, ωχριά μπροστά στο δίκτυο πρωτοβουλιών αλληλεγγύης όπως το “κίνημα της πατάτας” [...] ή οι εθελοντικές ιατρικές υπηρεσίες, ή η δωρεάν προσφορά μαθημάτων σε παιδιά μετά το σχολείο, που βοηθούν τους Έλληνες πολίτες να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της μαζικής ανεργίας και των μειωμένων μισθών», εξηγεί.

Κλείνοντας, και επικαλούμενος ένα μέλος της Χρυσής Αυγής που του είχε πει πριν από ένα χρόνο ότι «κάνουμε αυτά που οι άλλοι δεν τολμάνε», σχολιάζει: «Αυτά είναι για τις εντυπώσεις και μπορούν να σπάσουν. Αλλά πρέπει να σπάσουν τώρα, πριν να είναι αργά».

.Ποιοι δε θα πληρώσουν το χαράτσι


Την απαλλαγή από το Έκτακτο Ειδικό Τέλος ακινήτων των φορολογουμένων με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. 

Όπως αναφέρουν τα Νέα, το ΥΠΟΙΚ εξετάζει να δοθεί η δυνατότητα σε νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο των 12.000 ευρώ να πληρώσουν το χαράτσι με μειωμένο συντελεστή και σε περισσότερες από πέντε δόσεις. 

Αυτό αναμένεται να ισχύσει ανεξαρτήτως αν έχουν ή όχι προστατευόμενα τέκνα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, στα μέσα Μαΐου θα εξειδικευτούν οι ελαφρύνσεις και τα κριτήρια για όλες τις περιπτώσεις. 

Οι εισηγήσεις που έχει δεχτεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είναι να μην πληρώσουν το Τέλος Ακινήτων:

- Φορολογούμενοι με ατομικό εισόδημα χαμηλότερο των 6.591 ευρώ
- Μακροχρόνια άνεργοι με μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο τους ενός έτους 
- Άνεργοι που επιδοτήθηκαν από τον ΟΑΕΔ λόγω τακτικής επιδότησης κατά τουλάχιστον έξι μήνες

Μειωμένο χαράτσι αναμένεται να πληρώσουν τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας και έχουν οικογενειακό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ καθώς και πολύτεκνοι και ανάπηροι με οικογενειακό εισόδημα ως 30.000 ευρώ.

.Στο μαντρί οι διαγραμμένοι αντιμνημονιακοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ


Πολιτική ανοιχτών θυρών σε όλα τα επίπεδα εφαρμόζει ο Α. Σαμαράς ευελπιστώντας ότι η τακτική αυτή θα διαμορφώσει νέους όρους για τη χώρα σε διεθνές επίπεδο αλλά και νέα δεδομένα στο εσωτερικό για το πολιτικό σκηνικό.

Έτσι την ίδια στιγμή που προετοιμάζεται μια σειρά επισκέψεων του πρωθυπουργού σε χώρες μεγάλου οικονομικού ενδιαφέροντος - στις 15 Μαΐου αναχωρεί για Πεκίνο - με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων ,την ίδια ακριβώς στιγμή προετοιμάζεται ένα γενναίο άνοιγμα της ΝΔ σε πολιτικούς χώρους αλλά και πρόσωπα ικανά να σηματοδοτήσουν «τη γέννεση ενός νέου μετώπου ανασυγκρότησης του πολιτικού σκηνικού της χώρας». 

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού «αν δεν υπάρξει μια μεγάλη σταθερή πολιτική δύναμη στην Ελλάδα , αν συνεχώς επικρέμεται ο κίνδυνος πολιτικής αστάθειας τότε δεν μπορούμε να μιλάμε ούτε για προσέλκυση επενδύσεων ούτε για ανάπτυξη».

Πίσω βέβαια από τις μεγαλόστομες εκφράσεις κρύβεται σαφώς ο φόβος των εκλογικών ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ και η διαφαινόμενη τάση της Κουμουνδούρου για συγκρότηση μετώπου «κατά της λιτότητας των μνημονίων».

Γι' αυτό ακριβώς η ΝΔ με στρατηγείο το Μέγαρο Μαξίμου κι όχι την Συγγρού ,σπεύδει με αφορμή το συνέδριο του Κόμματος τον Ιούνιο, να συσπειρώσει σε πρώτη φάση τους αντιμνημονιακούς της κεντροδεξιάς κάνοντας μάλιστα γενναίες υποχωρήσεις αφού απευθύνεται σε πρόσωπα που αποχώρησαν από την ΝΔ με εκκωφαντικό θόρυβο. 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις και με τον Κ. Μαρκόπουλο και με τον Θ. Σολδάτο ενώ οι ίδιες πληροφορίες βεβαιώνουν ότι υπάρχει δίοδος επικοινωνίας με μια σειρά μεσαίων στελεχών του κεντροδεξιού χώρου που αντέδρασαν στην ψήφιση των μνημονίων και αποχώρησαν ή διεγράφησαν.

Το άνοιγμα πάντως δεν περιορίζεται στην κεντροδεξιά. Με δεδομένη την αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να παράξει πολιτική και να χαράξει στρατηγική , το Μαξίμου επιχειρεί να διευρύνει το άνοιγμα μέχρι και τις παρυφές της κεντροαριστεράς όπου δεν υπάρχει σήμερα κανένα ανάχωμα στις «επεκτατικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Όχι τυχαία, ένας αντιμνημονιακός «αριστερός» που διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ, ο Θ. Παπαχρήστου, τοποθετήθηκε από τον Α. Σαμαρά μάλλον συμβολικά στην θέση του αναπληρωτή μόνιμου εκπροσώπου της χώρας στον ΟΑΣΑ.

Και επειδή το όποιο σχήμα που προετοιμάζεται χρειάζεται ανάχωμα και από τα δεξιά, άνθρωποι ειδικών αποστολών του στενού περιβάλλοντος Σαμαρά φροντίζουν να διατηρούνται καλές σχέσεις και δίοδος επικοινωνίας και με τον Γ. Καρατζαφέρη και το ΛΑΟΣ.

.Τιμητική εκδήλωση για τον Ν. Γκάλη


Με την ιαχή «Ερχεται», το «Είσαι θεός μοναδικός», το «Τι την έκανε την μπάλα ο θεός» και το όνομά του να ακούγεται ρυθμικά, εισήλθε στο παρκέ του Αλεξανδρείου, για την αποψινή εκδήλωση προς τιμήν του, ο Νίκος Γκάλης. 

Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ «απάντησε» με χαμόγελα, φιλιά προς όλους, με μικρή επίδειξη με τη μπάλα στα χέρια και λέγοντας: «Σας αγαπάω πολύ. Εδώ είναι το σπίτι μου και αυτή (σ.σ. δείχνοντας τον κόσμο) η οικογένειά μου. Είμαι πολύ συγκινημένος. 

Νιώθω για πρώτη φορά έτσι μετά τη γέννηση της κόρης μου. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή από το να τον τιμά η αγαπημένη του ομάδα. Δεν μπορεί να διακριθεί κανείς μόνος του, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπαίκτες, τους προπονητές μου, τους διοικούντες, τον κόσμο.»

Έκανε το τζάμπολ του φιλικού αγώνα ανάμεσα στον Αρη και τη Λιμόζ και πήρε θέση στα επίσημα του Αλεξανδρείου δίπλα στην κόρη του, Στέλλα και τη σύζυγό του Ελένη.

.Χειροβομβίδα στον σταθμό του ηλεκτρικού "Άγιος Νικόλαος"


Χειροβομβίδα εντοπίστηκε λίγο μετά τις 8 το βράδυ στον σταθμό του ΗΣΑΠ "Άγιος Νικόλαος" και συγκεκριμένα μέσα σε φρεάτιο που βρίσκεται κάτω από την αποβάθρα δίπλα στις γραμμές. 

Η χειροβομβίδα εντοπίστηκε από πολίτη που περίμενε το τρένο, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία.

Αμέσως διεκόπη η κυκλοφορία των συρμών, ο σταθμός εκκενώθηκε και παραμένει κλειστός. Στο σημείο έχει μεταβεί κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της Ελληνικής Αστυνομίας και αναμένεται κλιμάκιο πυροτεχνουργών του στρατού που θα παραλάβει τη χειροβομβίδα.

.Π. Μοσκοβισί: Η Γαλλία δεν θέλει υπερβολική λιτότητα


Η Γαλλία δεν θέλει μια δημοσιονομική "υπερπροσαρμογή" ή "μέτρα λιτότητας" που θα πάνε "πέρα από ό,τι είναι αναγκαίο", δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί στο Βερολίνο.

"Δεν θέλουμε μια δημοσιονομική υπερπροσαρμογή για τη χώρα μας, δεν θέλουμε τα σχέδια λιτότητας, τα οποία υπερβαίνουν ό,τι είναι απαραίτητο" τόνισε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επιβεβαιώνοντας παράλληλα τη δέσμευση του Παρισιού για έναν "σοβαρό προϋπολογισμό".

Η χρονική διορία που έχει δοθεί από τις Βρυξέλλες στο Παρίσι και τη Μαδρίτη για να εκπληρώσουν τις  δημοσιονομικές υποχρεώσεις τους θα επιτρέψει "να επικεντρωθούμε περισσότερο στην ανάπτυξη" δήλωσε.

"Με αυτό το νέο ρυθμό που λαμβάνει υπόψη του τις συνθήκες, μπορούμε να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική προσαρμογή και την ανάπτυξη, αποφεύγοντας τις υφεσιακές προσαρμογές", σημείωσε ο Μοσκοβισί.

.Κέρι: ΗΠΑ και Ρωσία έχουν κοινά συμφέροντα στη Συρία


Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είπε σήμερα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία μοιράζονται κοινά συμφέροντα στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας και της πρόληψης της εξάπλωσης του εξτρεμισμού.

Κατά την έναρξη των συνομιλιών τους στο Κρεμλίνο, ο Κέρι δήλωσε στον Πούτιν ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό της διετούς πλέον σύγκρουσης η οποία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 70.000 ανθρώπων στη Συρία είναι μεταξύ των θεμάτων για τα οποία οι πρώην εχθροί του Ψυχρού Πολέμου μπορούν να συνεργαστούν.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι μοιραζόμαστε κάποια πολύ σημαντικά κοινά συμφέροντα σε σχέση με τη Συρία - τη σταθερότητα στην περιοχή, και το να μην μπορούν οι εξτρεμιστές να δημιουργούν προβλήματα σε ολόκληρη την περιοχή και αλλού", τόνισε  ο Κέρι.

.Κ. Χατζηδάκης: Προσπάθεια για προσέλκυση επενδύσεων


Μετά την προσπάθεια για σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, κάνουμε μια καινούργια προσπάθεια πια, ένα άνοιγμα στις αγορές και τους επενδυτές, δήλωσε ο Κ. Χατζηδάκης μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κίνα.

"Υπάρχουν μηνύματα αισιόδοξα, μέρα-μέρα, μήνα-μήνα και η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί" πρόσθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης.

 Αναφερόμενος στην πώληση του μεριδίου της Hochtief στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σε καναδικό συνταξιοδοτικό fund, ο κ. Χατζηδάκης είπε πως "είναι θετικό, δείχνει εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και νομίζω βοηθάει και στην προσπάθεια που κάνουμε για την προσέλκυση επενδύσεων".

Ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, μετά από επίσημη πρόσκληση του πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Li Keqiang.

 Στόχος της επίσκεψης του πρωθυπουργού είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς, με έμφαση στην οικονομία, τις επιχειρήσεις και τις τουριστικές ανταλλαγές.

.ΕΕ: Θετικές οι προοπτικές για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα


Η Ελλάδα έχει καλό αλλά ανεξερεύνητο δυναμικό κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, επισημαίνεται σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την ενεργειακή εξάρτηση των χωρών- μελών.

Στην έκθεση υπογραμμίζονται οι πρόσφατες εξελίξεις στον τομέα των ερευνών με την προκήρυξη τριών «οικοπέδων» (Ιωάννινα, Πατραϊκός κόλπος, Κατάκολο) σε ζώνες, όπου, όπως αναφέρεται, δεν υπάρχουν γεωπολιτικά ζητήματα ως η οριοθέτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο. 

Τονίζεται, ωστόσο, ότι οι αβεβαιότητες (εννοείται ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων και τη δυνατότητα αξιοποίησής τους) είναι ακόμη τόσο μεγάλες που δεν επιτρέπουν την αλλαγή των προτεραιοτήτων της ενεργειακής πολιτικής.

.Π. Σκουρλέτης:«Κούρεμα» του χρέους, αλλά με διαμετρικά αντίθετη οικονομική πολιτική


«Ένα νέο «κούρεμα» του χρέους είναι σκόπιμο, αλλά πρέπει να ενταχθεί σε ένα άλλο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής, η οποία θα βρίσκεται στον αντίποδα των σημερινών ακραίων και αντικοινωνικών πολιτικών λιτότητας» τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ανάγκη «κουρέματος» του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Ο Π. Σκουρλέτης σημειώνει ότι αυτό είναι που δεν έχουν καταλάβει τόσο οι κυρίαρχες δυνάμεις στην Ευρώπη όσο και το ΔΝΤ είναι ότι πρέπει να εγκαταλειφθούν οι πολιτικές λιτότητας, που οδηγούν όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ύφεση.

Αναφερόμενος στις πληροφορίες για απολύσεις 2.000 δημοσίων υπαλλήλων εντός του Μαΐου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι ουσιαστικά δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση να υπάρχει δημόσιος τομέας.

 «Αδιαφορούν για την έννοια του κοινωνικού κράτους και απλά και μόνο υλοποιούν με έναν χωρίς προηγούμενο δογματισμό τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Αυτό θα μεταφραστεί πολύ σύντομα σε τεράστιες ελλείψεις σε σχέση με τη δυνατότητα πρόσβασης ενός μεγάλου ποσοστού του λαού στα δημόσια αγαθά».

.Ποιές οι συνέπειες της απόφασης του ΣτΕ για τα αυθαίρετα


Σε διευκρινίσεις, προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας, προχώρησαν δικαστικοί κύκλοι, με αφορμή τις αναλύσεις που γίνονται από διάφορα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ηλεκτρονικά και μη) για την επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, 

η οποία ελήφθη σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, και έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο Ν. 4014/2011 που προβλέπει την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (και ημιυπαίθριων χώρων), κλπ.

Σύμφωνα με τους κύκλους αυτούς, τα αυθαίρετα τα οποία νομιμοποιήθηκαν -αφού πληρώθηκαν τα προβλεπόμενα πρόστιμα από τον «Νόμο Παπακωνσταντίνου»- 


διατρέχουν τον κίνδυνο να ακυρωθεί η νομιμοποίησή τους μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης από το ΣτΕ (αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι), εφόσον κάποιος (συνήθως γείτονας, κάτοικος της ευρύτερης περιοχής, Οικολογικός ή Περιβαλλοντικός Σύλλογος κλπ) πληροφορηθεί τη νομιμοποίηση και προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

.Ολοκληρώθηκε η σύσκεψη στο Μαξίμου


Ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη του πρωθυπουργού με τον υπουργό και τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Νότη Μηταράκη αντίστοιχα, για την προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του κ. Σαμαρά στην Κίνα.

Ο πρωθυπουργός, αποδεχόμενος την πρόσκληση του πρωθυπουργού του Κρατικού Συμβουλίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας κ. Li Keqiang, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα από τις 15 έως τις 19 Μαΐου. 

Τον κ. Σαμαρά, που αναμένεται να επισκεφθεί το Πεκίνο και τη Σαγκάη, θα συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερκών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κωστής Χατζηδάκης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, 

ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κώστας Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης καθώς επίσης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, 

 διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γιώργος Μουρούτης και ομάδα 50 Ελλήνων επιχειρηματιών οι οποίοι θα συζητήσουν με Κινέζους συνάδελφούς τους για το άνοιγμα των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

.Σεβασμό στη διαφορετικότητα της Ευρώπης ζήτησε ο Μοσκοβισί από τον Σόιμπλε


Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σήμερα ότι η Ευρώπη θα υλοποιήσει σύντομα την τραπεζική ένωσή της στη βάση των υφισταμένων συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντί να περιμένει να γίνουν αλλαγές στις συνθήκες.

"Είναι ένα σχέδιο προτεραιότητας", δήλωσε ο Σόιμπλε μιλώντας σε αμφιθέατρο πανεπιστημίου του Βερολίνου δίπλα στον γάλλο συνάδελφό του Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Σόιμπλε δήλωσε πως η Ευρώπη χρειάζεται μεσοπρόθεσμα θεσμικές αλλαγές, όμως δεν μπορεί να περιμένει να γίνουν οι αλλαγές αυτές για να λύσει τρέχοντα προβλήματα.

"Πρέπει να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στη βάση των υφισταμένων συνθηκών και εκεί όπου δεν θα καταφέρουμε να πετύχουμε πράγματα θεσμικά, τότε θα εργαστούμε διακυβερνητικά ή ακόμη και διμερώς", πρόσθεσε ο Σόιμπλε.

Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε από την πλευρά του πως η Γαλλία δεν θα επιβραδύνει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις της μετά την απόφαση της Επιτροπής να δώσει στη χώρα περισσότερο χρόνο για να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της.

"Η ευελιξία που μας δόθηκε δεν αντιμετωπίζεται από εμάς ... ως κίνητρο για να χαλαρώσουμε το βηματισμό (για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση). Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε το διαρθρωτικό έλλειμμα", δήλωσε. "Η Γαλλία είναι μια σοβαρή χώρα που ασκεί μια αξιόπιστη πολιτική, δεν απαρνούμαστε αυτή τη δημοσιονομική ευθύνη".

Ωστόσο ο γάλλος υπουργός δήλωσε επίσης πως η διόρθωση των δημόσιων οικονομικών δεν θα πρέπει να πνίξει την ανάπτυξη.

"Φυσικά πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τα δημοσιονομικά είναι σωστά, αλλά πρέπει να φέρεις σε πέρας αυτή την άσκηση προσεκτικά, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές καταστάσεις και προσδιορίζοντας το σωστό ρυθμό ώστε να διατηρηθούν οι προοπτικές της ανάπτυξης", πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Ο γάλλος υπουργός κάλεσε επίσης τη Γερμανία να είναι ευέλικτη και να σεβαστεί τη διαφορετικότητα της Ευρώπης, όχι απλώς να επικεντρώνεται στους κανόνες και την πειθαρχία.

.Η Hochtief πούλησε το μερίδιό της στο «Ελ. Βενιζέλος»


Στην πώληση της Hochtief Airport GmbH, της θυγατρικής εταιρείας επενδύσεων και διαχείρισης αεροδρομίων -μεταξύ των οποίων, της Αθήνας, της Βουδαπέστης, του Αμβούργου, του Ντίσελντορφ, του Σίδνεϊ και των Τιράνων- προχωρά η γερμανική κατασκευαστική εταιρεία Hochtief.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, η πώληση στο καναδικό συνταξιοδοτικό fund, PSP Investments, η οποία έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013, θα αποφέρει περίπου 1,1 δισ. ευρώ στον γερμανικό κολοσσό και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του δευτέρου εξαμήνου του τρέχοντος έτους.

Η Hochtief Airport GmbH διαχειρίζεται τη μετακίνηση περίπου 95 εκατομμυρίων επιβατών, σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Σύμφωνα δε με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Stern, η πώλησή της σχεδιαζόταν από τη μητρική εταιρεία εδώ και καιρό, αλλά, λόγω της κρίσης, δεν είχε καταστεί ως τώρα δυνατό να επιτευχθεί το επιθυμητό τίμημα.

.Η συριακή κρίση στην ατζέντα του Τζον Κέρι στη Μόσχα


Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι έφθασε σήμερα στη Μόσχα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με αντικείμενο τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και τη διαχείριση της συριακής κρίσης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, έπειτα από τις δύο πρόσφατες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στη νότια Συρία με στόχο οπλικά συστήματα που προορίζονταν, σύμφωνα με πληροφορίες, για την οργάνωση Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Τζον Κέρι θα συζητήσει με τον Ρώσο πρόεδρο για τις εξελίξεις στη Συρία, για τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και άλλα διμερή και διεθνή θέματα.

.Ξεκινούν 15 Μαΐου οι «Αναγνώσεις» στο Εθνικό


Για έκτη συνεχόμενη χρονιά οι «Αναγνώσεις», ο επιτυχημένος θεσμός του Εθνικού Θεάτρου, συνεχίζει να υποστηρίζει και να προβάλλει τη σύγχρονη ελληνική δραματουργία.

Φέτος επανέρχεται από τις 15 έως τις 19 Μαΐου, παρουσιάζοντας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της πρώτης κρατικής σκηνής, υπό την μορφή θεατρικού αναλογίου, επτά νέα θεατρικά έργα με τη συμμετοχή καταξιωμένων, αλλά και νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών.

Γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Στράτος Τζώρτζογλου, η Μαρία Ζορμπά η Ναταλία Δραγούμη, ο Γιώργος Νινιός, ο Σήφης Πολυζωΐδης, η Στέλλα Κρούσκα, η Κωνσταντίνα Τακάλου, καθώς και άλλοι νεότεροι, αναλαμβάνουν να ζωντανέψουν, για πρώτη φορά, τους ήρωες των νέων έργων, υπό την καθοδήγηση των σκηνοθετών τους.

Οι «Αναγνώσεις» ξεκινούν στις 15 Μαΐου με το «Δέντρο» της Μαρίας Λαϊνά σε σκηνοθεσία Χρύσας Καψούλη. Ακολουθούν «Το μάτι της τίγρης» της Χρύσα Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Σοφίας Διονυσοπούλου (16/5), η «Μικρή μας χώρα» του Ζαφείρη Βάλβη σε σκηνοθεσία Ζωρζίνας Τζουμάκα, (17/5), το «Ζεϊμπέκικο» της Λείας Βιτάλη σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή (17/5), το 

«Αποκλειστικά δική σας» του Μιχαήλ 'Ανθη σε σκηνοθεσία Εστέρ Αντρέ Γκονζάλες (18/5) και το νέο έργο της Ρούλας Γεωργακοπούλου «Η φανερωμένη», το οποίο σκηνοθετεί η Κατερίνα Ευαγγελάκου. Την αυλαία ρίχνουν στις 19 Μαΐου οι Nova Melancholia με την «Εκκρεμότητα» του Τσιμάρα Τζανάτου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Νούλα.

.Στο μικροσκόπιο της τρόικας η οικονομία της Πορτογαλίας


Η τρόικα που εκπροσωπεί τους πιστωτές της Πορτογαλίας αρχίζει σήμερα την αποτίμηση του νέου σχεδίου λιτότητας της κεντροδεξιάς πορτογαλικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει κυρίως την εθελουσία έξοδο 30.000 δημοσίων υπαλλήλων σε σύνολο περίπου 700.000.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε λεπτομερώς σε ομιλία του την Παρασκευή τα μέτρα που σκοπεύει να λάβει η κυβέρνησή του για την εξοικονόμηση 4,8 δισεκατομμυρίων ευρώ με χρονικό ορίζοντα το 2015.

Η έγκριση του σχεδίου αυτού από την τρόικα των πιστωτών της Πορτογαλίας θα επιτρέψει την αποδέσμευση μιας νέας δόσης 2 δισεκατομμυρίων ευρώ του πακέτου διάσωσης της χώρας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους και τα πολιτικά κόμματα σε διάλογο για το νέο αυτό σχέδιο λιτότητας, σημειώνοντας ότι τα νέα μέτρα θα μπορούσαν "να αντικατασταθούν από αξιόπιστα εναλλακτικά" μέτρα.

Οι διαπραγματεύσεις με τα δύο κύρια συνδικάτα, το CGTP, το οποίο πρόσκειται στο Κομμουνιστικό Κόμμα και το UGT, που πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αναμενόταν να αρχίσουν χθες.

Όμως οι πρώτες αντιδράσεις είναι κυρίως αρνητικές, ο γενικός γραμματέας του CGTP Αρμένιο Κάρλος έκρινε ότι τα νέα μέτρα θα "ενισχύσουν την ύφεση και την ανεργία".

.Συνομιλίες Ομπάμα με θέμα τη Βόρεια Κορέα


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, συναντάται σήμερα στον Λευκό Οίκο με την πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκέουν-χαι, προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της Βόρειας Κορέας και τις απειλές που έχει εκτοξεύσει προς τις δύο χώρες. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ομπάμα αναμένεται να τονίσει την υποστήριξή της αμερικανικής κυβέρνησης προς τη Νότια Κορέα.

«Η υποστήριξη προς Νότια Κορέα θα είναι το κύριο θέμα αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου στις υποθέσεις που αφορούν την Ασία. 

Ο Ράσελ έκανε τη δήλωση με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα μετακίνησε δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς από τη θέση τους στην ανατολική ακτή της χώρας, κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

Οι πύραυλοι, τύπου Μουσουντάν, μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, ανέφεραν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και CBS News, επικαλούμενα αναφορές αμερικανών αξιωματούχων.

Ο Ράσελ αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση της Βόρειας Κορέας και είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να εκλάβουμε τις εν λόγω αναφορές ως μια καλή είδηση».

Η συνάντηση μεταξύ Ομπάμα και Παρκ σηματοδοτεί τα 60 χρόνια αφότου οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής υποστήριξης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.