.4Χ100 ανδρών: Χρυσό με παγκόσμιο ρεκόρ στα 36.84 για την Τζαμάικα


Όσο θα τρέχει ο Γιουσέιν Μπολτ τότε όλοι οι αντίπαλοί του είναι… καταδικασμένοι να βλέπουν την πλάτη του.
Αυτή η διαπίστωση επαληθεύτηκε και στον τελικό των 4Χ100 ανδρών στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, όπου η Τζαμάικα με μεγάλο πρωταγωνιστή τον «άνθρωπο-αστραπή» κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με χρόνο 36:84, καταρρίπτοντας παράλληλα το παγκόσμιο ρεκόρ (και φυσικά το Ολυμπιακό που ήταν στα 37.04).
Ο Μπολτ ο οποίος έφτασε το τρίτο χρυσό μετάλλιο στο Λονδίνο και το έκτο συνολικά σε Ολυμπιάδα έτρεχε τελευταίος.
Αφού λοιπόν πήρε την σκυτάλη από τον Μπλέικ, που είχε καταφέρει να συμμαζέψει τη διαφορά από τους  εξαιρετικούς επίσης, Αμερικανούς, με μία εκπληκτική κούρσα,  έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον θρίαμβο της ομάδας του.
Το ασημένιο μετάλλιο κατέληξε στην ομάδα των ΗΠΑ, που αν και έκανε τον ίδιο χρόνο με το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ (37.04)  είδε την πλάτη των Κάρτερ, Φρέιτερ, Μπλέικ και Μπολτ.
Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε μετά από ένσταση το Τρίνινταντ & Τομπάγκο (38.12), αντί του Καναδά που ακυρώθηκε.

.Στη δημοσιότητα προσωπικά δεδομένα


Με απόφασή της (υπ’ αριθμόν 128/2012), η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), που εξέτασε το ζήτημα της δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων κατηγορουμένων με εισαγγελικές διατάξεις, με αφορμή την περίπτωση -μεταξύ άλλων- των ιεροδούλων οροθετικών γυναικών, αποφάνθηκε, επικαλούμενη τη διάκριση των εξουσιών που απορρέουν από το Σύνταγμα, ότι δεν δύναται να ασκήσει ελεγκτικές αρμοδιότητες στην εισαγγελική διάταξη.

Σύμφωνα με την απόφαση της Αρχής, «το κατοχυρωμένο στο άρθρο 9Α του Συντάγματος δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων ερμηνεύεται πάντα σε συμφωνία με τις θεμελιώδεις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος και ειδικότερα με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».

Ωστόσο, απαντώντας στο έγγραφο του πρώην γενικού γραμματέα του υπουργείου Δικαιοσύνης, Γιάννη Ιωαννίδη, για το αν θα πρέπει να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, η Αρχή απάντησε θετικά, προτείνοντας προσθήκη στη νομοθετική διάταξη, το περιεχόμενο της οποίας θα έχει ως εξής:

α) να οριστεί ότι η οικεία εισαγγελική διάταξη πρέπει να είναι ειδικώς και πλήρως αιτιολογημένη και να εξειδικεύει τον σκοπό που επιβάλλει, στην συγκεκριμένη περίπτωση, την δημοσιοποίηση των στοιχείων που εξαντλητικά θα αναφέρει.
β) να οριστεί ότι η οικεία εισαγγελική διάταξη θα αναφέρει τον τρόπο με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί η δημοσιοποίηση, καθώς και το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει, για να μην καταλείπονται περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στις Αρχές πού θα κληθούν να την εφαρμόσουν, και

γ) να θεσπισθεί δικαίωμα ασκήσεως από τον κατηγορούμενο, εντός πολύ σύντομης προθεσμίας, κατά της εισαγγελικής διάταξης, σε ανώτερο ιεραρχικά εισαγγελέα, που θα αποφαίνεται σε πολύ σύντομη, επίσης, προθεσμία, η άσκηση της οποίας θα έχει και ανασταλτικό αποτέλεσμα.

.«Η Ελλάδα δοκιμάζει την υπομονή της τρόικας»


Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ παραμένει η ισχυρότερη υπόθεση του ομίλου Bank of America-Merrill Lynch (BofA-ML). Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού ιδρύματος, ωστόσο, αυτό δεν θα γίνει «μια κι έξω» αλλά είναι ένα σενάριο για το οποίο πρέπει να προετοιμαστεί η Ευρωζώνη με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Οι αναλυτές της BofA-ML υποστηρίζουν πως η κατάσταση στη χώρα μας δεν θα αλλάξει σημαντικά, «δοκιμάζοντας την υπομονή της τρόικας».

Τονίζουν, επίσης ότι οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ προς την κατεύθυνση της επίλυσης της κρίσης χρέους, δεν θα είναι αρκετές ενώ προβλέπεται και νέα μείωση του επιτοκίου αναχρηματοδότησης, και αναθεωρείται καθοδικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη σε όλες της χώρες-μέλη της Ευρωζώνης.

Η BofA-ML εκτιμά ότι Ισπανία και Ιταλία θα υποχρεωθούν τελικά να ζητήσουν επισήμως βοήθεια από το EFSF και την ΕΚΤ, πιθανότατα προς τα τέλη του χρόνου. Αναμένουν δε ότι η Ισπανία θα δεσμευτεί με ένα πιο «σφιχτό» από πλευράς όρων και προϋποθέσεων Μνημόνιο, σε σχέση με την Ιταλία, λόγω των προβλημάτων του τραπεζικού της τομέα.  

.Η Μέρκελ, ο Economist και το ουίσκι


Βιβλίο με τίτλο «Πώς να διαλύσετε το ευρώ» φαίνεται να κρατά η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε δημοσίευμα του Economist, έχοντας δίπλα της ένα μπουκάλι ουίσκι ενώ ο τίτλος του άρθρου είναι «Είσαι σε πειρασμό, Άγκελα;».

Έπειτα από μήνες αντιπαραθέσεων για τη διάσωση των χωρών που κινδυνεύουν, γράφει το δημοσίευμα, η καγκελάριος της Γερμανίας έχει αναμφίβολα μπει στον πειρασμό της διάλυσης της ευρωζώνης. «Πρέπει να έχει κουραστεί να μάχεται για τη χώρα της και την ίδια στιγμή να χαρακτηρίζεται ως "αδύναμη". Θυσιάζει τον πλούτο της Γερμανίας και την ίδια στιγμή απεικονίζεται ως ναζί στις χώρες που προσπαθεί να σώσει», αναφέρεται στο άρθρο. 

Σύμφωνα με τον Economist, πέρα από τους ψυχολογικούς, υπάρχουν και πρακτικοί λόγοι ώστε να σκέφτεται η Άγκελα Μέρκελ το μοιραίο.

Η Ελλάδα υποφέρει, το ίδιο και οι άλλες χώρες του νότου, την ώρα που οι χώρες του Βορρά γίνονται όλο και ποιο σκληρές απέναντι στο πρόβλημα.

Έτσι, η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία σκέφτεται πρακτικά, είναι βέβαιο ότι επεξεργάζεται σχέδιο συντεταγμένης χρεωκοπίας της Ελλάδας.

«Προς το παρόν η διάλυση της ευρωζώνης θα ήταν πιο ακριβή από τη διατήρησή της. Αλλά αν συνεχιστούν οι διαφωνίες, αυτό μπορεί να αλλάξει», σημειώνει ο αρθογράφος. 

Όπως αναφέρει ο Economist, υπάρχει η διαδεδομένη αντίληψη -όχι μόνο στη Γερμανία- ότι το να εγκαταλειφθούν οι Έλληνες θα είναι ένας όχι και τόσο δαπανηρός τρόπος να δοθεί ένα χρήσιμο μάθημα. Ωστόσο, προσθέτει, ο ασκός του Αιόλου που θα άνοιγε με την απόδειξη ότι το ευρώ είναι αναστρέψιμο θα προκαλούσε πανικό που θα βύθιζε την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και την Ισπανία.

Τότε, η καγκελάριος δεν θα είχε χρόνο να διαπραγματευτεί την περίφημη «σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία» ως αντάλλαγμα για νέα στήριξη, αλλά θα αναγκαζόταν να υπογράψει λευκές επιταγές.

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Μέρκελ, καταλήγει το άρθρο: «Αν η κα Μέρκελ δεν βιαστεί, το δίλημμα στο μέλλον θα είναι ή μια ακριβή διάλυση της ευρωζώνης το αμέσως επόμενο διάστημα ή ένα πολύ πιο καταστροφικό τέλος αργότερα».

.Μάχη με τις φλόγες στο Άγιον Όρος


Τη συνδρομή και άλλων χωρών στην κατάσβεση της πύρινης λαίλαπας που κατακαίει πευκοδάσος στο Άγιον Όρος ζήτησε η Γενική Γραμματεία  Πολίτικης Προστασίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος Νίκο Τσόγκα, μιλώντας στον Α984 (audio), το πύρινο μέτωπο εντοπίζεται μεταξύ της ευρύτερης περιοχής της Ιεράς Μονής Χιλανδαρίου και της περιοχής Μονοξυλίτες, χωρίς να απειλείται μέχρι στιγμής η Μονή.Τουλάχιστον 700 άτομα μετέχουν στις ενέργειες κατάσβεσης από εδάφους με τη συμμετοχή του στρατού, εθελοντών και Σέρβων. Στην περιοχή δεν φυσά δυνατός αέρας όμως την κατάσβεση δυσχεραίνει η φόρα του άνεμου που αλλάζει διαρκώς κατεύθυνση.
Για την κατάσταση ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο Πρωτοεπιστάτης του Αγίου Όρους, Γέροντας Μάξιμος ο Ιβηρίτης.

Σε ύφεση οι  πυρκαγιές στο Ανεμοδούρι Αρκαδίας και στο Σολωμό Κορινθίας, υπό έλεγχο η φωτιά στην περιοχή Παντάνασσα της Ρόδου. 

Στην Αθωνική Πολιτεία βρίσκεται από χθες ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρος Καράογλου.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρήψεις 11 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα, μεταξύ αυτών δύο στρατιωτικά Σινούκ. Από ξηράς επιχειρούν δεκάδες πυροσβέστες, ενώ πεζοπόρα τμήματα, εθελοντές, και δυνάμεις του Στρατού συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης. 
Στο πλευρό των ελλήνων πυροσβεστών βρίσκονται από χθες, συνάδελφοί τους από τη Σερβία, που ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες.
Η πύρινη λαίλαπα εντοπίζεται μεταξύ των θέσεων «Γιοβάνιτσα» και «Πρώτο Νερό» και κινείται προς την Ιερά Μονή Χιλανδαρίου, χωρίς όμως να απειλείται μέχρι στιγμής η Μονή.

Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων δυσχεραίνουν οι συνεχείς και απρόβλεπτες αλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων, η ένταση των οποίων, πάντως, έχει κοπάσει τις τελευταίες ώρες.

Στο μεταξύ, οι πύρινες εστίες που εντοπίζονταν μέχρι χθες κοντά στην Ουρανούπολη Χαλκιδικής έχουν τεθεί υπό έλεγχο.

.Βεστερβέλε: "Ναι" σε δημοψήφισμα για το ευρωσύνταγμα


Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβέλε τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος στη Γερμανία για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα.

"Ελπίζω πως θα έχουμε ένα πραγματικό Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, για το οποίο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα", τόνισε ο Βέστερβέλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

Υπέρ της ιδέας αυτής τάσσεται και ο πρόεδρος της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU), βαυαρικού σκέλους των Χριστιανοδημοκρατών της Αγγελας Μέρκελ Χορστ Σιχόφερ, σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag.

"Βλέπω τρεις τομείς για τους οποίους πρέπει να ρωτηθεί ο γερμανικός λαός: πρώτος είναι η μεταβίβαση σημαντικών εξουσιών στις Βρυξέλλες, δεύτερος η ένταξη νέων κρατών στην ΕΕ και τρίτος η παροχή γερμανικής οικονομικής βοήθειας σε άλλες χώρες", τόνισε. 

.Σφοδρές συγκρούσεις στο κέντρο της Δαμασκού


Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται σήμερα στο κέντρο της Δαμασκού, κοντά στην Κεντρική Τράπεζα της Συρίας ανάμεσα σε αντικαθεστωτικούς και κυβερνητικά στρατεύματα, δήλωσε κάτοικος της συριακής πρωτεύουσας στο Ρόιτερς και πρόσθεσε πως πριν ξεσπάσουν οι συγκρούσεις σημειώθηκε έκρηξη.

 "Η έκρηξη ήταν πολύ ισχυρή. Οι συγκρούσεις μαίνονται εδώ και μισή ώρα στην οδό Πακιστάν", είπε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή. 

.Σαββατοκύριακο εξόδου για τους εκδρομείς του Αυγούστου


Αυξημένη είναι η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ το Λιμενικό Σώμα βρίσκεται σε επιφυλακή για τη διευκόλυνση των ταξιδιωτών.
Οι περισσότεροι προορισμοί έχουν 100% πληρότητα στα πλοία. 
Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί 26 δρομολόγια για σήμερα και 24 για αύριο Κυριακή, από το λιμάνι της Ραφήνας 12 δρομολόγια για σήμερα και 17 για αύριο, ενώ από το Λαύριο θα πραγματοποιηθούν 7 δρομολόγια σήμερα και 5 την Κυριακή.

Πάντως, η κίνηση στα λιμάνια είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 20-30% (τα δρομολόγια φέτος είναι λιγότερα από πέρυσι) και σύμφωνα με παράγοντες της ακτοπλοΐας αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση.
Ενδεικτικά, και από τα τρία λιμάνια της Αττικής (Πειραιάς, Ραφήνα, Λαύριο) τον Ιούλιο του 2012 αναχώρησαν συνολικά 930.285 επιβάτες φέτος, έναντι 1.125.055 πέρυσι.
Τουριστικοί πράκτορες συστήνουν στους επιβάτες οι οποίοι δεν έχουν εκδώσει ακόμα εισιτήριο, να ελέγχουν τις προσφορές που κάνουν αρκετές εταιρείες, καθώς παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις.

Οι λιμενικοί δίνουν τρεις βασικές οδηγίες προς τους ταξιδιώτες, να εφοδιαστούν έγκαιρα με τα εισιτήρια της επιστροφής για να αποφύγουν την ταλαιπωρία, να πηγαίνουν στο λιμάνι μιάμιση ώρα νωρίτερα από την αναχώρηση του πλοίου και δύο ώρες νωρίτερα αν ταξιδεύουν με όχημα, 
και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των τροχονόμων, στους δρόμους περιμετρικά και μέσα στο λιμάνι, των λιμενικών και του προσωπικού των πλοίων.

.Οι ελληνικές συμμετοχές στην προτελευταία μέρα των Ολυμπιακών


Προτελευταία ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου σήμερα, με αρκετές ελληνικές συμμετοχές:
Στον στίβο ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ τερμάτισε 25ος, στα 50χλμ βάδην, ενώ την 44η θέση στα 20χλμ. βάδην πήρε η Δέσποινα Ζαπουνίδου. 

Στο ταεκβοντό ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης δεν κατάφερε να προκριθεί στους προημιτελικούς των +80 κιλών .

Στις 21.20 θα διεξαχθεί ο τελικός του ακοντισμού ανδρών με την συμμετοχή του Σπύρου Λεμπέση, ο οποίος έχει φετινό ατομικό ρεκόρ 83.02μ και στα προκριματικά έδειξε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση, αφού είχε βολή στα 82.40μ. 

.Κραυγή αγωνίας Ελλήνων πανεπιστημιακών στο περιοδικό «Science»


Την ανάγκη να αναστραφεί η κρίση στα ελληνικά πανεπιστήμια και γενικότερα στο πεδίο των δραστηριοτήτων έρευνας και τεχνολογίας στην Ελλάδα, επισημαίνουν τρεις εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών και ερευνητών της χώρας μας σε επιστολή τους στο διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό "Science", με την οποία εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για τη σχετική υποστήριξη που εξέφρασε ομάδα ξένων επιστημόνων κατόχων Νόμπελ, μέσω του περιοδικού, τον Μάιο.

Ο Νικόλαος Σταυρακάκης (καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερευνητικού και Διδακτικού Προσωπικού-ΠΟΣΔΕΠ), ο Ιωάννης Τσακνής 
(επιστήμων τροφίμων και πρόεδρος της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ) και η Μαρία Στουμπούδη (βιολόγος-ιχθυολόγος, διευθύντρια ερευνών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών και πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ερευνητών-ΕΕΕ) αναφέρουν, μεταξύ άλλων, 

ότι «τα μέτρα λιτότητας (περικοπές μισθών και προϋπολογισμών) που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της πρόσφατης οικονομικής κρίσης, έχουν θέσει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της ερευνητικής υποδομής και έχουν εντείνει την μετανάστευση τόσο των νέων ταλαντούχων ερευνητών όσο και των παλαιότερων διακεκριμένων ερευνητών».

Οι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και ερευνητικού προσωπικού τονίζουν την ανάγκη να ενισχυθεί η ανάπτυξη της χώρας μας μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας και, σε αυτό το πλαίσιο, προτείνουν μια σειρά από μέτρα.

.Η Συρία λέει πως ΗΠΑ, Ισραήλ, Σαουδική Αραβία και Κατάρ "διευθύνουν" τους αντάρτες

Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη κατηγόρησε το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ότι από κέντρα επιχειρήσεων στην Τουρκία υποστηρίζουν τους αντάρτες, διευθύνουν τις επιχειρήσεις κι επιβλέπουν την πορεία των μαχών στο πλαίσιο της σύγκρουσης στη χώρα, η οποία διαρκεί 17 μήνες.
Σε επιστολή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες ο πρεσβευτής της Συρίας Μπασάρ Τζααφάρι κατηγόρησε επίσης το Κατάρ, την Τουρκία και την Σαουδική Αραβία ότι «φιλοξενούν, χρηματοδοτούν και εξοπλίζουν τις ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες».

«Η Τουρκία έχει δημιουργήσει στο έδαφός της κέντρα στρατιωτικών επιχειρήσεων τα οποία διευθύνονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ, των Ηνωμένων Πολιτειών,
 της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ», υποστήριξε ο Τζααφάρι στην επιστολή του, η οποία φέρει ημερομηνία 2α Αυγούστου.
«Τα κέντρα αυτά χρησιμοποιούνται 
για να επιβλέπονται οι μάχες που διεξάγουν οι τρομοκράτες εναντίον Σύρων πολιτών στο Χαλέπι 
και σε άλλες πόλεις της Συρίας και οι σφαγές που διαπράττουν οι τρομοκράτες αφού εισέρχονται στη Συρία σε μεγάλους αριθμούς», ανέφερε ο πρεσβευτής.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ 
Μπαράκ Ομπάμα έχει υπογράψει μια μυστική διαταγή η οποία επιτρέπει την παροχή βοήθειας στους αντάρτες και Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι η Ουάσινγκτον 
συνεργάζεται με ένα μυστικό κέντρο επιχειρήσεων το οποίο διευθύνουν η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ ώστε να διοχετεύεται ζωτικής σημασίας βοήθεια τόσο σε ό,τι αφορά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, όσο και στο πεδίο των επικοινωνιών, στους αντάρτες

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.