.Παιδεία, ως θέατρο του παραλόγου

Η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας είναι εμφανής. Δεν χρειαζόταν να μας το πει η έκθεση του ΟΟΣΑ. Παρ' όλα αυτά η επισήμανση ότι οι σχολικές επιδόσεις των μαθητών μας βρίσκονται στην προτελευταία θέση στην Ευρωζώνη και στην 42η σε σύνολο 65 χωρών είναι «καμπανάκι» δυνατό...

Αφορά και την κυβέρνηση και την εκπαιδευτική κοινότητα. Η κυβέρνηση οφείλει να δει ότι η μείωση των πόρων για την παιδεία (σε συνθήκες κρίσης) έχει ένα όριο. 

Πέραν αυτού αρχίζει η απορρύθμιση της υποχρηματοδότησης... Και η εκπαιδευτική κοινότητα οφείλει να πρωτοστατήσει στην αξιολόγηση, την επιμόρφωση και τη βελτίωση του περιεχομένου και της μεθόδου διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες. Μας λείπει η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ουσίας και περιεχομένου σπουδών.

Επηρεάζεται η εκπαίδευση αρνητικά από την κρίση, αλλά δεν είναι ευθεία προέκτασή της.Η παιδεία είναι θέμα επιβίωσης της χώρας. Δεν αρκεί, όμως, να το λέμε. Σημαίνει μερικά συγκεκριμένα πράγματα. Λόγου χάρη, στον προϋπολογισμό να κόψουμε πόρους απ' αλλού και να ενισχύσουμε την παιδεία.

Τα πανεπιστήμια και τα σχολεία να λειτουργούν σταθερά 
και να μην είναι πεδίο απίθανων συγκρούσεων. Αν χάσουμε την ανταγωνιστικότητα και την επιστημονική εξωστρέφεια της παιδείας μας, οποιαδήποτε άλλη ανταγωνιστικότητα θα χάσει στο πεδίο της «προστιθέμενης αξίας». 

Αλλά πέραν της οικονομικής διάστασης, θα χάσουμε και ευρύτερα εθνικά ως χώρα.Με αυτές τις σκέψεις είναι όντως λυπηρό αυτό που συμβαίνει με τα κλειστά πανεπιστήμια.

Είναι προφανές ότι κάτι δεν πάει καλά, και με το υπουργείο και με την πανεπιστημιακή κοινότητα. Από τη μία λάθος πολιτικοί χειρισμοί, χωρίς ρεαλιστικό περιεχόμενο, και από την άλλη μικροσυντεχνιακές πρακτικές και συμπεριφορές. 

Από τη μία ένας ανεπαρκής πρύτανης να διαχειριστεί μία κρίση και από την άλλη μια πολιτικά αστόχαστη «στοχοποίησή του», που συσπειρώνει υπέρ του τη Σύγκλητο, τους πρυτάνεις, την ΠΟΣΔΕΠ κ.λπ.Ακούμε το επιχείρημα της «ακαδημαϊκής ηγεσίας» για κλάματα...

Σύμφωνοι. Αλλά πολιτική είναι η ικανότητα να μεταρρυθμίσεις αυτό που έχεις. Εκεί κρίνεται η πολιτική ηγεσία. Γιατί ο άλλος δρόμος είναι η... ΕΡΤ, όπου είδαμε κι εκεί την προκοπή! 

.Tο καρτέλ της ακρίβειας

Στα ύψη εκτοξεύουν τις τιμές των οπωροκηπευτικών τα καρτέλ των χονδρεμπόρων. Αποκαλυπτική είναι η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Διατηρούν μεγάλα ποσοστά κέρδους, επιβάλλουν τους όρους τους σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ, εκδίδουν εικονικά τιμολόγια, «ελληνοποιούν» εισαγόμενα προϊόντα. Την τεράστια «ψαλίδα», έως και 180%, των τιμών των νωπών οπωροκηπευτικών από το χωράφι στο ράφι, καθώς και την «κραταιά» παρουσία των χονδρεμπόρω που καθορίζουν το «παιχνίδι» στην αγορά σε βάρος των καταναλωτών και των παραγωγών αποκαλύπτει κλαδική έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Το κείμενό της... περισσότερα »

.Μελέτη ΙΟΒΕ: Φόρος 20% για όλα τα εισοδήματα και 10% για χαμηλόμισθους

Η πρωταρχική λειτουργία του φορολογικού συστήματος είναι η συλλογή εσόδων με την πρόκληση των ελάχιστων δυνατών παραμορφώσεων στην οικονομία. Τα έσοδα που συλλέγει το φορολογικό σύστημα είναι αυτά τα οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθούν για την εκτέλεση των λειτουργιών του κράτους και κυρίως του κοινωνικού του ρόλου, αναφέρεται στα συμπεράσματα μελέτης του ΙΟΒΕ με τίτλο: «Γραμμική Φορολόγηση: 
Μια νέα αρχή;» η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου και παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση. Στη μελέτη αναλύεται πώς το φορολογικό σύστημα έχει αποδειχθεί... περισσότερα »

.Πέθανε σε ηλικία 95 ετών ο Νέλσον Μαντέλα

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών ο ιστορικός ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, νομπελίστας Ειρήνης και σύμβολο του αγώνα κατά του απαρτχάιντ, Νέλσον Μαντέλα, όπως ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα, ο οποίος είπε ότι ο Ν. Μαντέλα πέθανε στο σπίτι του στο Γιοχάνεσμπουργκ, όπου βρισκόταν το τελευταίο τετράμηνο. Ο Νέλσον Μαντέλα, ο «πατέρας της δημοκρατίας» της Νότιας Αφρικής και πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας, άφησε απόψε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 95 ετών, μετά από μακρά, άνιση μάχη με το θάνατο, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα. ... περισσότερα »

.Δε χάνει με τίποτα ο Ολυμπιακός

Σε μία αναμέτρηση που οι άμυνες μπήκαν σε δεύτερη μοίρα ο Ολυμπιακός πέρασε νικηφόρα και από το Μόναχο επί της Μπάγερν και διεύρυνε το αήττητο σερί του εντός και εκτός των συνόρων στις 19 νίκες. 

Οι πρωταθλητές Ευρώπης, που έχουν εξασφαλίσει την πρώτη θέση του 3ου ομίλου και την πρόκριση στους «16», επικράτησαν 105-103, για την 8η ημέρα της Ευρωλίγκας, με τους Σπανούλη (24π.) και Περπέρογλου (26π.-προσωπικό ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα) να διεκδικούν όσκαρ ευστοχίας.

Τα δεκάλεπτα:
 22-28, 50-59, 77-80, 103-105

.Σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,5% του πληθυσμού στην Ελλάδα

Ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα- και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην Ευρώπη- είτε θεωρείται φτωχός (δηλαδή έχει εισοδήματα μικρότερα του 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), είτε ζει σε κατάσταση ένδοιας (δηλαδή στερείται βασικά καταναλωτικά αγαθά, ή αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε στοιχειώδεις οικονομικές υποχρεώσεις), είτε ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτά προκύπτουν από έρευνα που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) αναφορικά με τον αριθμό των κατοίκων της Ευρώπης που ζουν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού (έτος αναφοράς το 2012).

Ως προς την Ελλαδα, σε συνθήκες φτώχειας βρίσκεται το 23,5% του πληθυσμού, σε συνθήκες ένδοιας το 19,5%, ενώ ζει σε οικογένεια αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της ανεργίας (δηλαδή σε οικογένεια που λίγο πολύ κανένα μέλος της δεν έχει «κανονική δουλειά») το 14,1% του πληθυσμού. 

Τα αντίστοιχα μέσα ποσοστά στην ΕΕ ειναι 17%, 9,9% και 10,1%. Στην Ελλάδα, αντιμέτωπο με τουλάχιστον μία (ή και περισσότερες) από αυτές τις τρεις προβληματικές καταστάσεις ειναι το 34,6% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), ενώ στην ΕΕ κατά μέσο όρο το 24,8% (124,5 εκατ. άνθρωποι).

Γενικότερα, σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, είναι μόνο η Ρουμανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, με ποσοστά που πλησιάζουν και ξεπερνούν το 40%, ενώ στον αντίποδα (με ποσοστά μικρότερα του 20%) βρίσκονται η Ολλανδία, η Τσεχία, η Φινλανδία, η Σουηδία και το Λουξεμβούργο.

Τέλος, στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που το 2008 βρισκόταν σε κατάσταση φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού ήταν στο 28,1%, ενώ στην ΕΕ ήταν στο 23,7%.

.Οι Έλληνες επανασυνδέουν παράνομα το ρεύμα για να επιβιώσουν

Εκτενές σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg παρουσιάζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες, με αφορμή τον τραγικό θάνατο της 13χρονης Σέρβας στη Θεσσαλονίκη, η οποία πέθανε από τις αναθυμιάσεις, όταν η μητέρα της άναψε το μαγκάλι με τα κάρβουνα, προκειμένου να ζεσταθούν.

Το ρεπορτάζ φιλοξενεί δηλώσεις ανέργων Ελλήνων, οι οποίοι αναγκάστηκαν να επανασυνδέσουν παράνομα την παροχή ρεύματος για λόγους επιβίωσης.

Όπως αναφέρουν το Bloomberg, οι διακοπές ρεύματος, έχουν δημιουργήσει ένα κίνημα ηλεκτρολόγων οι οποίοι αποκαθιστούν παράνομα τις συνδέσεις ρεύματος.

Σύμφωνα με τον Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), φέτος περίπου 1 στα 10 σπίτια στην Ελλάδα θα συνδεθούν στις παροχές ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς έγκριση.

Η πρακτική αυτή των παράνομων επανασυνδέσεων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης κίνησης διαμαρτυρίας και αντίστασης στην Ελλάδα, με εξοργισμένους Έλληνες πολίτες να δημιουργούν επιτροπές αλληλεγγύης οι οποίες έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις κρατικών κτιρίων και σε διανομή τροφίμων και φαρμάκων, σημειώνει το Bloomberg.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει επιβεβαιώσει 3.500 περιπτώσεις κλοπής ρεύματος στην Ελλάδα και έχει παραπέμψει 310 υποθέσεις στη δικαιοσύνη.

Πέρυσι, σημειώνει το Bloomberg, το εισόδημα του φτωχότερου 10% των Ελλήνων, ήταν μειωμένο πάνω από 50% έναντι του 2009 και 37% χαμηλότερα από το όριο της φτώχειας του 2009, σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μάνο Ματσαγάνη. Παράλληλα, ποσοστό κάτω του 19% των ανέργων, λαμβάνει κάποιο επίδομα.

.Πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για όσους δεν έχουν ρεύμα

Εκτενή αναφορά στο πρόβλημα των νοικοκυριών που δεν έχουν ρεύμα έγινε στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, και παρουσία του Ευάγγελου Βενιζέλου, που έγινε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Όπως ανακοινώθηκε η κυβέρνηση αναλαμβάνει πρωτοβουλία με στόχο να λυθεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με τον 
τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη οι τοπικές αρχές θα πρέπει να ενημερώνουν άμεσα τη ΔΕΗ για τις περιπτώσεις εκείνες των οικογενειών που πραγματικά δεν μπορούν να αποπληρώσουν και η ΔΕΗ θα επαναφέρει το ρεύμα.

Η συνάντηση για τα ενεργειακά πραγματοποιήθηκε εν όψει και της αυριανής επίσκεψης στη χώρα μας του αρμόδιο επιτρόπου Γκίντερ 'Ετινγκερ. Σε δήλωσή του ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του κόστους ενέργειας και στις βιομηχανίες, κάτι που θα δημιουργήσει, όπως είπε, νέες θέσεις εργασίας.

Στο τραπέζι έπεσε και το θέμα της πορείας των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΔΕΠΑ και ΓΚΑΖΠΡΟΜ για φθηνότερο φυσικό αέριο, αλλά και η πορεία των ερευνών για πετρέλαιο σε Ιωάννινα και Πατραϊκό Κόλπο.

.«Μόνη εκκρεμότητα για τη δόση οι αμυντικές βιομηχανίες»

Από τη διευθέτηση του ζητήματος των αμυντικών βιομηχανιών εξαρτάται πλέον η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης, ο οποίος τοποθέτησε την επιστροφή της τρόικα στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, μετά τη συνεδρίαση της 9ης Δεκεμβρίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Mega, ο εν λόγω αξιωματούχος είπε πως αναμένεται «η επιβεβαίωση των ελληνικών αρχών ότι ολοκληρώθηκαν όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ», η οποία εκκρεμεί.

Κληθείς να απαντήσει ποια είναι τα προαπαιτούμενα που δεν έχουν ικανοποιηθεί, ο ίδιος ανέφερε ότι εκκρεμεί μόνο ένα, το οποίο αφορά στην αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο κρατικών βιομηχανιών.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι το Eurogroup θα εξετάσει την πρόοδο της Ελλάδας σχετικά με την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής, ενώ παράλληλα θα καταγράψει την πρόοδο σχετικά με τις διαπραγματεύσεις που συνδέονται με την τέταρτη αξιολόγηση.

.Στα μαλακά έπεσε ο Μάκης Ψωμιάδης

Στα μαλακά έπεσε ο Μάκης Ψωμιάδης καθώς θα ήταν ελεύθερος σήμερα αν δεν κατηγορείται για την ΑΕΚ, αφού για τα στημένα η ποινή του είναι φυλάκιση 4,5 χρόνια με αναστολή. 

Στην αρχή της διαδικασίας, εκτός από τον Μάκη Ψωμιάδη και τον Θωμά Μητρόπουλο, ένοχοι κρίθηκαν οι Κωνσταντίνος Ριαβόγλου, Διονύσης Κωτούλας, Περικλής Αμανατίδης, ενώ αθώοι λόγω αμφιβολιών είναι οι υπόλοιποι από τους 11 κατηγορούμενους. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Γιώργο Χριστοβασίλη, Σταύρο Ψωμιάδη, Βαγγέλη Αγγελή, Δημήτρη Δημητρίου, Γιώργο Χαβενετίδη και Γιάννη Παπακώστα.

O Μάκης Ψωμιάδης είναι ένοχος για ένα κακούργημα, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις βρέθηκαν ένοιχοι για πλημμελήματα... 

Ο Μάκης Ψωμιάδης, κρίθηκε ένοχος για απόπειρα εκβίασης κατ' επάγγελμα και συνήθεια και για δωροδοκία δωροληψία, πράξεις που κρίθηκαν κακουργηματικές. Οι υπόλοιποι κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα.

Ο Θωμάς Μητρόπουλος κρίθηκε αθώος για παράνομο στοιχηματισμό, αλλά ένοχος για τα παιχνίδια του Ηλυσιακού. Επίσης κρίθηκαν ένοχοι οι Κωνσταντίνος Ριαβόγλου (δωροληψία και δωροδοκία κατ' εξακολούθηση και παράνομο στοιχηματισμό), Διονύσης Κωτούλας (δωροδοκία κατ΄εξακολούθηση), Περικλής Αμανατίδης (δωροδοκία κατ΄εξακολούθηση).

Μετά την απόφαση, όλοι οι κατηγορούμενοι ζήτησαν ελαφρυντικά λόγω έντιμου βίου, αλλά η εισαγγελέας έδρας είπε να αναγνωριστούν ελαφρυντικά μόνο στους Κωτούλα και Αμανατίδη.

Το πιο σημαντικό στοιχείο της πρότασης της εισαγγελέως ίσως να είναι ότι ζήτησε να σταλεί αντίγραφο της δικογραφίας στον εισαγγελέα πρωτοδικών, ώστε να διερευνυθεί η ύπαρξη ποινικών ευθυνών των ποδοσφαιριστών που εμπλέκονται στις αναμετρήσεις για τις οποίες καταδικάστηκαν οι 5 κατηγορούμενοι.

.Απόπειρα αυτοκτονίας έκανε η Βίκυ Σταμάτη

Aπόπειρα αυτοκτονίας με την κατάποση μεγάλου αριθμού υπνωτικών έκανε η Βίκυ Σταμάτη, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο συνήγορός της Αλέξης Κούγιας.

Η σύζυγος του Άκη Τσοχατζόπουλου νοσηλεύεται στο Θριάσειο νοσοκομείο, ενώ  έκανε την απόπειρα στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν της έγινε γνωστό ότι πρόκειται να μεταχθεί στις φυλακές Θηβών. Αυτή τη στιγμή η Β. Σταμάτη είναι σε καλύτερη κατάσταση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του συνηγόρου της:

«Απόπειρα αυτοκτονίας, λαμβάνοντας μεγάλο αριθμό τοξικών υπνωτικών χαπιών, έκανε η εντολέας του γραφείου μας και σύζυγος του πρώην αντιπροέδρου των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλου, Βασιλική Τσοχατζοπούλου.

Η κυρία Τσοχατζοπούλου, μόλις της ανακοινώθηκε ότι μεταφέρεται από τις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού στις γυναικείες φυλακές Θηβών, εισρόφησε μεγάλο αριθμό υπνωτικών χαπιών και αμέσως μετά, με επιμέλεια του ιατρείου των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε αρχικά στο νοσοκομείο κρατουμένων Κορυδαλλού και από εκεί στο Θριάσειο νοσοκομείο, όπου εισήχθη για νοσηλεία μετά την παροχή κατεπειγουσών ιατρικών υπηρεσιών.

Όπως είναι γνωστό, η κυρία Τσοχατζοπούλου νοσηλεύτηκε για μακρό χρονικό διάστημα και μέχρι πριν μια εβδομάδα στο Δημόσιο Ψυχιατρείο ΔΑΦΝΙ, ως πάσχουσα από βαριά κατάθλιψη με αυτοκτονικό σύνδρομο.

Είναι σοβαρό ερώτημα τίνος ήταν απόφαση μια κρατουμένη που νοσηλεύτηκε τους τελευταίους έξι μήνες, αρχικά για μεγάλο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, όπου υπεβλήθη σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων αφαίρεσης όγκων από το στήθος, και μετά στο δημόσιο ψυχιατρείο με αυτοκτονικό σύνδρομο, να μεταφερθεί στις γυναικείες φυλακές Θηβών που δεν είναι κοντά σε κάποιο ειδικό νοσοκομείο απ’ αυτά που νοσηλεύτηκε και, το κυριότερο απ’ όλα, οι συνθήκες κρατήσεως σε καμιά περίπτωση δεν βοηθούν ούτε μια γυναίκα που τις αφαιρέθηκαν όγκοι, ούτε μια γυναίκα που νοσηλεύτηκε στο Δημόσιο Ψυχιατρείο με βαριά κατάθλιψη και αυτοκτονικό σύνδρομο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.