.ΚΕΔΕ: Όχι στην κατάργηση των Νομικών Προσώπων των δήμων


Αντίθετη με την κατάργηση των νομικών προσώπων των δήμων είναι η ΚΕΔΕ, όπως προέκυψε από την σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης επεσήμανε ότι ειδικά με το άρθρο 4 (που αφορά την κατάργηση ή τη συγχώνευση ή την αναμόρφωση των Νομικών Προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων) επιτρέπεται η διάλυση όλων των συνεκτικών δεσμών – θεσμών της δημόσιας διοίκησης στη χώρα.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ασκούνης « με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα κατάργησης όλων των Νομικών Προσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και συμπλήρωσε ότι οι ρυθμίσεις αυτές «δεν στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης, αλλά την πλήρη διάλυσή της».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γ.Γ. της ΚΕΔΕ, Α. Κοιμήσης, που τόνισε ότι το νομοσχέδιο «θα σημάνει την κατάργηση της αυτοδιοίκησης» αφού, όπως εξήγησε, θα μπορούν να καταργούνται οργανισμοί χωρίς καν να λαμβάνεται υπόψη η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγχρόνως, σημειώθηκε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με την κατάργηση των ΝΠΙΔ θα καταργούνται και οι θέσεις προσωπικού. 
Όπως τονίστηκε, αυτό σημαίνει ότι οι υπάλληλοι δεν θα απορροφούνται σε άλλες υπηρεσίες των δήμων -κάτι για το οποίο είχε υπάρξει δέσμευση- αλλά θα απολύονται. 

Στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι ειδικά για τους ΟΤΑ, οι Οργανισμοί Εσωτερικής Υπηρεσίας θα εγκρίνονται, θα αντικαθίστανται, θα τροποποιούνται. Δεν διευκρινίζεται όμως με ποιον τρόπο.
Κατανομή ΚΑΠ

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ απασχόλησε επίσης η νέα κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) προς τους δήμους με βάση την απογραφή του 2011. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνης, η νέα κατανομή των ΚΑΠ αναμένεται να αποτελέσει το κύριο θέμα του επερχόμενου συνεδρίου της ΚΕΔΕ

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηξε προμελέτη της ΕΕΤΑΑ για το νέο σύστημα κατανομής των ΚΑΠ, ενώ παρατηρήσεις διατύπωσε από την πλευρά της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μουράτογλου.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα της ΕΕΤΑΑ, το συνολικό ανελαστικό κόστος λειτουργίας των δήμων ανέρχεται σε 3,62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,05 εκατ. αφορά ανταποδοτικές υπηρεσίες που καλύπτονται από ανταποδοτικά έσοδα. 

Οπότε, η χρηματοδότηση που απαιτείται μέσω των ΚΑΠ ανέρχεται σε 2,574 εκατ. ευρώ. Όμως, η χρηματοδότηση έχει μειωθεί στα 1,272 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας απόκλιση κατά 50%. Ο δραστικός, λοιπόν, περιορισμός του προϋπολογισμού θα έχει ως συνέπεια τη δραστική μείωση υπηρεσιών προς τους πολίτες.

.Ολυμπιακός- Ρεάλ στον τελικό της Ευρωλίγκας


Τη Ρεάλ Μαδρίτης θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον τελικό της Ευρωλίγκας, την Κυριακή στις 22.00.
Η παθιασμένη «ερυθρόλευκη» άμυνα ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός πήρε πανηγυρική πρόκριση στον 6ο τελικό φάιναλ φορ Ευρωλίγκας της ιστορίας του, όπου απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης θα υπερασπιστεί το «στέμμα» του. 

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 69-52 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του φάιναλ φορ του Λονδίνου, και, μετά την περσινή ιστορική ανατροπή επί των Ρώσων στον τελικό, τους απογοήτευσαν και φέτος. 

Στον άλλον ημιτελικό η «βασίλισσα» επικράτησε 74-67 της Μπαρτσελόνα και προκρίθηκε στον 15ο τελικό της διοργάνωσης, όπου απέναντι στον Ολυμπιακό  θα διεκδικήσει τον 9ο τίτλο της και πρώτο μετά από 18 χρόνια (1995). 

.Συμφωνία ΟΤΟΕ - Τραπεζών για τις κλαδικές συμβάσεις


 Σε συμφωνία για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης εργασίας στις τράπεζες, με μειώσεις μισθών κατά 6%, κατέληξε η διαπραγμάτευση της ΟΤΟΕ με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Το περιεχόμενο αυτής της Κλαδικής Σύμβασης που είναι αποτέλεσμα σκληρών διαπραγματεύσεων δύο και πλέον μηνών δεν έχει καμία σχέση με το περιεχόμενο άλλων κλαδικών συλλογικών συμβάσεων του παρελθόντος, αναφέρει η ΟΤΟΕ. 
Είναι περιεχόμενο μειώσεων στις μισθολογικές αποδοχές αλλά, ταυτόχρονα, και περιεχόμενο παροχών ασφάλειας στους εργαζόμενους.

.Άνετα στον τελικό ο Ολυμπιακός, νίκησε 69-52 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας


Η παθιασμένη «ερυθρόλευκη» άμυνα ανέτρεψε όλα τα προγνωστικά και ο πρωταθλητής Ευρώπης Ολυμπιακός πήρε πανηγυρική πρόκριση στον 6ο τελικό φάιναλ φορ Ευρωλίγκας της ιστορίας του, όπου απέναντι στο νικητή του έτερου ημιτελικού, Μπαρτσελόνα-Ρεάλ Μαδρίτης, θα υπερασπιστεί το «στέμμα» του (12/5, 22:00). 

Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 69-52 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, στον πρώτο χρονικά ημιτελικό του φάιναλ φορ του Λονδίνου, και, μετά την περσινή ιστορική ανατροπή επί των Ρώσων στον τελικό, τους απογοήτευσαν και φέτος. 

Τα δεκάλεπτα: 17-24, 28-40, 36-53, 52-69

.40.000 κατοικίες κατασχέθηκαν το 2012 στην Ισπανία


Σχεδόν 40.000 κατοικίες κατασχέθηκαν στην Ισπανία το 2012 διότι δεν εξυπηρετούνταν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια με τα οποία είχαν αποκτηθεί, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ισπανίας, καθώς οι εξώσεις των χρεωμένων ιδιοκτητών και ενοικιαστών προκαλούν όλο και μεγαλύτερη αγανάκτηση στους πολίτες της χώρας της Ιβηρικής, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρή οικονομική κρίση.

Το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας, το οποίο δημοσίευσε για πρώτη φορά τέτοια στοιχεία και διαβεβαίωσε ότι θα πράττει πλέον κάθε εξάμηνο, εκπόνησε σχετική μελέτη για το ενεργητικό τραπεζών στις οποίες ανήκει το 85% των χορηγήσεων στεγαστικών  δανείων στην Ισπανία.

Συνολικά, σύμφωνα με την μελέτη αυτή, κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς 39.167 κατοικίες, αριθμός που βρίσκεται πολύ κοντά στον αριθμό που είχε δημοσιοποιήσει τον Απρίλιο το μητρώο της ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων της Ισπανίας (38.976). 

Μεταξύ των ακινήτων που κατασχέθηκαν οι 32.490 θεωρούνταν πρώτη κατοικία, ενώ στις υπόλοιπες επρόκειτο για δεύτερα οικήματα ή εξοχικές κατοικίες.

Περίπου στα μισά εξ αυτών των ακινήτων (18.325) η παράδοση των οικημάτων στις τράπεζες έγιναν οικειοθελώς από τους ιδιοκτήτες τους, ενώ στις 14.165 περιπτώσεις κατέστη αναγκαία η παρέμβαση της δικαιοσύνης και σε 355 περιπτώσεις χρειάστηκε επέμβαση των δυνάμεων επιβολής του νόμου, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ισπανίας.

.Κ. Αρβανιτόπουλος: Ομαλά και στην ώρα τους οι εξετάσεις


Αποφασισμένη να προχωρήσει σε επιστράτευση των απεργών σε περίπτωση που η ΟΛΜΕ επιμείνει στη θέση της για απεργία μέσα στις πανελλαδικές εξετάσεις εμφανίζεται η κυβέρνηση. 

Μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον, την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των εξετάσεων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να εξασφαλίσουν τη γαλήνη και την ηρεμία και όπως είπε, οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν κανονικά και στην ώρα τους.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει με την αγωνία και τον κόπο των νέων ανθρώπων» είπε ο κ. Αρβανιτόπουλος, ο οποίος κατηγόρησε την ΟΛΜΕ πως με την απόφασή της δημιουργεί ένταση και αναταραχή στην κοινωνία και θέτει σε ομηρία τους μαθητές και τις οικογένειές τους.

Η κυβέρνηση είναι αυτή που εκβιάζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ευθύνες στην κυβέρνηση για την κατάσταση στην εκπαίδευση επιρρίπτει το ΚΚΕ.

.Σε νέες κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι φαρμακοποιοί


Με νέες κινητοποιήσεις απειλούν οι φαρμακοποιοί, διαμαρτυρόμενοι για τις καθυστερήσεις στην πληρωμή των οφειλομένων από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις, όπως αναφέρουν.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), σημειώνει, ότι έχει κάνει πολλές παρεμβάσεις για το θέμα, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη, παράνομη και αντισυμβατική» την καθυστέρηση των πληρωμών των φαρμακείων.

Εξάλλου, σε επιστολή του προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), επισημαίνει πως εκκρεμεί η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των συνταγών φαρμάκων για τον μήνα Ιανουάριο 2013, κάτι που έπρεπε να γίνει σύμφωνα με την ισχύουσα σύμβαση και τους ισχύοντες νόμους μέχρι τις 10 Απριλίου, καθώς και η πληρωμή των συνταγών Φεβρουαρίου, η οποία επίσης έπρεπε να είχε ήδη πραγματοποιηθεί.

.Τρία ύποπτα κρούσματα νέου κορονοϊού, στη Γαλλία


Τρεις άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον πρώτο ασθενή στη Γαλλία που προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό είναι πιθανόν να έχουν μολυνθεί, ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές της χώρας. 

"Έχουμε ένα τρίτο ύποπτο κρούσμα σήμερα το πρωί: μια νοσηλεύτρια στο Ντουέ", δήλωσε η Δρ Σαντρίν Σεγκόβια Κιενί, αναπληρώτρια γενική διευθύντρια της Περιφερειακής Υπηρεσίας Υγείας (ARS) στον ραδιοφωνικό σταθμό France Bleu Nord.

Οι αρμόδιες αρχές ανακοίνωσαν χθες Πέμπτη πως ένας γιατρός και ένας ασθενής που μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο σε νοσοκομείο της πόλης Βαλενσιέν με 65χρονο που είχε προσβληθεί από το νέο κορονοϊό εμφάνισαν συμπτώματα της μόλυνσης με τον συγκεκριμένο ιό.

Ο 65χρονος είχε προηγουμένως νοσηλευτεί σε νοσοκομείο της πόλης Ντουέ. Σήμερα βρίσκεται σε απομόνωση σε νοσοκομείο της Λιλ. Είχε επισκεφτεί το Ντουμπάι από τις 9 ως τις 17 Απριλίου, προτού νοσηλευτεί στη Γαλλία με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα.

.Στα 330 εκατ. ευρώ το πρωτογενές έλλειμμα το πρώτο τετράμηνο


Έλλειμμα ύψους 2,449 δισ. ευρώ παρουσίασε ο προϋπολογισμός το πρώτο τετράμηνο του έτους, έναντι ελλείμματος 9,148 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και στόχου για έλλειμμα 5,740 δισ. ευρώ.

Το πρωτογενές έλλειμμα την ίδια περίοδο διαμορφώθηκε σε 330 εκατ. ευρώ και είναι σημαντικά μειωμένο έναντι του πρωτογενούς ελλείμματος 1,729 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του έτους δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος τονίζει ότι «ο Απρίλιος είναι ο πρώτος μήνας του έτους που "πιάσαμε" τους στόχους στα φορολογικά έσοδα, ιδίως στους έμμεσους φόρους και οι όποιες αποκλίσεις οφείλονται στα μη-φορολογικά έσοδα».

."Μαγεύτηκαν" από τις ομορφιές της Φολεγάνδρου μαθητές από την Ευρώπη


Το πλοίο ετοιμάζεται να σαλπάρει από το λιμάνι, στη Φολέγανδρο. Στο κατάστρωμα είναι συγκεντρωμένοι 16χρονοι μαθητές και μαθήτριες λυκείων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, που προσπαθούν να αποτυπώσουν για πάντα μέσα τους τις εικόνες του κυκλαδίτικου νησιού.

Αρκετοί εύχονται να πιάσει ξαφνική θαλασσοταραχή, ώστε οι διακοπές τους στη Φολέγανδρο να διαρκέσουν λίγες ημέρες ακόμη. 

Πάντως, γνωρίζουν καλά ότι ο ήλιος, η θάλασσα αλλά και τα παραδοσιακά έθιμα που έζησαν τις ημέρες του Πάσχα θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη τους.  

Δεκαεπτά μαθητές και μαθήτριες από την Εσθονία, τη Λετονία, την Τουρκία, την Ισπανία, τη Δανία και το Βέλγιο, μαζί με τους συνοδούς - εκπαιδευτικούς, επισκέφτηκαν για μια εβδομάδα την Φολέγανδρο, στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης Comenius.

Είχε προηγηθεί, τα δύο προηγούμενα χρόνια, η επίσκεψη των Ελλήνων μαθητών στις χώρες τους, ενώ τελευταίος σταθμός του 

.«Οι αξίες έχουν χάσει πλέον την ανθρωπιά τους»


Έχει μελετήσει όσο λίγοι το αρχαίο νόμισμα. Στα πεπραγμένα του συγκαταλέγεται ένα τεράστιο δημοσιευμένο έργο από βιβλία και άρθρα, καθώς και το γεγονός ότι έχει διατελέσει διευθυντής σε δύο από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία της χώρας: στο Νομισματικό στην Αθήνα (1994-2002) και στο Εθνικό Αρχαιολογικό (1999-2002).

Ο λόγος για τον νομισματολόγο και επιγραφολόγο δρα. Ιωάννη Τουράτσογλου, ο οποίος τιμήθηκε το 2012 με το διεθνές μετάλλιο «Άρτσερ Μ. Χάντινγκτον» της Αμερικανικής Νομισματικής Εταιρείας. Το βραβείο, που απονέμεται κάθε χρόνο σε έναν επιφανή νομισματολόγο, είναι η δεύτερη φορά που καταλήγει σε Έλληνα επιστήμονα. 

Το 1921 απονεμήθηκε στον διαπρεπή νομισματολόγο Ιωάννη Σβορώνο.
Με αφορμή τη βράβευσή του, στις 14 Μαΐου 2013, ώρα 7 μ.μ., στην Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι), το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με τον διακεκριμένο αρχαιολόγο. 

«Είναι τιμή σε μένα και στην Ελλάδα, καθώς και μια αναγνώριση της ελληνικής συμβολής στην επιστήμη της νομισματικής» δήλωσε ο κ. Τουράτσογλου για το βραβείο που θεσμοθετήθηκε από τον πλούσιο Αμερικανό μαικήνα και συλλέκτη Άρτσερ Χάντινγκτον στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

.«Νέα δεδομένα στην ανατολική Μεσόγειο δημιουργούν οι υδρογονάνθρακες»


Για νέα δεδομένα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, υπογραμμίζοντας ότι οι πρόσφατες ανακαλύψεις υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου μπορούν να αποτελέσουν "παράγοντα αλλαγής του παιχνιδιού" για ολόκληρη την περιοχή, συμβάλλοντας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί στόχο και της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, όπως είπε.

Σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στη γνωστή δεξαμενή σκέψης Μπρούκινγκς, στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, ενώ τα πρώτα έσοδα, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, αναμένονται στο τέλος της δεκαετίας.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί σήμερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι.

.Παρουσιάστηκε το «έξυπνο» κινητό που κοστίζει μόνο 75 ευρώ


Η φινλανδική εταιρεία ηλεκτρονικών ειδών Nokia παρουσίασε το νέο της «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο Asha 501, το οποίο κοστίζει 99 δολάρια (περίπου 75 ευρώ), σύμφωνα με το δίκτυο Sky News.
 Το νέο μοντέλο διαθέτει dual SIM λειτουργία ενώ «τρέχει» λογισμικό Smarterphone OS. 

Σε κατάσταση αναμονής μπορεί να αντέξει έως και 48 ημέρες με ένα φόρτισμα. Ο χρόνος ομιλίας με ένα φόρτισμα φτάνει τις 17 ώρες.
Το νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο έχει οθόνη 3 ιντσών με ανάλυση 320 x 240 pixels. 

Διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα 3.2 megapixel, σύνδεση μόνο σε δίκτυα 2G, WiFi, Bluetooth και υποστήριξη για κάρτες μνήμης microSD μέχρι και 32GB. Ακόμη, το Asha 501 προσφέρει 4GB μνήμης.

Η παρουσίαση της νέας συσκευής πραγματοποιήθηκε στο Νέο Δελχί της Ινδίας από τον εκτελεστικό διευθυντή της Nokia, Στέφεν Έλοπ.

.ΔΝΤ: Προς το παρόν δεν γίνονται συζητήσεις για "κούρεμα"


Στις 31 Μαΐου αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την έγκριση της δόσης ύψους 1,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα (αντιστοιχεί στον έλεγχο που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο) ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, προσθέτοντας ότι η εκταμίευση του ποσού θα γίνει λίγες μέρες αργότερα.

 Ο κ. Ράις τόνισε ότι σημειώθηκε πρόοδος στην επίλυση των ολίγων εναπομεινάντων τεχνικών ζητημάτων, ενόψει της συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου.

 Απαντώντας σε ερώτηση αν η Ελλάδα χρειάζεται νέο κούρεμα του επίσημου τομέα (ΟSI) προκειμένου να βρεθεί το χρέος σε βιώσιμα επίπεδα, επανέλαβε σημεία της πρόσφατης έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup τον Νοέμβριο της περασμένης χρονιάς, αλλά αφήνοντας παράλληλα -κατά κάποιο τρόπο- ανοιχτό το ενδεχόμενο κουρέματος σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο κ. Ράις είπε ότι θέλει να δώσει έμφαση στο γεγονός ότι «δεν μπορούμε να φανταστούμε νέες συζητήσεις για το OSI στην παρούσα συγκυρία», υπογραμμίζοντας τη «δέσμευση» των Ευρωπαίων για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

.Στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως 5 ελληνικά ΑΕΙ


Πέντε ελληνικά Πανεπιστήμια, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Πατρών, βρίσκονται στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε επιστημονικές κατατάξεις, με βάση τα επιτεύγματα συγκεκριμένων Σχολών τους.

 Έτσι, όπως αποκαλύπτει η δημοσίευση των στοιχείων αυτών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο διαθέτει μια από τις κορυφαίες σχολές Πολιτικών Μηχανικών στον κόσμο και βρέθηκε εφέτος στην 25η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, σύμφωνα με  έγκυρες διεθνείς μετρήσεις.

 Πρόκειται για στοιχεία από τους Διεθνείς Πίνακες Κατάταξης Πανεπιστημίων ανά Ειδικότητα για το 2013 της QS (QS World University Rankings by Subject 2013), τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες.

.Ευ. Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ "έμπαινε μέσα" 10 εκ. ευρώ τον χρόνο


«Τις τελευταίες μέρες το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ήρθε στην επικαιρότητα με παράδοξο τρόπο, γιατί το θέμα είναι γνωστό και ανοικτό εδώ και καιρό και αφορά όλα τα κόμματα», τόνισε ο πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, όπου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και η έκθεση του γενικού διευθυντή του ΠΑΣΟΚ Νίκου Σαλαγιάννη, για τα οικονομικά στοιχεία.  

 Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι υπήρχε σταθερά ελλειμματική διαχείριση των οικονομικών του κόμματος και πως στην περίοδο 2003-2011 προσετίθεντο κάθε χρόνο 10 εκατ. ευρώ στο χρέος του ΠΑΣΟΚ.

 Είπε ακόμη ότι η έκθεση των έξι ελεγκτικών εταιρειών δεν έχει υποβληθεί ακόμη και ότι «συνεπώς δήθεν πληροφορίες για δαπάνες και παραστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν σχέση με την έκθεση».

 Παράλληλα, ενθάρρυνε κάθε δημόσιο πρόσωπο που νομίζει ότι θίγεται, μεταξύ των οποίων και τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη και προανήγγειλε ότι το ΠΑΣΟΚ θα παρουσιάσει πρόταση για τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων και τη χρηματοδότησή τους και σημείωσε ότι «τα άλλα κόμματα δεν θα κρυφτούν και πάλι πίσω από τη σταθερή απόφαση του ΠΑΣΟΚ να τραβήξει διαχωριστική γραμμή με το παρελθόν».

.Ι. Στουρνάρας: Τον Ιούνιο θα τεθεί και πάλι το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση


Ποσοστό 72% των επαγγελμάτων έχει ήδη απελευθερωθεί, σημείωσε  στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη, ο υπουργός Οικονομικών Ι. Στουρνάρας.
"Από τα 343 επαγγέλματα, το 72% έχει απελευθερωθεί πλήρως, μένουν ορισμένες ειδικότητες και άρα έχει επιτευχθεί το μεγαλύτερο μέρος της επιδιωκόμενης απελευθέρωσης", σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και του ΕΦΚ στα καύσιμα είναι επιθυμητή, αλλά στην παρούσα φάση δεν είναι εφικτή, είπε ο υπουργός Οικονομικών, αποδίδοντας τα «μεγάλα εμπόδια» για μια τέτοια κίνηση, στα έσοδα, τα οποία είναι «λίγο χειρότερα από τους στόχους».

Ο κ. Στουρνάρας πρόσθεσε ότι το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ 23% στην εστίαση, θα συζητηθεί με την τρόικα τον Ιούνιο, «εφόσον είμαστε εντός στόχων στα έσοδα». 

Ταυτόχρονα, ουσιαστικά απέκλεισε τη μείωση του ΕΦΚ κατανάλωσης στα καύσιμα, λέγοντας ότι «δεν είναι εφικτή σε αυτή τη φάση, δεν την επιτρέπει η πορεία των εσόδων».

Ο κ. Στουρνάρας εξέφρασε επιφυλάξεις για την έγκριση "διπλής" δόσης από το προσεχές Eurogroup. Ανέφερε ότι το θέμα «έχει εξεταστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο, δεν υπάρχει κατάληξη ακόμη και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα σε επίσημο τομέα». 

.Αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές προανήγγειλε ο Αν. Παπαδόπουλος


Αυτόνομη κάθοδο της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές προανήγγειλε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ανδρέας Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ και απαντώντας στην πρόσκληση του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ για κοινή κάθοδο. Εκτίμησε πως οι προσκλήσεις του κ. Βενιζέλου «εντάσσονται περισσότερο στα εσωκομματικά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει το ΠΑΣΟΚ αυτό το διάστημα» και πρόσθεσε ότι «η ΔΗΜΑΡ θα έχει την αυτόνομη κάθοδό της στις ευρωεκλογές και αναζητούμε συμμαχίες προσώπων που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο, αλλά έχουν πάρει σημαντικές αποστάσεις από πρακτικές του παρελθόντος».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ένταξης της ΔΗΜΑΡ στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα είπε «το σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθούμε, είναι ανεξάρτητο από τις συμμαχίες. 

Σας θυμίζω ότι το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην ίδια ευρωομάδα, για παράδειγμα. Θα το αντιμετωπίσουν τα όργανα του κόμματός μας και θα υπάρξει και συνεδριακή απόφαση. Στο συνέδριο θα αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος σε ποια ευρωομάδα θα ενταχθεί η ΔΗΜΑΡ».

.«Η καθ΄ ημάς θάλασσα» μια στρατηγική ανάλυση - μάθημα της Μεσογείου


Γέννησε τις τρείς μονοθεϊστικές θρησκείες- Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό, Ισλαμισμό- είναι πατρίδα μεγάλων αρχαίων πολιτισμών, αναδείχθηκε χώρος μεγάλων αυτοκρατοριών αλλά υπήρξε και θέατρο συγκρούσεων. Τη διασχίζουν ταξιδιώτες, έμποροι αλλά και στρατιώτες. Πρόσφερε επιστήμονες, καλλιτέχνες αλλά και πολέμαρχους.

 Είναι η Μεσόγειος, που ακτινογραφείται σε ένα βιβλίο- μελέτη με τίτλο «Η καθ ΄ημάς θάλασσα- γεωστρατηγική της Μεσογείου», έργο του στρατηγού εν αποστρατεία Ιωάννη Παρίση, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Χρησιμοποιώντας τη φράση του Στράβωνα «η εντός και η καθ΄ημάς θάλαττα», ο συγγραφέας προβαίνει σε μια εκτενή ανάλυση για τους παράγοντες που διαμορφώνουν, δια μέσου των αιώνων, το μεσογειακό στρατηγικό περιβάλλον, επιδιώκοντας να δώσει απαντήσεις στις ανατροπές και στις μεταβολές ισχύος του σήμερα.

Ο συγγραφέας- στρατηγός Ιωάννης Παρίσης, αφού εξετάζει την ανάγκη συλλογικής δράσης της ευρωπαϊκής ένωσης για ένα μεσογειακό καθεστώς ειρήνης και συνεργασίας, σε συνδυασμό με μια βιώσιμη λύση του μεσανατολικού, 

εύχεται στον επίλογο του «κατά τον 21ο αιώνα η Μεσόγειος να καταστεί και πάλι από στρατηγικής πλευράς χώρος συνένωσης της νότιας Ευρώπης με την βόρεια Αφρική, όπως συνέβαινε στον αρχαίο κόσμο, αντί να συνεχίσει να αποτελεί την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πρώην αποικιακές δυνάμεις και τις πρώην αποικίες του».

.Όλο το πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων

Το newsbeast.gr σε συνεργασία με το φροντιστήριο Σύγχρονο θα δημοσιεύσει όλα τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων καθώς και τις απαντήσεις τους μετά το πέρας της εξεταστικής διαδικασίας.

Παράλληλα καθόλη τη διάρκεια των εξετάσεων τοnewsbeast.gr σε συνεργασία με το φροντιστήριοΣύγχρονο θα δίνει με καθημερινές αναρτήσεις συμβουλές και οδηγίες στους υποψήφιους για το κάθε μάθημα ξεχωριστα.

Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 08:30 π.μ., κοινή για τους υποψηφίους ημερησίων και εσπερινών Λυκείων. 
Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 08.00 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες


.Μολών λαβέ!


Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας ακόμη βλέπει εφιάλτες. Τα φαντάσματα της επικής ανατροπής του Ολυμπιακού από το -19 και η κατάκτηση της Ευρωλίγκας στην Πόλη ακόμη τη στοιχειώνουν και για να τα ξορκίσει ψάχνει εκδίκηση. 

Όμως οι πρωταθλητές Ευρώπης δεν είναι διατεθειμένοι να της την προσφέρουν στο πιάτο. 

Ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου, ο Χάινς και τα άλλα παιδιά ως άλλοι 300 του Λεωνίδα φωνάζουν «Μολών Λαβέ». Αν θέλουν εκδίκηση, λοιπόν, ας έρθουν να την πάρουν το απόγευμα (19:00, ΕΤ1, Novasports 1, NovaΣΠΟΡ FM 94,6 και www.sport-fm.gr). 

Σύμφωνοι, οι Ρώσοι είναι φαβορί, είναι πιο ψηλοί, είναι πλήρεις, ίσως και πιο διψασμένοι… Αλλά και πέρσι τα προγνωστικά με το μέρος τους, και πέρσι υπερείχαν σε κορμιά, και πέρσι το ήθελαν πολύ. Και όλοι θυμούνται τι έγινε… 

Ο Ολυμπιακός ταξίδεψε στο Λονδίνο, όπως και πέρσι, δίχως άγχος. Αν και πρωταθλητής Ευρώπης είναι αουτσάιντερ. Και ίσως αυτό να τον εξυπηρετεί. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους του, δεν ψάχνει εκδίκηση ή εξιλέωση και αν χάσει το τρόπαιο δεν θα είναι αποτυχημένος. 

Κάθε άλλο, αφού τέταρτη παρουσία στα πέντε τελευταία Final 4 δεν είναι μικρό επίτευγμα για τη νεότερη, κοντύτερη και φθηνότερη ομάδα των τεσσάρων που έφτασαν στον προθάλαμο της δόξας. Και οτιδήποτε περισσότερο πετύχει πλέον θα αποτελεί υπέρβαση. 

Φυσικά ο Γιώργος Μπαρτζώκας και τα παιδιά του δεν πήγαν στο Λονδίνο για να θαυμάσουν το «Big Ben», να κάνουν βόλτα στον Τάμεση ή να ανέβουν στο «Μάτι». 

Θα προσπαθήσουν να εξαντλήσουν τις πιθανότητες που έχουν για να υπερασπιστούν μέχρι τελικής πτώσης τον τίτλο τους. Παρά τις απουσίες των Μάντζαρη και Μαυροειδή, αλλά και το πρόβλημα τραυματισμού του Σερμαντίνι που πάντως θα είναι διαθέσιμος. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.