.Τα επόμενα βήματα του Αντώνη Σαμαρά

Τα επόμενα βήματά του μεθοδεύει πλέον ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα των συναντήσεών του με τον πρόεδρο του Eurogroup, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας, Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, αντίστοιχα.

Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, που είναι η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο, θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη αυτή θα φανούν οι διαθέσεις των Ευρωπαίων. 

Επόμενος σταθμός είναι η επίσημη σύνοδος του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ του δανείου και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, όπου θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης. Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου το πακέτο των μέτρων θα έχει έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Καθοριστική σε κάθε περίπτωση θα είναι η έκθεση της Τρόικας, που θα επιβεβαιώσει και  την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, όπως φρόντισαν να τονίσουν στις επίσημες δηλώσεις τους τόσο η κυρία Μέρκελ όσο και ο κ. Ολάντ. 

Παράλληλα, όμως, η έκθεση θα περιλαμβάνει και εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία και για τη βιωσιμότητα του χρέους και υπό αυτήν την έννοια, θα επηρεάσει σημαντικά και τις αποφάσεις για την επιμήκυνση κατά δύο χρόνια του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, που είναι σταθερός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κ. Σαμαράς παρουσίασε σε όλους τους συνομιλητές του τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο, για να παραμείνει η χώρα στην ευρωζώνη.

Θετικό θεωρεί η κυβέρνηση ότι και οι δύο ηγέτες, κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ, έκαναν κατηγορηματικές δηλώσεις ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Πιο θερμός ήταν ο κ. Ολάντ, ωστόσο δεν υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ των δύο αρχηγών των ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης για το θέμα της Ελλάδας. 

Ο Γάλλος πρόεδρος επισήμανε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις», αλλά και ότι «τα οικονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν κατά τρόπο που να τα αντέξει ο ελληνικός λαός». Οι υπεύθυνοι της Γερμανίας έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα που βάζουν.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τις συναντήσεις ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας, όπου το έλλειμμα είναι μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό.

Ενδεικτικό της βελτίωσης του κλίματος για την Ελλάδα είναι ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού κανονίστηκαν δύο διμερείς επαφές του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με τους ομολόγους του της Γερμανίας κ. Βόλφγκαγκ Σόιμπλε και Γαλλίας. κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Στις δύο συναντήσεις θα συζητηθούν αναλυτικότερα τα οικονομικά θέματα και οι προτάσεις και εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς.

Στις συναντήσεις του ο κ. Σαμαράς συζήτησε και γεωστρατηγικά θέματα, όπως και το πρόβλημα της μετανάστευσης, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την κρίση στην Συρία. 

Το πρόβλημα της Συρίας και του ενδεχόμενου κύματος προσφύγων ενδιαφέρει περισσότερο τη γαλλική πλευρά και συζητήθηκε στη συνάντηση, όπου παρενέβη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κρίση ενδέχεται να αυξήσει την πίεση στην Ελλάδα και έβαλε και το θέμα της ενίσχυσης της Frontex.

.Φοροδιαφυγή: Εδώ είναι Βαλκάνια !


Το έχουμε πει ουκ ολίγες φορές: Οι φόροι διώχνουν έσοδα. Δεν φέρνουν.
Όταν, μάλιστα, η φορολογική πολιτική της τελευταίας διετίας έχει βασιστεί στην αφαίμαξη των συνεπών φορολογουμένων, φορτώνοντάς τους όλο και περισσότερα φορολογικά βάρη, χωρίς να λαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού 
και για τον επί της ουσίας εντοπισμό των φοροφυγάδων, το αποτέλεσμα είναι το ακόλουθο:
Ένα στα τέσσερα ευρώ του ΑΕΠ είναι μαύρη οικονομία. 

Τα στοιχεία της νέας έκθεσης της Κομισιόν είναι άκρως αποκαλυπτικά και δείχνουν επιπλέον ότι το συγκεκριμένο ποσοστό φοροδιαφυγής είναι πιο κοντά στην πρωταθλήτρια στους 27 Βουλγαρία, παρά στις χώρες της Ευρωζώνης.

Η φοροδιαφυγή, λοιπόν, στην Ελλάδα για το 2011 έφτασε στο 24,3% του ΑΕΠ, που σημαίνει μια ανάσα από τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Το παρήγορο είναι ότι επ´εστρεψε στα επίπεδα του 2008, αφού προηγουμένως είχε αυξηθεί το 2010 (χρονιά επιβολής των μαζικών φορολογικών μέτρων Παπακωνσταντίνου) στο 25,2%.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη για άμεση αλλαγή του φορολογικού πλαισίου στην Ελλάδα, με βάση τα αμερικανικά πρότυπα. 

Δηλαδή, προσανατολισμένο στο μοντέλο "φόρος επί της διαφοράς εσόδων και εξόδων", όπου θα γίνονται δεκτές όλες οι δαπάνες και θα αφαιρούνται από το εισόδημα.
Νεκτάριος Νώτης

.«Η Ελλάδα θα τα καταφέρει»


Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και ότι θα κάνει οτιδήποτε περνά από το χέρι της για να ξεπεράσει την κρίση, έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στον Φρανσουά Ολάντ.

«Σήμερα μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω τον Γάλλο Πρόεδρο και να συζητήσω μαζί του τις μεγάλες προκλήσεις και απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Βρίσκομαι εδώ για να διαβεβαιώσω τον Γάλλο πρόεδρο ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να ξεπεράσει την κρίση», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

Πρόσθεσε παράλληλα ότι η Ελλάδα θέλει να πετύχει στο ακέραιο τους στόχους της ενώ επανέλαβε ότι οι Έλληνες είναι ένας υπερήφανος λαός που δεν θέλει να ζει με δανεικά. «Οι Έλληνες είμαστε ένας λαός υπερήφανος δεν μας αρέσει να ζούμε με δανεικά. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης» τόνισε ο ΄Ελληνας πρωθυπουργός.

Ο Αντώνης Σαμαράς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στον παράγοντα της ανάπτυξης λέγοντας: «Οι οικονομίες που αργοπεθαίνουν χωρίς ανάπτυξη δεν εξυγιαίνουν αλλά ισοπεδώνονται. Θέλουμε να πετύχουμε τους στόχους μας άμεσα». 
Αναφέρθηκε επίσης και στο τι θα σημάνει μια τέτοια επιτυχία της Ελλάδας. «Μια τέτοια επιτυχία της Ελλάδας θα παίξει και έναν ευρύτερο ρόλο. Θα αποδείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπερνάει τα προβλήματα της και ενωμένη να προχωράει μπροστά». 

Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στην έννοια της δημοκρατίας και τη σημασία που αυτή έχει για την Ευρώπη. «Ευρώπη σημαίνει δημοκρατία και οι κοινωνίες που δοκιμάζονται πρέπει να κρατήσουν ακέραιη την αξιοπρέπεια τους για να κρατήσουν ενωμένη τη χώρα και να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή».

Ευχαρίστησε τέλος τον Φρανσουά Ολάντ για τη φιλία που η Γαλλία εκφράζει απέναντι στην Ελλάδα.

.Οι επόμενοι σταθμοί και η έκθεση της τρόικας


Ικανοποιημένη εμφανίζεται η κυβέρνηση από τον κύκλο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τους ηγέτες της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. 

Ο κ. Σαμαράς σε όλους τους συνομιλητές του ανέπτυξε τις σταθερές θέσεις της κυβέρνησης ότι είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Θετικό θεωρεί η κυβέρνηση ότι και οι δύο ηγέτες κ.κ. Μέρκελ και Ολάντ έκαναν κατηγορηματικές δηλώσεις ότι επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Πιο θερμός ήταν ο κ. Ολάντ, ωστόσο δεν υπήρξε διαφοροποίηση μεταξύ των δύο αρχηγών των ισχυρότερων κρατών της Ευρώπης για το θέμα της Ελλάδας. 

Ο Γάλλος Πρόεδρος επισήμανε ότι «θα πρέπει να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις αλλά ότι τα οικονομικά μέτρα και οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προχωρήσουν κατά τρόπο που να τα αντέξει ο ελληνικός λαός». 

Οι υπεύθυνοι της Γερμανίας έδειξαν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματα που βάζουν.

Πάντως και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν, σε διαφορετικούς τόνους ο καθένας, ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την έκθεση της τρόικας.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι με τις συναντήσεις ανακτάται η αξιοπιστία της χώρας που το έλλειμμά της είναι μεγαλύτερο από το δημοσιονομικό έλλειμμα. 

Οι επόμενοι σταθμοί και η έκθεση της τρόικας


Έχοντας κλείσει την αμφισβήτηση για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, η κυβέρνηση μεθοδεύει τα επόμενα βήματά της: 

- Μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου που είναι η άτυπη σύνοδος του Eurogroup στην Κύπρο θα έχει ολοκληρωθεί το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα παρουσιαστεί στους υπουργούς Οικονομικών μαζί με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Στη σύσκεψη αυτή θα φανούν οι διαθέσεις των Ευρωπαίων. 

- Επόμενος σταθμός είναι η επίσημη σύνοδος του Eurogroup στις 8 Οκτωβρίου όπου αναμένεται να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης ύψους 31,5 δισ. ευρώ του δανείου. 

- Ακολουθεί η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου, στην οποία θα τεθεί και το ζήτημα της επιμήκυνσης. 

- Μέχρι τις 8 Οκτωβρίου το πακέτο των μέτρων θα έχει έλθει προς ψήφιση στην Βουλή. Καθοριστική σε κάθε περίπτωση θα είναι η έκθεση της τρόικας που θα  επιβεβαιώσει και την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. 

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.