.Μεγάλη ανατροπή υπέρ του Ολυμπιακού


Ο Ολυμπιακός επικράτησε 2-1 της Μονπελιέ στη Γαλλία και πήρε το πρώτο του "τρίποντο" στο φετινό Champions League ενώ παράλληλα έμεινε "ζωντανός" στο κυνήγι της πρόκρισης στην επόμενη φάση.

Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με τον Σαρμπονιέ (49΄) ενώ για τον Ολυμπιακό ισοφάρισε ο Τοροσίδης (73΄) και ο Μήτρογλου στις καθυστερήσεις διαμόρφωσε το τελικό σκορ.

.Προθεσμία 24 ωρών έθεσαν οι δανειστές για συμφωνία και στα εργασιακά


Προθεσμία ουσιαστικά μέχρι αύριο το πρωί θέτουν οι δανειστές για να κλείσει το πακέτο των μέτρων περιλαμβανομένων και των εργασιακών. 

Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το μήνυμα που εστάλη στην Αθήνα ήταν ξεκάθαρο χωρίς κανένα περιθώριο να εξαιρεθούν τα εργασιακά από την τελική πρόταση.

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Δ. Σταμάτης συναντήθηκε με τον εξ απορρήτων του Φ. Κουβέλη κ. Δ. Χατζησωκράτη σε μια προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για τα εργασιακά.

Συζητήθηκε κατά βάση η βελτιωμένη πρόταση για τις αποζημιώσεις την οποία αποδέχθηκε στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις το βράδυ της Τρίτης η τρόικα. 

Η ΔΗΜΑΡ όμως σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις εξακολουθεί να προβάλει εντάσεις και μάλιστα πέρα από το θέμα των αποζημιώσεων το κόμμα του κ. Κουβέλη θέτει θέμα και με τον βασικό μισθό αλλά και τα επιδόματα. 

Κύκλοι της ΔΗΜΑΡ σημειώνουν απαντώντας στις αιτιάσεις που ακούγονται από την κυβέρνηση για την άρνηση της να δεχθεί την βελτιωμένη πρόταση για τις αποζημιώσεις ότι η βελτιωμένη αυτή πρόταση δεν θα υπήρχε αν χθες δεν είχε ξεκαθαρίσει η ΔΗΜΑΡ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα εργασιακά.

.Πιθανό ένα τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα


Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει κατά πόσον η Ελλάδα έχει λάβει διετή παράταση για τους στόχους του προγράμματος. «Σύμφωνα με τα όσα γνωρίζει το υπουργείο Οικονομικών και η κυβέρνηση, δεν υπάρχει κάποια νέα πληροφορία», 
δήλωσε ο Σόιμπλε, κληθείς να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα που έφεραν την τρόικα να έχει συμφωνήσει σε παράταση του χρόνου επίτευξης των στόχων του ελληνικού προγράμματος.
«Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι καθημερινά, νέες πληροφορίες, «εσκεμμένα ή όχι, προκαλούν μεγάλη αβεβαιότητα», ενώ τόνισε ότι εξακολουθεί να ισχύει η έκθεση της τρόικας ως προϋπόθεση για περαιτέρω αποφάσεις.
Διευκρίνισε ακόμη ότι δεν έχει προσδιοριστεί ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup, για να καταλήξει: «δεν υπάρχει λοιπόν κάτι καινούργιο».
Σε συνέντευξή του, πάντως, η οποία θα δημοσιευθεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Die Zeit», ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, αν και αρνείται να διατυπώσει εικασίες πριν από την έκθεση της τρόικας, απαντώντας σε ερώτηση εάν η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί και νέο πακέτο στήριξης, 
δηλώνει ότι σε περίπτωση αμφιβολίας, δεν πρέπει να υπάρχει καμμία ανησυχία. «Για την αντιπολίτευση θα ήταν μάλιστα μια ευκαιρία να αποδείξει εάν επιθυμεί να ανταποκριθεί στις ευθύνες της», προσθέτει.

.Αρνητική η ΔΗΜΑΡ - Τηλεφωνικές επικοινωνίες


Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό είχε απόψε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης, ο οποίος παραμένει αμετακίνητος στις αρχικές του θέσεις για τα εργασιακά παρά τις βελτιωτικές μεταβολές που έχουν γίνει. Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ κατά τη οποία αποφασίστηκε να μην υπάρξει καμία θετική ανταπόκριση στις νέες προτάσεις για τα εργασιακά. 
«Δεν μπλοφάρουμε και εγώ ο ίδιος δεν έχω μπλοφάρει ποτέ στη ζωή», φέρεται να δήλωσε κατά τη συνεδρίαση ο κ. Κουβέλης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθήνα 984, στην Κ.Ο. αναφέρθηκαν από την ηγεσία του κόμματος πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν έχει υποστηρίξει ότι σε περίπτωση που δεν περάσει το πακέτο των εργασιακών εξαιτίας της επιμονής της ΔΗΜΑΡ, αρκεί να ψηφιστεί μόνο το πακέτο που αφορά τα δημοσιονομικά.
 Σε ανοιχτή γραμμή με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Φώτη Κουβέλη βρίσκεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να επιτευχθεί δυνατόν και απόψε συμβιβαστική λύση στα εργασιακά και να εκταμιευθεί τάχιστα η επόμενη δόση.
"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται" επισημάνθηκε σύμφωνα με πληροφορίες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μίλησε επίσης τηλεφωνικά και με τον Φωτη Κουβελη. 

"Η ΚΟ της ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να ψηφίσει το πακέτο των εργασιακών" δήλωσε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Φώτης Κουβέλης στον κ. Βενιζέλο. Τόνισε ωστόσο ότι εφόσον υπάρξουν βελτιώσεις ενδεχομένως να αλλάξουν τα δεδομένα.
 Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος επικοινώνησε με τον υπουργό επικράτειας Δημήτρη Σταμάτη μεταφέροντας του, συμβιβαστική πρόταση βάσει της οποίας θα θεσμοθετείται ρύθμιση που θα επιτρέπει την επέκταση των βασικών επιδομάτων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και σε όσους υπογράφουν ατομικές και επιχειρησιακές συμβάσεις.

.ΠΑΣΟΚ: Ο πρωθυπουργός πρέπει να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της πολιτικής διαπραγμάτευσης


«Θα πρέπει ο πρωθυπουργός να εξαντλήσει τις δυνατότητές του στο επίπεδο της πολιτικής διαπραγμάτευσης... Εμείς πιστεύαμε ότι έπρεπε να είχαμε ξεκινήσει από την πολιτική διαπραγμάτευση, κυρίως για τα θέματα της βιωσιμότητας του χρέους, της παράτασης, της εκταμίευσης.  Προσχωρήσαμε στην άποψη του πρωθυπουργού, γιατί αυτός έχει τον τελευταίο λόγο και στηρίζουμε με κάθε τρόπο την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα και ο Έλληνας πρωθυπουργός...» δήλωσε, στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά.

Σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, η κα Γεννηματά ανέφερε: «Είχε τεθεί, εξαρχής και από τον κ. Βενιζέλο και από τον κ. Κουβέλη ότι δεν πρέπει να προχωρήσει ο υπουργός Εργασίας σε καμία διαπραγμάτευση με την τρόικα, 
αν δεν έχει πάρει την έγκριση των αρχηγών. 
Εμείς λέμε ότι αυτό είναι ένα μέτωπο που δεν πρέπει να ανοίξει. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της προσπάθειας».

Η κα Γεννηματά τόνισε πως «θα πρέπει να εξαντληθούν οι προσπάθειες να φτάσει στη Βουλή ένα πακέτο που να μπορούν να στηρίξουν και τα τρία κόμματα. Και επειδή ειπώθηκε χθες ότι "προχωράμε, με όσους τολμήσουν", νομίζω ότι κανένας δεν έχει δικαίωμα να μιλήσει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τόλμη, 

γιατί οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ- και οι σημερινοί βουλευτές και η προηγούμενη ΚΟ- τόλμησαν να στηρίξουν πολύ δύσκολες αποφάσεις, για να στηρίξουν την Ελλάδα, όταν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έδιναν αυτή την μάχη μόνοι τους και οι υπόλοιποι μιλούσαν για ισοδύναμα μέτρα».

.Την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή τα νέα μέτρα


Στο πιο κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.  Κατ' αρχήν οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν αποδεχτεί την πρόταση του υπουργείου, για «πάγωμα» των τριετιών έως την ολοκλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Στο θέμα των αποζημιώσεων, έχει γίνει επίσης, δεκτή η πρόταση της ελληνικής πλευράς να μην θιγούν από τις αλλαγές, όσοι είναι εν ενεργεία εργαζόμενοι ως την ψήφιση του σχετικού νόμου.

Ανοιχτό παραμένει το θέμα του ύψους των αποζημιώσεων για τους νέους εργαζομένους όπου έχει συμφωνηθεί να καταβάλλεται αποζημίωση δώδεκα μηνιαίων βασικών μισθών για δέκα έξι χρόνια υπηρεσίας. Για καταβολήεπιπλέον αποζημίωσης, η τρόικα ζητά να λαμβάνεται ως βάση ο βασικός μισθός δηλαδή τα 586 ευρώ και η ελληνική πλευρά προτείνει τα 1.800 ή τα 2000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι άλλα θέματα που είναι εκκρεμή θα διαμορφωθούν, με το νόμο για τον κατώτερο μισθό που αναμένεται να ψηφισθεί τον ερχόμενο Απρίλιο, σημείωναν και ότι το ζήτημα των επιδομάτων έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος ρυθμιστεί με την υπογραφή του 2ου Μνημονίου.

Σημειώνεται πως μετά τις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη για άρνησή του να ψηφίσει τις ανατροπές στα εργασιακά το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκεται "στο κόκκινο". Σήμερα στο μικροσκόπιο της ΔΗΜΑΡ βρίσκεται η νέα συμβιβαστική πρόταση για τις αποζημιώσεις για να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο στις εργασιακές σχέσεις.

Για την πρόταση αυτή ενημερώθηκαν από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, οι στενοί συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου , οι οποίοι εξετάζουν όλες τις πτυχές και συνέπειες της συμβιβαστικής πρότασης για να καθοριστεί η τελική απάντηση της ΔΗΜΑΡ. Επιπλέον ο υπουργός Οικονομικών συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Νίκο Μπίστη για όλες τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης.

Σύμφωνα με κορυφαίο οικονομικό παράγοντα σε συνομιλία του με δημοσιογράφους στη Βουλή, και ο οποίος έχει πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι πιστωτές δέχθηκαν να ανέλθει στις 2.000 ευρώ το ποσό βάσει του οποίου θα υπολογίζεται η αποζημίωση πέραν των 16 μισθών και μέχρι τους 24μήνες ενώ ο χρόνος προειδοποίησης δεν θα είναι τρεις μήνες, όπως αρχικά ζητούσε η τρόικα, αλλά ένα μήνα παραπάνω δηλαδή τέσσερις.

Κατά τον ίδιο παράγοντα, το πακέτο της συμφωνίας έχει κλείσει και πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να κατατεθούν στη Βουλή δυο νομοσχέδια, ένα με τις προαπαιτούμενες δράσεις και τις διαρθρωτικές αλλαγές κι ένα, μάλλον ο προϋπολογισμός, με τα δημοσιονομικά μέτρα. Στόχος είναι να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 12 Νοεμβρίου. 

Τέλος , ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έχει από το πρωί συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί προσανατολίζονται σε μια νέα συνάντηση. 

.Τι περιλαμβάνει το πακέτο των νέων μέτρων


Δυσβάσταχτο θα είναι το πακέτο των μέτρων που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς θα περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα ύψους 13,9 δισ. ευρώ, αλλά και επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το εργασιακό καθεστώς, που έχουν χαρακτηριστεί «προαπαιτούμενες» για να εκταμιευθεί η δόση του δανείου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ανοικτό παραμένει επί της ουσίας μόνον το φορολογικό πακέτο. Πάντως, σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, θα υπάρξει μείωση των φορολογικών κλιμακίων σε 3- 4 αντί των οκτώ σήμερα, ενώ διατηρείται ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής 45%. 

Το ίδιο σενάριο προβλέπει, επίσης, φορολογικές επιβαρύνσεις για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ, καθώς και την κατάργηση των πρόσθετων αφορολόγητων ορίων εισοδήματος για τα προστατευόμενα τέκνα και μάλιστα αναδρομικά από τα εισοδήματα του 2012. 

Από το 2013, τα συγκεκριμένα αφορολόγητα ποσά θα αντικατασταθούν από οικογενειακά επιδόματα, τα οποία θα καταβάλλονται σε οικογένειες με ένα ή περισσότερα παιδιά, αλλά βάσει εισοδηματικών κριτηρίων.
Ειδικότερα, στο προσχέδιο του Μνημονίου περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

* Εκτός Δημοσίου θα βρεθούν 5.000 υπάλληλοι εφέτος και επιπλέον 20.000 υπάλληλοι το 2013 (συνολικά 25.000 δημόσιοι υπάλληλοι)
* Περικόπτεται δραστικά, στα 2.000 άτομα από 15.226 άτομα, ο αριθμός των αναπληρωτών καθηγητών
* Καταργούνται και τα «υπολείμματα» των δώρων και του επιδόματος άδειας για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους

* Εφαρμόζεται από την 1/1/2013 και στις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο, με ανώτατο πλαφόν για τις μικτές μηνιαίες αποδοχές, τα 1.900 ευρώ
* Αυξάνονται τα όρια ηλικίας κατά 2 έτη (και στα ενδιάμεσα στάδια)
* Μειώνονται κατά 23% τα εφάπαξ, ενώ επιβάλλεται εισφορά 3% σε όσους έλαβαν υψηλά εφάπαξ μετά το 1995. Το εφάπαξ θα χορηγείται μετά τη συμπλήρωση του 64ου έτους του συνταξιούχου

* Αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και για τους ασφαλισμένους πριν από το 1993
* Μειώνονται οι συντάξεις κατά 3%- 12%
* Εντάσσονται όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία στον ΕΟΠΥΥ
* Αντικαθίστανται όλα τα οικογενειακά επιδόματα με ένα, που θα χορηγείται με εισοδηματικά κριτήρια

* Καταργούνται όλα τα ειδικά εποχικά επιδόματα ανεργίας
* Μειώνονται αναδρομικά από την 1η Αυγούστου εφέτος τα ειδικά μισθολόγια, κλιμακωτά από 2% έως και 35%
* Αυξάνεται, σε 15% από 10%, ο φόρος στους τόκους των καταθέσεων
* Διατηρείται έως και το 2018 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

* Καταργούνται όλες οι φοροαπαλλαγές
* Αυξάνεται η φορολογία στους αγρότες και μειώνονται οι επιστροφές φόρων από πετρέλαιο και ΦΠΑ
* Αυξάνονται από τον Μάρτιο 2013 οι αντικειμενικές αξίες στα ακίνητα, προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές, συμπαρασύροντας πλειάδα φόρων
* Φορολογούνται όλα τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ

* Αυξάνονται κατά 25% από τον Μάρτιο 2013 τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών
* Αυξάνονται κατά 8% από την 1/1/2013 τα τιμολόγια της ΔΕΗ
Σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου Μνημονίου, αναμένεται να υπάρξει και διετής επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, με αποτέλεσμα να απαιτείται ανά έτος προσαρμογή 1,5% του ΑΕΠ, αντί του 3% χωρίς τη διετή παράταση.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.