.Ο τρίτος δρόμος έχει... δρόμο!

Το εγχείρημα του επανακαθορισμού και επαναπροσδιορισμού του προοδευτικού πολιτικού χώρου μεταξύ συντηρητικών δυνάμεων και λαϊκιστικής και δογματικής Αριστεράς στο ευρύτερο δυνατό επίπεδο συγκέντρωσης και σύνθεσης δυνάμεων ήταν και εξακολουθεί να είναι ένα σημαντικό πολιτικό ζητούμενο. Κατέστη, δε, αναπόφευκτη ανάγκη, μετά τη σταδιακή αποδόμηση του ΠΑΣΟΚ που υπήρξε μετά τη μεταπολίτευση, ο κύριος κορμός έκφρασης αυτών των δυνάμεων.

Το κύριο ζητούμενο στις συνθήκες της ελληνικής κρίσης δεν είναι τόσο η μεγάλη συγκέντρωση γνωστών στελεχών (χωρίς να υποτιμάται), αλλά ένα σύγχρονο και ρεαλιστικό, διακριτό, κοινωνικό και πολιτικό «στίγμα» απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές, στον νεοφιλελευθερισμό, στον λαϊκισμό και στον αριστερό ανεδαφικό δογματισμό. 
Με αυτό το «νέο στίγμα» θα επανασυνδεθεί και θα διαμορφώσει τις νέες κοινωνικές συμμαχίες του. Και από την αποδοχή του στον κόσμο θα εξαρτηθεί και η επιτυχία του. 

Πολλές φορές όμως -και όχι μόνο στην πολιτική- παρά τις καλές προθέσεις σημασία έχει και ο τρόπος και η μέθοδος που επιχειρείται κάτι. Σ' αυτό δυστυχώς δεν πέτυχε η «πρωτοβουλία των 58». 
Γιατί, πρώτον, συνδέθηκε αποκλειστικά με τη στήριξη του σημερινού κυβερνητικού σχήματος. Και δεύτερον, διότι συνδέθηκε με μια πρώιμη, δεσμευτική κοινή κάθοδο στις ευρωεκλογές, υποτιμώντας τις υπαρκτές πολιτικές διαφορές του ευρύτερου χώρου.

Επεδείχθη ένας ασύγγνωστος βολονταρισμός, υποταγμένος σε τρέχουσες πολιτικές σκοπιμότητες, που δεν αποτελούσαν «κοινή συνείδηση» του ευρύτερου χώρου που ήθελε να εκφράσει... Αποτέλεσμα ήταν η όξυνση των αντιπαλοτήτων, ο κατακερματισμός και η κακή εικόνα ενός χώρου που φαίνεται ότι «τσακώνεται» χωρίς κανένα ευκρινές κοινωνικό και πολιτικό διακύβευμα. 

Ετσι το μεν διάβημα των «58» εκπίπτει σε μια μονοσήμαντη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (που έχει εκατέρωθεν πολλά προβλήματα), παρότι δεν ήταν αυτή η πρόθεσή τους. Από την άλλη, ο διάσπαρτος «στελεχικός χώρος» του ΠΑΣΟΚ παραμένει αμέτοχος του εγχειρήματος. 
Η δε ΔΗΜΑΡ ακολουθεί τον δικό της δρόμο, δημιουργώντας τον «πόλο του δημοκρατικού σοσιαλισμού». Φαντάζομαι ότι δεν μπορεί κανένας να ισχυριστεί σοβαρά ότι η πρωτοβουλία πέτυχε... Βέβαια, η ιστορία δεν τελειώνει με τις ευρωεκλογές. Μάλλον αρχίζει...


.Συνέντευξη Κ.Σκανδαλίδη

Τι θα γίνει με την κυβέρνηση; Θα παραμένετε εκεί ό,τι και αν γίνει; Όχι βέβαια! Η γνώμη μου είναι ότι η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με την ΝΔ οφείλει να τερματιστεί οριστικά με την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Η χώρα χρειάζεται πλέον μια προοδευτική διακυβέρνηση, έξω από τη λογική του μνημονίου. Κάπως αργά δεν το θυμηθήκατε; 
Το ΠΑΣΟΚ το 2009 παρέλαβε μια χώρα ουσιαστικά χρεωκοπημένη. 
Λίγες μέρες πριν την ψήφιση του Μνημονίου, είπα στο Γιώργο να απαιτήσει 200 ψήφους στη Βουλή και αν δεν τις πάρει να πάμε σε εκλογές. Χρειαζόταν εθνική συνεννόηση. Ο Γιώργος όμως δεν άκουσε τη δική μου κ... περισσότερα »

.Κριτική ΠΑΣΟΚ για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα

Για «δημαγωγία» κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ τον Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζοντας τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.
«Δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης και του μνημονίου θέλει τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές ο κ. Τσίπρας. Τη γλίτωσαν οι δημοτικές εκλογές. Πάλι καλά», παρατήρησε η Χαριλάου Τρικούπη για να προσθέσει:
«Στα δημοψηφίσματα όμως δεν υπάρχει μόνο 'όχι', πρέπει να υπάρχει και 'ναι'. Ο κ. Τσίπρας ζητάει από τον Ελληνικό λαό να πει 'ναι' στο ετερόκλητο δήθεν αντιμνημονιακό μέτωπο που περιλαμβάνει ακόμη και τη Χρυσή Αυγή; 
Ζητάει από τον Ελληνικό λαό να πει 'ναι' σε ένα ανύπαρκτο και επικίνδυνο δήθεν «εναλλακτικό» σχέδιο, που οδηγεί σε ακύρωση των θυσιών και των κόπων του λαού και τη χώρα πίσω στο σημείο μηδέν της κρίσης ή και ακόμη χειρότερα;».
Κατηγόρησε επίσης τον κ. Τσίπρα ότι «έχει ως βάση της πολιτικής του την ύπαρξη και τη διατήρηση του μνημονίου γιατί χωρίς αυτό δεν έχει τι να πει»
«Εμείς αγωνιζόμαστε για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση που έφερε το μνημόνιο, σε αντίθεση με τους ψεύτες και δημαγωγούς που λένε ακόμη και σήμερα ότι το μνημόνιο - δηλαδή τα μέτρα προστασίας της χώρας από την απόλυτη καταστροφή - έφεραν την κρίση», κατέληξε το ΠΑΣΟΚ.

.Σακελλαρίδης-Δούρου για δήμο Αθηναίων και περιφέρεια Αττικής

Τον 34χρονο οικνομολόγο Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τη θέση του υποψηφίου δημάρχου Αθήνας και τη βουλευτή Β' Αθηνών Ρένα Δούρου για την περιφέρεια Αττικής προτείνει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προς την Πολιτική Γραμματεία και τα μέλη της κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη να προωθηθούν νέα και άφθαρτα πρόσωπα, ώστε να δοθεί το στίγμα της αντιπαράθεσης με το φθαρμένο σύστημα του δικομματισμού. Οι προτάσεις αυτές αναμένεται να εγκριθούν την Κυριακή με ψηφοφορία στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Ο κ. Σακελαρίδης είναι συντονιστής του τμήματος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργάτης του βουλευτή Ευκλείδη Τσακαλώτου και είναι προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα.

.Βενιζέλος: Το ΠΑΣΟΚ δεν αυτοδιαλύεται

Τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης και την προστασία της κυβερνητικής σταθερότητας θέτει ως ζητούμενο για να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χωρίς να παραβλέπει, το ορόσημο της προεδρικής εκλογής τον Μάρτιο του 2015. 

Σε συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αυτοδιαλύεται. 

«Αποκλείω πρόωρες εκλογές, εφόσον το ζητούμενο είναι η συνέχιση της μόνης εθνικής στρατηγικής και η προστασία της κυβερνητικής σταθερότητας, την αξία της οποίας καταλαβαίνουν πολύ περισσότεροι από αυτούς που το ομολογούν», είπε χαρακτηριστικά. 

«Το ΠΑΣΟΚ ούτε αυτοδιαλύεται, ούτε επιτρέπει σε οποιονδήποτε να ασεβεί σε βάρος του. Απαιτούμε απόλυτο σεβασμό», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. 

Στην ερώτηση για το αν βλέπει στο μέλλον να παραμένει πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή να μένει εκτός πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Εκφράζετε αυτούς που βιάζονται να ξεμπερδέψουν μαζί μου; Έχω πολλές ιδιότητες, πολλά ενδιαφέροντα, πολλά ανοιχτά μέτωπα», και πρόσθεσε με νόημα «μην βιάζεστε λοιπόν»

.Ευρωεκλογές και δεύτερος γύρος των δημοτικών στις 25 Μαΐου

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στις 25 Μαΐου μαζί με το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, δήλωσε ο Γιάννης Μιχελάκης.

Ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», έκανε λόγο για τροπολογία που θα καταθέσει στη Βουλή σχετικά με τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών.

Εξηγώντας την απόφαση να συμπέσουν οι ευρωεκλογές με το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, λέει: «Φαντάζεστε τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργούνταν, αν την πρώτη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, με σταυρό προτίμησης για δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους σε δυο ξεχωριστές κάλπες, προσθέταμε και μια τρίτη για την Ευρωβουλή;». 

Τονίζει, πάντως, ότι δεν θα γίνουν εθνικές εκλογές και σημειώνει πως η συνεχής εκλογολογία βλάπτει τη χώρα. 

Παράλληλα, εκτιμά ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές και πως θα κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Επιτίθεται, επίσης, στην αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να μας κάνει Αργεντινή».

.Αυτοκίνητο με όπλα θέτει σε συναγερμό την ΕΛ.ΑΣ.

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ., μετά τον εντοπισμό ενός αυτοκινήτου στο Παλαιό Φάληρο που φέρεται να είχε μέσα όπλα και εκρηκτικά.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το όχημα μάρκας Opel Astra ήταν κλεμμένο και η αστυνομία είχε από καιρό υποψίες καθώς είχε μόνο μια πινακίδα κυκλοφορίας που όμως ανήκει σε άλλο όχημα που δεν έχει δηλωθεί κλεμμένο.

Όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, οι αστυνομικοί είχαν ερευνήσει το όχημα εξωτερικά, με ειδικές συσκευές και εκπαιδευμένο σκύλο και γνώριζαν ότι ήταν φορτωμένο με όπλα, γι' αυτό το παρακολουθούσαν με την ελπίδα ότι θα πήγαιναν να το πάρουν οι δράστες και θα έπεφταν στην παγίδα.

Επειδή όμως δεν εμφανίστηκε κανείς, αποφασίστηκε να γίνει έρευνα σήμερα, από το φόβο μήπως συμβεί κάτι απρόοπτο και έτσι βρέθηκε ο οπλισμός.

Έτσι, το μεσημέρι του Σαββάτου αστυνομικοί απέκλεισαν την περιοχή και πραγματοποίησαν επιχείρηση σε συνεργασία με την αντιτρομοκρατική.

Από την έρευνα βρέθηκαν μέσα στο όχημα: 4 βλήματα RPG, 4 προωθητικοί μηχανισμοί RPG, 4 αμυντικές χειροβομβίδες F1, 4 πυροδοτικοί μηχανισμοί των χειροβομβίδων αυτών, 3 καλάσνικοφ, 7 γεμιστήρες και 2 κοντάκια καλάσνικοφ, κουτιά με σφαίρες για καλάσνικοφ, γάντια και κουκούλες

.Μάχη αστυνομικών με αντιεξουσιαστές στο σταθμό Μοναστηράκι

Σε πεδίο σύγκρουσης αστυνομικών δυνάμεων με κουκουλοφόρους μετατράπηκε το εσωτερικό του σταθμού Μοναστηράκι.

Μερίδα των διαδηλωτών που είχε συμμετάσχει στα επεισόδια νωρίτερα στην πλατεία, συγκεντρώθηκε στο εσωτερικό του σταθμού, με τις αστυνομικές δυνάμεις να πραγματοποιούν επέμβαση εναντίον τους.

Οι κουκουλοφόροι έφτασαν στις αποβάθρες του τραίνου, ενώ χρησιμοποίησαν και πυροσβεστήρα του σταθμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της συμπλοκής, οι συρμοί διέρχονταν κανονικά και επιβάτες βρίσκονταν στο σταθμό.

Αν και οι αστυνομικοί κατάφεραν να «εγκλωβίσουν» τους κουκουλοφόρους στις αποβάθρες και να προσαγάγουν ορισμένους, μέρος των τελευταίων κατάφερε να διαφύγει από την έξοδο κινδύνου που οδηγεί στην πίσω πλευρά του σταθμού. 

.«Η ανατροπή που ονειρευτήκαμε είναι επί θύραις»

Εκλογές, δημοψήφισμα για την κυβέρνηση, χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ανοίγοντας τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Μετά τη χθεσινή του εισήγηση στην Πολιτική Γραμματεία για τους υποψήφιους περιφερειάρχες και τον δήμο Αθηναίων, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε οξύτατη επίθεση, επικεντρωμένη σχεδόν αποκλειστικά στον πρωθυπουργό, ενώ αναφερόμενος στις εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου δήλωσε ότι «η κάλπη της ευρωβουλής, αλλά και αυτή των περιφερειών θα αποτελέσουν ένα πραγματικό δημοψήφισμα ενάντια στη κυβέρνηση του μνημονίου και της υποτέλειας που στραγγαλίζει και την αυτοδιοίκηση».

Εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «και αυτή η νίκη στα δυο αυτά δημοψηφίσματα θα είναι ιστορική, θα είναι καταλυτική», ο κ. Τσίπρας είπε επίσης: «Η ανατροπή που ονειρευτήκαμε, για την οποία παλέψαμε και η οποία θα ξεκολλήσει τη χώρα από τον μνημονιακό βάλτο, είναι επί θύραις».

Αναφορικά με τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι ανάγκη να τοποθετηθούν όσο γίνεται περισσότεροι νέοι, ώστε να φέρουν «φρέσκο αέρα στη βαριά ομίχλη της πολιτικής ζωής».

Επικεντρώνοντας την ομιλία του αποκλειστικά στην κυβέρνηση και τον κ. Σαμαρά προσωπικά και χωρίς να κάνει καμία αναφορά στα άλλα κόμματα, κάτι που σηματοδοτεί και τη μορφή του προεκλογικού αγώνα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως αν για την πλειοψηφία του λαού, ο δρόμος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η μόνη διέξοδος από το σημερινό τραγικό αδιέξοδο, για τις δυνάμεις του μνημονίου, της συντήρησης, της διαπλοκής και της οικονομικής ολιγαρχίας τα πράγματα είναι αλλιώς: «Γι αυτούς ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα, το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Για τον πρωθυπουργό ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι «είναι εκπρόσωπος του παλιού και του φθαρμένου». Πρόσθεσε, δε, ότι «ο φόβος του δεν κρύβεται», ενώ αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΟ της ΝΔ, όπου επιτέθηκε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε κατά της μεταξύ τους συνεργασίας, διερωτήθηκε: «Ποιος, αλήθεια, του το ζήτησε; Ποιος τον πιέζει; Ποιοι ονειρεύονται τέτοιου είδους ανώμαλα συμπλέγματα; Τέτοιου είδους πολιτικές τερατογενέσεις;

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.