.Οι δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών μετά τη συνάντηση με την τρόικα


«Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα (μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων) τη διετία 2013- 2014» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας. 

Εξάλλου, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συνάντηση, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι «πήγαν καλά οι συναντήσεις, υπήρξε σημαντική πρόοδος και νομίζω ότι θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες». 

Άλλωστε, η ελληνική πλευρά επιζητεί να εκταμιευθεί πρώτα η δόση των 2,8 δισ. ευρώ (που είναι «υπόλοιπο» από τον περασμένο Δεκέμβριο) και μετά η δόση των 6 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο, αλλά φαίνεται ότι η τρόικα εμμένει στην αρχική θέση της για «λύση πακέτο» και εκταμίευση συνολικά των 8,8 δισ. ευρώ. 

Έτσι, στο άτυπο Eurogroup στις 12 Απριλίου στην Ιρλανδία, δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για την Ελλάδα, αν και, σύμφωνα με το στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα». 

Όπως αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου, στο ζήτημα του δημόσιου τομέα, ο κανόνας 1:1 θα ισχύσει για όλες ανεξαιρέτως τις υποχρεωτικές αποχωρήσεις (για κάθε μια απόλυση επίορκου, ανεπαρκούς, κ.λπ., θα υπάρχει μια πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ). Αντίθετα, για τις φυσιολογικές αποχωρήσεις θα ισχύσει ο κανόνας 1:10.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς τις εφορίες και τα ταμεία, φαίνεται ότι υπάρχει «μεγάλη σύγκλιση» για τον αριθμό των δόσεων και πλέον το «κενό» που χωρίζει κυβέρνηση και τρόικα είναι μικρό.

Προσέγγιση φαίνεται ότι υπάρχει και στο ζήτημα του «νέου φόρου» που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος στα ακίνητα (ΕΕΤΗΔΕ). Η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση της τρόικας για τους τρεις τρόπους κάλυψης του κενού των 200 εκατ. ευρώ, το οποίο δημιουργείται από τη μείωση κατά 10%- 15% στους συντελεστές. Ενώ, η τρόικα δεν έχει απαντήσει ακόμη και για το εάν θα υπάρξει αφορολόγητο όριο. 

Το υπουργείο Οικονομικών αισιοδοξεί ότι η ύφεση εφέτος θα είναι 4,5% (με βάση την αρχική πρόβλεψη), καθώς οι επιπτώσεις από την κρίση στην Κύπρο θα αντισταθμιστούν από τις καλύτερες προβλέψεις για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα.

 Πάντως, το οικονομικό επιτελείο χαρακτηρίζει ως «πρωταρχικό στόχο» τη δημιουργία εφέτος πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως δήλωσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, «θα ζητήσουμε, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, μείωση χρέους».

.Πιθανή η μείωση του τέλους ακινήτων κατά 15%


Στη μείωση κατά 15% όλων των συντελεστών του Ειδικου Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Χώρων ΕΤΗΔΕ για το 2013 προσανατολίζεται στο υπουργείο Οικονομικών.

Στο σενάριο αυτό σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου υπάρχει σύγκλιση μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας. 

Παράλληλα κοινή επιτροπή στελεχών της ΔΕΗ και του υπουργείου Οικονομικών μελετά όλες τις πλευρές εφαρμογής του μέτρου και κυρίως τους τρόπους με τους οποίους θα καλυφθούν οι απώλειες εσόδων που θα προκύψουν από τη μείωση του ειδικού τέλους.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφερόμενοι στο φόρο ακινήτων τόνιζαν χαρακτηριστικά μετά τη σύσκεψη με την Τρόικα ότι «βρισκόμαστε σε καλό δρόμο για μία συμφωνία», ενώ την ίδια αισιοδοξία εξέφραζαν και για τις ρυθμίσεις στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Σχετικά με τον αριθμό των δόσεων που θα προβλέπουν οι δύο ρυθμίσεις, τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι «Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Το κενό που μας χωρίζει είναι πια μικρό»

.Πρόοδος, αλλά πολλά ακόμη τα ανοικτά θέματα


Για σημαντική πρόοδο σε όλα τα επίπεδα των διαπραγματεύσεων, έκανε λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου νωρίτερα έγινε η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τα μέλη της τρόικας.
Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε, ωστόσο, πως υπάρχουν ακόμα πολλά ανοικτά ζητήματα.

Η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της απογευματινής συνάντησης του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας, καθώς σε αυτή συμμετείχαν τόσο ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, όσο και η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασία Σακελλαρίου.

Δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα (μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις φόρων) τη διετία 2013- 2014» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας.
   
Εξάλλου, αναφερόμενος στη συγκεκριμένη συνάντηση, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε ότι «πήγαν καλά οι συναντήσεις, υπήρξε σημαντική πρόοδος και νομίζω ότι θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες». 

.Ολοκλήρωση εντός του Απριλίου της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των συστημικών τραπεζών


Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαιώνει ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς προχωρά κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθεί προ του τέλους Απριλίου.
Και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. 

Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.
Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις.

Μετά τις σημερινές εξελίξεις η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank «περνούν» στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο «κρατικοποιεί» τις δύο τράπεζες. Και, ως βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών, θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο χρόνο η συγχώνευση, ή εάν οι δύο τράπεζες θα πωληθούν.
   
Ως εκ τούτου, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αρχίζει τις διαδικασίες για να τις αναλάβει και να τις ανακεφαλαιοποιήσει.
   Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε κατηγορηματικά ότι «οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι απολύτως ασφαλείς».

.Τα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα


Οι απολύσεις από το Δημόσιο και οι ενστάσεις της τρόικας για την επικείμενη συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας με τη Eurobank, παραμένουν τα δύο μεγάλα «αγκάθια» στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας και οι δύο πλευρές έχουν αποδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» για την εξεύρεση της «μέσης οδού».

Στον αντίποδα, η κυβέρνηση εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξη ότι η τρόικα μπορεί να πεισθεί από την πρόταση για τον «νέο φόρο» στα ακίνητα (που θα αντικαταστήσει εφέτος το ειδικό τέλος), γεγονός που θα απομακρύνει την πιθανότητα λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2013.

Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό, ότι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως η τρόικα επανήλθε με πιο σκληρές προτάσεις για απολύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί για κάποιον συμβιβασμό, καθώς υπάρχουν και πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα. 
Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ενόψει και της σημερινής συνάντησής του με τους εκπροσώπους των δανειστών από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και το οικονομικό επιτελείο

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.