.Παραπομπή Βουλγαράκη αποφάσισε η Επιτροπή Ελέγχου Οικονομικών των Κομμάτων


Στη τακτική Δικαιοσύνη παραπέμπεται ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βουλγαράκης, για την μη καταγραφή στο δικό του πόθεν έσχες του έτους 2007, των καταθέσεων της γυναίκας του, Κατερίνας Πελέκη στην Ελβετία, οι οποίες εμφανίζονται στη λίστα Λαγκάρντ.  
Την απόφαση αυτή έλαβε απόψε η κοινοβουλευτική Επιτροπή ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, η οποία ασχολήθηκε με τις καταθέσεις στην Ελβετία, τριών συγγενών Ελλήνων πολιτικών, που περιλαμβάνονται στη επίμαχη λίστα Λαγκάρντ.

Εκτός από την περίπτωση του Γιώργου Βουλγαράκη και της συζύγου του Κατερίνας Πελέκη, (οι καταθέσεις της οποίας ανέρχονται σε 132.000 ευρώ), η Επιτροπή ασχολήθηκε στην αποψινή της συνεδρίαση και με δύο ακόμη σχετικές υποθέσεις: 
Η μία αφορούσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Γιάννο Παπαντωνίου και την μη δήλωση στο πόθεν έσχες του, των καταθέσεων ύψους 1,3 εκ. ευρώ της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου στην Ελβετία. 

Η λήψη της απόφασης, αναβλήθηκε για την επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής στις 17 Ιανουαρίου, λόγω ανεπαρκούς ενημέρωσης ορισμένων μελών της, σε σχέση με το απαντητικό υπόμνημα που έχει αποστείλει ο κος Παπαντωνίου.

Η δεύτερη υπόθεση, αφορούσε τον γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη και τη σύζυγό του, Γκρατσιέλα Γκρόλο, η οποία έχει κληρονομήσει από την μητέρα της καταθέσεις στην HSBC, που περιλαμβάνονται και αυτές στη λίστα Λαγκάρντ. 

Με δεδομένο ότι ο κ. Κεφαλογιάννης είχε αναφέρει στο πόθεν έσχες του πως η σύζυγός του, ήταν ενδεχομένως κληρονόμος των καταθέσεων αυτών, η Επιτροπή θεώρησε επαρκείς τις εξηγήσεις του και απλώς αποφάσισε να στείλει το υπόμνημα του βουλευτή στον οικονομικό εισαγγελέα προς ενημέρωσή του. 

.ΠΑΣΟΚ: Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη


«Αγαπάει ο Θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη». Με το σχόλιο αυτό αντέδρασε το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την ημερομηνία «γέννησης» του USB με τη «λίστα Λαγκάρντ».

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το USB φέρεται να «γεννήθηκε» στις 8 Ιουλίου 2011
πάνω από 20 ημέρες από την ημερομηνία αποχώρησης από το υπουργείο Οικονομικών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου και την παράδοση της «λιστας» στον κ. Διώτη, ο οποίος παρέδωσε το «στικάκι» στον κ. Βενιζέλο αρκετά αργότερα, τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

.Ένταση στη Βουλή ανάμεσα στον Χρ. Μαρκογιαννάκη και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου


Ένταση δημιουργήθηκε στη Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου ανέβηκε στην έδρα και πήρε την πρόταση για ονομαστική ψηφοφορία που είχε καταθέσει νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Παναγιώτης Λαφαζάνης με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προεδρεύοντος του Σώματος Χρήστου Μαρκογιαννάκη.

Ο κ. Μαρκογιαννάκης κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να επιστρέψει το έγγραφο τονίζοντας ότι από τη στιγμή που κατατίθεται ένα έγγραφο είναι της Βουλής και δεν έχει δικαίωμα κανείς να το πάρει πίσω.

«Δεν τίθεται θέμα υπεξαίρεσης εγγράφου»,σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης ενώ ο κ. Μαρκογιαννάκης επέμεινε ότι πρέπει να επιστραφεί αμέσως στο προεδρείο το έγγραφο και αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να προσθέσει και άλλο άρθρο για ονομαστική ψηφοφορία, να το καταθέσει συμπληρωματικά.

Παράλληλα ο κ. Μαρκογιαννάκης αρνήθηκε να δώσει το λόγο στην κ. Κωνσταντοπούλου τονίζοντας ότι αν δεν επιστρέψει το έγγραφο θα αναγκαστεί να την εγκαλέσει στην τάξη και θα λάβει πειθαρχικά μέτρα.

Στο σημείο αυτό παρενέβη πυροσβεστικά και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης προτείνοντας να σταματήσει εκεί το θέμα.

Ο κ. Λαφαζάνης εξήγησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς ήθελε να συμπληρώσει ένα ακόμα άρθρο στην ονομαστική ψηφοφορία.

.Νέα τροπή στην υπόθεση της "λίστας Λαγκάρντ"


Το ενδεχόμενο διάπραξης και τρίτου αδικήματος, αυτού της νόθευσης εγγράφου από τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, εξετάζουν οι Οικονομικοί Εισαγγελείς, που κάλεσαν σήμερα σε εξηγήσεις τους κ.κ. Διώτη και Καπελέρη σε ανωμοτί καταθέσεις.

Οι δύο πρώην υπεύθυνοι του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, που ήδη έλαβαν προθεσμία για τη Δευτέρα, καλούνται να λογοδοτήσουν ως ύποπτοι για τη διάπραξη και νέου αδικήματος, πλην αυτών της υπεξαγωγής εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος, 

για τα οποία ήδη έχουν δώσει εξηγήσεις και όπως φαίνεται θα είναι και οι τελευταίοι που θα περάσουν από το γραφείο των Εισαγγελέων πριν κηρύξουν το πέρας της έρευνάς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα  ηλεκτρονικά στοιχεία ταυτότητας του υλικού, «στικάκι USB», που είχαν στα χέρια τους οι Εισαγγελείς πριν φθάσει  εκ νέου στην Ελλάδα η πρωτότυπη λίστα από τη Γαλλία, δίνουν νέα τροπή στην έρευνα της υπόθεσης, καθώς φαίνεται να αποτελούσε αντίγραφο του παραδοθέντος από τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στον τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Διώτη. 

Το εν λόγω ηλεκτρονικό αρχείο φαίνεται να έχει αντιγραφεί από άλλο, με στοιχεία εγγραφής μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου του 2011, σε χρόνο δηλαδή μετά την παράδοση του από τον κ. Παπακωνσταντίνου και πριν από την παράδοση του στον κ. Βενιζέλο. 

Πολύ απλά, όπως λένε δικαστικές πηγές, το υλικό που παρέδωσε στο Μαξίμου ο κ. Βενιζέλος «δημιουργήθηκε» 1η με 15η Ιουλίου του 2011 και επομένως δεν ήταν αυτό που ο κ. Παπακωνσταντίνου υποστηρίζει ότι αντέγραψε περί τα τέλη του 2010, από το CD που έστειλαν οι γαλλικές αρχές.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η νέα εξέλιξη σημαίνει ότι κάποιο πρόσωπο αντέγραψε το αρχείο που παρέδωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στον κ. Διώτη περί τα τέλη Ιουνίου του 2011, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο και ότι το αντιγραμμένο υλικό ήταν αυτό που παρέδωσε ο κ. Διώτης στον νέο -τότε- υπουργό Οικονομικών, κ. Βενιζέλο, στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου του 2011.

.Παπανδρέου: Τιμή μου να με στοχοποιούν ακροδεξιοί και νεοναζί


Ενορχηστρωμένη στοχοποίησή του που ξεκίνησε εδώ και τρία χρόνια, καταγγέλλει με δήλωσή του ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, χαρακτηρίζοντας ως τελευταίο «και τον πιο θλιβερό κρίκο» αυτής, τη «στοχοποίησή» του μέσω της πρότασης  -αν και χωρίς να την κατονομάσει- που κατέθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και στηρίζει η Χρυσή Αυγή, για παραπομπή και του ίδιου σε προκαταρκτική επιτροπή για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Ειδικότερα, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «είναι τιμή του να με στοχοποιούν με την υπογραφή τους ακροδεξιοί, νεοναζί και καθ' έξιν και επάγγελμα συκοφάντες» και, παράλληλα, σημειώνει πως «ό,τι και να κάνουν, 
εγώ είμαι εδώ» και ότι δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για τις αρχές και τις αξίες του, τη Δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. 

.Αλλάζει η εικόνα της Αρχαίας Ολυμπίας


Αλλάζει η μορφή του παγκόσμιου συμβόλου και ιερότερου χώρου της Αρχαίας Ελλάδας, της Αρχαίας Ολυμπίας, μετά τις γνωμοδοτήσεις που έλαβε ομόφωνα χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και αφορούν τις ανασκαφές στην περιοχή και την έγκριση προτάσεων για μελέτες, που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ.

«Θα υπάρξει αλλαγή της εικόνας της Αρχαίας Ολυμπίας» τόνισε μεταξύ άλλων η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Ειδικότερα, το έργο που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη του ΚΑΣ χωρίζεται σε τρία σκέλη:

Αποκάλυψη - ανάδειξη της Ανατολικής Στοάς του Γυμνασίου (περιλαμβάνει τη χωροθέτηση νέας εισόδου και εγκατάστασεων εξυπηρέτησης κοινού).

Στερέωση του αναλημματικού τοίχου των Θησαυρών.

 Στερέωση των πρανών της ανασκαφής στο Ιερό της Δήμητρας Χαμύνης και ανάδειξη του μνημείου.

«Οι τρεις αυτές προτάσεις μόνο καλό θα κάνουν στον χώρο και στην προσλαμβάνουσα εικόνα των επισκεπτών για αυτόν» τόνισε, μεταξύ άλλων, η κ. Μενδώνη.

.Δεν μας αφορά το ζήτημα της αλλοίωσης της "λίστας Λαγκάρντ", υποστήριξαν οι συγγενείς του Παπακωνσταντίνου


Ολοκληρώθηκε η διαδικασία παροχής εξηγήσεων, στους οικονομικούς εισαγγελείς, των τριών συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, για την αλλοίωση της «λίστας Λαγκάρντ». 

Τα τρία πρόσωπα, που κλήθηκαν ως ύποπτοι για τη διάπραξη τεσσάρων κακουργημάτων και ενός πλημμελήματος, παρέδωσαν στους εισαγγελείς υπομνήματα με τις θέσεις τους.

Σύμφωνα με τον συνήγορό τους, Γιώργο Στεφανάκη, οι τρεις κληθέντες έδωσαν απαντήσεις «για την έλλειψη οποιασδήποτε σχέσης με τη νόθευση της λίστας». «Δεν μας αφορά καθόλου το ζήτημα. Βεβαίως και δικαιολογούνται τα χρήματα. Το "όχι" (σσ. για την εμπλοκή τους στην υπόθεση) είναι "όχι"». 

.ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ καταδικάζουν την κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ


Με τον πιο απερίφραστο τρόπο καταδικάζει το ΠΑΣΟΚ, με δήλωση της εκπροσώπου Τύπου της παράταξης, Φώφης Γεννηματά, «τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ και την παρεμπόδιση, έστω και για λίγες ώρες, της λειτουργίας ενός κοινοβουλευτικού κόμματος».

Η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι «τέτοιου είδους φαινόμενα, όπως και η ανακατάληψη της βίλας Αμαλίας, δυστυχώς βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και εδράζονται σε αντιλήψεις περί "καλής και κακής βίας" και καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των πολιτών».  

Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάσει, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «δυστυχώς, κάποιοι αδυνατούν να αντιληφθούν ότι δηλώσεις τους περί "αντιασφυξιογόνων μασκών, ροπάλων και μολότοφ" σαν είδη πρώτης ανάγκης για την άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας, νομιμοποιούν τελικά την άσκηση τυφλής βίας και υπονόμευσης των δημοκρατικών θεσμών».

Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του καταδικάζει επίσης την κατάληψη, ενώ αναφερόμενος στην προσπάθεια ανακατάληψης της βίλας Αμαλία κατηγορεί την κυβέρνηση για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Για τη συμβολική κατάληψη των γραφείων της ΔΗΜΑΡ, ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την κατηγορηματική καταδίκη του, υπογραμμίζοντας ότι «για μας ο δρόμος της υπεράσπισης της δημοκρατίας και των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας είναι ο δρόμος των ειρηνικών ενωτικών μαζικών αγώνων που βαδίζουμε, με την πλειοψηφία των εργαζομένων και της νεολαίας

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την κατάληψη των γραφείων της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ). Αυτές οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με την ανάπτυξη της λαϊκής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής και του αυταρχισμού. Δίνουν προσχήματα και επιχειρήματα στην κυβέρνηση να κλιμακώσει τον αυταρχισμό κατά του λαϊκού κινήματος» επισημαίνεται σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

 «Η θέση του ΚΚΕ ήταν και είναι ότι τα διάφορα δημόσια κτίρια και χώροι που βρίσκονται ειδικά στα κέντρα μεγάλων πόλεων και είναι αναξιοποίητοι πρέπει να αξιοποιηθούν με ευθύνη των Δήμων για την αντιμετώπιση των καυτών και οξυμένων λαϊκών προβλημάτων στη στέγαση, την ιατρική φροντίδα και περίθαλψη των κατοίκων, τη δημιουργία παιδικών σταθμών, κέντρων απεξάρτησης κ.α. 

Τέτοιες διεκδικήσεις πρέπει να έχουν οι κινητοποιήσεις στις γειτονιές και το εργατικό λαϊκό κίνημα» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ με αφορμή τα γεγονότα στη «βίλα Αμαλία».

.Στους οικονομικούς εισαγγελείς οι συγγενείς του Γ. Παπακωνσταντίνου


Ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων, στο γραφείο τους στο ΣΔΟΕ, βρίσκονται οι τρεις συγγενείς του πρώην υπουργού Οικονομικών, τα ονόματα των οποίων απαλείφθηκαν από τη λίστα, που παρέδωσαν οι γαλλικές Αρχές το 2010.

Η εξαδέλφη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγός της και ο σύζυγος της αδελφής της προσήλθαν στους εισαγγελείς συνοδευόμενοι από τον συνήγορό τους, Γιώργο Στεφανάκη, και προτίθενται να καταθέσουν υπομνήματα με τις εξηγήσεις τους για τα πέντε αδικήματα, που ερευνώνται σε βάρος τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τρεις ύποπτοι υποστηρίζουν ότι τα ποσά, που καταγράφονται στη «λίστα Λαγκάρντ», είναι νομίμως αποκτηθέντα και φορογημένα και ως εκ τούτου δεν είχαν κανένα κίνητρο για να ζητήσουν την αφαίρεση των ονομάτων τους από το επίμαχο αρχείο. 

Φέρονται, επίσης, να τονίζουν ότι από τις φορολογικές τους δηλώσεις δικαιολογούνται απόλυτα τα κατατεθέντα ποσά. Σε ό,τι αφορά τον λογαριασμό που στη λίστα εμφανίζεται κλειστός, ο σύζυγος της έτερης εξαδέλφης του κ. Παπακωνσταντινου, φέρεται να ισχυρίζεται ότι έκλεισε το 2005 και τα ποσά επανήλθαν στην Ελλάδα.

Για συμπληρωματικές, εξάλλου, εξηγήσεις κάλεσαν οι εισαγγελείς τούς δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ με βάση τα νέα στοιχεία που έχουν προκύψει στην πορεία της έρευνας για τη νόθευση της λίστας. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι κύριοι Καπελέρης και Διώτης δεν καλούνται να λογοδοτήσουν για νέο αδίκημα, πλην αυτών της υπεξαγωγής εγγράφου και παράβασης καθήκοντος σε συνδυασμό με τον νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου για τα οποία έχουν ηδη διατυπώσει εγγράφως τις θέσεις τους. 

Και οι δύο, πάντως, ζήτησαν προθεσμία για τις συμπληρωματικές καταθέσεις τους, ώστε να ενημερωθούν για το νέο υλικό που έχει συγκεντρωθεί.

.Διακόπτεται η καταβολή 50.000 συντάξεων


Στη διακοπή περισσότερων των 50.000 συντάξεων θα προχωρήσει το υπουργείο Εργασίας, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής στα τρία μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ταμείων, στο ΙΚΑ δεν εμφανίστηκαν 11.095 δικαιούχοι, στον ΟΓΑ 12.800 και στον ΟΑΕΕ 30.000 ενώ ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη η απογραφή των συνταξιούχων των Ταμείων της ΔΕΗ, της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ και η προθεσμία της οποίας εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.

Ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός οφείλεται κυρίως σε αμέλεια ή έλλειμμα πληροφόρησης και μετά τη διακοπή της χορήγησης των συντάξεων θα μειωθεί κατά πολύ.

Αναμένουν όμως τον εντοπισμό σημαντικού αριθμού παραβατών, μετά την ολοκλήρωση της απογραφής όλων των συντάξεων, που εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, που συνεχίζεται.

Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι με την εφαρμογή της ενιαίας αρχής πληρωμών για όλες τις συντάξεις, τη διασταύρωση των στοιχείων με το υπουργείο Οικονομικών και την προεκτύπωση των ποσών των συντάξεων στις φορολογικές δηλώσεις, η παραβατικότητα θα εξαλειφθεί οριστικά, ενώ θα αντιμετωπισθεί και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή που οφείλεται σε συντάξεις και επιδόματα που καταβάλλονται, αλλά δεν αναφέρονται στις φορολογικές δηλώσεις.

Σε όλες τις περιπτώσεις που, από τους ελέγχους, θα διαπιστωθεί παραβατική συμπεριφορά, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας θα αναζητήσουν τα παρανόμως καταβληθέντα ποσά από τους δικαιούχους ή τους συνδικαιούχους των λογαριασμών, καθώς και ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες.

.Για «στρατηγικό αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ» έκανε λόγο ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ


«Έχουμε μπει σε μια διαρκή επαναστατική γυμναστική, η οποία δεν αποδίδει τίποτα και δημιουργεί διχασμούς, που δεν τους έχει ανάγκη η χώρα μας σήμερα καθόλου. 

Το λιγότερο που μας χρειάζεται είναι να ποινικοποιείται άκριτα και με κατασκευασμένες κατηγορίες η πολιτική ζωή του τόπου και να γίνει η Ελλάδα ένα απέραντο δικαστήριο» δήλωσε, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δ. Καρύδης.
Κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι «χαϊδεύει αυτιά» και πως «θέλει να κάνει τον καλό σε όλες τις κοινωνικές ομάδες». 

Εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι σε ένα στρατηγικό αδιέξοδο, καθώς βλέπει ότι δεν έχει προτάσεις για το πώς μπορούμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα. Ακολούθησε τον εύκολο δρόμο, που είναι να χτυπάς τον αντίπαλο κάτω από τη ζώνη, να ποινικοποιείς την πολιτική ζωή. Αυτό δεν μας οδηγεί πουθενά».

.Τα διαιτητικά αναψυκτικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης


Η κατανάλωση αναψυκτικών, ιδίως διαιτητικών, που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης στους ενήλικες, ενώ αντίθετα η κατανάλωση καφέ με ελαφρώς μειωμένο κίνδυνο, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ακόμα και η κατανάλωση διαιτητικών φρουτοχυμών με τεχνητές γλυκαντικές ουσίες φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, σύμφωνα με την επίμαχη μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον νευρολόγο Χονγκλέι Τσεν των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, σύμφωνα με το BBC, ανέφεραν ότι «τα διαιτητικά αναψυκτικά, ο καφές και το τσάι καταναλώνονται ευρέως σε παγκόσμιο επίπεδο και έχουν σημαντικές φυσικές -και πιθανώς σημαντικές ψυχικές- επιπτώσεις στην υγεία».

 Όπως διαπιστώθηκε, όσοι έπιναν περισσότερα από τέσσερα κουτιά ή ποτήρια οποιουδήποτε είδους αναψυκτικών μέσα στην ημέρα, είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη διαγνωσμένη από γιατρό, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά. Ο κίνδυνος ήταν ακόμα μεγαλύτερος για όσους προτιμούσαν να πίνουν διαιτητικά (31%) παρά κανονικά αναψυκτικά (22%).

Όμως όσοι έπιναν τέσσερα φλιτζάνια καφέ καθημερινά, είχαν περίπου 10% μικρότερες πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ

.Έληξε η κατάληψη στη "βίλα Αμαλία"


Ένταση επικράτησε το πρωί, έξω από τη "βίλα Αμαλία", στη διασταύρωση Αχαρνών και Χέυδεν όπου έγινε ανακατάληψη, από περίπου 80 άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία.
Οι καταληψίες εμφανίστηκαν ξαφνικά φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και εισέβαλαν στο κτίριο, απωθώντας μία διμοιρία των ΜΑΤ, που υπήρχε απέξω μόνιμα για φύλαξη.
Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση χημικών, ενώ έριξαν χημικά και μέσα στο κτίριο.

Πριν λίγο δόθηκε στην κυκλοφορία η οδός Αχαρνών.

Μετά απο επιχείρηση της αστυνομίας, οι καταληψίες -οι οποίοι δεν προέβαλαν την παραμικρή αντίσταση- επιβιβάστηκαν σε κλούβα, με την οποία οδηγούνται στην Ασφάλεια.

Στην πλατεία Βικτωρίας παραμένουν συγκεντρωμένα περίπου 100 άτομα, που φωνάζουν συνθήματα συμπαράστασης στους καταληψίες, χωρίς να υπάρχει ένταση, ενώ δεν μπορούν να πλησιάσουν γιατί εμποδίζονται από τις αστυνομικές δυνάμεις.

.Στα "χαρακώματα" κυβέρνηση - αντιπολίτευση για τις καταργήσεις οργανισμών


Έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνη Μανιτάκη και της αντιπολίτευσης, κυρίως της Αξιωματικής, σημειώθηκε στη Βουλή, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοσίων οργανισμών και φορέων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του νομοσχεδίου, η οποία απορρίφθηκε από την πλειοψηφία, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι παραβιάζει σειρά άρθρων του Συντάγματος και ανοίγει το δρόμο για την άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

Από την πλευρά του, ο κ. Μανιτάκης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια αναγκαία μεταρρυθμιστική τομή με στόχο, όπως είπε, έναν καλύτερο, ορθολογικότερο και αποτελεσματικότερο δημόσιο τομέα, και πρόσθεσε ότι είναι ένα πρόπλασμα σε μια διαδικασία που ξεκινά σήμερα και θα ολοκληρωθεί την άνοιξη με ένα νέο νομοθέτημα.

«Σκοπεύουμε να διατηρήσουμε τις αναγκαίες και χρήσιμες υπηρεσίες με την απαράβατη προϋπόθεση ότι το κόστος δεν θα επιβαρύνει ανυπέρβλητα ή αδικαιολόγητα τον Έλληνα φορολογούμενο», ανέφερε ο κ. Μανιτάκης.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι δεν θα θιγεί η εργασιακή ασφάλεια των δημοσίων υπαλλήλων που θα μετακινηθούν, αντίθετα θα διατηρήσουν και θα μεταφέρουν την ίδια σχέση εργασίας που είχαν στον φορέα που ήταν προηγουμένως.
Τις έντονες επικρίσεις της αντιπολίτευσης δέχτηκε το άρθρο που προβλέπει την σύσταση γενικής γραμματείας συντονισμού του κυβερνητικού έργου.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για κατάφωρη παραβίαση του συντάγματος ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κατηγορώντας τον ότι διολισθαίνει από το πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στο καθεστώς ενός ανδρός.

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης που σημείωσε χαρακτηριστικά:
«Συνταγματολογούν, πολιτικολογούν και αερολογούν αυτή την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, όσοι δεν έχουν τίποτα να πουν συγκεκριμένα».

.Αυξάνεται η φτώχεια στην Ελλάδα


«Έκρηξη» του αριθμού των πολιτών της χώρας που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της φτώχειας, καθώς και «εκτίναξη» του ποσοστού της ανεργίας, καταγράφεται μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στο Μνημόνιο.
 Σύμφωνα με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για τις «Συνθήκες Διαβίωσης στην Ελλάδα», το ποσοστό των πολιτών που αντιμετωπίζει συνθήκες φτώχειας αυξήθηκε από το 16,3% το 2010 (έτος ένταξης στο Μνημόνιο) στο 22,9% του πληθυσμού το 2011

Παράλληλα, η εν λόγω έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το «εκρηκτικό μείγμα» που μπορεί να δημιουργηθεί από τη φτώχεια και την ανεργία. Καθώς, το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε από το 7,6% το 2008 (πριν από την κρίση) στο 9,5% το 2009, για να «εκτιναχθεί» στο 12,5% το 2010 και στο 17,7% το 2011 (το Σεπτέμβριο 2012 ανήλθε σε 26%).

 Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το πλέον ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για την εκτιμώμενη πορεία της φτώχειας από το 2011 και μετά, έχουν προσμετρηθεί και οι «κοινωνικές μεταβιβάσεις», όπως είναι τα οικογενειακά επιδόματα, τα επιδόματα και βοηθήματα ανεργίας, 
ασθένειας, αναπηρίας και ανικανότητας, το ΕΚΑΣ, οι ενισχύσεις σε νοικοκυριά μόνιμων κατοίκων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Χωρίς αυτό το «δίχτυ ασφαλείας», τα ποσοστά της φτώχειας ενδέχεται εφέτος να υπερβούν κάθε προηγούμενο.

Όσον αφορά στις υλικές στερήσεις (καταγράφονται οι πολίτες, που, μεταξύ άλλων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή ενοικίων, πάγιων λογαριασμών [ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, αερίου κ.λπ.], 

καθώς και στην πληρωμή δόσεων δανείου κατοικίας ή πιστωτικών καρτών, ενώ στερούνται, κατά περίπτωση, πρόσβαση σε σειρά άλλων αγαθών και υπηρεσιών), το ποσοστό ανήλθε στο 28,4% το 2011 από 24,1% το 2010.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.