.Ο δήμαρχος Ζωγράφου κ. Κώστας Καλλίρης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών


Ο δήμαρχος Ζωγράφου κ. Κώστας Καλλίρης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών & πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, πριν από λίγο, στα εγκαίνια του πνευματικού κέντρου του Αγίου Γεωργίου Ζωγράφου

. «Αναγκαία η επιμήκυνση για ηπιότερα μέτρα»


«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013 δείχνει πόσο αναγκαία είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, ώστε τα δημοσιονομικά μέτρα να “απλωθούν” σε μεγαλύτερη περίοδο κι έτσι να γίνουν ηπιότερα για την ίδια την εθνική οικονομία, αλλά και για κάθε ελληνική οικογένεια», αναφέρει σε δήλωσή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σχετικά με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2013.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπενθυμίζει ότι «η παράταση προβλέπεται ρητά στην ισχύουσα δανειακή σύμβαση, σε περίπτωση βαθύτερης από την προβλεφθείσα ύφεση, όπως δυστυχώς συμβαίνει για πολλοστή φορά, λόγω των εσφαλμένων προγνώσεων της τρόικας».

Και καταλήγει: «Άρα είναι προφανές ότι πραγματικός προϋπολογισμός του 2013 μπορεί να καταρτιστεί μόνο μετά την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας για τα μέτρα, αλλά και τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα, που επιτρέπουν στην πατρίδα μας να βγει οριστικά από την κρίση».

. Εκατό και με το νόμο διόρισε στη Βουλή ο Τσίπρας


Για επιλεκτικές και παρεΐστικες επιλογές προσώπων καταγγέλλουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μέλη του κόμματος.

Με επιστολές τους στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για προσλήψεις ατόμων, για μία εκ των περίπου εκατό θέσεων που το κόμμα δικαιούται, οι οποίες δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις ανάληψης καθηκόντων και δεν είχαν ακόμα και τις πανεπιστημιακές περγαμηνές που χρειάζονταν.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα δύο προσώπων που τοποθετήθηκαν με προσωπική απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό του γραφείο στη Βουλή. 

Πρόκειται για δύο προσωπικές φίλες από τα νεανικά χρόνια του προέδρου που σε αντίθεση με δεκάδες βιογραφικά που δόθηκαν, δεν έχουν πτυχίο ΑΕΙ. 

Αντιδράσεις όμως υπήρξαν και για άλλους διορισμούς. Ο κ. Τσίπρας δέχτηκε σφοδρή κριτική για την τοποθέτηση του δικηγόρου και πρώην γραμματέα της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ σε θέση μετακλητού υπαλλήλου.

Μάλιστα παρά το γεγονός, όπως αναφέρει η εφημερίδα ότι το κόμμα της Αριστεράς είχε αντιταχθεί στην παράλληλη απασχόληση, ο πρώην γραμματέας πήρε και άδεια εξαίρεσης από την υποχρέωση του να τελεί σε αναστολή το δικηγορικό του λειτούργημα. 

.Η τρόικα επιμένει σε δυσβάσταχτα για την κοινωνία και την οικονομία μέτρα


Μείζον θέμα δημιουργείται με την επιμονή της τρόικας σε μια σειρά μέτρων, τα οποία είναι και οικονομικά και κοινωνικά δυσβάσταχτα. Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε στη συνάντηση Σαμαρά-τρόικας. Το Μέγαρο Μαξίμου αν και κρατά χαμηλούς τόνους, λέγοντας απλώς ότι «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται», βρίσκεται ουσιαστικά σε κόκκινο συναγερμό. 

Ο Αντώνης Σαμαράς στάθηκε περισσότερο στα πολιτικά μεγέθη και λιγότερο στα οικονομικά, στη συνάντησή του με την τρόικα, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα μπορέσει να αντέξει την κοινωνική έκρηξη, ούτε το πολιτικό σύστημα να τη διαχειριστεί. 

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ξεκινήσει μαραθώνιο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους ομολόγους του και ευρωπαίους αξιωματούχους. Στόχος είναι τουλάχιστον η χώρα να έχει κατοχυρώσει την επόμενη δόση και την επιμήκυνση, πριν τα μέτρα φτάσουν στη Βουλή.

Όπως εξηγεί ο Α. Σαμαράς, οι διαρροές μπορεί να είναι τέτοιες και τόσες, που το πρόβλημα να είναι αξεπέραστο. Όπως και να έχει, είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έχει μπει στη φάση της πολιτικής διαπραγμάτευσης, προσπαθώντας να εξασφαλίσει τουλάχιστον ελαφρύνσεις.

.Κάθε Τρίτη


Επιστροφή στο κέντρο της Αθήνας από την Τρίτη 2 Οκτωβρίου, καθώς ο Δήμος Αθηναίων, πιστός στις υποσχέσεις του, εφαρμόζει ξανά το πρόγραμμα «Βγαίνουμε Αθήνα».

Από αύριο και κάθε Τρίτη έως τις 18 Δεκεμβρίου 2012, οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι επισκέπτες της Αθήνας γίνονται και πάλι οι επίσημοι προσκεκλημένοι της. Για φαγητό, καφέ και ποτό σε εξαιρετικές τιμές.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι τέλος του έτους και στο διάστημα αυτό τα εστιατόρια και τα καφέ του κέντρου, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, θα προσφέρουν γευστικά μενού και πρωτότυπες συνταγές σε πολύ προσιτές τιμές:
Μενού με 10€
Καφέ με 2€
    Ποτό με 5€
     Κρασί (φιάλη) με 12€
Όσοι επαγγελματίες ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο 210-5277568 ή να επισκεφθουν το site: www.cityofathens.gr.

.Πρόγραμμα φροντίδας


Από τις 15 του μηνός θα δέχεται το ΙΚΑ στα κατά τόπους υποκαταστήματά και παραρτήματά του αιτήσεις των ενδιαφερομένων να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατ` οίκον φροντίδας συνταξιούχων. 

Το Πρόγραμμα καλύπτει τους συνταξιούχους όλων των Φορέων κύριας ασφάλισης της χώρας, με σκοπό την κατοχύρωση συνθηκών αυτόνομης διαβίωσης των ηλικιωμένων και των ανάπηρων συνταξιούχων στην κατοικία τους, 
ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή τους στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, να αποφευχθεί η παραπομπή τους σε μονάδες κλειστής φροντίδας και να προληφθούν καταστάσεις κοινωνικού αποκλεισμού.

.«Οι συζητήσεις συνεχίζονται»


«Οι διαβουλεύσεις με την τρόικα γίνονται πάνω στην δέσμη μέτρων που έχουμε στείλει, ζητήθηκαν διευκρινίσεις και οι συζητήσεις συνεχίζονται», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και την τριμερή στο Μέγαρο Μαξίμου.

 Για «εργώδης διαβούλευση» η οποία συνεχίζεται, έκαναν λόγο κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Παράλληλα, όπως τόνιζαν, ο πρωθυπουργός είναι σε διαρκή επαφή με Ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της ΕΕ.
Νωρίτερα ολοκληρώθηκε χωρίς δηλώσεις του ραντεβού του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής των δανειστών. 
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του Υπουργείου παραμένουν σε εκκρεμότητα τα μέτρα ύψους 2 δισ. ευρώ που έχουν απορριφθεί από την τρόικα. 
«Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα.
O κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εργώδεις διαβουλεύσεις και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της E.E.
Eπίσης είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της.
Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε πως "επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών".
 Οι θέσεις της τρόικας
Καταργούνται από το 2013 όλα ανεξαιρέτως τα οικογενειακά επιδόματα, καθώς και το πρόσθετο αφορολόγητο για κάθε προστατευόμενο τέκνο και στη θέση τους θα χορηγείται ένα επίδομα για κάθε οικογένεια με παιδιά.
Αυτό ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών με την τρόικα, χαρακτηρίζοντας «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα, διότι θα εφαρμόζεται στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. 
Το επίδομα αυτό θα χορηγείται στους δικαιούχους μέσω των Εφοριών και όχι μέσω ΟΓΑ, Νομαρχιών, κ.λπ., όπως έως σήμερα.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται, και τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, θα ισχύσουν από την 1/1/2014 για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2013. 
Ενώ, διευκρίνιζε ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη, θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.
Όσον αφορά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο πακέτο των μέτρων, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, επισήμανε εκ νέου ότι παραμένουν οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μέτρα πιθανόν και άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά. 
Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα δεν έχει πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

.Μηχανοκίνητες πορείες σε όλη τη χώρα την ερχόμενη Τετάρτη από την ΠΟΕ-ΟΤΑ


Μηχανοκίνητες πορείες σε όλες τις πρωτεύουσες των νομών διοργανώνει για την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, στις 12.00 το μεσημέρι, η ΠΟΕ-ΟΤΑ. Όπως σημειώνεται, «αντικείμενο της αγωνιστικής παρέμβασης είναι να πάψει η ΚΕΔΕ να είναι θεατής στην αντιμετώπιση των σοβαρών οικονομικών και θεσμικών προβλημάτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Όπως σημειώνεται, στόχος των μηχανοκίνητων πορειών είναι να προετοιμασθεί ο κλάδος ώστε την ημέρα εξαγγελίας των μέτρων οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να είναι έτοιμοι για να προχωρήσουν σε κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των δήμων, σε καταλήψεις  των δημαρχείων και των δημοτικών κτιρίων της χώρας. 

Συγχρόνως διοργανώνονται καταλήψεις σε όλους τους ΧΥΤΑ της χώρας. 

.Συλλαλητήριο κατά των μέτρων την ερχόμενη Δευτέρα από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ


Πανεργατικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά των νέων μέτρων, θα πραγματοποιήσουν από κοινού, η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων, (ΑΔΕΔΥ) την ερχόμενη Δευτέρα 8 Οκτωβρίου στις 18.00 το απόγευμα, στην πλατεία Συντάγματος. 

Ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν την ίδια μέρα σε άλλες πόλεις της Ελλάδας από τα κατά τόπους Εργατικά Κέντρα.

.Οι φορείς του Δημοσίου που καταργούνται ή συγχωνεύονται


Ξεκινά από σήμερα η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την «Κατάργηση και Συγχώνευση νομικών προσώπων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα», του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης. 

Τα νομικά πρόσωπα που καταργούνται είναι:

Η «Ελληνική Θαλάσσια Ένωση», το «Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών», το «Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων», ο «Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης» και το «Ευρωπαϊκό Κέντρο Επικοινωνίας Πληροφόρησης και Πολιτισμού- Εθνικό Κέντρο Χαρτών και Χαρτογραφικής Κληρονομιάς- Εθνικής Χαρτοθήκης». 

Στους φορείς που συγχωνεύονται περιλαμβάνονται:

- Το «Ελληνικό Ινστιτούτο Μετρολογίας» καταργείται, ενώ οι ανώνυμες εταιρείες «Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης» και «Ελληνικός Οργανισμός Τυποποίησης» (ΕΛ.Ο.Τ.) λύονται και τίθενται σε εκκαθάριση και οι αρμοδιότητές τους μεταφέρονται και ασκούνται εφεξής από το συνιστώμενο Ν.Π.Ι.Δ., με την επωνυμία «Οργανισμός Διαπίστευσης, Τυποποίησης και Μετρολογίας». 

- Το «Ινστιτούτο Έρευνας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας» εντάσσεται στο «Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης».

- Συγχωνεύεται με απορρόφηση η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης» από την ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «Οργανισμός Κεντρικής Αγοράς Αθηνών». 

- Το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών καταργείται ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο και συγχωνεύεται με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 

- Καταργούνται και συγχωνεύονται 29 φορείς διαχείρισης προστατευομένων περιοχών. Προβλέπεται η συγχώνευση 20 φορέων σε εννέα, η κατάργηση τεσσάρων επιπλέον και η ενσωμάτωσή τους σε υφιστάμενες υπηρεσίες, καθώς 

και η αυτοτελής διατήρηση πέντε φορέων, λόγω της διεθνούς αναγνωσιμότητας, της μοναδικότητας των προστατευόμενων  αντικειμένων, της οικολογικής και γεωγραφικής αυτονομίας και της ιστορικότητας των περιοχών αυτών. 

- Καταργούνται οι υφιστάμενες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (Μ.Κ.Φ), οι οποίες λειτουργούν εφεξής ως αποκεντρωμένες διευθύνσεις των δεκατριών (13) νέων συνιστώμενων Μ.Κ.Φ. στην έδρα κάθε περιφέρειας της χώρας

- Καταργούνται τα υφιστάμενα Κεφαλαία Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών (Κ.Α.Φ) και συγχωνεύονται σε ενιαίο συνιστώμενο Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Ενιαίο Κεφάλαιο Αποζημίωσης Φορτοεκφορτωτών».  

- Καταργούνται οι υφιστάμενες Εταιρείες Προστασίας Ανηλίκων και παραμένουν ως αυτοτελή νομικά πρόσωπα εκείνες που εδρεύουν σε πόλεις, οι οποίες είναι και έδρες Εφετείων. 

- Συγχωνεύονται οι εταιρίες ΔΕΘ ΑΕ, HELEXPO AE και ΟΠΕ ΑΕ και ταυτόχρονα δημιουργείται, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικός Οργανισμός Εκθέσεων και Ανάπτυξης Εξαγωγών ΑΕ».

.Η τρόικα αμφισβητεί μέτρα 2 δισ. ευρώ


Οι διαβουλεύσεις πάνω στη δέσμη μέρων που τους έχουμε στείλει συνεχίζονται, καθώς επίσης και οι διευκρινίσεις που έχουν ζητήσει, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου όπου, προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε δεχθεί το κλιμάκιο της τρόικας

«Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα. 

O κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εργώδεις διαβουλεύσεις και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της E.E. 

Eπίσης, είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς όμως να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της. 

Εξάλλου, παραμένουν οι ενστάσεις των εκπροσώπων των δανειστών για μέτρα πιθανόν και άνω των 2 δισ. ευρώ, τα οποία προτείνει η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. 

 Είναι εν προκειμένω χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, η τρόικα δεν έχει πεισθεί για την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων σε υγεία, άμυνα και ΟΤΑ και ζητεί την αντικατάστασή τους από πρόσθετες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα. 

.Περικοπές 7,3 δισ. ευρώ για πρωτογενές πλεόνασμα το 2013


Μέτρα ύψους 7,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 7,308 δισ. ευρώ αφορούν σε περικοπές δαπανών, προβλέπει για το 2013 το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που κατατίθεται στη Βουλή. Παράλληλα, το προσχέδιο προβλέπει ύφεση 3,8% το επόμενο έτος (από ύφεση 6,5% εφέτος) και ανεργία 24,7% (από 23,5% εφέτος).

Σύμφωνα με το προσχέδιο, η εξοικονόμηση των δαπανών θα προκύψει από την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα (483 εκατ. ευρώ), 
την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης (100 εκατ. ευρώ), τη μείωση της μισθολογική δαπάνης (1,1 δισ. ευρώ), τη μείωση της δαπάνης για συντάξεις (3,799 δισ. ευρώ), 

την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων (347 εκατ. ευρώ), τη μείωση της δαπάνης για υγειονομική περίθαλψη (803 εκατ. ευρώ), 
την περικοπή των δαπανών για την εθνική άμυνα (304 εκατ. ευρώ), τη μείωση των δαπανών για την παιδεία (132 εκατ. ευρώ) και τον εξορθολογισμό στις ΔΕΚΟ (241 εκατ. ευρώ). 

Τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 492 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά 2 έτη, από τα 65 στα 67 έτη (5 εκατ. ευρώ), τη μείωση των επιστροφών εσόδων (60 εκατ. ευρώ). 

Σημειώνεται ότι το προσχέδιο δεν προβλέπει τα νέα φορολογικά μέτρα (π.χ. την κατάργηση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τη νέα κλίμακα για μισθωτούς συνταξιούχους, κ.λπ.).

Για το 2013, το προσχέδιο προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα 4,2% του ΑΕΠ (από 6,6% του ΑΕΠ εφέτος) και πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ (από πρωτογενές έλλειμμα 1,4% εφέτος). 

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 48,952 δισ. ευρώ εφέτος και σε 46,742 δισ. ευρώ το 2013, μετά τα πρόσθετα μέτρα (χωρίς τα μέτρα θα ήταν 49,109 δισ. ευρώ). 

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου σε ιδιώτες, που ανέρχονται σε περίπου 7 δισ. ευρώ, θα αποπληρωθούν, με βάση το προσχέδιο, σε δύο ισόποσες δόσεις εφέτος και το 2013.

Το 2013, η ιδιωτική κατανάλωση θα είναι μειωμένη κατά 5,9%, η δημόσια κατανάλωση κατά 7,2% και οι επενδύσεις θα περιορισθούν κατά 3,7%. 

Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών θα αυξηθούν κατά 2,5% και οι εισαγωγές θα μειωθούν κατά 5,3%. Η απασχόληση θα μειωθεί περαιτέρω κατά 3%, ενώ προβλέπεται αρνητικός πληθωρισμός (-0,1%).

."Πραγματικό προϋπολογισμό θα έχουμε εφ΄ όσον υπάρξει πλήρης συμφωνία με την τρόικα"


Η αναγκαιότητα της παράτασης του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής προκύπτει και από το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Ανέφερε επίσης ότι πραγματικό προϋπολογισμό θα έχουμε, εφόσον υπάρξει πλήρης συμφωνία με τους εταίρους, η οποία δεν θα περιλαμβάνει μόνο μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, αλλά και τα αντίβαρα τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα στη χώρα να βγει από την κρίση.

Ειδικότερα η κ. Γεννηματά δήλωσε: 

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή για να τηρηθούν οι συνταγματικές προθεσμίες, δείχνει πόσο αναγκαία είναι η παράταση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2016, 

ώστε τα δημοσιονομικά μέτρα να "απλωθούν" σε μεγαλύτερη περίοδο κι έτσι να γίνουν ηπιότερα για την ίδια την εθνική οικονομία, αλλά και για κάθε ελληνική οικογένεια. 

Η παράταση -θυμίζουμε- προβλέπεται ρητά στην ισχύουσα δανειακή σύμβαση, σε περίπτωση βαθύτερης από την προβλεφθείσα ύφεση, όπως δυστυχώς συμβαίνει για πολλοστή φορά, λόγω των εσφαλμένων προγνώσεων της τρόικας. 

Άρα, είναι προφανές ότι πραγματικός προϋπολογισμός του 2013 μπορεί να καταρτιστεί μόνο μετά την ολοκληρωμένη συμφωνία με τους εταίρους μας για τα μέτρα, αλλά και τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα, που επιτρέπουν στην πατρίδα μας να βγει οριστικά από την κρίση».

.Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα στην ΕΕ


Τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία των νέων και των γυναικών εξακολουθεί να έχει η Ελλάδα, μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα. 

Τον περασμένο Ιούνιο, η ανεργία στην Ελλάδα έφτασε στο 24,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, έναντι 23,5% το Μάιο. Τον ίδιο μήνα, η ανεργία των νέων (κάτω των 25 ετών) ανήλθε στο 55,4%, των γυναικών στο 28,1% και των ανδρών στο 21,7%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Αύγουστο του 2012 (δεν υπάρχουν στοιχεία για την Ελλάδα), η ανεργία στην ευρωζώνη και στην ΕΕ των 27 παρέμεινε σταθερή, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στο 11,4% και στο 10,5% αντίστοιχα.

.«Πιόνια πολιτικών συμφερόντων» χαρακτηρίζει τους τροικανούς το «Spiegel»


«Πιόνια πολιτικών συμφερόντων», έχουν καταστεί οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύεται στο περιοδικό "Der Spiegel", στο οποίο μάλιστα προτείνεται η διάλυσή της.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο. 

«Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα»,

 αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση.

«Αν η τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό.

.ΣΔΟΕ για έρευνα», δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου στους «Financial Times".


Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών υπέγραψε τον περασμένο μήνα μία συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών με τις ελβετικές αρχές σχετικά με τις καταθέσεις των Ελλήνων στις ελβετικές τράπεζες. 

Στη συνέχεια, το δημοσίευμα αναφέρει ανώνυμη δήλωση αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών, ότι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αρχίσει παρόμοιες διαδικασίες, αλλά δεν τις ολοκλήρωσαν, λόγω της πίεσης που υπήρξε από πολιτικούς και μεγάλους επιχειρηματίες.

Ένα άλλο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ανώνυμα, αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα, ότι το ΣΔΟΕ ελέγχει πάνω από 30 πρώην και σημερινούς πολιτικούς, προσθέτοντας ότι δεν έχουν προκύψει έως τώρα στέρεες ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων

.Αρχίζει σήμερα η απογραφή των συνταξιούχων του ΟΓΑ


Ξεκινά από σήμερα, 1η Οκτωβρίου, η απογραφή 1,2 εκατ. συνταξιούχων του ΟΓΑ, η οποία θα διαρκέσει έως και το τέλος Νοεμβρίου, ενώ η προθεσμία απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ παρατείνεται έως την ερχόμενη Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, μέχρι στιγμής περίπου 150.000 συνταξιούχοι δεν έχουν απογραφεί και αν δεν εμφανισθούν μέχρι την εκπνοή της τελευταίας προθεσμίας, η καταβολή της σύνταξης θα διακοπεί, θα διαταχθεί έρευνα και θα κινηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για τη διεκδίκηση των παράνομα εισπραχθέντων συντάξεων.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, από τις συντάξεις που έχουν ήδη διακοπεί με την προηγούμενη απογραφή έχει επιτευχθεί εξοικονόμηση 2 εκατ. ευρώ μηνιαίως, 

ενώ από τον Ιούνιο του 2011 έχουν κατατεθεί 148 μηνυτήριες αναφορές για παρανόμως εισπραχθείσες συντάξεις από διάφορες αιτίες (μη απογραφέντες, διπλοσυνταξιούχοι, εργαζόμενοι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας κ.α.).

.Διήμερη παράταση προθεσμίας πληρωμής φόρων και οφειλών στις εφορίες


Την παράταση της προθεσμίας πληρωμής φόρων και οφειλών στις εφορίες, για δύο ημέρες, την Τρίτη και την Τετάρτη (2-3 τρέχοντος), αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών λόγω της μεγάλης προσεύλευσης των φορολογούμενων σήμερα στις εφορίες.

Σημειώνεται ότι λόγω της απεργίας των εφοριακών υπαλλήλων την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει παράταση μιας ημέρας (για σήμερα), της προθεσμίας που έληγε την Παρασκευή.

.Δεκάδες προσαγωγές μεταναστών στην Πάτρα


Συνεχίζεται στην Πάτρα η επιχείρηση «Ξένιος Δίας» της Αστυνομίας και σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προσαχθεί περισσότεροι από 200 μετανάστες, ενώ οι συλλήψεις ξεπερνούν τις 100. Οι αστυνομικοί συγκεντρώνουν τους μετανάστες στο κτίριο του πρώην εργοστασίου της «Πειραϊκής - Πατραϊκής» και εκεί γίνεται η πρώτη καταγραφή. Όσοι από τους μετανάστες δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα ή δεν έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου συλλαμβάνονται, και αναμένεται να οδηγηθούν σε κέντρα κράτησης.

Η επιχείρηση της Αστυνομίας ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την περιοχή του νέου λιμανιού της Πάτρας, όπου ελέγχθηκαν παλιά εργοστάσια και εγκαταλελειμμένα σπίτια. 

Στην συνέχεια επεκτάθηκε στο κέντρο και σε συνοικίες της Πάτρας, όπου μετανάστες βρίσκουν προσωρινή στέγη σε ακατοίκητα σπίτια. Ας σημειωθεί, ότι σύμφωνα με πληροφορίες, πολίτες τηλεφωνούν στην αστυνομία και υποδεικνύουν χώρους όπου μένουν μετανάστες, προκειμένου να γίνει έλεγχος από τους αστυνομικούς.

Στο μεταξύ, έχουν μεταφερθεί στην Πάτρα αστυνομικές δυνάμεις από γειτονικές αστυνομικές διευθύνσεις, αλλά και από την Αθήνα, προκειμένου να πάρουν μέρος στους εκτεταμένους ελέγχους, ενώ έξω από το κτίριο της Αστυνομίας βρίσκονται σε επιφυλακή διμοιρίες των ΜΑΤ για την αποτροπή τυχόν επεισοδίων από ομάδες που αντιδρούν στην επιχείρηση της Αστυνομίας.

Μάλιστα, όσον αφορά τις αντιδράσεις, ομάδες αντιεξουσιαστών έχουν συγκεντρωθεί στο κτίριο του πρώην παραρτήματος του Πανεπιστημίου, που βρίσκεται στο κέντρο της Πάτρας και τελεί υπό κατάληψη, εκφράζοντας την διαμαρτυρία τους για την επιχείρηση «Ξένιος Δίας».

.ΝΕΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ ΤΡΟΪΚΑΣ-ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ


Αρχίζουν εκ νέου σήμερα οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα για σειρά ανοιχτών θεμάτων, που αφορούν το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, στη συνάντηση των επικεφαλής των δανειστών με τον υπουργό... 
Οικονομικών Γ.Στουρνάρα στις 14:00 θα τεθούν οι αλλαγές στη φορολογία. 

Ειδικότερα, ανοιχτό παραμένει ποιες αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών θα ισχύσουν για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εφέτος ή θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2013 που θα δηλωθούν το 2014. 

Με τις προωθούμενες αλλαγές, περίπου 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις θα φορολογούνται στα καθαρά τους κέρδη με συντελεστή 35% από το πρώτο ευρώ καθώς καταργείται για αυτούς το αφορολόγητο όριο των 5.000 ευρώ. 

Την ίδια στιγμή η νέα κλίμακα για τους μισθωτούς που εξετάζει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποτελείται από τέσσερα κλιμάκια 10%, 18%, 25% και 35%, 

ενώ επιβαρύνσεις θα προκύψουν από την πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το επιπλέον αφορολόγητο των 2.000 ευρώ για το ένα παιδί, των 4.000 ευρώ για τα δύο παιδιά και των 7.000 ευρώ για τα 3 παιδιά.

.12-14 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΑ 40 ΠΑΡΑΠΕΜΠΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ


Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες εντός των προσεχών ωρών, θα ανακοινωθεί από την αρμόδια εισαγγελική αρχή ποια πρόσωπα παραπέμπονται στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Σύμφωνα με... 
τις ίδιες πληροφορίες του Fimotro, θα παραπεμφθούν 12-14 άτομα από τα 40 που εμφανίζονταν να έχουν εμπλοκή στην συγκεκριμένη υπόθεση. 

Μάλιστα, κατά τις ίδια πληροφορίες, ένα πολύ γνωστό πρόσωπο δεν θα παραπεμφθεί τελικά. Θα επανέλθουμε...

.ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΝΤΙΜΠΕΪΤ ΟΜΠΑΜΑ-ΡΟΜΝΕΪ

Για την πρώτη από τις τρεις τηλεμαχίες Ομπάμα εναντίον Ρόμνεϊ την Τετάρτη ετοιμάζονται πυρετωδώς τα επιτελεία των δύο υποψηφίων, με το στρατόπεδο των Δημοκρατικών να φοβάται μόνο τον εφησυχασμό και τους Ρεπουμπλικάνους να... 
ελπίζουν ότι θα αξιοποιήσουν την τελευταία τους ευκαιρία να αντιστρέψουν το κλίμα στις κρίσιμες «αμφίρροπες» πολιτείες. 


Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν αρκετά κοντά τους δύο υποψηφίους αλλά εμφανίζουν τον Ομπάμα να κερδίζει έδαφος στις πολιτείες που βαρύνουν περισσότερο στο τελικό αποτέλεσμα. 

Και οι δύο πλευρές έχουν προσπαθήσει να ρίξουν τις προσδοκίες για την έκβαση των τριών ντιμπέιτ, «προλαμβάνοντας» τυχόν ανεπιθύμητες εξελίξεις.

 «Ο κυβερνήτης Ρόμνεϊ είναι ικανός στην αντιπαράθεση, εγώ είμαι ΟΚ» ανέφερε ο Ομπάμα σε προεκλογική του ομιλία στη Νεβάδα

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.