.Μπουτάρης: Αν ο Γιώργος είχε αρχ@@@α θα έμενε στρατιώτης στο ΠΑΣΟΚ

Με τρόπο... εκρηκτικό αποφάσισε να εκφράσει για ακόμη μια φορά τη στήριξή του στο ΠΑΣΟΚ και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ στην Θεσσαλονίκη, άφησε τους πάντες άφωνους δηλώνοντας «Αν ο Γιώργος είχε αρχ@@@α θα έμενε στρατιώτης στο ΠΑΣΟΚ και το κόμμα τα έπαιρνε 15%».
Συνέχισε, μάλιστα, λέγοντας «Στηρίζω την προσπάθεια, θα το παλέψουμε, πάμε καλά».

.Συζητήσεις στην ευρωζώνη για την παράταση του προγράμματος

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης συζήτησαν χθες Πέμπτη το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η παράταση του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας κατά έως και έξι μήνες, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να διεξαχθούν συνομιλίες με την όποια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα όσον αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και με τι θα αντικατασταθεί αυτό.

Το τρέχον πρόγραμμα, το οποίο έχει ήδη παραταθεί κατά δύο μήνες, τυπικά ολοκληρώνεται στα τέλη του Φεβρουαρίου. Η σημερινή κυβέρνηση της Ελλάδας ήλπιζε να αντικατασταθεί με μια γραμμή πιστώσεων με ενισχυμένους όρους (ECCL) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που πιθανόν δεν θα χρειαζόταν ποτέ να χρησιμοποιηθεί.

«Θα χρειαστεί να υπάρξει παράταση πέραν του Φεβρουαρίου. Θα είναι αναπόφευκτο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της ευρωζώνης ενήμερος για τις συζητήσεις που διαμείβονται. «Μπορεί να πρόκειται για έξι επιπλέον μήνες», πρόσθεσε ο ίδιος.

Την παράταση θα πρέπει να ζητήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Το Eurogroup, το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, συνεδριάζει την 26η Ιανουαρίου.

.Ευ. Βενιζέλος: Δεν θα αφήσω τη χώρα να πάει στα βράχια

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα στο Αγρίνιο προς τα περιφερειακά μέσα της Δυτικής Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι «έχουμε ψηφοδέλτια ανανεωτικά, δυναμικά, αξιόπιστα, από ανθρώπους της δουλειάς και όχι από πολιτευτές που απλά κατεβαίνουν σε εκλογές και δεν έχουν κάνει την πολιτική αυτοσκοπό». 


Όσον αφορά την αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «δυστυχώς, παρακολουθούμε την όξυνση μιας εκστρατείας, που από τη μία έχει τον τυφλό εκφοβισμό της ΝΔ και από την άλλη τον απλοϊκό έως κουτοπόνηρο εφησυχασμό του ΣΥΡΙΖΑ, που λέει ότι τίποτε δεν μπορεί να συμβεί». 

Απαντώντας σε ερώτηση, για την επόμενη ημέρα των εκλογών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε ότι «εγώ δεν θα αφήσω τη χώρα να πάει στα βράχια» και πρόσθεσε: «Αν θέλουν κάποιοι να τους εκπροσωπεί στην Ευρώπη ο Τσίπρας με τον Καμμένο, δεν έχω πρόβλημα. Εμείς θα παραδώσουμε τη χώρα ακέραιη στις 25 του μήνα, το τι θα γίνει μετά τις 26 είναι άλλο θέμα. 

Όποιος ακούει τα περί αυτοδυναμίας και είναι ΠΑΣΟΚ, αλλά σκέφτεται να ψηφίσει ΝΔ για να μην συμβεί αυτό, ας το ξανασκεφτεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για αυτοδυναμία, για να κάνει λέει το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, αλλά δεν ξέρεις αν το λέει σαν ευχή, σαν απειλή, σαν διαβεβαίωση ή απλά δεν θα χαιρόταν κατά βάθος να έχει αυτοδυναμία;»

.''ΕΦΥΓΑΝ'' 700 ΕΚΑΤ.ΕΥΡΩ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ...

Στον απόηχο της είδησης ότι δύο ελληνικές συστημικές τράπεζες (Alpha Bank και Eurobank) απηύθυναν αίτημα...
στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να προσφύγουν στον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας της ΕΚΤ, ELA (Emergency Liquidity Assistance), τραπεζικά στελέχη υπολογίζουν ότι από τις ελληνικές τράπεζες «έφυγαν» σήμερα 700.000.000 ευρώ.


Οι αναλήψεις που έγιναν σήμερα, Παρασκευή, σε σχέση με την Πέμπτη, είναι αυξημένες κατά 10% στους «μεγάλους» λογαριασμούς και κατά 15% στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

Οι τράπεζες εκτιμούν πως οι πελάτες τους φοβούνται ότι, κάποια στιγμή, δεν θα μπορέσουν να κάνουν αναλήψεις από τα ΑΤΜ και σπεύδουν να πάρουν τα χρήματα, για να τα φυλάξουν στο σπίτι τους.

Έτσι εξηγούν, εξάλλου, και το γεγονός ότι οι περισσότερες αναλήψεις που έγιναν, αφορούσαν σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου.

.ΤτΕ: Στα 1,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 σε ταμειακή βάση

Στα 1,416 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση το 2014.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 4.209 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 12.794 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του προϋπολογισμού σε 47,104 δισ. ευρώ, από 46,630 δισ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Σε αυτά περιλαμβάνεται ποσό ύψους 1,310 δισ. ευρώ από αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών, ενώ δεν περιλαμβάνονται 62 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος.

Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 1,152 δισ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και δαπάνες ύψους 451 εκατ. ευρώ που αφορούν τη συμμετοχή της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Παράλληλα οι δαπάνες μειώθηκαν σε 49,590 δισ. ευρώ, από 57,797 δισ. ευρώ το 2013.

.Αίτημα χρηματοδότησης στον ELA από Eurobank και Alpha Bank

Δυο από τις 4 συστημικές τράπεζες, η Eurobank και η Alpha Bank, επιβεβαιώνουν ότι αιτήθηκαν χρηματοδοτική γραμμή στήριξης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος.

Σύμφωνα με στελέχη αμφότερων των τραπεζών, με τα οποία επικοινώνησε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αλλά η σχετική αίτηση έγινε καθαρά για προληπτικούς λόγους και λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο.

Την προσφυγή στο ELA από τις δύο τράπεζες επιβεβαιώσε και η Τράπεζα της Ελλάδος, απαντώντας σε ερωτήματα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται ότι, η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος, με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05% με το οποίο δίδεται η βασική χρηματοδότηση της ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν στην ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα.

.«Δεν θα αγοράζει ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ»

Η Ελλάδα δεν θα επωφεληθεί από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και επισημαίνει ότι, σύμφωνα με την εκτίμηση των κεντρικών τραπεζιτών της Φρανκφούρτης, ελληνικά ομόλογα τα οποία αντιμετωπίζονται ως σχεδόν «σκουπίδια», δεν πληρούν τα απαραίτητα κριτήρια.

Στο τεύχος του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει αύριο, αναφέρεται ακόμη ότι ο Μάριο Ντράγκι θέλει να βάλει ανώτατο όριο στην επαναγορά ομολόγων, στο 20-25% του δημόσιου χρέους της κάθε χώρας. 

Επιπλέον, σύμφωνα με το περιοδικό, η σοβαρότερη παραχώρηση, με την οποία ο επικεφαλής της ΕΚΤ θέλει να πάρει με το μέρος του τις κυβερνήσεις και την κοινή γνώμη στις περιοχές όπου υπάρχει αντίδραση, αφορά τα περίπλοκα ζητήματα ευθύνης του εγχειρήματος. 

Προκειμένου, δηλαδή, να αποφευχθεί πχ. να πρέπει η Γερμανία να αναλάβει τον κίνδυνο επισφαλέστερων πορτογαλικών ομολόγων, κάθε εθνική Κεντρική Τράπεζα θα αγοράζει και θα διατηρεί μόνο κρατικά ομόλογα της ίδιας της χώρας.

Αυτό, αναφέρει το δημοσίευμα ήταν και το επιχείρημα του κ. Ντράγκι προς την 'Αγγελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την περασμένη Τετάρτη. Κάποιοι από τους επικριτές του στο Συμβούλιο της ΕΚΤ, μεταξύ των οποίων ο Ολλανδός Τραπεζίτης Κλάας Νοτ, δείχνουν διατεθειμένοι να προσχωρήσουν σε αυτή την πρόταση, σημειώνει ο συντάκτης

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.