.Χωρίς περιορισμούς η αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να προβεί εκ νέου στην αγορά χρέους των κρατών-μελών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των υψηλών επιτοκίων, ανακοίνωσε ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι.
Η ΕΚΤ θα εγκαινιάσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζει «Άμεσες Νομισματικές Συναλλαγές» (Outright Monetary Transactions, OMT), λόγω των «σοβαρών αναταράξεων που παρατηρήθηκαν στις αγορές κρατικών ομολόγων οι οποίες προέρχονταν από τους αβάσιμους φόβους εκ μέρους των επενδυτών» σχετικά με το ευρώ, είπε ο 65χρονος Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στη Φρανκφούρτη.

Ο Ντράγκι διευκρίνισε ότι ΕΚΤ θα αγοράζει «χωρίς ποσοτικό όριο» κρατικά ομόλογα βραχυχρόνιας διάρκειας, 1 έτους ως 3 ετών, με στόχο να δοθεί ένα τέλος στην κρίση χρέους.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ απέκρουσε τις ενστάσεις των μελών του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας που εκπροσωπούν τη Γερμανία, ανακοινώνοντας πάντως ότι οι αγορές ομολόγων θα γίνονται υπό «αυστηρούς όρους» τους οποίους θα καθορίζουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και ο διάδοχος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ τόνισε από τη Μαδρίτη ότι η ΕΚΤ ενεργεί «στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας της και του καταστατικού της», λίγη ώρα αφότου ανακοινώθηκε το νέο σχέδιο της ΕΚΤ, και πρόσθεσε: «(Η ΕΚΤ) είναι υπεύθυνη για τη σταθερότητα, την αξία του νομίσματος και τη λήψη των κατάλληλων αποφάσεων».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χαιρέτισε το σχέδιο διάσωσης της ζώνης του ευρώ που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι ενήργησε «σύμφωνα με την εντολή της».

Εξάλλου, ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι, έκανε λόγο για «σημαντικό βήμα προς τα εμπρός».

Από την πλευρά του, η γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, χαιρέτισε τις σημερινές αποφάσεις της ΕΚΤ.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.