.«Η καθ΄ ημάς θάλασσα» μια στρατηγική ανάλυση - μάθημα της Μεσογείου


Γέννησε τις τρείς μονοθεϊστικές θρησκείες- Ιουδαϊσμό, Χριστιανισμό, Ισλαμισμό- είναι πατρίδα μεγάλων αρχαίων πολιτισμών, αναδείχθηκε χώρος μεγάλων αυτοκρατοριών αλλά υπήρξε και θέατρο συγκρούσεων. Τη διασχίζουν ταξιδιώτες, έμποροι αλλά και στρατιώτες. Πρόσφερε επιστήμονες, καλλιτέχνες αλλά και πολέμαρχους.

 Είναι η Μεσόγειος, που ακτινογραφείται σε ένα βιβλίο- μελέτη με τίτλο «Η καθ ΄ημάς θάλασσα- γεωστρατηγική της Μεσογείου», έργο του στρατηγού εν αποστρατεία Ιωάννη Παρίση, το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Λιβάνη.

Χρησιμοποιώντας τη φράση του Στράβωνα «η εντός και η καθ΄ημάς θάλαττα», ο συγγραφέας προβαίνει σε μια εκτενή ανάλυση για τους παράγοντες που διαμορφώνουν, δια μέσου των αιώνων, το μεσογειακό στρατηγικό περιβάλλον, επιδιώκοντας να δώσει απαντήσεις στις ανατροπές και στις μεταβολές ισχύος του σήμερα.

Ο συγγραφέας- στρατηγός Ιωάννης Παρίσης, αφού εξετάζει την ανάγκη συλλογικής δράσης της ευρωπαϊκής ένωσης για ένα μεσογειακό καθεστώς ειρήνης και συνεργασίας, σε συνδυασμό με μια βιώσιμη λύση του μεσανατολικού, 

εύχεται στον επίλογο του «κατά τον 21ο αιώνα η Μεσόγειος να καταστεί και πάλι από στρατηγικής πλευράς χώρος συνένωσης της νότιας Ευρώπης με την βόρεια Αφρική, όπως συνέβαινε στον αρχαίο κόσμο, αντί να συνεχίσει να αποτελεί την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα σε πρώην αποικιακές δυνάμεις και τις πρώην αποικίες του».

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.