.Το ελληνικό τραγούδι και οι επιρροές του, στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών


Οι Έλληνες ποιητές έχουν επηρεάσει και επηρεάζουν τους Έλληνες στιχουργούς ή το αντίστροφο; Αυτό ήταν τοθέμα συζήτησης χθές στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που διήρκησε περίπου δυο ώρες. Κεντρικός ομιλητής ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας, και επιμελητής της συζήτησης ο Δημήτρης Παπαδημητρίου.
«Πάρα πολλές φορές έχουμε αποδώσει εύσημα στην ποίηση, σε ένα πάρα πολύ σπουδαίο ποίημα που έχει την απλότητα ενός τραγουδιού του Τσιτσάνη, αλλά και το ανάποδο. 
Ακούμε δηλαδή ένα απλό λαικό τραγούδι του Τσιτσάνη και λέμε αυτό θα το ζήλευε ακόμα και ο Ελύτης ή ακόμα και ο Καβάφης».

Με αυτό το παράδειγμα ο Δ. Παπαδημητρίου καλωσόρισε όσους βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του πέμπτου ορόφου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, με αφορμή την κουβέντα για το ελληνικό τραγούδι.

«Όταν ακούω τις λέξεις ποίημα και στίχος για τραγούδι καταλαβαίνω το ίδιο ακριβώς πράγμα. Οι στίχοι ενός τραγουδιού είναι πάντα ένα ποίημα.O χειρισμός του λόγου είναι και στις δύο περιπτώσεις ποιητικός. 

Ρυθμός σταθερός ή ελεύθερος, έκφραση συναισθημάτων με σχήματα λόγου -λίγοτερο ή περισσότερο σύνθετα. Δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος που μας επιβάλει κάποια διάκριση άνεμεσα στους στίχους των τραγουδιών και τα ποιήματα», τόνισε στην εισήγησή του ο ποιητής Γιώργος Μπλάνας. 

Μετά την εισήγηση του Γ.Μπλάνα για το «τοπίο» του ελληνικού τραγουδιού ακολούθησε ανοικτή συζήτηση με το κοινό. Μεταξύ των παρεβρισκόμενων ήταν οι: Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Ξυδάκης, Νίκος Ζούδιαρης, Γιώργος Καζαντζής, Γιώργος Ανδρέου, Γιάννης Σπανός, Ορφέας Περίδης.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.