.Ακριβή η Ελλάδα, παρά την ύφεση


Εμπόδια και στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, υψηλοί φόροι, προβλήματα στην παραγωγή αλλά και ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, είναι οι βασικές αιτίες για το γεγονός, ότι οι τιμές στην αγορά παραμένουν σε υψηλά επίπεδα παρά την ύφεση και τη μείωση των εισοδημάτων.
Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν ότι η κατάσταση που «παρελήφθη» στην αγορά και τις τιμές, είναι χειρότερη από αυτήν που θα ανέμενε κανείς μετά από πέντε χρόνια ύφεσης και επικαλέστηκαν σχετικά στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων είναι ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, η ελληνική αγορά ήταν το 2011 η 14η ακριβότερη μεταξύ των «27» της Ε.Ε. στα τρόφιμα, συνολικά. Να σημειωθεί ότι στο γάλα και τα τυροκομικά είδη, η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα, 31,5% πάνω απόλυτα στην Ε.Ε..

Στα μη-αλκοολούχα ποτά η Ελλάδα βρίσκεται στη 10η θέση,  με απόκλιση 9,4% από την ευρωπαϊκή αγορά.

Στα ρούχα είμαστε έβδομοι και στα παπούτσια ένατοι, 3% έως 8% πάνω από την Ε.Ε..

Σε διαρκή αγαθά όπως έπιπλα, οικιακές συσκευές, χαλιά κλπ, παραμένουμε ακριβότεροι από την ΕΕ σε ποσοστά έως 8% παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες αγορές επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση.

Φθηνότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. είναι η ελληνική αγορά στους τομείς μεταφορών --παρά τους υψηλούς φόρους στα καύσιμα-- στο κρέας (-5,3%) και στα φρούτα- λαχανικά (-26,8% απόκλιση από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο).

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.