.Ο Σαμαράς έξω πήγε καλά, μέσα θα κρατήσει την κυβέρνηση όρθια;


Ο Αντώνης Σαμαράς επέστρεψε στην Αθήνα έχοντας εξασφαλίσει την πολιτική έγκριση των εταίρων για την εκταμίευση της δόσης και τρεις προϋποθέσεις:
Την αύξηση της ανταγωνιστικότητας στον ιδιωτικό τομέα, την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας του Δημοσίου τομέα, για την εξασφάλιση του μέλλοντος της Ελλάδας στο ευρώ. 

Δεν περίμενε κάτι καλύτερο. Έχει, πλέον, την επίσημη επιβεβαίωση των εταίρων ότι άλλαξε το κλίμα και η εικόνα της χώρας στην Ευρώπη.
Έξω πήγε καλά, αλλά το ερώτημα είναι αν θα καταφέρει να κρατήσει σταθερά το τιμόνι μέσα

Η μεγάλη πληγή των εργασιακών δεν έχει κλείσει και ο πρωθυπουργός ζητά συμβιβασμό με την τρόικα που θα είναι αποδεκτός από τους εταίρους του Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Ακόμη και στο καλύτερο σενάριο ο συμβιβασμός δεν θα κρατήσει τις εργασιακές σχέσεις εκεί που τις άφησε η κυβέρνηση Παπαδήμου τον περασμένο Φεβρουάριο -αυτό είναι μάλλον προφανές. 

Ακόμη και αν οι τριετίες παραμείνουν παγωμένες μέχρι η ανεργία να πέσει στο 10%, οι αποζημιώσεις θα μειωθούν, και το ερώτημα είναι αν θα γλυτώσουν οι  παλιοί  εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα.
Όλα αυτά τα ξέρει ο πρωθυπουργός, αν και χαρακτήρισε ¨διαδικαστικό¨ το θέμα της διαφωνίας με την τρόικα για τα εργασιακά. 

Ο κ. Σαμαράς θέλει να πείσει τους Βενιζέλο και Κουβέλη ότι η ελπίδα έρχεται μαζί με την εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ ευρώ.
Συνολικά η Ελλάδα έχει να παίρνει απο το δάνειο έως το τέλος του χρόνου 43,5 δισ. και ο πρωθυπουργός βλέπει πως ορισμένα απο αυτά, (ίσως και 5 δισ.)  μπορούν να διοχετευθουν απευθείας στην αγορά.

Οι κυβερνητικοί εταίροι έχουν ενστάσεις, ο κόσμος δυσανασχετεί και τα μέτρα πρέπει να περάσουν πριν από τις 12 Νοεμβρίου οπότε και συνεδριάζει το Eurogroup. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει τώρα ένα ακομη επιχείρημα. Εκτός  από την πολιτική δήλωση των 17 διαθέτει, πλέον, τη στήριξη της Μέρκελ του Ολάντ και του Μόντι για να βγει η χώρα απο το τούνελ.

Ταυτόχρονα, προσπαθεί να πείσει τους εταίρους τους ότι όλοι μαζί θα μοιραστούν το αποτέλεσμα μιας εθνικής επιτυχίας εάν η χώρα τα καταφέρει. 
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε απο τις Βρυξέλλες επίθεση φιλίας στους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη και προανήγγειλε ανασχηματισμο. Δείχνει με αυτό τον τρόπο, δημόσια μάλιστα, πως σχεδιάζει ανασύνταξη του κυβερνητικού σχήματος με προοπτική.

Υπόσχεται ότι μπορεί να κερδίσει χρόνο για όλους, μιας και κατάλαβε από το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής, πως η μεγάλη λύση για τη διευθέτηση του χρέους μπορεί να φθάσει ως τα τέλη του 2013. 

Μέχρι τότε μεσολαβεί ένας αιώνας και ο κ. Σαμαράς θέλει να κρατήσει τον κυβερνητικό συνασπισμό ζωντανό, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εξασφαλίσει το οξυγόνο της ρευστότητας για τη χώρα.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.