.Σόιμπλε: Ενδέχεται και 2ο «κούρεμα»


Παραδέχθηκε- για πρώτη φορά δημοσίως- ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πως το θέμα ενός «κουρέματος» χρεών είναι υπαρκτό αν όχι αναπόφευκτο! Μιλώντας στο Τόκιο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ, τόνισε «συμφωνούμε απολύτως με το ΔΝΤ και κυρίως με την κυρία Λαγκάρντ ότι είναι αναπόφευκτη η μεσοπρόθεσμη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς αυτό». 
Ωστόσο ο Βολφανγκ Σοιμπλε έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στη χωρα μας: «'Η Ελλάδα -ειπε- είναι ένα διαφορετικό θέμα. Δεν έχω μιλήσει για το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας». Πλην όμως το θέμα ενός «κουρέματος» τέθηκε πια ανοικτά και από το Βερολίνο και οι όποιες ... εξαιρέσεις είναι θέμα δεύτερης ανάγνωσης.
Την ιδια ωρα πάγο στα σχέδια για περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -και κυρίως στην υποψηφιότητα της Κροατίας- έβαλε ο πρόεδρος της Bundestag Νόρμπερτ Λάμερτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας "Die Welt".
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα από το Τόκιο, όπου βρίσκεται για την ετήσια γενική συνέλευση της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ, ότι ελπίζει πως τα προβλήματα της Ελλάδας και της Ισπανίας θα λυθούν "μέσα στις επόμενες εβδομάδες".
Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο Μοσκοβισί είπε ακόμη ότι κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα στις 13 Σεπτεμβρίου τόνισε στην ελληνική πολιτική ηγεσία πως ελπίζει η χώρα να παραμείνει στην ευρωζώνη δεδομένων των επιπτώσεων μιας πιθανής εξόδου της από αυτήν.
Ο Γάλλος υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στην περίπτωση της Ισπανίας αφήνοντας να εννοηθεί ότι η χώρα, η οποία επίσης αντιμετωπίζει κρίση χρέους, θα πρέπει να καταστήσει σαφές πότε και με ποιόν τρόπο επιθυμεί να της δοθεί βοήθεια από την ευρωζώνη.
Ο κ. Λάμερτ δήλωσε πως η ένταξη της Κροατίας πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς δεν γίνεται να επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και η Γερμανία πρέπει να αποφασίζει με σύνεση τονίζει η Αγκελα Μερκελ λόγω των αλληλεπιδράσεων εντός Ευρωζώνης. Η Γερμανίδα καγκελαριος τόνισε ότι η Αθήνα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, αλλά να μην καταστραφεί η ανάπτυξη. Όπως είπε "Στην περίπτωση της Ελλάδας είναι απαραίτητο το σωστό μείγμα υπομονής, "το οποίο κάθε φορά πρέπει να βρίσκεται πολιτικά".
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν που απηύθυνε σύσταση για πιθανό περιορισμό της λιτότητας στην ευρωζώνη, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η ύφεση.
Στο μεταξύ μια νέα πρόταση κατέθεσε, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Γιέργκ Άσμουσεν, για το χρέος της Ελλάδας. Πρότεινε να χρηματοδοτηθεί η χώρα μας, ώστε να μπορεί να προβεί σε επαναγορά των δικών της ομολόγων, από τις αγορές.
«Σήμα κινδύνου» για τις επιπτώσεις των προωθούμενων μέτρων στην οικονομία και την κοινωνία εκπέμπει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
"Λάθος συνταγή" χαρακτήρισε τόσο το μνημόνιο όσο και το νέο πακέτο μέτρων ο νομπελίστας Οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9,84 και τον Φοίβο Καρζή. Όπως τόνισε εκείνο που προέχει είναι τα αναπτυξιακά μέτρα που θα βοηθήσουν τη χώρα να βγει από την ύφεση.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.