.Ιω. Στουρνάρας: Η ύφεση περιορίστηκε στο 3,8%

Λόγο για σαφείς ενδείξεις ότι η ύφεση στην ελληνική οικονομία θα είναι εφέτος χαμηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, έκανε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, επισημαίνοντας ότι πλέον έχουν αρχίσει να εμφανίζονται θετικές τάσεις.

Σε ομιλία του στο «Euromoney Greece Conference: Privatisation and Investment Forum», με θέμα «Η Ελλάδα στο κέντρο του διεθνούς επενδυτικού ενδιαφέροντος», ο υπουργός ανέφερε πως, εκτός από το γεγονός ότι η ύφεση το β΄ τρίμηνο εφέτος περιορίστηκε στο 3,8% 

(πολύ χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις), με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία του ΑΕΠ, στο β΄ τρίμηνο, σε σχέση με το α΄ τρίμηνο, το ΑΕΠ παρουσιάζει αύξηση, για πρώτη φορά τουλάχιστον από την αρχή της κρίσης. «Για πρώτη φορά», είπε ο κ. Στουρνάρας, «τρίμηνο- τρίμηνο έχουμε πλέον εκτιμήσεις ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε».

Ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ελλάδα βρίσκεται στον δρόμο προς την οικονομική ανάκαμψη χάρη κυρίως στην εξασφάλιση της πολιτικής και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και του δημοσιονομικού εξορθολογισμού.
Στα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Στουρνάρας για να αιτιολογήσει τα λεγόμενά του, περιλαμβάνονται τα εξής:

Εφέτος, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, αναμένεται να παρουσιαστεί, έστω και μικρό, πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα.

Επίσης, είναι αξιοσημείωτο ότι από το 2009 έως σήμερα, το κυκλικά διορθωμένο πρωτογενές αποτέλεσμα έχει βελτιωθεί κατά 20% του ΑΕΠ.

Παράλληλα, η άνοδος του τουρισμού έχει αναδειχθεί σε καθοριστικό παράγοντα για την πραγματική οικονομία. Οι καθαρές τουριστικές εισπράξεις αυξήθηκαν σημαντικά για το επτάμηνο του έτους κατά περίπου 22% και έχουν βελτιωθεί περισσότερο από τις ακαθάριστες.

Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η κίνηση επιβατών κρουαζιέρας μόνο στον Πειραιά τον Αύγουστο, αυξήθηκε κατά 43%, καταγράφοντας ρεκόρ εξαετίας. 

Ενώ, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, οι ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα καταγράφουν από τον Μάρτιο σταθερά θετικό πρόσημο.

Ακόμη, στο τέλος του έτους αναμένεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών να είναι περίπου μηδενικό, όπως και για το 2014.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.