.Επαναλειτουργεί, μετά από 10 χρόνια σιωπής, το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall

Έπειτα από δέκα χρόνια «σιωπής» το ιστορικό τηλεσκόπιο Newall, που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της επιστήμης της Αστρονομίας στην Ελλάδα, λειτουργεί, στο Κέντρο Επισκεπτών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στην Πεντέλη.

Το τηλεσκόπιο παρέμενε εκτός λειτουργίας εξαιτίας προβλημάτων που αντιμετώπιζαν ο μηχανισμός του, ο θόλος που το περιβάλλει, αλλά και όλο το κτίριο του Κέντρου Επισκεπτών. 

«Ήταν θέμα προτεραιότητας για εμάς να μπει ξανά το τηλεσκόπιο στη "μάχη" της παρατήρησης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Κανάρης Τσίγκανος. 

Έτσι, για περισσότερο από ένα χρόνο το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασης του τηλεσκοπίου και ανακαίνισης του κτιρίου, με αποτελέσμα την πλήρη επαναλειτουργία του πριν από δύο μήνες.

Το τηλεσκόπιο Newall οφείλει το όνομά του στον Robert Stirling Newall (1812-1889), ο οποίος ξεκινώντας ως ερασιτέχνης αστρονόμος οραματίστηκε και χρηματοδότησε την κατασκευή του, όταν το 1862 ανακάλυψε τυχαία δύο κρύσταλλα μεγάλων διαστάσεων από στεφανύαλο και πυριτύαλο. 

Αφού προμηθεύτηκε τα κρύσταλλα ανέθεσε στο πρώτο εργοστάσιο κατασκευής ισημερινών τηλεσκοπίων στη Μεγάλη Βρετανία, την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου της εποχής. Το τηλεσκόπιο ήταν το μεγαλύτερο στην εποχή του με διάμετρο φακού 62 εκατοστά.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.