.Διαφώνησαν Γιούνκερ και Λαγκάρντ για την επιμήκυνση


Μια σύγκρουση ανάμεσα στους διεθνείς δανειστές της Ελλάδας αναφορικά με το πόσος χρόνος πρέπει να δοθεί στη χώρα για να μειώσει το χρέος της σε ένα βιώσιμο επίπεδο, αναβίωσε σήμερα φόβους ότι η κρίση της ευρωζώνης μπορεί να αναζωπυρωθεί και πάλι.

Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρότειναν χθες να δοθεί στην Ελλάδα περιθώριο ως το 2022 για να μειώσει την αναλογία του χρέους της ως προς το ΑΕΠ στο 120%, αλλά η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επέμεινε πως ο υφιστάμενος στόχος του 2020 πρέπει να παραμείνει.

"Είναι σαφές πως έχουμε διαφορετικές απόψεις. Αυτό που έχει τελικά σημασία είναι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια της", δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ σε μια ασυνήθιστη δημόσια έκφραση διαφωνίας.

Πίσω από τη διαφωνία της με τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ βρίσκεται μια διένεξη για το αν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης χρειάζεται να παραγράψουν μέρος του χρέους της Ελλάδας για να το καταστήσουν διαχειρίσιμο, σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Αξιωματούχοι του ΔΝΤ πιέζουν για ένα τέτοιο "κούρεμα" ενώ η Γερμανία, η χώρα που συμβάλλει περισσότερο στα ταμεία στήριξης, το έχει απορρίψει κατηγορηματικά ως παράνομο, προσθέτει.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ έχει επισημάνει πως θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά είναι αποφασισμένη να αποφύγει το ενδεχόμενο να υποστούν απώλειες οι Γερμανοί φορολογούμενοι πριν από τις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου 2013.

Με τόσα πολλά να διακυβεύονται, οι διπλωμάτες παραμένουν πεπεισμένοι ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για την αποδέσμευση μιας δόσης βοήθειας ύψους 31,5 δισ. ευρώ που η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως για να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Όμως ακόμη η συμφωνία αυτή δεν έχει επιτευχθεί.

Οι χρηματαγορές αντιμετώπισαν αρνητικά την αποτυχία να υπάρξει συμφωνία. Η τιμή του ευρώ έπεσε στο κατώτερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών έναντι του δολαρίου και τα ασφαλή γερμανικά ομόλογα αυξήθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων μηνών. 

"Λίγοι πιστεύουν πως η ευρωζώνη θα εγκαταλείψει την Ελλάδα. Εντούτοις η αγορά είναι απογοητευμένη από την απουσία μιας σαφούς εικόνας. Περιμένω ότι το ευρώ θα συνεχίσει σταδιακά να πέφτει", δήλωσε ο Αγιάκο Σέρα, ανώτερος οικονομολόγος της τράπεζας Sumitomo Mitsui Trust.

Ο Ζαν- Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ηγείται των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, δήλωσε ότι μια νέα συνάντηση του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου και αξιωματούχοι δήλωσαν ότι επιπλέον διαπραγματεύσεις μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθούν στην εβδομάδα που θα ακολουθήσει για να εκπονηθεί μια νέα συμφωνία.

Εξαιτίας της καθυστέρησης, η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να ανταποκριθεί την Παρασκευή στην προθεσμία για την αποπληρωμή ενός ομολόγου 5 δισ. ευρώ, αλλά αξιωματούχοι της ΕΕ πιστεύουν ότι δεν θα υπάρξει στάση πληρωμής.

Με το συνολικό χρέος της Ελλάδας να υπολογίζεται ότι θα φτάσει το 190% του ΑΕΠ τον ερχόμενο χρόνο, το ΔΝΤ έχει θέσει ως στόχο το 120%, λέγοντας πως οτιδήποτε πολύ πάνω απ' αυτό δεν είναι βιώσιμο δεδομένων των χαμηλών προοπτικών ανάπτυξης της Ελλάδας και των μεγάλων αναγκών για εξωτερικό δανεισμό.

"Όλοι οι δρόμοι για να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας εξετάζονται και θα συνεχίσουμε να τους εξετάζουμε τις ερχόμενες ημέρες", δήλωσε η Κ. Λαγκάρντ.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ένα σκληρό προϋπολογισμό για το 2013, με τον οποίο ήλπιζε ότι θα ανταποκρινόταν στις προϋποθέσεις για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης των έκτακτων δανείων βάσει του δεύτερου προγράμματος στήριξης, η κ. Λαγκάρντ δήλωσε πως χρειάζεται περισσότερη δουλειά για να σταθεροποιηθούν τα δημοσιονομικά μέτρα.

Τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν προς το Ρόιτερς ότι η τρόικα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως το χρέος της Ελλάδας θα μειωθεί μόνο στο 144% του ΑΕΠ το 2020 και θα είναι περίπου 10 μονάδες χαμηλότερο δύο χρόνια αργότερα αν δεν αλλάξουν οι τρέχουσες πολιτικές.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.