.Ελλάδα όπως... Ελντοράδο


Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να μετατραπεί στη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής χρυσού στην Ευρώπη μέχρι το 2016, εκτιμά σε άρθρο του το Bloomberg, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα σε μεγάλη έκταση τα προβλήματα που παρουσιάζονταν όλα αυτά τα χρόνια και εμπόδιζαν την ανάπτυξη του τομέα. Τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της ύφεσης και της ανεργίας που έφερε παρατηρείται μια μεταστροφή κλίματος, βλέπει το πρακτορείο.
Η χορήγηση αδειών εξόρυξης μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια μέσα στα οποία οι εταιρίες αναθεωρούν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στη χώρα ενώ ταυτόχρονα πλήττονται και οικονομικά.
Η καναδέζικη επιχείρηση European Goldfields, σημειώνει το Bloomberg, προσπαθούσε για περισσότερο από πέντε χρόνια να πάρει άδεια εξόρυξης για τα ορυχεία στις Σκουριές και την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και κατά το διάστημα αυτό η μετοχή της «υπέφερε» από μεγάλα σκαμπανεβάσματα. 
«Με τίποτα δεν θα γύριζα στην Ελλάδα», λέει πρώην στέλεχος της που έφυγε από την εταιρεία για να εργαστεί σε μεταλλευτική στην ΠΓΔΜ.
Ανησυχίες προκύπτούν σχετικά και με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει η εξόρυξη καθώς και με τις συνέπειες για τον τουρισμό της εκάστοτε περιοχής.
Μόλις τον προηγούμενο μήνα οι κάτοικοι της Ιερισσού διαδήλωναν κατά της λειτουργίας του ορυχείου στις Σκουριές καθώς στην περιοχή εξόρυξης συμπεριλαμβάνονται και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης που ενδέχεται να αποψιλωθούν λόγω των εργασιών.
Παρά τις προθέσεις τις εταιρίας για αναφύτευση, οι κάτοικοi υποστηρίζουν ότι η οικολογική καταστροφή θα είναι τεράστια.
Μια άλλη καναδέζικη εταιρία, η TVX, που είχε δικαιώματα εξόρυξης για τα ορυχεία Ολυμπιάδας και Στρατωνίου είχε έρθει πολλές φορές σε σύγκρουση με τις τοπικές Αρχές και είχε βρεθεί στα δικαστήρια πριν εγκαταλείψει οριστικά τις δραστηριότητες τις στην περιοχή το 2003.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.