.Γρήγορη διαπραγμάτευση και συμφωνία θέλει η τρόικα


Ως την πιο δύσκολη διαπραγμάτευση στην ιστορία του Ελληνικού Προγράμματος χαρακτηρίζουν πηγές στην Ουάσιγκτον τις συζητήσεις που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και τους υπόλοιπους συναδέλφους τους, οι οποίοι εμπλέκονται στη λήψη και την υλοποίηση των σκληρών μέτρων.
Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο κ. Πολ Τόμσεν και οι συνεργάτες του έχουν δηλώσει στην ελληνική πλευρά ότι προτίθενται να παραμείνουν στην Αθήνα για όσο χρόνο χρειαστεί, αν και θα προτιμούσαν «μια γρήγορη διαπραγμάτευση και συμφωνία» για να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. 

Πηγή στην αμερικανική πρωτεύουσα δήλωσε ότι προέχει η εκταμίευση της δόσης-μαμούθ και η επάνοδος της Ελλάδας σε τροχιά υλοποίησης του προγράμματος, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία, που είναι δεδομένη εάν καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις.

Αύριο θα αποφασιστεί εάν η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ θα επισκεφθεί τη Λευκωσία για τη συνεδρίαση του Eurogroup. Αν η απόφαση είναι θετική, η πηγή εμφανίστηκε πεπεισμένη ότι θα «κλειστεί»
 συνάντηση της κ. Λαγκάρντ με τον πρωθυπουργό στην κυπριακή πρωτεύουσα, κατά την οποία ο κ. Σαμαράς θα ακούσει λόγια υποστήριξης,

αλλά και την ανάγκη υλοποίησης όλων των υποσχέσεων που δόθηκαν. Το βασικό ζήτημα που απασχολεί την κ. Λαγκάρντ και τους υπόλοιπους της ομάδας των δανειστών είναι η πιστή εφαρμογή του προγράμματος, η οποία χαρακτηρίζεται ως «η μόνη οδός» που οδηγεί στη μείωση του ελλείμματος.

Ο φόβος της κάλπης. 
Αξιωματούχοι του Ταμείου κατέγραψαν -και θα υπογραμμίζεται στις εκθέσεις τους- την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση λόγω της διπλής εκλογικής αναμέτρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τους απασχολεί η πιθανότητα νέας προσφυγής στις κάλπες, γνωρίζοντας ότι η κυβέρνηση συνεργασίας «κάθεται» σε κινούμενη άμμο. 

Εχει διαπιστωθεί ότι αυξήθηκαν οι διαφωνίες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά έχουν λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύει η συνοχή της κυβέρνησης. «Και οι ηγέτες των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση και οι δανειστές γνωρίζουν ότι ο ένας χρειάζεται τον άλλο για να μην καταρρεύσει η Ελλάδα» 
υποστήριξε η πηγή, που εξέφρασε ανησυχία για τις πληροφορίες που εκπορεύονται από την Αθήνα και αφορούν τη «βίαιη αντίδραση του λαού».
Η πηγή ισχυρίστηκε ότι «κοιτάζοντας κανείς την Ελλάδα από το εξωτερικό νιώθει πως η έκρηξη βίας είναι αναπόφευκτη». 

Οι πληροφορίες για μαζικές διαδηλώσεις που οργανώνονται μέσα στον Σεπτέμβριο και γενικά η κατάσταση αμφιβολίας και αμφισβήτησης της κυβέρνησης από τις κοινωνικές ομάδες ασκούν πιέσεις προς τους εκπροσώπους των δανειστών, οι οποίοι δεν επιθυμούν να φορτωθούν τυχόν αποτυχία του Ελληνικού Προγράμματος.

Από την πλευρά τους, οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας εξήγησαν στους συνομιλητές τους (σε ΕΕ και ΗΠΑ) ότι δικαιούνται και οι ίδιοι και η Ελλάδα «ακόμα μία ευκαιρία» και τόνισαν ότι από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να εντοπίσουν και στη συνέχεια να αποφασίσουν τα νέα μέτρα, τα οποία έχουν δεσμευθεί σε όλους τους τόνους πως θα υλοποιήσουν. 

Η πηγή δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε προσωπικά και για την πάταξη της φοροδιαφυγής, και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Φέρεται να έχει υποσχεθεί στους συνομιλητές του ότι την εκταμίευση της δόσης θα ακολουθήσει η πώληση μίας μεγάλης κρατικής εταιρείας, ενώ αναμένεται να κορυφωθεί μέσα στον μήνα η εκστρατεία για συλλήψεις φοροφυγάδων και κατάσχεση των περιουσιών τους.

 «Εάν συμβεί αυτό, θα ικανοποιηθεί το λαϊκό αίσθημα» τόνισε η πηγή.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι κατατέθηκε ως «σκέψη» στη διάρκεια συζητήσεων η πιθανότητα να εγκριθεί μεν η δόση των 31,5 δισ. ευρώ, αλλά να δίνεται σταδιακά και με βάση την απόδοση της κυβέρνησης. 
Είναι μια εξέλιξη που απεύχεται η κυβέρνηση, διότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει μέρος των κονδυλίων για την ανάπτυξη, αλλά χρήματα μόνο για τις δόσεις των δανείων.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.