."Mήλον της έριδος" το αρχιπέλαγος Σενκάκου


Πολλές διαδηλώσεις οργανώθηκαν σήμερα σε τουλάχιστον έξι κινεζικές πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποβίβαση Ιαπώνων σε μια βραχονησίδα του αρχιπελάγους Σενκάκου το οποίο διεκδικείται τόσο από την Κίνα όσο και από την Ιαπωνία.
Οι Ιάπωνες ύψωσαν την ιαπωνική σημαία στο νησί Ουοτσουριτζίμα του αρχιπελάγους, το οποίο οι Κινέζοι αποκαλούν Ντιαογού. Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει το Τόκιο να μην προχωρήσει σε ενέργειες που απειλούν την εδαφική ακεραιότητά της Κίνας.
 
Στην πόλη Γκουανγκζού, στα νότια, περίπου εκατό άνθρωποι συγκεντρώθηκαν κοντά στο κτιριακό συγκρότημα που στεγάζει το ιαπωνικό προξενείο, φωνάζοντας συνθήματα όμως "Ιαπωνία, φύγε από τα νησιά Ντιαογού", σύμφωνα με το πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επανέλαβε ότι η Ιαπωνία πρέπει να σταματήσει κάθε ενέργεια που βλάπτει την εδαφική της ακεραιότητα. Νωρίτερα οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε διάφορες κινεζικές πόλεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κατάπλου του ιαπωνικού στολίσκου σε ένα από τα νησάκια του αρχιπελάγους Σενκάκου (Ντιαογού στα κινεζικά).

Επίσης, νότα διαμαρτυρίας στον εκπρόσωπο της Ιαπωνίας στην Ταϊπέι επέδωσε σήμερα η Ταϊβάν, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην "πρόκληση" μιας ομάδας εθνικιστών Ιαπώνων. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τίμοθι Γιανγκ κάλεσε αμέσως τον Ταντάσι Ιμάι που εκπροσωπεί το Τόκιο στο νησί. Οι δύο χώρες δεν διατηρούν διπλωματικές σχέσεις αλλά έχουν εμπορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς.
 
"Αυτή η προκλητική ενέργεια υποδαυλίζει τις εντάσεις στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας", ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. "Τα νησιά Νιαογού ανήκουν στη Δημοκρατία της Κίνας (σ.σ. η επίσημη ονομασία της Ταϊβάν) από ιστορική και γεωγραφική άποψη και βάση του διεθνούς δικαίου (...) 

Οι μονομερείς ενέργειες και οι ισχυρισμοίο αυτής της ομάδας των Ιαπώνων δεν μπορούν να αλλάξουν την πραγματικότητα και η ιαπωνική κυβέρνηση πρέπει αμέσως να σταματήσει αυτές τις ενέργειες", προσθέτει το υπουργείο.

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.