.Τέταρτο μνημόνιο και τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση!

Η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όταν και αν αυτή συμβεί, θα είναι η ταφόπλακα της ελληνικής οικονομίας για πολλά – πολλά χρόνια. Αυτή την φορά θα υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων. Και ποιος έχει πάνω από 100.000 ευρώ σε μία τράπεζα; Μόνο οι επιχειρήσεις! Με άλλα λόγια, μία πιθανή τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση θα διαλύσει (στην κυριολεξία) και τις τελευταίες επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν σε ελληνικό έδαφος.

Πόσο πιθανή είναι μία τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση; Όσο πιθανό είναι κι ένα τέταρτο μνημόνιο. Η έλλειψη εμπιστοσύνης, ο φόβος της δραχμής και η λαίλαπα των κόκκινων δανείων είναι ένας θανατηφόρος συνδυασμός. Η κρίση αναπαράγεται διαρκώς και οδηγεί την χώρα σε μία ολοκληρωτική καταστροφή. Το τέταρτο μνημόνιο είναι προ των πυλών. Πλέον το παραδέχονται όλοι! 

Οι πιθανότητες να το αποφύγουμε είναι ελάχιστες και αυτές μπορούν να προκύψουν μόνο μέσα από έναν συνδυασμό σημαντικών πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και μεγάλων ανατροπών στην Ευρώπη.
Η Οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει δίχως τραπεζικό σύστημα. Σε κανένα μέρος του κόσμου και με καμία κυβέρνηση. Οι τράπεζες δεν είναι σήμερα σε θέση να σηκώσουν μία προσπάθεια ανασυγκρότησης. Δεν μπορούν να δώσουν δάνεια, δεν επιτελούν τον ρόλο τους. Όλα τα υπόλοιπα είναι για να έχουμε να λέμε. Τα πράγματα, όμως, επιδεινώνονται εξαιτίας δύο γεγονότων: 

Το πρώτο είναι η χειροτέρευση του πολιτικού κλίματος. Αυτή η κυβέρνηση δεν πείθει για τις προθέσεις της και για την πολιτική της. Το δεύτερο γεγονός είναι παράγωγο του πρώτου: Το πολιτικό κλίμα έχει ως αποτέλεσμα να νεκρώσει η επενδυτική δραστηριότητα και να αυξηθεί η απροθυμία των δανειοληπτών να συνεργαστούν με τις τράπεζες.
Τα capital controls δεν επηρεάζουν άμεσα την ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, υπό την έννοια ότι ένας μισθωτός των 1.000 ευρώ χρειάζεται δυόμιση εβδομάδες για να πάρει σε μετρητά τα χρήματά του από το ATM. 

Επηρεάζεται όμως έμμεσα, αφού τα capital controls πλήττουν τις επιχειρήσεις. Το ίδιο θα συμβεί με μία πιθανή τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σε πρώτη φάση οι μεγάλοι χαμένοι θα είναι οι επιχειρήσεις. Αυτό θα έχει όμως ως συνέπεια να υπάρξει ένα νέο κύμα λουκέτων και απολύσεων. Οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές και θα αφορούν όλους μας…
AdTech Ad
Μέχρι χτες το πρόβλημα ήταν να υπάρξει μία λύση στα κόκκινα δάνεια. Να δημιουργηθεί ένα δίκαιο πλαίσιο και ταυτόχρονα να λυθούν νομικά τα χέρια των τραπεζιτών, έτσι ώστε να είναι σε θέση να έρχονται σε συμφωνίες και να σώζουν επιχειρήσεις. 

Διότι με την υπάρχουσα νομοθεσία θα πρέπει να είναι κανείς τρελός για να βάλει την υπογραφή του κάτω από μια ρύθμιση. Τώρα προστίθεται ένα ακόμη πρόβλημα, αυτό της πολιτικής αβεβαιότητας. Κι η πολιτική αβεβαιότητα προκύπτει από την αποτυχία της κυβέρνησης. Είναι δικό της έργο.
Θανάσης Μαυρίδης

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.