.Σε «ρυθμούς» πάλι... τρόικας;

Είναι προφανές ότι σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό επιδιώκεται ένα γρήγορο και ομαλό κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με την τρόικα (χωρίς τις συνήθεις αναταράξεις από αυτές τις «επισκέψεις»), έτσι ώστε να διασφαλιστεί μια εύλογη περίοδος ηρεμίας, τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές.

Απολύτως σωστό, από πλευράς κυβέρνησης. Δυστυχώς, όμως, η νέα αναβολή της επιστροφής των εκπροσώπων των δανειστών (ενώ η Αθήνα ευλόγως βιάζεται) και οι πληροφορίες ότι η τρόικα ανεβάζει στα 14 δισ. το «χρηματοδοτικό κενό» της Ελλάδας για την περίοδο 2014-2015 δημιουργούν λογικά ανησυχίες στο Μαξίμου.
Ιδίως γιατί η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει έναν νέο δανεισμό, που θα είχε ως συνέπεια ένα νέο μνημόνιο.

Από την άλλη όμως, τουλάχιστον προς το παρόν, οι δανειστές δεν ευνοούν μία έξοδο της Ελλάδας στις αγορές εντός του 2014 (οι «Financial Times» έγραψαν ότι είναι σαν να δίνεις ένα μπουκάλι ούζο σε αλκοολικό...), ούτε τη χρήση των 9 δισ. από το αρχικό πακέτο των 50 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που υπάρχει ως «μαξιλάρι», καθώς μπορεί να το χρειαστούν για νέες τραπεζικές ανάγκες που θα προκύψουν μετά την έκθεση της Black Rock.

Εκτός πάντως από το πρόβλημα του χρηματοδοτικού 
κενού, που συναρτάται και με την ευρύτερη διευθέτηση του χρέους, στα «αγκάθια» πρέπει να προστεθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014 και του 2015 (6 δισ.), η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, οι ομαδικές απολύσεις, η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα του 2014-'17. Αρα υπάρχει ένα πρόβλημα από τη μέχρι σήμερα στάση της τρόικας σε σχέση με τους πολιτικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης μέχρι τις ευρωεκλογές.

Ο σχεδιασμός, δε, αυτός γίνεται πιο δύσκολος εάν προστεθεί και η απρόβλεπτη επίδραση της διερεύνησης των σκανδάλων από τη δικαιοσύνη, που «ακουμπάει» πρόσωπα μεν του παρελθόντος, με ισχυρούς, όμως, δεσμούς με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και άγνωστη έως τώρα πιθανή αναφορά στο παρόν. Ενώ δεν πρέπει να αγνοείται και μία «δομική αλλαγή» που φαίνεται να συντελείται βάσει των δημοσκοπήσεων στους πολιτικούς συσχετισμούς...

panpan@pegasus.gr

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.