.Τα επόμενα βήματα

Και τώρα είναι η σειρά της ελάφρυνσης του χρέους. Και μάλιστα σύντομα. Μέσα στις πρώτες μέρες του Μαΐου προβλέπεται να ξεκινήσει η διαδικασία. Και δεν είναι απλώς ευχή ή επιθυμία της κυβέρνησης. Είναι μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει, όπως μεταδίδει και το Reuters, με βάση τις πληροφορίες που έχει από τις Βρυξέλλες.

Στις 23 Απριλίου αναμένεται να επισημοποιηθεί από τη Eurostat το πρωτογενές πλεόνασμα και να επιβεβαιωθεί έτσι ότι έχουμε ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που είχαμε αναλάβει έναντι των εταίρων και δανειστών μας και ότι τώρα είναι η σειρά τους ν΄ ανταποκριθούν κι εκείνοι στις δικές τους.

Η ανταπόκρισή τους θα είναι άμεση, η δήλωση της πολιτικής βούλησής τους για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους αναμένεται να γίνει αμέσως μετά την ανακοίνωση της Eurostat και να επιβεβαιωθεί επίσημα στις 5 Μαΐου στη συνεδρίαση του Eurogroup. Μέχρι τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Ποιες θα είναι αυτές, είναι ήδη γνωστό. Σε γενικές γραμμές τουλάχιστον. Θα επιμηκυνθεί σημαντικά ο χρόνος αποπληρωμής από 30 μέχρι 50 χρόνια και θα μειωθούν ακόμη περισσότερο ορισμένα επιτόκια. Αν είναι αυτό τελικά το σχέδιο που θα επιλεγεί, δεν θα χρειάζεται επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια και άρα η εφαρμογή του θα προχωρήσει άμεσα.

Είναι προφανές ότι προετοιμάζονται τα επόμενα βήματα. Από κάθε άποψη. Και σωστά η κυβέρνηση έχει πιέσει τις εξελίξεις έτσι ώστε η χώρα ν΄ απαλλαγεί το ταχύτερο δυνατό από τον ελεγκτικό μηχανισμό της τρόικας. 

Μόνο που ένας τέτοιος στόχος προϋποθέτει εθνική προετοιμασία προκειμένου ν' ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που συνεπάγεται η μετάβαση στην ανάπτυξη και η έναρξη της τελικής πορείας για την οριστική έξοδο από την κρίση.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.