.Οι συνέπειες του λαθρεμπορίου

Γνωστό και επανειλημμένως διακηρυγμένο είναι ότι τα χρήματα που ενθυλακώνουν όσοι επιδίδονται στη φοροδιαφυγή και γενικά στερούν έσοδα από το Δημόσιο δεν βλάπτουν γενικώς και αορίστως το κράτος. Εκείνους που βλάπτουν είναι οι νομοταγείς και οι δυνάμενοι να κρύψουν τα εισοδήματά τους, γιατί σε αυτούς μετακυλίεται τελικά το βάρος της κάλυψης των ελλειμμάτων που δημιουργούνται.

Με τα στοιχεία που υπάρχουν υπολογίζεται ότι τα ετήσια κέρδη των λαθρεμπόρων στη χώρα μας ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ. Αν αυτά τα χρήματα δεν είχαν παρακρατηθεί από τους επιτήδειους, δεν θα είχε χρειαστεί να επιβληθούν το χαράτσι της ΔΕΗ και ο ΦΑΠ ή δεν θα υπήρχε λόγος να πραγματοποιηθούν οι διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις από το 2011 και μετά. Μία ακόμη επιβεβαίωση ότι οι οικονομικά ανίσχυροι είναι εκείνοι που πληρώνουν τελικά τα σπασμένα της δράσης των λαθρεμπόρων και των φοροφυγάδων.

Νομοθεσία υπάρχει. Και ιδιαίτερα για τους λαθρεμπόρους καυσίμων θεωρείται και αποτελεσματική με βάση τα ισχύοντα διεθνώς. Αλλά ενώ ο σχετικός νόμος έχει ψηφιστεί από το 2009, το σύστημα εισροών - εκροών άρχισε να λειτουργεί ουσιαστικά τους τελευταίους μήνες του 2013 και η εγκατάστασή του θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Αρα τα όποια αποτελέσματα θα τα δούμε από δω και πέρα. Και ας ελπίσουμε ότι θα δικαιώσουν τις προσδοκίες και θα μπει μια τάξη στα έσοδα, έτσι ώστε τα οικονομικά εξουθενωμένα νοικοκυριά να αισθανθούν κάποια ελάφρυνση. 

Γιατί θεωρούμε πως θα πρέπει να είναι αυτονόητο ότι οι όποιες βελτιώσεις στα δημοσιονομικά της χώρας θα πρέπει να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο επίπεδο διαβίωσης εκείνων που τις έχουν πραγματικά ανάγκη. Και στων οποίων τις πλάτες στηρίχτηκε το πρωτογενές πλεόνασμα.

ΕΘΝΟΣ ΓΝΩΜΗ

www.zografiotisEDO.blogspot.com

www.zografiotisEDO.blogspot.com

ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.

Η ΛΙΣΤΑ ΙΣΤΟΛΟΓΙΩΝ ΜΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΩΤΗΣ ΕΔΩ

.

.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

.

.